Britský ministr obrany odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

 

Vlna sexuálních skandálů v Dolní sněmovně a v britské politice a veřejném životě obecně, která se provalila po odhalení amerického sexuálního predátora, filmového producenta Harveyho Weinsteina, si ve středu večer vyžádala první významnou oběť v britské vládě.

Konzervativní ministr Sir (!!) Michael Fallon odstoupil ze své funkce ministra obrany. V rezignačním dopise premiérce Mayové napsal: "V posledních dnech vyšla najevo série obvinění týkajících se poslanců, včetně některých obvinění ohledně mého chování v minulosti. Mnoho těchto obvinění je falešných, ale já přiznávám, že jsem se v minulosti nechoval podle vysokých měřítek, které požadujeme od armády, jíž jsem měl čest sloužit. Zamyslel jsem se nad svou situaci, a proto  z funkce ministra obrany odstupuji."




Před několika dny se omluvil za incident, k němuž došlo před 15 lety, kdy při večeři pod stolem položil ruku na koleno novinářky Julie Hartley-Brewerové. Komentátoři se však nedomnívají, že tento incident mohl být důvodem Fallonovy rezignace a spekulují o tom, že důvodem byly zřejmě závažnější skutečnosti.

Michael Fallon byl hlavním stoupencem ohrožené Theresy Mayové a dokonce se o něm dosud mluvilo jako o možném budoucím britském premiérovi. Tyto jeho vyhlídky na premiérskou kariéru jsou nyní v troskách.

Není vyloučeno, že kvůli sexuálním skandálům bude donuceno rezignovat několik konzervativních poslanců. Znamenalo by to doplňovací volby a zřejmě oslabení už tak minimální většiny Konzervativní strany v Dolní sněmovně - konzervativci dnes vládnou v Británii jen za pomoci fundamentalistické strany severoirských unionistů DUP, kterou podplatili miliardou liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Sexuální skandály, které vycházejí v Británii najevo po odhalení Harveyho Weinsteina se neomezují pouze na politiku. Channel Four News ve středu večer odvysílal rozhovor s aktivistkou anglikánské církve, která svědčila o tom, že ji znásilnil anglikánský kněz, avšak bylo jí církví doporučeno, aby o tom pomlčela.


Rozhovor Britských listů 134.

Volby 2017: Nemáme peníze na jídlo. Tak já rozmlátím byt

31. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Nad důsledky říjnových všeobecných voleb se v tomto rozhovoru Britských listů zamýšlejí jejich redaktoři Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. listopadu 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Umělá inteligence (AI) riskuje, že ji veřejnost začne nenávidět

1. 11. 2017

čas čtení 4 minuty



Vědci varují, že sociální, etické a politické obavy z AI sílí a je naléhavě zapotřebí větší regulace


Zintenzivňuje riziko, že vznikající oblast umělé inteligence (AI) vyvolá ostře zápornou reakci veřejnosti, protože celý sektor rychle přechází do soukromých rukou, ohrožuje pracovní příležitosti lidí a funguje bez efektivního dohledu či regulační kontroly, varují čelní odborníci na tuto technologii.

Vědci varují, že:

- Svět může přijít o prospěch z AI v důsledku ostře záporné reakce veřejnosti, která by ji mohla odmítnout
- Přechod odborníků na AI do soukromého sektoru škodí univerzitám.
- Expertní znalosti a bohatství se soustřeďují do rukou několika málo soukromých firem.
- Tento ekonomický sektor má obrovské problémy s diverzitou.

Země Visegrádu ochládají vůči EU i vůči sobě navzájem

1. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Společná kauza, kterou region visegrádské čtyřky nalezl během uprchlické krize, v posledních měsících ustoupila do pozadí kvůli neshodám ve větších i menších záležitostech. Ty se týkají všeho možného - od právních předpisů až po budoucnost Evropy, píše Matthew Karnitschnig.

Mezitím v Absurdistánu 44:

Pozor na Halloween, dostanete se do moci ďábla, polské nefunkční ponorky, vražední myslivci a muž, který se ve Varšavě upálil

1. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Takže se zdá, že všichni si jsou před zákonem rovni! To alespoň řekl soudce, když odsoudil Jurka Owsiaka,   charismatického šéfa charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy za to, že během hudebního festivalu mluvil sprostě na jevišti. Owsiak se hájil argumentací, že jeho tiráda proti pokrytectví politiků byla uměleckým dílem, svým způsobem rapovou písní. Nepomohlo mu to, musel zaplatit pokutu 100 zlotých (asi 800 Kč) a 30 zlotých soudních nákladů. Takže je to skutečně pravda, jsou si všichni nyní rovni? Můžeme očekávat, že Krystyna Pawłowicz ze strany Právo a spravedlnost bude muset zaplatit pokutu za to, že křičela na jiného poslance, aby "šel do prdele"?   Dostane Jarosław Kaczyński pokutu za to, že se vnutil k řečnickému pultu v Sejmu a zaútočil na své politické oponenty jako na "darebáky a zrádce"?

Náměstek britské premiérky popírá, že obtěžoval o třicet let mladší ženu

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Uprostřed nynějších sexuálních skandálů, spojených s poslanci Dolní sněmovny, píše satirický magazine Private Eye ironicky, že se parlament má přestěhovat  do sex shopu:




Premiérka Theresa Mayová nařídila vyšetřování obvinění, že její náměstek, Damian Green, během posledních dvou let nepřijatelně obtěžoval jednu aktivistu.

Kate Maltby, která je o třicet let mladší než Green, sdělila deníku Times, že v roce 2015 se Green během setkání v hostinci v londýnské čtvrti Waterloo dotkl jejího kolena a poté, co v tisku vyšla její fotografie v korzetu, poslal ji "vyzývavou" esemesku.

V Británii se důrazně řeší skandál širokého sexuálního zneužívání žen v politice

1. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Mark Garnier, konzervativní ministr "pro obchod po brexitu", který nazýval svou asistentku "cukrový kozy" a poslal ji v pracovní době do obchodu s erotickými pomůckami, aby mu koupila sadu vibrátorů

Po skandálu s hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem, o němž po letech konečně vyšlo najevo, že se desítky let choval jako brutální sexuální predátor a znásilnil množství žen, a po vlně protestů od statisíců žen na sociálních sítích pod heslem MeToo (Já jsem také obětí sexuálního obtěžování) - dochází zřejmě v anglosaském světě k zásadnímu přehodnocení vztahů mezi muži a ženami v pracovním styku - ženy si konečně mohou veřejně stěžovat, že jsou trvale a ve všech sférách společnosti obětí drsného sexuálního obtěžování a zneužívání.

 (V ČR samozřejmě, kde se na policii oznamuje jen zlomeček případů znásilnění, která policie vyšetřuje jen neochotně tato přelomová změna nebyla vůbec zaznamenána.)

Aktivistka Labour Party: Byla jsem znásilněna na stranické akci

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Prominentní aktivistka labouristické strany Bex Baileyová v úterý oznámila, že byla na stranické akci znásilněna - a poté jí vysoce postaveným aparátníkem bylo řečeno, že čin nemá hlásit, protože by jí to mohlo "uškodit". Další žena vypověděla o tom, jak se ji poslanec přinutil k sexu.

Teroristický incident v New Yorku

31. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Newyorská policie informovala, že několik lidí bylo usmrceno a mnoho lidí bylo zraněno poté, co automobil v úterý odpoledne najel na cyklotrasu na Manhattanu. Policie uvedla, že podezřelá osoba řídila automobil, který měl na sobě připevněny "atrapy střelných zbraní". Řidiče policie postřelila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Při útoku bylo usmrceno 8 lidí a 11 dalších bylo vážně zraněno. Řidičem vozidla byl devětadvacetiletý muž, který měl paintballovou zbraň a zbraň na broky.Zdroje řidiče identifikovaly jako Sajfulla Saipova z Uzbekistánu. Řidič prý poté, co vystoupil z vozidla, vykřikoval "Allah je velký!" Muž byl postřelen policií, ale přežil a byl odvezen  do nemocnice. Úřady uvádějí, že nejsou důkazy, že by byl útok součástí širšího spiknutí. Činitelé v New Yorku nemají informace o možném motivu útoku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Útočník byl řidičem firmy Uber a žil v New Jersey. Policie ho střelila do břicha, když vystoupil z vozidla a držel v ruce zbraně, o nichž se později ukázalo, že je to painballová pistole a zbraň na broky. Byl operován a je v nemocnici v kritickém stavu. Úřady se dosud k motivaci útoku nevyjádřily. New York Times napsal, že o útočníkovi věděla federální policie.

Úřady v mnoha zemích jsou stále silněji znepokojeny hrozbou radikálů z centrální Asie. To je region tradičně umírněného islámu, avšak tamější diktátorské režimy a ekonomický útlak vedly mnoho lidí, aby se daly na cestu extremismu.

V dubnu uskutečnil v petrohradském metru bombový atentát Akbarzhon Jalilov, dvaadvacetiletý etnický Uzbek z města Oš v jižním Kyrgizstanu. V Istanbulu zaútočil loni na Silvestra na noční klub také muž narozený v Uzbekistánu.

Vlády v Uzbekistánu a v dalších státech v centrální Asii často ospravedlňují svůj krutý útlak obyvatelstva jako boj proti islamistickému extremismu, ale analytikové poukazují na to, že tím naopak extremismus vyvolávají.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Rozhovor Britských listů 133:

Volby 2017 - Šok: co teď bude dál?

27. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


S politologem Jiřím Pehem rozbírá Bohumil Kartous důsledky všeobecných voleb, které se konaly v ČR minulý týden. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. října 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Český prezident nepřímo vyznamenal Parlamentní listy

31. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Peskování českého prezidenta za to či ono se stalo oblíbenou kratochvílí českých komentátorů, kteří nemohou Miloši Zemanovi přijít na jméno třeba kvůli tomu, že jej považují za povolnou Putinovu loutku nebo za tlampače všeobecné frustrace. Můžeme sáhodlouze přemítat o tom, zda je vhodné, aby Miloš Zeman vyznamenával s ním ideově souznící lidové baviče, jako jsou Daniel Hůlka, Luděk Sobota nebo Helena Vondráčková, avšak jádro věci je někde jinde. Jestliže český prezident udělí státní vyznamenání dvěma konspiracím nakloněným manipulátorům, nepřímo tak oceňuje Parlamentní listy (PL).

KLDR "získala přístup k americké protiraketové technologii Aegis"

1. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

V jihokorejském Soulu obviňují hackery z KLDR ze získání dokumentů o vojenských plavidlech, ponorkách a zbraňových systémech Jižní Koreje. Podle televize Sky News, která se odvolává na jihokorejské politiky seznámené s dokumenty zpravodajských služeb, severokorejští hackeři pronikli do systému jihokorejské firmy Daewoo Shipbuilding a získali zhruba 40 tisíc dokumentů.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rohingy v Barmě má zachránit Nor

1. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

OSN v úterý jmenovala Knuta Østbyho novým dočasným koordinátorem záchranné pomoci v Myanmaru (Barmě), zatímco vláda pokračuje v blokování přístupu humanitárních pracovníků do oblastí ve státě Rachine obývaných muslimskými Rohingy.

Přečetli jsme:

Vzkaz z Moravy: Katalánsko je náš vzor

1. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Šéf strany Moravané Pavel Dohnal se inspiroval v Katalánsku. Chce autonomii. Jako první krok si přeje oficiální uznání moravské národnosti. Našel spojence v SPD Tomia Okamury, za niž kandiduje.

Celý článek: ZDE

Chudoba sama o sobě není zdrojem frustrace občanů, tím je bezpráví

31. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce se vedla diskuse mezi Václavem Bělohradským, Magdou Vašáryovou a Ivanem Bartošem (šéf Pirátské strany) na více zajímavých témat. Např. Bartoš chápe politiku jako servis pro občany, Bělohradský jako širokou společenskou diskusi na způsob intelektuální debaty filozofů. Mně osobně je mnohem bližší přístup Bartošův, přístup intelektuálně uchopený v reakci na americkou občanskou válku filozofickým pragmatismem. Ale to nebyl ten nejzajímavější střet celé debaty.

ČR 2017: Kyselé hrozny chudého příbuzného

31. 10. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Počátkem 90. let si Češi náramně fandili. Věřili slibům Václava Klause, že trh bez přívlastků promění zemi rychle v ekonomického tygra ještě mnohem výkonnějšího než "zbytečně" socializující Západ. Později měl být nebývalý rozvoj založen nikoliv už na neregulovaném trhu, ale na kvalitním managementu prosazovaném Zemanovou vládou. Její ministr financí Ivo Svoboda však jako dosud jediný člen vlády skončil za vytunelování Liberty za mřížemi, zatímco tehdejší ministr průmyslu a obchodu Milan Grégr zdatně pohrobil Destu Děčín.

Češi? Židi? Němci?

31. 10. 2017 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Já a mnoho dalších členů ČSSD (Taky Čechů?) jsme proti pojetí privatizace klausů a dlouhých nabízeli zcela jiný program. Valtr Komárek i Miloš Zeman byli za to napadáni a zesměšńováni smečkou takynovinářů. Ty texty, jak programové teze ČSSD pro volby 1990 a 1992, tak spílámí tehdejší smečky si lze vyhledat. Zkuste si doplnit: Počátkem třicátých let si Němci náramně fandili. Věřili slibům Adolfa Hitlera...

Proč se česká pravice nemůže sjednotit

26. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

O tom, že by se pravice měla spojit, že se měla spojit již dávno, pokud jí jde opravdu o to, aby porazila Babiše, píši už dlouho. Jenom tak může ukázat svou kompetentnost, mít pozitivní a široce přístupný program, dokonce i nové tváře. Vysoce proto oceňuji rozhodnutí Miroslava Kalouska odejít z čela TOP09 právě kvůli tomu, aby nepřekážel integrace pravice. Nicméně pravice, nebo jak Kalousek říká „strany od středu doprava“, se nejspíše spojit nemohou.

Pravda o Facebooku: Jak získat 2 miliardy přátel a zlikvidovat civilizaci

30. 10. 2017

čas čtení 9 minut



Prvotní formou podnikání Facebooku je dohližitelství na to, co děláte. Facebook je ve skutečnosti největší špionážní agentura v historii lidstva.  Ví daleko, daleko více o vás než ta nejagresivnější vláda. Je ohromující, že lidé si neuvědomují, co Facebook dělá.

Facebook vás sleduje a zneužívá toho, co o vás a o vašem chování ví, k tomu, že vám prodává reklamu. Také zneužívá těchto informací k zkreslování zpravodajství, které vám posílá.


Facebook už měl obrovské množství informací o lidech a jejich sociálních sítích a o tom, co mají a co nemají rádi. Když si uvědomil, jak důležitá je monetizace, doplnil tyto osobní informace o uživatelích offlinovými informacemi zakoupenými od velkých firem, získaných od podniků, které provozují vaše úvěrové karty, a od prodejců nejrůznějšího druhu.

Lidé si myslí, že to, co vidí na Facebooku, určují jejich přátelé a jejich zájmy. Jenže to, určují komerční zájmy Facebooku. Vaše oči jsou zaměřovány na ta místa, která jsou pro Facebook nejlukrativnější.

Uvažuji o tom, co se stane, až tohle lidem dojde. Může to vyvolat veřejnou a legislativní reakci.


Facebook má nyní 2 miliardy aktivních uživatelů měsíčně. 66 procent těchto uživatelů používá Facebook každý den. Facebook také vlastní WhatsApp, Messenger a Instagram. Ty mají 1,2 miliardu, 1,2 miliardu a 700 milionů uživatelů, píše v týdeníku Sunday Times ve své rozsáhlé analýze spisovatel John Lanchester.

Jak pomohly fake news slovenským extremistům stát se skutečností

26. 10. 2017

čas čtení 6 minut



Servery šířící protizápadní a prokremelskou agendu umožnily ultrapravici na Slovensku téměř se dostat k moci

Neučíme naši mladou generaci, jak lehké je zmanipulovat informace

 Vypadalo to jako další důkaz rostoucího vlivu jednoho z nejprominentnějších ultrapravicových politiků na Slovensku, když vyšly nedávno výsledky průzkumu veřejného mínění, podle něhož tento politik zvítězí začátkem příštího měsíce v komunálních volbách, píše na serveru Coda Story Michael Colborne.

Průzkum provedla firma jménem VISIT BB a široce ho sdíleli stoupenci Martina Kotleby a jeho Ľudovej strany Naše Slovensko poté, co ho jako první zveřejnil populární konzervativní server Hlavné správy.

Trump: Vyšetřování se soustřeďuje na George Papadopulose, který se snažil zprostředkovat schůzku mezi Putinem a Trumpem

31. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


George Papadopulos, řecký Američan, který působil jako zahraničněpolitický poradce pro Trumpovu kampaň a kdysi žil v Londýně, se stal první osobou ochotnou spolupracovat s FBI za možnost zmírnění jeho trestu. Přiznal se také, že vyšetřovatelům FBI při předchozím výslechu letos v lednu lhal. Snažil se předstírat, že nemá rozsáhlé kontakty s ruskými činiteli a poskytl falešnou informaci o tom, kdy se poprvé dověděl, že Rusové hackersky získali emaily Hillary Clintonové.

Papadopulous byl součástí Trumpovy předvolební kampaně od března 2016. Od jednoho jejího činitele dostal informaci, že zlepšení amerických styků s Ruskem je pro kampaň prioritou. O týden později cestoval Papadopulos do Londýna, kde se setkal s Josephem Mifsudem, bývalým diplomatem maltského ministerstva zahraničí, se silnými vazbami na ruské činitele. 

Mifsud se o spolupráci s Papadopulosem začal silně zajímat, když zjistil, že Papadopulos pracuje přímo pro Trumpa. 24. března se znovu setkali Mifsud a Papadopulous v Londýně, s nimi byla přítomna jedna Ruska. 

29760

Atentát na JFK aneb Kterak konspirátoři a liberálové utřeli nos

Proč je nutné dešifrovat kennedyovskou mytologii

30. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 12 minut

Ilustrační obrázek. Zdroj: Compfight.com

Odtajněné dokumenty o atentátu na Johna F. Kennedyho podle očekávání nepřinášejí zásadní informace, jež by objasnily jednu z největších záhad 20. století. Přestože prezident Trump některé spisy na poslední chvíli kvůli obavám o národní bezpečnost USA nezveřejnil, z publikovaných materiálů vyplývá, že vražda JFK s největší pravděpodobností nebyla zosnována ani v Moskvě, ani v Havaně, jak se někteří tuzemští ukvapenci v médiích domnívali. Zklamáni jsou i ti, kdo za atentátem spatřují mocné vládní kruhy. Každopádně moudřejší budeme až na jaře příštího roku, kdy bude zveřejněna poslední várka dokumentů, avšak silně pochybuji, že konečně poznáme celou pravdu a učiníme přítrž divokým konspiracím.

Podle mého soudu ale není zas tak důležité znát vraha či vrahy JFK, neboť tato informace s ohledem na dobu, jež uplynula od atentátu, nám prakticky k ničemu není. Daleko závažnější je totiž existence kultu Johna F. Kennedyho jdoucí ruku v ruce s mytologií, již je nutno dešifrovat.

Miloš Jakeš a socialismus s ne tak lidskou tváří

26. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty


Bylo by asi velkomyslné charakterizovat promítání filmu Pavla Křemana Milda jako "světovou premiéru" - samozřejmě to je, ale je vysoce diskutabilní, zda film tohoto typu, uváděný jako osobní portrét bývalého generálního tajemníka KSČ Miloše (nebo, jestli chcete, Milouše) Jakeše, bude resonovat mimo Českou republiku. Jako další příklad filmu z období po roce 1989, který se snaží objevit něco nebo aspoň něco o minulosti, tento projekt je založen na pozorování a interviewování subjektu během řady let v množství nejrůznějších prostor. Znovu je nutno říct, že film byl natočen především pro české obecenstvo.

Manželské etudy po 35 letech – Zuzana a Stanislav

31. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 7 minut

Zjištění, že styl a forma dokumentárního cyklu se během času může změnit, není ani nové ani originální. V cyklu Manželské etudy, v časosběrné studii Heleny Třeštíkové o manželském životě šesti dvojic, přinesl pětatřicátý rok pozorování celou řadu zajímavých nových rozdílů, které jsou zvlášť výrazné v třetím pokračování filmů o Zuzaně a Stanislavovi.

Manželské etudy po 35 letech – Zuzana a Stanislav

31. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 5 minut


The observation that the style and form of a documentary cycle may change over time is neither new nor original. For Manželské etudy, Helena Třeštíková’s longitudinal study of the married life of six couples, the thirty-fifth year of observation has brought with it a number of interesting new differences which are especially pronounced as Zuzana a Stanislav enters its third instalment.

Přečetli jsme:

Jak prohráváme hybridní válku

31. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě opět píše, že Rusko Vladimira Putina vede proti naší zemi hybridní kampaň. Nepíše tam ale už to, co je stále zjevnější: V tomto konfliktu prohráváme na celé čáře. Ukázaly to bohužel i sněmovní volby. Ne že by byly přímo ovlivněny, ale posunuly nás zase o kousek dál směrem, který Kremlu vyhovuje.

Celý článek: ZDE

Bagdád chce zrušit kurdskou autonomii v Iráku

31. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

Irácký premiér Hajdar al-Abádí zní triumfálně, když popisuje postup ozbrojených sil na poslední baštu IS v západním Iráku. "Náš postup byl fantastický," prohlásil v rozhovoru pro The Independent v Bagdádu. ""Čistíme od nich poušť přímo až na hranici se Sýrií."

Bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně Manafort a jeho společník Gates jsou trestně stíháni

30. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta




Bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort dostal příkaz, aby se dostavil k trestnímu stíhání u FBI. Tentýž příkaz dostal jeho někdejší podnikatelský společník Rick Gates. Oba dva jsou první osoby, které jsou stíhány v souvislosti s vyšetřováním Roberta Muellera, které se zabývá zasahováním Ruska do prezidentských voleb z roku 2016 a možným spiknutím Trumpovy kampaně s Ruskem. 

Manafort měl rozsáhlé podnikatelské vazby na Ukrajině, kde zastupoval prominentní moskevské osobnosti. Gates zakládal pobočné společnosti na Kypru, které dostávaly finance z východoevropských zdrojů. Také pracoval pro Trumpovu kampaň. 

Manafort dostal nařízeno, aby Trumpovu kampaň opustil v srpnu 2016, po pěti měsících ve funkci, poté, co vyšlo najevo, že má na Ukrajině množství podnikatelských vazeb. 

Není jasné, z čeho budou obviněni. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


O terapii příchozích

27. 10. 2017 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 5 minut


Rádi bychom změnili negativní nastavení řady českých médií vůči příchozím cizincům. Není totiž úplně jednoduché přijít ze země zmítané válkou, přijít tam o členy rodiny, mít závažný hendikep, neumět se domluvit a být v zemi, kde je sice mír, ale vše funguje úplně jinak a ještě se setkávat s nevraživým přístupem. Tito lidé potom začnou propadat úplné ztrátě sebejistoty, úzkostem nebo apatii.

Již od začátku roku 2012 nabízí spolek InBáze terapii příchozím, migrantům všech druhů pobytu i uprchlíkům. V případě, že se nově příchozí do České republiky potýkají s adaptačními potížemi, cítí se smutní, bezradní, traumatizovaní, mají vztahové potíže, potíže v zaměstnání nebo mají psychické problémy vyplývající z odlišné kultury a zvyklostí, mohou se s důvěrou obrátit na profesionály, kteří poskytují krizovou intervenci, krátkodobou i dlouhodobější psychoterapii. Psychoterapie je poskytovaná bezplatně, což řeší potíže s chybějícím zdravotním pojištěním i pojištěním komerčním, které ovšem většinou nepokrývá problematiku duševního zdraví a tíživou sociální situaci klientů.

Trump, Assange, Bannon, Farage a Putin - nesvatá aliance, kterou nikdo nevyšetřuje

30. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

Minulou středu jsme se dověděli, že Alexander Nix, ředitel firmy Cambridge Analytica, kontroverzní datové firmy, která pomohla Trumpovi dostat se k moci, se spojil s Julianem Assangem a ptal se ho, zda potřebuje "pomoc" s hromadou ukradených emailů, píše Carole Cadwalladr.

Šlo o soubor ukradených emailů, které měly tak drtivý dopad na Hillary Clintonovou v posledních měsících americké prezidentské kampaně. A tak se dostaly Wikileaks, které šéf americké CIA charakterizoval jako "nepřátelskou výzvědnou službu" do přímé spolupráce s Trumpovou prezidentskou kampaní, pro niž pracovala firma Cambridge Analytica. Tu firmu vlastní americký miliardář Robert Mercer, který je už předmětem vyšetřování kongresového výboru pro rozvědku, senátního výboru pro rozvědku, FBI a senátního výboru pro soudnictví.

Levicovým liberálům i radikálům

30. 10. 2017 / Radek Mikula

čas čtení 9 minut

Chci se obrátit na ty z vás, kdo spolu se mnou vnímají letošní sněmovní volby jako důležité znamení dalšího politického a společenského úpadku a také jako příznak hluboké kulturní krize. Sám to vše také prožívám jako osobní prohru svých politických představ.

Jde o neúspěch, který by nás měl, cítíte-li ho podobně jako já, přivést k zásadnímu přehodnocení způsobů, kterými jsme se snažili až doteď veřejně pracovat.


Miloš Jakeš and Socialism with not such a Human Face

26. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 3 minuty


It might be generous to call the screening of Pavel Křeman’s Milda a ‘world premiere’ – it is, of course, but it is highly debatable that a film of this type, described as a personal portrait of former KSČ General Secretary Miloš (or if you prefer, Milouš) Jakeš, will resonate outside of the Czech Republic. As another example of a post-89 film attempting to uncover something or anything about the past, the project revolves around observing and interviewing the subject over a number of years in a variety of different spaces. Once again, this is with a primarily Czech audience in mind.

Touhu po katalánské nezávislosti nelze zlikvidovat silou

30. 10. 2017

čas čtení 5 minut

Jestliže má začátek 21. století nějaké jednotící téma, je to, že pořádek, založený na pravidlech, který se zdál triumfovat v roce 1989, čelí celé řadě zásadních výzev. Hlavní mezi nimi je růst secesionismu, kmenového chování a populistického odporu vůči vzdáleným elitám.
 
Ti z nás, kteří stále podporují internacionalismus založený na systému hodnot, musejí přiznat, že ne všichni přijímají rychlost vývoje modernosti.  Představa, že politika je prostě jen odvětvím ekonomiky, už není udržitelná (nikdy nebyla).

Jsme na začátku složité debaty o jeho budoucnosti, o tom, jak by měl být tento pořádek pozměněn, aby řešil nespravedlnosti globalizace, a jak by mohl rozptýlit obavy nejrůznějších komunit, které se obávají, že je smete hurikán změn.



Vyhlášení nezávislosti Katalánska je obrovskou porážkou pro španělského premiéra Mariana Rajoye, jehož reakcí bylo zbavit funkcí celou katalánskou vládu, uzavřít ministerstva v Barceloně, propustit šéfa regionální policie a rozpustit katalánský parlament. I když Madrid dovolil Carlesi Puigdemontovi uspořádat předčasné volby dne 21. prosince, zároveň - poněkud matoucím způsobem - má být Puigdemont zatčen za vzpouru, píše Matthew d’Ancona.

Existuje celá řada přesvědčivých argumentů proti katalánské nezávislosti, především ekonomických. Absolutní osamostatnění od Španělska by bylo daleko větší katastrofou než brexit.

Trump reagoval na blížící se trestní stíhání svých spolupracovníků kvůli Rusku vlnou zuřivých výroků na Twitteru

30. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Uprostřed zpráv, že budou v těchto dnech zatčeny první osoby v důsledku vyšetřování ruského zasahování do amerických prezidentských voleb r. 2016, které vede Robert Mueller, Donald Trump zveřejnil na Twitteru vlnu zuřivých výroků útočících na to, že Mueller se věnuje vyšetřování "falešného 'spiknutí' mezi Trumpem a Ruskem", které, jak tvrdil, "neexistuje". Namísto toho se Trump pokusil přesunout pozornost na údajné skandály Hillary Clintonové a požadoval, aby v té věci úřady "něco začaly dělat". Jeho obránce, guvernér státu New Jersey Chris Christie, se pokusil v televizi zpochybnit Muellerovu integritu.

První osoba či osoby mají být zatčeny v pondělí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Muž, který se ve Varšavě zapálil na protest proti vládě, v neděli zemřel

30. 10. 2017

čas čtení 1 minuta




Jak jsme už informovali, 19. října se před palácem kultury ve Varšavě zapálil čtyřiapadesátiletý Piotr S. Předtím rozdával letáky, v nichž kritizoval vládnoucí stranu Právo a spravedlnost za to, že mnohokrát porušila zákon. Pak se polil hořlavinou a zapálil se.

"Apeluji na všechny Poláky, kteří rozhodují, kdo vládne v Polsku, aby se postavili proti tomu, co dělají současní vládci," praví se v jeho letáku. Jeho autor odsoudil nynější polskou vládu za porušování ústavy, za zničení Ústavního soudu a za omezení občanských práv. Obvinil šéfa strany Právo a spravedlnost Jaroslava Kaczynského, že má "krev na rukou". 

"Mám raději svobodu nade všechno," napsal Piotr S. "Proto jsem se rozhodl upálit a doufám, že má smrt otřese svědomím mnoha lidí." 

Řada nových protinádorových léků skvěle funguje

30. 10. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 8 minut


Nedávný článek B. Cveka opatřený sugestivním titulkem Většina nových léků proti rakovině nefunguje vyvolává u čtenářů dojem, že skutečně většina nových protinádorových léků je neúčinná a že jejich uvádění na trh je motivováno hlavně neetickými zištnými pohnutkami výrobců. Skutečnost je však jiná – v posledních několika letech byla uvedeno do klinické praxe řada léků nového typu, které až revolučním způsobem zlepšují vyhlídky mnohých pacientů.

The Penalty

27. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 3 minuty


It is now less than a fortnight to the one-year anniversary of the US Presidential Election, and the constant-attention paid to the goings on of Donald Trump and the alt-right do not look to be dissipating any time soon. Rather conspicuously, a number of documentaries dealing with American topics have appeared under the Americký rok/One Year in America banner at the festival this year. The success of this block remains to be seen - particularly as when it comes to contentious issues such as reproductive rights or gun control, which many of us often approach from a mixture of scorn and bemusement. How can a country such as the United States, the home of the American Dream, be so backward when it comes to certain issues?

The Penalty - Trest smrti

27. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty

Je nyní méně než čtrnáct dní před prvním výročím amerických prezidentských voleb a neustálá pozornost, která se věnuje excesům Donalda Trumpa a ultrapravice zřejmě jen tak brzo neutuchne. Docela viditelně se na jihlavském festivalu letos pod heslem Americký rok/One Year in America objevila celá řada dokumentárních filmů, které se věnují americkým tématům. Je otázkou, nakolik může být tento blok úspěšný - zejména, pokud jde o sporné otázky, jak jsou práva na potraty či na vlastnictví střelných zbraní, k nimž mnozí z nás přistupují se směsicí pohrdání a pobavení. Jak může být taková země, jako jsou Spojené státy, domov amerického snu, být v některých otázkách tak zaostalá?

Manželské etudy po 35 letech - Zuzana a Vladimír

27. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 6 minut


Oslava časosběrného přístupu k dokumentárnímu filmu na nejdůležitějším festivalu dokumentárních filmů v ČR je nutno přivítat. Je notoricky známo, že   natáčení určité osoby či osob během mnoha let je velmi obtížné realizovat, jde o problémy s financováním, pokračující účastí a potřebou trvající enerie. To všechno vyžaduje režisérovo úsilí. Pro Helenu Třeštíkovou, průkopnici českého časosběrného filmu, je toto  známá cesta. Další pokračování jejího cyklu Manželské etudy, který začal sledováním šesti mladých manželských dvojic během normalizace, nyní vstupuje do svého čtvrtého desetiletí - a třetího pokračování - sérií Po 35 letech.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v září 2017

12. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

V září 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 47 177.96.     Výdaje na provoz Britských listů byly 53 192.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem září 2017 137 981.02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22503