Evropská unie ztrojnásobí prostředky na záchranu přistěhovalců ve Středomoří

24. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Lídři EU se ve čtvrtek dohodli, že ztrojnásobí prostředky určené na pátrací a záchranné operace ve Středomoří, kde se stovky lidí topí na útěku před válkami a bídou na Blízkém východě a v Africe.

Opatření oznámila kancléřka Angela Merkelová po mimořádném summitu EU v Bruselu svolaném poté, co se jen v neděli u libyjského pobřeží utopilo 900 lidí. Naznačila, že pokud bude potřeba více prostředků, Německo je otevřeno jednání o jejich navýšení.

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznámil, že se unie bude snažit hledat a ničit plavidla pašeráků lidí a vystupňuje úsilí zamezit lidem v přístupu do Libye, podpoří proces udělování azylu a víz a neúspěšné žadatele o azyl bude vracet do země původu.

OSN kritizovala EU a žádá, aby dělala více a zbavila se "minimalistického" přístupu.

Britský premiér, který ve volbách soupeří s protipřistěhovaleckými populisty, poskytl vrtulníkovou vlajkovou loď a dvě další plavidla, což dosud odmítal. Avšak zdůraznil, že zachránění by automaticky neměli získat právo na útočiště v Británii většinou skončí v Itálii, jejíž premiér Matteo Renzi vyjádřil naději, že jeho země už na problém nebude sama.

Itálie ukončila program, který vloni zachránil více než 100 000 osob, protože země EU odmítly za něj zaplatit. Byl nahrazen skromnějším evropským programem, jehož hlavním účelem je hlídat evropské hranice, poté co členské země prohlásily, že zachraňování přistěhovalců způsobí, že jich bude přibývat.

Operace Triton se sedmi plavidly u italských břehů a měsíčním rozpočtem 2,9 milionů eur získá více lodí a prostředků, stejně jako podobná operace Poseidon v řeckých vodách.

Vlastní italská operace Mare Nostrum skončila před půlrokem po kritice zejména z Británie a Německa. Itálie navrhuje zřídit záchytné tábory pro uprchlíky v Africe, ale v danou chvíli je návrh považován za nepřijatelný. Itálie nyní odhaduje, že letos na její půdu vstoupí až 200 000 osob, zatímco vloni to bylo 170 000.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International označila návrhy projednávané na summitu za "neadekvátní a ostudné" a podle ní nevyřesí problém uprchlíků.

Jedna ze skupin kontrolujících část libyjského území prohlásila, že hodlá "konfrontovat" evropská plavidla podnikající akce proti libyjskému pobřeží.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5949

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2015