Dobře míněná rada generaci Z: koukejte se probrat z letargie

Vážení mladí, nebude vás asi třeba

28. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Starší čtenáři prominou, tento text není určen jim. Je určen generaci lidí, kterým je dnes už dost na to, aby chápali, jakým směrem se svět pohybuje a zároveň se odmítají naučit chodit sami na záchod, neboť jim je v plenkách, v jejich „safe zone“ dobře. Věřím, že je velmi složité vyznat se ve světě (a sám v sobě), když je všechno tak strašně složité. V mezičase, kdy mladá generace prodělává toto „strašné“ dilema, se ovšem svět posouvá velmi rychle tam, kde dilema podobného charakteru bude možná jedinou náplní života této generace. Problém je, že už nebude nikdo, aby jim měnil plenky…

LEKCE ZE ŠPANĚLSKA:

Jak se musí levice chovat, chce-li vyhrávat volby

28. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

"Politika nemá nic společného s tím, jestli máte pravdu," vysvětluje španělský politický fenomén Pablo Iglesias. "Politika je o dosažení úspěchu." A to španělská levice umí. Owen Jones v deníku Guardian v tom hledá poučení pro britskou levici. Je to aktuální i pro levici českou.

Jak je možné, že se válečný zločinec stal mírovým vyjednavačem na Blízkém východě?

28. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Tony Blair jako "velvyslanec pro Blízký východ", zastupující Spojené státy, Rusko, OSN a EU nyní oznámil, že končí. Trvalo to osm let a zůstává jediná otázka: Jak je možné, že se válečný zločinec stal "mírovým vyjednavačem" pro Blízký východ? ptá se v deníku Independent Robert Fisk.

Lidé na Blízkém východě si tuto otázku kladou od chvíle, kdy byl Blair jmenován vyjednavačem pro výše zmíněný Kvartet v Jeruzalémě, s beznadějným úkolem vytvořit "mír" mezi Izraelci a Palestinci. Mělo toto nové poslání smýt krev z jeho rukou po katastrofě Bushovy a Blairovy invaze do Iráku a po smrti statisíců nevinných lidí?

Dokument ilustrující obrovský rozdíl mezi západní (inovativní, koncepční) a českou (podpůrnou, nekoncepční) ekonomikou.

Jak využívat digitální transformaci k pokroku společnosti

28. 5. 2015

čas čtení 10 minut

Proměna internetu, share economy, wiki economy. Změna společenské smlouvy. Digitální transformace se neomezuje na způsoby výroby, distribuční kanály nebo na obchodní modely. Zároveň působí také na společnosti – na to, jak lidé pracují, konzumují a komunikují. Současně posouvá hranice mezi soukromým a veřejným životem, mezi prací a volným časem. Tím pokládá velkou řadu otázek, a současně i velkou řadu požadavků na orgány veřejné správy, aby umožnily vývoj urychlit (nebo naopak potlačit) přes odpovídající regulační a politická opatření. Závěrečná pasáž dokumentu Industrie 4.0 und Digitale Wirtschaft (Průmysl 4.0 a digitální ekonomika), který je součástí podrobné strategie rozvoje německé ekonomiky (ČR nic takového nemá). Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Proč nedá Reflex na obálku rodinu vzdělaných Syřanů se zraněným dítětem v náručí? Protože by si to jeho čtenář nekoupil...

ČR není "Západ", odmítá jeho standardy

28. 5. 2015 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Chtěli bychom si žít jako ve Skandinávii, ale brání nám v tom hlavně naše vlastní omezené uvažování. Není to pouze zkostnatělé školství, kde je Babička stále biblí a kdo neumí vysypat z rukávu „pýcha pytel pysk netopýr slepýš pyj“, tak má za pět. Jde hlavně o médii obratně přiživovanou nechuť ke všemu cizímu a odlišnému, která snadno přerůstá v podprahovou nenávist, v poslední době zejména vůči všem muslimům. Proč vlastně jenom podprahovou? Naštěstí pořád platí § 355 a 356 Trestního zákoníku o hanobení a podněcování k nenávisti, i když policie není příliš důsledná v jejich vymáhání.

Rozhovor Britských listů 6:

Zaměstnanci jako novodobí nevolníci

22. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Diskuse Jana Čulíka a Bohumila Kartouse na aktuální téma



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2015.

Výročí narození druhého československého prezidenta

Masaryk: Bez Beneše bychom republiku neměli

28. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Edvard Beneš, velice schopný a pracovitý člověk, stál v čele snah o vytvoření republiky za první světové války a její obnovení za té druhé. Tomáš Garrigue Masaryk: „Bez Beneše bychom republiku neměli“. Neúnavně ji hájil v době před Mnichovem. Jak těžké to měl - s nacistickými sympatizanty v pohraničí, agrárnickou a další pravicí připravenou ke spolupráci s Hitlerem, ľudáky na Slovensku, komunisty, nutícími k těsné spolupráci se Stalinem..., píše k příležitosti 131. výročí narození Edvarda Beneše Vladimír Nindel.

"Stoletý" Orson Welles: Génius, který předběhl svou dobu

28. 5. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 5 minut

Jen málokterého amerického filmaře můžeme označit za opravdového umělce. Jednou z těchto výjimek je herec, producent, scénárista a režisér Orson Welles, od jehož narození uplynulo 6. května kulatých sto let. Paradoxem ale je, že se Wellesovi začalo dostávat největšího uznání až po jeho smrti, což je na jednu stranu velice smutné, ale na stranu druhou to pouze potvrzuje skutečnost, že byl géniem, který předběhl svou dobu.

Podle mediálních zpráv byl Gorbačov ujištěn, že se NATO nerozšíří na východ

Skutečně Západ slíbil Rusku nerozšiřovat NATO?

28. 5. 2015 / Lukáš Stříteský

čas čtení 2 minuty

Článek Západ neslíbil Rusku, že nebude rozšiřovat NATO na východ, je pravděpodobně lživý. Jednak ignoruje polovinu výroku Gorbačova o který se opírá: The decision for the US and its allies to expand Nato into the east was decisively made in 1993. I called this a big mistake from the very beginning. It was definitely a violation of the spirit of the statements and assurances made to us in 1990. (Rozhodnutí USA a spojenců rozšířit NATO na východ bylo učiněno v roce 1993. Od počátku jsem to označoval za velkou chybu. Jednalo se o porušení prohlášení a ujištění učiněných v roce 1990).

První konzervativní stát USA, který tak v posledních 40 letech učinil

Nebraska odmítla trest smrti

28. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zákonodárci Nebrasky ve středu přehlasovali veto zákona, kterým je zrušen trest smrti. Tímto rozhodnutím se Nebraska stala prvním konzervativním státem USA, který tak v posledních 40 letech učinil. Zákonodárci se postavili proti záměru republikánského guvernéra Peta Rickettse, neochvějného zastánce trestu smrti, který velmi houževnatě lobboval ve snaze zabránit jeho zákazu. Pro zákaz hlasovalo 30 a proti němu 19 nebraských poslanců, dost k tomu, aby bylo veto guvernéra přehlasováno.

Více v angličtině ZDE

Vědci vyléčili rakovinu kůže prostřednictvím geneticky upraveného viru

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vědcům se podařilo vyléčit pacienty s agresivní rakovinou kůže prostřednictvím léku založeného na viru herpes. Zřejmě z toho vznikne nová generace léčebných metod rakoviny. Jde o první pozitivní výsledky klinických zkoušek tzv. rakovinové "viroterapie", kdy je použita jedna nemoc k tomu, aby zaútočila na jinou. Pokud bude lék schválen, měl by být k dispozici pacientům koncem příštího roku.

Pád Ramádí jako selhání americké strategie

27. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pád iráckého města Ramádí do rukou početně slabších islamistů, kteří prokázali schopnost taktické inovace a použití nových zbraní ZDE, třebaže je již rok bombarduje koalice vedená USA, demonstroval natvrdo skutečný stav věcí. Spojené státy nalily miliardy dolarů do irácké armády a ta stále znova selhává, jak přiznal i americký ministr obrany Ashton Carter ZDE.

Německo "nevidí důvod" k řeckému bankrotu

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vysoce postavený německý představitel sdělil včera Reuters, že "neexistuje důvod" očekávat řecký bankrot po lhůtě splatnosti půjčky od Mezinárodního měnového fondu, která spadá na 5. červen. Řecko na zaplacení nemá.

Vatikán: Schválení sňatků osob téhož pohlaví v Irsku je "porážkou pro lidstvo"

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vatikánský diplomat, v katolické církvi nejvlivnější po papeži, se vyjádřil, že výsledek sobotního referenda v Irsku znamená, že církev musí intenzivněji šířit své učení

Vysoký činitel ve Vatikánu zaútočil na legalizaci sňatků homosexuálů v Irsku. "Výsledek mě hluboce rozesmutnil," řekl kardinál Pietro Parolin, vatikánský státní tajemník. "Církev tuto skutečnost musí zaznamenat, ale v tom smyslu, že musí posílit svou evangelizaci. Nebyla to porážka jen křesťanských zásad, ale i porážka pro lidstvo."

BRITÁNIE:

Poražený šéf liberálních demokratů varuje před omezováním lidských práv

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Nedávno odstoupivší šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg, kteří tvořili v minulé britské vládě s konzervativci vládní koalici a v květnových volbách zaznamenali drtivou porážku, kdy počet jejich poslanců v Dolní sněmovně poklesl z 57 na 8, vystoupí ve středu s vážným varováním, že nová většinová konzervativní vláda Davida Camerona ohrožuje v Británii lidská práva. Cameronovi konzervativci plánují zrušit evropský Zákon o lidských právech a nahradit ho pofidérním interním britským "seznamem práv".

Konzervativci kvůli vnitrostranické opozici pozdrží zákon omezující lidská práva

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron dnes v parlamentu neoznámí předlohu zákona British Bill of Rights nahrazující dnešní Human Rights Act, jak se původně předpokládalo. Zatím bude legislativní plán vlády obsahovat pouze konzultace k předloze. Samotný návrh bude odložen o rok kvůli opozici mezi vysoce postavenými členy Cameronovy Konzervativní strany.

Švýcarská policie zatkla šest činitelů FIFA a obvinila je z korupce

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

V jednom hotelu v Curychu zatkla švýcarská policie šest činitelů fotbalové organizace FIFA a obvinila je z korupce. Jsou obviňováni z toho, že během dvou desetiletí přijali úplatky v hodnotě asi 100 milionů dolarů. Členové FIFA se scházejí v Curychu pro své výroční zasedání, které se má konat v pátek. Nynější prezident FIFA Sepp Blatter usiluje o znovuzvolení na páté funkční období. Blatter nebyl zatčen.

Deník New York Times uvedl, že policisté v civilním oděvu si vyzvedli v recepci hotelu Baur au Lac klíče od pokojů činitelů FIFA a vydali se do nich. Operace proběhla bez incidentů.

Švýcarský Federální úřad spravedlnosti uvedl ve středu v prohlášení, že americké úřady podezřívají činitele FIFA, že obdrželi od začátku devadesátých let až 100 milionů dolarů na úplatcích. Zločiny byly dohodnuty a připraveny v USA prostřednictvím amerických bankovních kont. Švýcarské úřady mohou okamžitě schválit vydání činitelů FIFA do USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Marine Le Penová v Moskvě jednala s předsedou ruské Státní dumy

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzská ultrapravicová politička Marine Le Penová se v Moskvě sešla s předsedou ruského parlamentu Sergejem Naryškinem a znova tak upozornila na vztahy mezi její stranou a Kremlem. Protiemigrantská a euroskeptická Národní fronta získala z Ruska půjčku na volební kampaň a tvrdě kritizuje západní politiku vůči Rusku v ukrajinské kauze.

Sýrie: Letecká podpora povstalců by byla "agresí"

27. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mekdad v rozhovoru pro libanonskou televizi Al-Majadín označil plány na leteckou podporu povstalcům za plány na "agresi". Reagoval tak na vyjádření tureckého ministra zahraničí Mehmeta Davusoglua, který oznámil, že Turecko a USA se "v principu" dohodly na poskytování leteckého krytí povstalců cvičených a vyzbrojených pro boj s islamisty, jakmile by vstoupili na syrské území.

Íránské zbraně v iráckém konfliktu

27. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Zatímco sankce omezovaly možnost získat zbraně, jediný způsob, jak se mohl Írán vyzbrojovat, představovala vlastní výroba. Odstřelovačské pušky, obrněná vozidla a dokonce průzkumné drony se nyní tajně přesouvají ke skupinám účastnícím se bojů proti sunnitským islamistům v Iráku.

Letadlo Singapurských aerolinií se propadlo o 4000 metrů poté, co zhasly oba jeho motory

27. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Letecká společnost Singapurské aerolinie oznámila, že zahájila vyšetřování, proč letadlu Airbus A330-300 se 194 osobami na palubě na lince ze Singapuru do Šanghaje zhasly oba motory a letadlo se propadlo o 4000 metrů.

Let dne 23. května prolétával ve výši 11,9 km "obrovskou bouří". Oba motory letadla při tom zhasly. "Piloti provedli operační procedury k obnovení normálního provozu motorů," konstatovala letecká společnost. Let dál pokračoval do Šanghaje a normálně přistál ve 22,56 místního času. Oba motory společnosti Rolls Royce byly po přistání podrobeny pečlivé technické prohlídce a nebylo na nich nalezeno nic nenormálního.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hlasová kultura v médiích

27. 5. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Miliony lidí u nás denně něco poslouchají, ať již prostřednictvím televize, anebo rozhlasu; často v různých dalších doprovodných prostředcích. Nelze vyloučit, že takové relace mohou převažovat nad celkovým časem věnovaným řečovým produktům „in natura“, tedy v běžném mezilidském komunikačním provozu.

Má smysl, aby se Češi mezi sebou ujišťovali, že "jsou Západ"?

26. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy plánuje na 9. června jednodenní konferenci na téma "Proč jsme Západ". Účastníci bohužel zastávají relativně jednotný směr myšlení, jsou jimi Martin Putna, Václav Bělohradský, Jiří Pehe, Štefan Füle, Dalibor Balšínek (!) a další, takže si zřejmě budou všichni notovat, že "Západ jsme".

Má to nějaký význam? Už název konference je výrazem dosti podstatného komplexu méněcennosti. Kdyby bylo Česko skutečně neproblematicky součástí Západu, takovéto konference by se nekonaly. Dovedete si představit podobnou konferenci na téma "Je Francie součástí Západu?" - Je to nemožné, že protože Francie součástí Západu právě je...

PŘEČETLI JSME:

Úřady v ČR odebírají děti rodičům, když rodiče nevydělají dost na ubytování

26. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

K níže citovanému článku dodává Michal Kment:

Odporný stát Česko opět v akci. Oba rodiče pracují, ale nemají ani na ubytovnu. A co udělá českej ouřada? Odebere dítě a rozbije rodinu. Přitom udržet dítě po ústavech vyjde stát tak na 40k měsíčně. Té rodině by pro odstartování stačilo tak 4x méně. Já to tu fakt nenávidím.

O překvapujících výsledcích polských prezidentských voleb

26. 5. 2015 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Ještě nedávno všichni předpokládali, že Bronisław Komorowski si lehce zajistí vítězství i pro své druhé prezidentské funkční období. Proto se šéfové jiných stran ani nepokusili proti němu ve volbách postavit, aby nebyli spojováni s nezdarem. Jedinou výjimkou byl Janusz Palikot, jenže ten už nemá skoro žádnou stranu, která by ho podpořila. Opozici vůči Komorowskému tvořilo několik řadových poslanců, nebo dokonce lidi zvnějšku, kteří nejprve museli bojovat za to, aby je uznala jejich vlastní strana. Pak to byl obvyklý pravicový plankton a nezávislí aktivisté.

Kde jsou Masarykové naší doby?

26. 5. 2015 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 13 minut

Čtenářům knihy Hlava XXII. od Josepha Hellera se při čtení titulku jistě vybaví asociace s Yossarianovou otázkou, kterou položil během výchovně vzdělávacího kroužku desátníkovi a Clevingrovi, a na níž nedostal žádnou odpověď, protože tázané naprosto vyvedla z míry. Ta otázka zněla: „Kde jsou Snowdenové minulých let?“. Snowden, jak známo, zahynul během náletu na Avignon, přičemž Yossarian byl tehdy poslední, kdo se u umírajícího chlapce v bombardéru nacházel a snažil se mu nějakým způsobem pomoci.

Nahý je nejen král

26. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

„Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně, u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas,“ ZDE mohli jsme se před čtyřmi lety dovědět od Kristýny Kočí z tajně pořízené nahrávky. V současnosti zveřejněné odposlechy hovorů Petra Nečase a Jany Nečasové však průkazně dokládají, že bývalému premiérovi o koryto nešlo ani v nejmenším. Z publikovaných telefonních dialogů leckdo nabyl dojmu, že se Nečas své mocenské role velkoryse a nesobecky vzdal a mocí nejmocnější osoby republiky – mocí předsedy vlády disponovala spíše Nečasova milenka a posléze manželka, píše Daniel Rejman.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30474