Maďarsko uzavřelo hlavní nádraží v Budapešti uprchlíkům

1. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Maďarské úřady uzavřely pro uprchlíky hlavní nádraží v Budapešti poté, co v pondělí bylo náhle povoleno stovkám lidí, tábořících přes nádražím, aby vlakem odestovali do Německa a do Rakouska bez vízové kontroly.

Předtím maďarské úřady nádraží uzavřely stoprocentně a zabránily všem vlakům jedoucím na Západ v odjezdu. Policie v helmách a s obušky obklopila budovu budapešťského nádraží Keleti a desítky uprchlíků uvnitř nádraži byly donuceny ho opustit.

Vládní mluvčí se vyjádřil, že se Maďarsko snaží vynucovat zákon EU? podle něhož každý, kdo cestuje v rámci schengenské zóny, musí mít platný pas a vízum. Ženevská konvence o uprchlících z r. 1951 naproti tomu umožňuje uprchlíkům cestovat přes hranice i bez pasů a bez víz.

Huffington Post: Šéf Human Rights Watch kritizuje prezidenta Miloše Zemana

1. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Český prezident se stal terčem kritiky za to, že srovnal zoufalé uprchlíky s "cunami, která ho usmrtí" v době, kdy sílí tlak na evropské politiky, aby řešili rostoucí uprchlickou krizi v Evropě, píše globální deník Huffington Post a pokračuje:

Miloše Zemana obvinila čelná osobnost zabývající se obhajobou lidských práv, že "šíří nevědomost a paniku" poté, co učinil na pondělní tiskové konferenci tento výrok o osobách prchajících ze svých válkou rozvrácených zemí.

Lidi by neměli mlčet a měli by se proti nenávisti a xenofobii bránit

1. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Čulíku,

velmi si vážím Vaší práce a Britských listů jako takových, píše Anna Ošancová. Občas je čtu také pro útěchu, pro vědomí, že existují i jiní lidé, než naštvaní xenofobní křiklouni. Naštvanost chápu, dnes není jednoduché najít si místo mezi lidmi. Já stojím vždycky trochu stranou a snažím se používat vlastního rozumu. Ten se teď děsí nadměrné současné netolerance, nenávisti, která je tak snadno nakažlivá. A je jí na můj vkus moc. Jsem mírný člověk, myslím, že bychom svou energii měli investovat spíš do uklidňování situace, než do agresivity.

VÝZVA:

Pomoc uprchlíkům v Calais

1. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Milí spoluobčané,

zatím jsme tři, kteří během září pojedou soukromě do Calais s materiální pomocí. Sbíráme oblečení i hygienické potřeby (pleny např.). Kdo by se chtěl připojit, třeba i s menší dodávkou či autem, je srdečně vítán. Na cestu do Calais a zpět, včetně odpočinku by měl stačit v pohodě víkend, dle našeho odhadu. Náklady na benzín si rozpočítáme mezi sebou, píše Jana Čeredějeva.

ceredejeva@gmail.com) či Aiko (kaguyahime877@gmail.com, jen anglicky)

Slavný český uprchlík Jan Amos řečený Komenský

1. 9. 2015 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty

K prvnímu školnímu dni patří připomínat nejslavnějšího českého uprchlíka: Jana Amose Komenského. Utíkal před náboženskou válkou mezi věřícími ve stejného Boha plnou hrůz a ničení památek, před Třicetiletou válkou. Narodil se v zemi, kde žily spolu komunity různých konfesí, než se cizí velmoc rozhodla zasáhnout do vnitřních poměrů a vnutit svůj pohled na nejlepší úpravu společnosti a na jedinou správnou konfesi. A rozpoutala nezodpovědně lokální konflikt, který přerostl v kontinentální krvavou lázeň.

Rozhovor Britských listů 20:

Chceme z dětí čtenáře, ale protivíme jim jazyk

28. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti začátku nového školního roku hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s reformátorem českého školství Ondřejem Hausenblasem o problematické praxi českých škol. Při příležitosti začátku školního roku se tento rozhovor vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, která je k dispozici na kabelu a na internetu, od pátku 28. srpna 2015.

Stav naděje na českých tocích

1. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

Před třičtvrtěstoletím, 25. září 1940, se vyčerpaný a nemocný muž v hotelu v katalánském Portbou předávkoval morfinem. Tělo nalezli o den později, stejně jako sebevražedný pokus přeživšího Arthura Koestlera. S tímto datem byl tedy vystaven úmrtní list. Úplně přesně měl znít na jméno Walter Bendix Schönflies Benjamin.

Blok netolerance: Slovensko a Česko uvažují o společném protiuprchlickém postoji a odmítají kvóty

1. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Slovensko a Česká republika se doufají dohodnout s Maďarskem a Polskem o společném postoji vůči evropské uprchlické krizi, který by odmítl kvóty EU pro rozdělování migrantů, konstatovali vedoucí představitelé obou zemí, píše tisková kancelář Reuters.

Český premiér Bohuslav Sobotka pozval představitele tzv. Visegrádské skupiny 4 do Prahy na pátek k debatě o této věci.

Miloš Zeman říká ultrapravicové pitomosti

1. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zemanovy výroky o tom, ať si každý signatář petice akademiků proti nenávisti vůči uprchlíkům vezme uprchlíky domů, jsou více než hloupé, konstatuje Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu. Je to argument, jehož často používají hate groups a ultrapravicové strany v Evropě i jinde. Nevzděláváme děti doma - máme k tomu stát, který zakládá a spravuje školy. Nestaráme se všichni doma o nemocné - máme k tomu nemocnice a stát, který spravuje zdravotnictví. Očekáváme, že státy budou plnit takovéto role ku prospěchu veřejného blaha. Ochrana uprchlíků je totéž: potřebujeme, aby to organizovaly odpovědně se chovající státy.

Fico: "95 procent uprchlíků jsou 'ekonomičtí migranti'". Skutečně?

1. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí důrazně odmítl kritiku ze západních hlavních měst a obvinil evropské vedoucí politiky, že "nemluví pravdu" o charakteru většiny migrantů. "Pětadevadesát procent těchto lidí jsou ekonomičtí migranti. Nebudeme podporovat idiotskou představu přijetí kohokoliv, ať už to jsou či nejsou ekonomičtí migranti," řekl Fico, píše deník Financial Times.

"Má Fico nějaké důkazy pro své tvrzení? Zdá se, že si evropští politikové nyní vymýšlejí jakékoliv statistiky," konstatuje na Twitteru Andrew Stroehlein.



Merkelová znovu apeluje na Evropu, aby přijala uprchlíky

1. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner zdůraznila, že členským zemím EU, které odmítnou přijmout férový podíl uprchlíků, by měly být drasticky sníženy dotace z EU. Vyjádřila se: "V Evropské unii si nemůžete jen tam vyzobávat rozinky. Musíte také přijmout odpovědnost."

Německá kancléřka Angela Merkelová naléhá na ostatní země EU, aby učinili víc pro sdílení břemena uprchlíků přijíždějících do Evropy. Merkelová zdůraznila, že "není správné", že je některé státy odmítají přijmout.

Czech politicians: We will not give up EU subsidies

1. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Czech politicians protest against the Austrian proposal that their country should lose EU subsidies if it refuses to accept refugees.

"We do not accept such a deal," said the Czech PM Bohuslav Sobotka and Home Secretary Milan Chovanec in reaction to the proposal by the Austrian Home Secretary Johanna Mikl-Leitner that those EU countries who refuse to accept refugees should have their EU subsidies slashed. "We reject the proposal that we should get EU subsidies only if we receive refugees," said the Czech Home Secretary Chovanec.

"The EU funds are an instrument of solidarity. They should not be linked to the refugee crisis," said the Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka. "This proposal is totally beyond limits. They are risking that the Czechs will stop trusting the European Union," warned Chovanec.

Czech President: The refugees will invite their relatives!

1. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Czech President Miloš Zeman warned yesterday that the immigration crisis will deepen because "refugees will invite their relatives to join them". He compared the refugee crisis to a tsunami: "I feel like a tourist on a beach in Thailand who is taking a picture of a small wave in the distance, not knowing that it will kill him," said the Czech president. Zeman repeated that he wants the European Union to strengthen its borders. Since the EU was not about to do this, the Czech Republic should protect its own borders, using the army.

Zeman also demanded that those Czech academics who have recently signed a petition demanding that politicians and the media drop their anti-refugee stance should, each of them, take a refugee into their own homes, thus proving their sincerity. He said that the petition was elitist and missed its target because the Czechs are not xenophobic. There are no xenophobic political parties in Bohemia, such as exist in France or Hungary, where the population is much more xenophobic than the Czechs.

Source in Czech ZDE

Před ukrajinským parlamentem v Kyjevě došlo k násilnostem

31. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Demonstranti se hádali a házeli granáty před ukrajinským parlamentem v Kyjevě. Usmrtili jednoho důstojníka z Národní gardy ministerstva vnitra a zranili až 100 lidí, deset z nich vážně. K násilí došlo na protest proti hlasování parlamentu, který poskytl východním regionům Ukrajiny, ovládaným Ruskem podporovanými vzbouřenci, určité ústupky.

Většina demonstrantů pocházela ze strany Svoboda, což je ultrapravicová strana, která byla součástí majdanského hnutí, jež svrhlo prezidenta Janukovyče, avšak neuspěla ve volbách a získala v nich jen několik málo poslanců.

Humánní postoj Angely Merkelové vůči uprchlíkům je poučením pro nás pro všechny

31. 8. 2015

čas čtení 6 minut

Angela Merkelová: "Nebudeme tolerovat ty, kteří zpochybňují důstojnost jiných lidí," řekla a stála před transparenty, obviňujícími ji, že je "zrádkyně lidu". "Nebudeme tolerovat ty, kdo nejsou ochotni pomoci tam, kde z právních i z humanitárních důvodů je pomoc na místě. Být zemí, do které se chce tolik lidí přistěhovat, může být zdrojem hrdosti."

Merkelová má pravdu a zaslouží si podporu od všech Evropanů.

Seznam hrůz roste. Minulý týden bylo nalezeno 71 uprchlíků udušených v opuštěném kamionu v Rakousku. Připočetli se k stovkám uprchlíků, kteří umírají téměř denně ve Středozemním moři. Ta hrstka lidí v Calais, kteří umírají ve snaze dostat se do Británie, je jen tragickými poznámkami pod čarou na okraji pokračujícího příběhu smrti. Uprchlíci vědí, jak riskantní a nebezpečná je cesta do Evropy: Nicméně, OSN uvádí, že v nadcházejících měsících jejich počty budou vzrůstat. Až 3000 lidí bude denně riskovat život ve snaze se dostat do Evropy, píše v deníku Guardian Will Hutton.

Reklama na "čisté" kuře ukazuje, jaké hodnoty si chceme chránit: machistický konzumerismus

Tohle jsou ty pravé hodnoty, ty naše

31. 8. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty





Patriarcha sedí u rodinného krbu a s otcovskou shovívavostí vítá své potomstvo v čase rodinného rituálu, oběda. Manželka v pokročilém stádiu těhotenství v dobu, kdy hlava rodiny nečinně prodlévá "ve vyšších sférách" chystá na stůl. Výjev z nějaké arabské telenovely? Nikoliv, obraz z rádoby vtipné reklamy na "pravé slovenské kurča". Kouzlem nechtěného je, že tato reklama demaskuje pravé ty hodnoty, které hrdinní obránci chtějí bránit, nehledě na to, na které straně Moravy.

Politika dotací na sečení luk velmi drasticky zasahuje do přirozené biodiverzity

Deviace dotací pro zemědělce

31. 8. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 9 minut

Zajíci si dělají pelechy ve vysoké trávě. I srny, přes převažující mylné přesvědčení, že žijí zaklesnuty v křoví hluboko v lese, si dělají pelechy ve vysoké trávě. Vysoká a nesečená tráva je podmínkou pro přežití ježků. Včely jsou závislé na planě rostoucích rostlinách. To z nich ve značné míře získávají pyl. Stejně tak motýli a další hmyz. Na hmyzu a jeho nasycenosti a četnosti jsou závislé žáby, ptáci. V přírodě vše souvisí se vším. A každá chybějící položka ohrožuje další položku. Vymizí-li jeden druh zvířete či rostliny, je velmi pravděpodobné, že to ohrozí druh další.

"Refugees are vermin and rabble. So, 71 dead people in Austria? And are we to shed tears over this?"

31. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

"So what, 71 people were found dead on the motorway in Austria. Are we to shed tears over this?" said Daniel Kalenda, a member of the Czech Catholic party KDU-ČSL omn Faacebook at the weeked. He continued: "The refufgees are not supposed to be stupid and enter a refrigeration lorry. "I am told that there was no air immediately after the door was closed. And so what? The world is shocked, I am not mourning, I do not feel sorry for them. Not at all. They are rabble, vermin and elements which do not belong into our country."

Pavel Bělobrádek, the Head of the Party has distanced himself from his statements. Kalenda has now resigned from his position as member of the National Inspection Committee of his party.

By Monday, he had removed these statements and apologised for having written them under the influence of alcohol. The Czech Catholic Party is thinking about expelling Kalenda from its ranks.

Source in Czech HERE

Czech politician Tomio Okamura whips up anti-refugee hatred

"Muslims, uninvited intruders from an enemy culture will destroy our democracy and our freedoms"

30. 8. 2015

čas čtení 7 minut

Tomio Okamura is a Czech Member of Parliament, whose party Dawn of Direct Democracy obtained 6,88 per cent of the popular vote in the Czech general election in 2013 and holds 14 of the 200 seats in the Czech Parliament. He has now renamed his party "Freedom and Direct Democracy" and has been making strongly anti-refugee statements in the hope of turning this into substantial electoral support. The video, whose English translation we feature below, has been watched by more than a million viewers, which is more than 10 per cent of the population of the Czech Republic.



"I visited detention centres for illegal immigrants, the police told me they would rob me and give me infections diseases. It is outrageous that this government is spending millions on these people."

"The head of the detention centre told me that the illegal immigrants "may be spreading infections diseases. Some have now been released. They could be anywhere. are

The illegal immigrants have satellite TV, and a gym at our citizen's expense."

"I was surprised that the illegal immigrants can chose from three meals. Meal B is muslim food and all of them bar one choose muslim food. Hence it is crystal clear that we are witnessing a total invasion of muslims and supporters of islam into Europe, uninvited intruders from an enemy culture whose aim it is to destroy our democratic system and our freedoms."

Czech member of parliament Tomio Okamura, founder of the "Dawn of Direct Democracy", which won 6,88 per cent of the vote in the 2013 Czech general election and holds 14 seats in the 200-seat Czech parliament, has been consistently whipping up hatred against refugees in his political statements. In the past few days, Okamura visited the Czech immigration detention centre in Vyšní Lhoty, where the Czech government nonsensically imprisons refugees which it has arrested on its territory, who want to go to Germany. On his facebook page, he has just published an alarmist video, whipping up anti-refugee fear and hatred in the Czech population. The video has been seen by more than 900 000 individuals, i.e. more than 9 per cent of the Czech population. IT has received 18,477 likes.

Here is the transcript in English:

The "Hyza" Slovak chicken firm ran an anti-refugee TV advert

31. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

The chicken meat firm Hyza, owned by Andrej Babiš, which used to own the lorry in which 71 refugees suffocated in Austria last week, ran an anti-immigrant TV advert on Slovak TV. In the TV advert, a happy Slovak family eats a happy Slovak chicken, then they become wary when there is a warning on TV against an impending invasion of immigrants. These are supposed to be the unsavoury foreign chickens.

Andrej Babiš owns large parts of Czech and Slovak food industry. He is the Czech Deputy Prime Minister and Finance Secretary. His private businesses receive government contracts from the Finance Ministry that he controls. Last week, Babiš demanded that the Schengen area should be sealed and that NATO troops should be sent to tackle the refugee crisis.

Here is the anti-refugee "chicken TV advert". For an English translation, see below:



[Sign: IMMIGRANTS!]

Male voice: Breaking news!

Immigration officers have unmasked illegal immigrants! They presented documents which lacked information about their country of origin. An excessivfe amount of unknown substances were found in the boot of their vehicle! The immigrants were arrested, interrogated and detained. [Sign: DEPORTED!!] Beware of rubbish!

Female voice: Indulge yourself and your nearest and dearest in the authentic, Slovak, Hyza chicken!!

Žadatelé o azyl v Německu: Kapesné pro uprchlíky a fakta

31. 8. 2015

čas čtení 7 minut

Německo je pro uprchlíky atraktivní. Právě to je důvodem pro politiky, kteří se nyní zabývají s tím, jak snížit výhody poskytované žadatelům o azyl. Ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU) má zájem místo hotovosti poskytovat poukázky na služby. Politik z CSU Joachim Herrmann chce snížit kapesné pro uprchlíky z Balkánu. "Příspěvky poskytované pro tuto skupinu jsou zatížením pro německé daňové poplatníky," uvádí Herrmann. Dostalo se mu i souhlasu z Unie - a hodně kritiky ze strany politické konkurence. Je to možné snižovat uprchlíkům kapesné? A kolik opravdu dostanou žadatelé o azyl v Německu? Ze Spiegelu přeložil pro Britské listy Milan Lelek.

Je na pořadu dne další vojenská intervence v Libyi?

31. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nyní, po 15 letech, již můžeme názorně sledovat děsivé dopady globální války proti terorismu, zahájené na podzim roku 2001 tehdejším americkým prezidentem Georgem W. Bushem a jeho extrémistickou republikánskou kamarilou. Americká vláda dokonce zvažovala i použití jaderné zbraně proti Afghánistánu ZDE. Následovala devastace, pokrývající území od Magrebu až po Pákistán, která je skutečně impozantní: 1,3 miliónu až dva milióny mrtvých „jen“ v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu ZDE , prudký nárůst islamistického terorismu nejen v blízkovýchodním regionu v podobě stovek džihádistických útoků, paradoxní, ač mnohými předpokládané posílení Al-Kájdy ZDE, destrukce Libye vzdušnou intervencí NATO a zahlcení Magrebu obrovským množstvím zbraní z NATO, čímž byly destabilizovány i okolní státy, a v neposlední řadě vznik živné půdy pro Islámský stát (Daeš), jak ostatně veřejně doznal i prezident Barack Obama ZDE .

Začíná škola

1. 9. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

V duchu názoru, že odborný rezort nemusí řídit odborník, vyhodila naše vláda z řízení Ministerstva školství pana Chládka a ustavila do jeho čela advokátku. To jsme už zažili kdysi s paní Buzkovou a pamatujeme si nápady se kterými chtěla školství racionalizovat.

Debata v Sedmičce pana Moravce, tedy nové ministryně a stínové ministryně za KSČM mi velmi připomněla situaci v jedné nejmenované škole. Po odchodu ředitele do důchodu tam byl vypsán konkurz. Zúčastnila se řada lidí a do užšího hodnocení byli vybráni tři. Dva zvenku a jeden z řad pedagogů oné školy. Měl jsem možnost přečíst si vize rozvoje školy od všech tří. Nejrealističtější byl samozřejmě ten, který podmínky školy dobře znal. Zvítězil ale ten, který se hemžil různými odbornými a komisi nepříliš srozumitelnými termíny a maloval budoucnost v růžových barvách.

Škola prací, nebo hrou?

31. 8. 2015 / Pavel Táborský

čas čtení 4 minuty

Tak nám začíná 241. školní rok, počítaje od moudrého opatření Marie Terezie a Josefa II. reformovat vzdělávací systém a zavést povinnou školní docházku. Osvícenští panovníci, zejména po sedmileté válce, zjistili, že jednou z příčin porážek rakouských vojsk byla nízká úroveň vzdělání rekrutů a celková zaostalost výroby v monarchii. A tak z prostředků získaných z rušených klášterů a církevních řádů za pomoci odborníků z Pruska reorganizovali školskou soustavu. Podobně reagovala o nějakých dvě stě let později vláda USA, když v roce 1957 k jejímu překvapení začal vysílat signály z oběžné dráhy sovětský Sputnik a o čtyři roky později se hlásil z oběžné dráhy první kosmonaut Jurij Gagarin.

Uprchlíci: Jak je tomu doopravdy

31. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Někteří čeští občané si vymýšlejí nejneuvěřitelnější výmluvy, bez jakékoliv vazby na realitu, jen aby si zdůvodnili svůj nepřátelský postoj vůči uprchlíkům, přestože Ženevská konvence o uprchlících z roku 1951 právně zavazuje i Českou republiku, aby jim pomáhala. Karel Dolejší na to reagoval pár poznámkami na Facebooku:

Ach jo.

1. "Svobodné a neválčící" země kolem Sýrie už jsou plné až po střechu, každý měsíc se tam snižuje životní standard těch, kdo tam zůstali; děti už nechodí do školy, ale do práce, protože není na jídlo. Notabene kolem Sýrie už ve skutečnosti nejsou svobodné a neválčící země, třebaže 85 % uprchlíků v nich nadále zůstává. V Turecku a Libanonu se válčí, Jordánsko se účastní leteckých operací, politicky je všude situace velmi vypjatá. Podobně situace kolem Eritreje, odkud přichází druhý největší počet žadatelů a azyl v Evropě.

Spolupracujme

20. 8. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Začněme dokonale naivní myšlenkou spolupráce. Začněme utopií. Kdyby polovina obyvatel České republiky dala denně do společné kasy jednu korunu, jednou měsíčně by se kasa nafoukla o 150 miliónů korun. Co se 150 milióny? Začít postupně vykupovat lidi z exekuce? Bylo by to milé, ekonomice státu by to rozhodně pomohlo, pomalu by se ztráceli nešťastní lidé. Že by toho někdo začal zneužívat? Dobrá. Co takhle vystavět dětem hřiště? A třeba i deset? Dvacet? Padesát? Proč ne, bylo by to milé. A šlo by to, peněz by bylo dost. A co takhle v létě uspořádat ten největší hudební festival na světě? Myslíte, že by to prošlo? Ale jistě.

Human Rights Watch v Bruselu informuje o kriminálních výrocích Martina Konvičky na Facebooku

30. 8. 2015

čas čtení 4 minuty





Konvičkovy výroky porušují tyto paragrafy trestního zákoníku České republiky:

Lidé mají strach, protože s nimi média cvičí

30. 8. 2015 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 7 minut

Lidé netuší jednu základní věc a to, že se sami zítra mohou velice lehce stát takovýmto lidským nákladem i oni. Celá naše kultura je jen tenounká slupka, celé Česko, celá Evropa, celý svět je dnes v situaci, že se podobný šílený zmatek, který vyhnal lidi ze Středního východu a z Afriky může odehrát na libovolném místě planety a každý z nás se může stát uprchlíkem.

Toho dne, kdy bylo v otevřeném chladicím voze objeveno 71 mrtvol utečenců ze Sýrie a odjinud, toho pochmurného a tragického dne, kdy vyšlo najevo, jakou necitelnou kulturou jsme, píší české deníky o všem možném a jen okrajově se zmiňují o této tragédii.

Prosíme, pomozte nemocnici v Aténách

30. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní Festival spisovatelů Praha je ve spojení s panem Constantinem Kokossisem, spisovatelem, diplomatem a bývalým řeckým velvyslancem v České republice. Pan Kokossis v současné době působí jako dobrovolník v neziskové, nevládní zdravotnické organizaci, která se v posledních měsících věnuje pomoci uprchlíkům z východu. Organizace sídlící v Athénách hlásí, že nutně potřebuje finanční pomoc na nákup léků a jiného zdravotnického materiálu. Obracíme se tímto prostřednictvím na českou veřejnost s apelem k finanční pomoci tomuto zdravotnickému zařízení. Informace pro zasílání finančních darů

Název nemocnice: Athens social Polyclinic and pharmacy

Iban: GR16 0140 1040 1040 0200 2020 427

Bic: CRBAGRAA

Alpha Bank Athens, Greece

Další bližší informace: Constantine Kokossis, conkokossis@gmail.com, informace podá také Festival spisovatelů Praha, , 224 241 312

Děsivý týden v Evropě

28. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta




Děsivé scény se odehrávaly celý týden v Evropě, kdy policejní jednotky bránily zoufalým uprchlíkům, namísto, aby jim pomáhaly. Politikové se hašteřili a neonacisté demonstrovali: v bývalém východním Německu skandovali při návštěvě Angely Merkelové "Zrádkyně!"

Deník Guardian publikoval obrazový historický záznam hrůz ZDE, které se odehrávají kolem nás, zatímco všichni zůstávají nevzrušeně v nečinnosti. Nás to koneckonců (zatím) nepostihuje.

"Postavili bychom se sami na hranici a pálili ze samopalů na uprchlíky"

29. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Chtěl bych se s Vámi podělit o můj zážitek z práce, kdy jsem se dostal naprosto nevinnou shodou okolností do debaty na téma uprchlíci, píše Michal Dajč.

Předem podotýkám, že se docela vyhýbám debatám na toto téma, protože názor mainstreamové veřejnosti mě děsí, ale když jsem tak poslouchal manžela jedné ze spolupracovnic a jednoho kolegu, nebyl jsem si jist, jestli to jsou ti samí "slušní" lidé, které znám.

Jejich kecy o tom, jak by se sami postavili na hranici a pálili ze samopalu na příchozí uprchlíky či že by měly toto již dávno dělat pobřežní stráže v Řecku či Itálii, by byly piánko, kdybych se jim ale nedíval do očí a neviděl, že to myslí opravdu vážně.

Když jsem se ohradil, že to přece není možné, že jsou to taky lidi, dostalo se mi odpovědi: "Ale neblázni Michale, to přece nemůžeš tak brát."

A jak to mám brát? Jak to mám sakra brát? Kdo tedy jsou?

Protixenofobní vědecká petice – Odpověď Václavu Klausovi ml.

29. 8. 2015 / Josef Švéda

čas čtení 8 minut

Napsal jsem odpověď na komentář Václava Klause ml. ohledně vědecké petice “Proti strachu a lhostejnosti”, píše Josef Švéda. Poslal jsem to do redakce Práva a Novinkám, aby byla replika tam, kde vyšel původní text, ale neodpověděli.

Zjevně nemají v Novinkách potřebu korigovat xenofobní nesmysly, které publikují, zveřejněním kritického analytického rozboru těchto textů, dodává redakce Britských listů...

Občané, kteří chtějí věšet a posílat lidi do koncentračních táborů kvůli jejich vyznání či barvě pleti, by měli skutečně (s použitím formulace Václava Klause ml.) raději „držet hubu“. Příslušné orgány by se jim v šíření nenávisti měly pokusit zamezit.

Jelikož jsem se k petici českých akademiků nazvané Vědci proti strachu lhostejnosti připojil, cítím jistou potřebu na komentář Václava Klause ml. reagovat. Jeho autor se dopouští několika chyb a nepřesností a také vznáší dotazy. Nemůžu sice mluvit za celou vědeckou obec, ale cítím potřebu mluvit alespoň za sebe. Nejdříve tedy vyvrátím Klausovy omyly a potom se pokusím odpovědět na jeho otázky.

Babišova firma nechala vysílat v televizi antiimigrantskou reklamu na svá kuřata

29. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Firma Hyza, kterou vlastní Andrej Babiš a která v minulosti vlastnila kamion, v němž bylo nalezeno 71 udušených uprchlíků, vysílala v slovenské televizi xenofobní antiimigrantskou reklamu na svá kuřata.

V reklamě, viz níže, pojídá šťastná slovenská rodina dokonalé slovenské, Babišovo, kuře, zatímco z televize zní varování před invazí "ilegálních imigrantů bez dokladů", kteří však naštěstí byli zatčeni a budou deportováni, Jsou to nebezpečná, nezdravá, "cizácká" kuřata...

Je naprosto neodpovědně vytvářet a přiživovat tímto způsobem xenofobní atmosféru ve společnosti. Reklama je součástí legitimizujícího veřejného diskursu, který občanu oktrojuje, že je normální být nepřátelský vůči uprchlíkům...

Babiš má hodně na svědomí.

Duch pozdního Kohla: otrlost a sebeuspokojení

Německo žije z podstaty a neguje nutné reformy

28. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Víte, čím vyhrála Angela Merkelová poslední volby? Tím, že Německo na místo propadu do sebeuspokojení vynaloží nezbytné úsilí, protože ani ostatní části světa nespí? Nebo tím, že její agenda 2020 navázala bezprostředně na reformním úsilí svých předchůdců? Ani jedno. "Znáte mě", řekla na závěr televizní debaty se svým vyzyvatelem Peerem Steinbrückem, když byli oba kandidáti požádáni, aby vysvětlil, kdo má být zvolen pro blahobyt země. Německá ekonomika je na vzestupu, nemá téměř žádnou nezaměstnanost. Všem se dobře daří. Je ale potřeba ptát se, jak dlouho to ještě tak půjde a proč je naše prosperita ohrožena, říká ve svém komentáři pro německý server Cicero Christoph Schwennicke. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Dál bude vládnout smrt

28. 8. 2015

čas čtení 2 minuty



Zjevně to nejsou lidi: nikdo by přece netoleroval zprávu o tom, že znovu a znovu hynou stovky lidí ve Středozemním moři utopením. V nejlepším případě jsou to deprimující, ale zcela nekonkrétní statistiky. Prostě na chvíli pozvedneme obočí a normální život jde pro nás dál. Pro jiné jsou uprchlíci nechtěné a nezvané hejno, proti nimž se musí Pevnost Evropa opevnit: Jsou to jenom paraziti, kteří nemají právo být na Západě. V hierarchii smrti nemůže být méněcennější bytost než "imigrant", píše Owen Jones.

Nestoudnost

28. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta



"Taková nestoudnost! Kdo si myslíte, že jste?"

Protest proti policejnímu vyšetřování "Akce Fénix"

28. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

V pátek v podvečer se v Praze na Jungmannově náměstí konala protestní demonstrace proti policejnímu vyšetřování tzv. "Akce Fénix", kdy tajné služby konstruují z neškodných anarchistů "hrozbu státu".





Postmoderna a pragmatismus

28. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší se občas na Britských listech dotkne toho, že nešťastné zacházení s tím, co přinesla postmoderna, může sloužit naprosté nivelizaci pojmu pravda, kdy paradoxně tou vládnoucí pravdou se stane ten nejhorší primitivismus. Tento postřeh mi přijde zásadní.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

27553