Proč se český místopředseda vlády chová jako pitomec?

10. 4. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Motto:

"To je ale blázen..."

Černý Petr, režie Miloš Forman, 1964, viz níže uvedená ukázka:

Nešťastná reakce předsedy KDU-ČSL a místopředsedy vlády České republiky (!) Pavla Bělobrádka na email jednoho občana požadující akci poslaneckého klubu EPP v Evropském parlamentě proti autoritářskému maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi, který nechal schválit zákon, v jehož důsledku má být z Maďarska vyhnána Středoevropská univerzita, škola s vynikající mezinárodní pověstí, mi velmi silně připomíná zoufalou reakci zednického učně Čeňka Semeráda, kterého ve filmu Miloše Formana Černý Petr z roku 1964 hraje Vladimír Pucholt. Učeň Čeněk na tanečních čajích začne iracionálně útočit na Petra, že neřekl správně "Ahoj". V okolí to vyvolává nesmírný úžas. Velmi podobnou reakci vzbuzuje v posledních dnech Pavel Bělobrádek. Je poněkud znepokojující, že ten člověk je místopředsedou vlády České republiky. Jeho reakce jsou neinformované, nepřiměřené a vlastně i nebezpečné. Vzhledem k tomu, jak reaguje, je vlastně asi velmi dobře, že Česká republika nemá k dispozici třeba jaderné zbraně a pan Bělobrádek v hysterii tedy náhodou nemůže iracionálně stisknout jaderný knoflík.

O co jde?

Poslední představitel zemanismu končí, dohnal a předehnal německé platy

10. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jiří Zimola, poslední úspěšný symbol zemanismu v ČSSD, poslední z lánské schůzky, kdo se udržel – když nepočítám velmi specifický případ ministra Chovance – ve vysoké politice, začíná mít vážné problémy a zřejmě skončí. Kde jsou kdysi hvězdy Škromach a Hašek? Odchod z politiky oznámil nedávno i Tejc. Naopak se vrací kakaový Kraus, což tak nějak sedí k těm grossovským preferencím ČSSD.

Důvod pádu Jiřího Zimoly je lapidárně zachycen v tomto odstavci a jistě dojme voliče Miloše Zemana, jehož favorit spolu s ním takto efektivně bojoval za „dolních 10 milionů“:

Rozhovor Britských listů 104:

Katastrofa jménem brexit

7. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

29. března 2017 aktivovala britská premiérka Theresa Mayová článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Velké Británie z Evropské unie. O tom, co to bude znamenat pro Severní Irsko, pro Skotsko a pro Anglii, přičemž si to angličtí politikové často ani neuvědomují, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Používejte České dráhy...

10. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Miluju Český dráhy, ale můj vztah zjevně není opětován, píše na Facebooku Jan Rovenský.

Třeba právě teď: jedu na jednání výboru zastupitelstva do Litvínova, je mám mít od čtyř prezentaci. V Ústí přišel průvodčí, že na trati před Teplicema je sražená osoba, že pojedou oklikou a kdo chce do Teplic nebo do Litvínova (na které se v Teplicích přestupuje), má jet autobusem, který čeká před nádražní budovou.

Před nádražní budovou samozřejmě žádný bus nestojí.

Na informacích se dozvím, že odjel chvíli před příjezdem našeho rychlíku a další pojede cca za půl hodiny. Lokálka, na kterou jsem měl přestoupit v Teplicích, na něj samozřejmě nepočká.

Rozhoduju se operativně vrátit do původního rychlíku, jet oklikou, pokračovat do Mostu a odtud tramvají. Jenže rychlík je mezitím samozřejmě v čudu.

Mohu si tedy svobodně vybrat mezi taxíkem a návratem do Prahy - příštím vlakem dorazím do Litvajzu tak akorát, abych rozcházejícím se členům výboru popřál hezký večer...

Mám chuť rozlámat in-kartu a začít jezdit autobusy.

50 evropských politiků přivítá Skotsko jako plného člena EU, bude-li hlasovat pro nezávislost

10. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Skupina politiků především ze Strany zelených se vyjádřila, že chtějí pomáhat, aby nezávislé Skotsko získalo plné členství EU, "co nejrychleji, co nejbezproblematičtěji a co nejuspořádaněji".

Dopis poslaný edinburskému parlamentu podepsalo 26 europoslanců i poslanci národních a regionálních parlamentů v Německu, v Irsku, v Řecku, ve Španělsku a v Belgii.

Uvedli: "Otázku ohledně ústavní budoucnosti Skotska a vašeho vztahu mezi Spojeným království a Evropskou unií musí rozhodnout skotský lid. Není vhodné, abychom my říkali Skotsku, jakou cestou byste se měli vydat. Pokud se Skotsko stane nezávislou zemí a rozhodne se udržet si členství v Evropské unii, nabízíme svou plnou podporu k zajištění toho, aby přechod byl rychlý, hladký a uspořádaný.

Skotsko bude velmi vítáno jako plný člen Evropské unie a vašich 5 milionů evropských občanů budou i nadále mít prospěch z práv a z ochrany, jimž se nyní těšíme my."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ministři skupiny G7 budou jednat o Sýrii v italské Lucce

10. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Chemický útok na civilisty z minulého týdne v Sýrii a podpora Ruska pro syrského prezidenta Asada budou tématem schůzky ministrů zahraničí skupiny G7, která se koná v pondělí v italském městě Lucca.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se o víkendu vyjádřil, že Rusko "selhalo při splnění svého příslibu mezinárodní komunitě" a nezabránilo syrskému režimu v provedení útoku v provincii Idlib. Tillerson zdůraznil, že nejsou k dispozici důkazy, že by se Rusko podílelo na útoku chemickými zbraněmi, ale "Rusko souhlasilo, že zaručí likvidaci syrských chemických zbraní" a "důsledek jejich selhání vedl k zabíjení dalších dětí a nevinných lidí".

V Lucce budou jednat ministři zahraničí USA, Británie, Kanady, Francie, Německa, Itálie a Japonska. Americký ministr zahraničí pak pocestuje do Moskvy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trumpovy letecké údery jsou pro Putina problém

10. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Mnoho důvodů bylo uváděno, proč se Donald Trump rozhodl minulý týden zaútočit na syrské letiště. Kromě argumentace americkým národním zájmem, nutností ukázat, že používání chemických zbraní je nepřijatelné, kromě emocionální reakce na záběry mrtvých dětí, šlo i o domácí americkou politiku.

Trump zjevně chtěl dát do kontrastu svou údajnou "rozhodnost" s údajnou "nerozhodností" prezidenta Obamy, chtěl ukázat, že není otrokem Ruska, a usoudil, že relativně neriskantní letecký úder mu zvýší klesající domácí popularitu.

29544

Trumpovy krokodýlí slzy nad syrskými dětmi aneb Jaké dopady může mít nová "strategie" Bílého domu v Sýrii

10. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Okolnosti Trumpova omezeného vojenského úderu na leteckou základnu syrské armády v reakci na chemický útok v provincii Idlib přinášejí nejednu poučnou lekci. Je naprosto odzbrojující pozorovat, jak nadšené či přinejmenším souhlasné reakce vyvolal další nebezpečný kousek amatérského, nekompetentního a agresivního Bílého domu na americké politické scéně a v amerických mainstreamových médiích. Celkem v pozadí přitom zůstává skutečnost, že tento akt postrádající autorizaci RB OSN a Kongresu byl bezesporu ilegální a že dosud není spolehlivě objasněno, zda zločin v Idlibu skutečně spáchal Bašár Asad. Prezident Donald Trump, který byl americkým tiskem soustavně grilován kvůli svým údajným stykům s Kremlem, se přes noc v očích řady svých nepřátel rehabilitoval, přestože řada otázek a nejasností nadále prodlévá v mediálním přítmí.

Nejvyšší evropský rabín požaduje solidaritu s muslimy

9. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Židé a muslimové v Evropě mají společnou kauzu: musejí bojovat proti útokům na menšinová náboženství a hájit náboženskou svobodu, konstatoval nejvyšší evropský rabín. Pinchas Goldschmidt promluvil v předvečer paschy, která začíná v pondělí a varoval, že vzestup ultranacionalistických stran a škoda Evropské unii, způsobená brexitem, ohrožuje bezpečnost židovské i muslimské menšiny.

Trumpova velvyslankyně u OSN: Asad musí být svržen

9. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Nikki Haley, americká velvyslankyně u OSN se vyjádřila, že považuje změnu režimu v Sýrii za jednu z priorit Trumpovy vlády. Porážka Islámského státu, vytlačení íránského vlivu ze Sýrii a svržení syrského prezidenta Bašara al Asada jsou pro Washington priority, řekla Haleyová v rozhovoru pro televizi CNN, který se bude vysílat v neděli.

"Neexistuje žádná alternativa, že by mohlo dojít k politickému řešení s Asadem v čele režimu," řekla Haleyová a zdůraznila, že porážka Isis je stále ještě hlavním cílem Trumpovy vlády. "Když se podíváte na jeho činy, když se podíváte na situaci, nelze si představit vládu, která by byla mírová a stabilní za Asada."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropští cestující do USA budou zřejmě muset americkým úřadům odevzdávat hesla pro sociální sítě

10. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Evropští turisté cestující do USA čelí nepříjemné možnosti, že budou muset předávat osobní informace, včetně hesel pro přístup na sociální sítě a kontaktů ve svém mobilním telefonu. Pokud odmítnou, může jim být odmítnut vstup do země. Je to důsledkem "extremní kontroly", o níž uvažuje nová Trumpova vláda.

Turisté z evropských zemí, které jsou spojenci USA, budou zřejmě nuceni předávat svá osobní data, své finanční informace a čelit podrobným ideologickým výslechům, podle činitelů Trumpovy vlády, které citoval Wall Street Journal. Zatímco američtí občané mají záruky proti protizákonnému prohledávání a proti protizákonným výslechům na hranicích, je nejasné, do jaké míry mají možnost zahraniční návštěvníci odporovat požadavkům amerických imigračních úředníků.

Americká pohraniční kontrola sdělila deníku Guardian: "Všichni mezinárodní cestující, kteří přijíždějí do USA, jsou podrobování prohlídce americké celní a pohraniční ochrany (CBP). Součástí této prohlídky mohou být elektronická zařízení, jako jsou počítače, disky, pásky, mobilní telefony a další komunikační přístroje, kamery, hudba a další přehrávače a jiné elektronické či digitální zařízení. Máme-li udržet Ameriku v bezpečí ve stále digitálnějším světě, musíme mít možnost legálně zkoumat veškeré materiály, které přicházejí do USA." Neodpověděla na otázky ohledně sociálních sítí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V sobotu letadla znovu vraždila v syrském městě Chán Šejchún

8. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

V sobotu znovu zaútočila buď ruská, nebo Asadova letadla na město Chán Šejchún, kde byly minulý týden usmrceny chemickými zbraněmi při leteckém úderu desítky lidí. Tentokrát usmrtila jednu ženu a zranila další osobu.

Krvavým způsobem to připomnělo, že Trumpův raketový úder nic nevyřešil.

Rusko vyslalo k syrskému pobřeží svou válečnou loď.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Le Penová: Francie nenese odpovědnost za zatýkání židů v roce 1942

10. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penové v neděli popřela, že by francouzský stát nesl odpovědnost za válečné zatýkání židů, kteří byli shromážděni na cyklistické dráze v Paříži a odtud posláni do koncentračních táborů.

Bývalý prezident Jacques Chirac i současný prezident Francois Hollande se oba omluvili za roli, kterou hrála francouzská policie při zatýkání více než 13 000 židů shromážděných v roce 1942 na cyklistické dráze Vel D'Hiv. Nařídili to nacističtí důstojníci.

Le Penová řekla v neděli: "Nemyslím si, že Francie nese odpovědnost za Vel D'Hiv. Odpovědnost nesli ti, kdo byli u moci. Nebyla to Francie." Le Penová si stěžovala, že Francie "učí naše děti zemi jen kritizovat a vidět jen ty nejčernější rysy naší historie. Chci, aby byli znovu hrdí na to, že to jsou Francouzi."

Emmanuel Macron se vyjádřil, že výroky Le Penové jsou "vážnou chybou". "Někteří lidé zapomněli, že Marine Le Penová je dcerou Jeana-Marie Le Pena," dodal.

Le Pen senior založil stranu Front Nationale v roce 1972 a nestýká se se svou dcerou. Byl opakovaně odsouzen pro své antisemitské a rasistické výroky. Holocaust charakterizoval jako "historický detail".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polsko věznilo doktoranda půl roku bez jakéhokoliv obvinění a pak ho navzdory soudnímu rozhodnutí deportovalo do Iráku

8. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Irácký doktorand Ameer Alkhawlany (nyní je mu 31) s právem pobytu v Polsku získal stipendium od polského ministerstva školství a pracoval na svém doktorátu v oboru biologických věd na Jagiellonské univerzitě v Krakově. Polské tajné služby ho loni začaly vydírat, aby jim poskytoval informace o muslimské komunitě v Polsku. Student neměl možnost ani přání udávat své spoluobčany, a tak byl na půl roku uvězněn v detenčním středisku v Przemysli a měl být deportován.

5. dubna letošního roku rozhodl polský soud, že nejsou důvody, proč by měl Ameer Alkhawlany být vězněn. Měl tedy být propuštěn. Téhož dne ho však polské tajné služby odvezly na neznámé letiště a deportovaly ho do Iráku. Ani irácké velvyslanectví ve Varšavě, ani Alkhawlanyho právník o tom nebyli informováni.

Čtyřčata přijata ke studiu na prestižních amerických univerzitách

8. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Čtyřčata Aaron, Nick, Nigel, a Zachary Wade z předměstí Cincinnati byla všechna přijata k univerzitnímu studiu na prestižních amerických vysokých školách Yale a Harvard. Nabídky přijetí ke studiu dostala čtyřčata také z četných dalších prestižních amerických univerzit. Mladí muži za svou akademickou přípravu zřejmě vděčí rodičům. Yale přijímá ročně jen cca 2000 z 32 000 uchazečů, Harvard 2000 z 40 000 uchazečů.

Kauza „plameňáci“, bulvár, rasismus a sociální práce

7. 4. 2017 / Radka Janebová, Marek Haltuf

čas čtení 7 minut

V polovině března otřásla Českem kauza útoku dětí na plameňáky v jihlavské ZOO. Jeden z plameňáků zemřel, druhý se z vážných zranění údajně zotavuje. Když se veřejnost dozvěděla, že pachateli byli tři romští chlapci ve věku pěti, šesti a osmi let, začala se po sociálních sítích šířit jedna z dalších vln etnické nenávisti. Dokonce byl naplánován „pochod za plameňáka“, kterým chtěli obyvatelky a obyvatelé Jihlavy vyjádřit dlouhodobou nespokojenost se situací ve městě a vyjádřit podporu zoologické zahradě. Ten byl však posléze zrušen kvůli obavě z pravicových extrémistů.

Svět má problémy pochopit chaotickou linii Donalda Trumpa vůči Sýrii

8. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Spojené státy varovaly Bašara al Asada, že proti němu podniknou další vojenské akce, pokud znovu použije chemických zbraní. Přitom však daly najevo, že nejsou ochotny vstoupit větší měrou do syrského konfliktu.

Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer se odmítl vyjádřit ohledně toho, zda Spojené státy podniknou ve věci Sýrie nějaké další kroky - vojenské či diplomatické - zatímco svět má problémy pochopit, jaká je Trumpova strategie ohledně syrské občanské války.

Itálie je jedinou zemí, která zachraňuje důstojnost Evropy ohledně uprchlíků přicházejících přes Středozemní moře

7. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Myslím, že Itálie sama zachraňuje po většinu doby ve Středozemí důstojnost Evropy, řekl italský ministr pro Evropu Sandro Gozi. Protože až do roku 2016 byla Itálie jedinou zemí, která ve Středozemí hledala a zachraňovala lidské bytosti. A myslím, že bychom měli dávat přede vším a přede všemi na první místo životy žen, dětí, rodin, které prchají před islamistickými nacisty, jako je Islámský stát. Teď, konečně, se stalo Středozemí otázkou společného zájmu. A to se stalo v důsledku našich akcí.

Teď konečně považujeme Libyi nikoliv za staré dědictví italské historie, ale za společný evropský, mezinárodní problém. A je jasné, že musíme společně udělat víc, jako Evropská unie, a v budoucnosti, doufám že i s Velkou Británií, abychom se začali zabývat kořeny a příčinami proudů migrace. Musíme spolupracovat se zeměmi původu, stabilizovat Libyi, protože je jasné, že centrální trasa přes Středozemní moře je problém pro všechny z nás.

Fotografie dívky z Birminghamu v konfrontaci s anglickým rasistou se virálně šíří na internetu

10. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Snímek se stal symbolem města Birminghamu a jeho odporu proti ultrapravicové organizaci English Defence League

Sobotní fotografie mladé ženy, která se ironicky směje na zuřícího aktivisty z ultrapravicové rasistické organizace English Defence League, zatímco policista ho umravňuje, se virálně rozšířil po internetu jako symbol odporu Birminghamu proti ultrapravici.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Mohly probíhat Velikonoce, jak se o tom píše v evangeliích?

10. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 10 minut

Ne, nemám ani zájem, ani potřebu vyvracet Bibli. To ať je zřejmé předem. Zároveň bychom měli – bez ohledu na svou náboženskou či laickou orientaci – připouštět, že ta čtyři evangelia (právě hned řeckým podhoubím názvu) měla od počátku být „dobrou zvěstí“, nikoli historicky motivovanými traktáty. Evangelisté ani nebyli profesionálně zaměřeni na respekt k přesnému zachycení dějů, které posléze se tvořící tradice vytvořila kolem Ježíšova života a jeho kruté smrti. Právě již od té Ježíšovy smrti byl hned časově první z evangelistů, Marek, svým životem vzdálen zhruba tři a půl desetiletí, když zřejmě začal svou „zvěst“ sepisovat. (Toto jeho časové prvenství nebylo okamžitě přijímáno obecně. Originál textu k dispozici neexistuje. Dochovaný text je ve výchozím řeckém znění. Teprve v naší současnosti můžeme doložit, že původnější verze tohoto textu končila dokonce již nynějším veršem Mk 16:8.)

Nezapomenutelný hlas Vlasty Mlejnkové

10. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Výborná sólová sopranistka V l a s t a M l e j n k o v á se dožívá 26. května 2017 devadesáti let. V její hudební kariéře jde nejenom o samostatné recitály na nejznámějších pódiích v Praze a v dalších městech a místech, ale i o vystoupení s manželem Janem Soumarem, jakož i o četné gramofonové nahrávky, píše Miloslav Samek.

Velice cenný je snímek, dokonce z roku 1954, kdy zpívala ve Fibichově tragické opeře Nevěsta messinská spolu s altistkou Martou Krásovou, barytonistou Přemyslem Kočím a tenoristou Ivo Žídkem za doprovodu Symfonického orchestru pražského rozhlasu a Pěveckého sboru Československého rozhlasu se sbormistrem Jiřím Pinkasem a dirigentem Václavem Jiráčkem.

Nejméně 36 osob bylo na Květnou neděli usmrceno při atentátech v Egyptě

9. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jde o atentáty zaměřené proti koptickým křesťanům. V Alexandrii zahynulo při výbuchu před koptickým kostelem sv. Marka 11lidí. Papež Tawadros II, šéf koptické církve, byl v kostele na mši a byl nezraněn.

Při předchozím útoku proti koptickým křesťanům v Tantě zahynulo 25 lidí.

K útokům se přihlásil Islámský stát.

Pokud Trump nařídí útok na Asada, má v kapse "velkou" dohodu s Putinem

7. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Ve čtvrtek večer se objevily zprávy, podle nichž má americký ministr obrany James Mattis v nejbližších hodinách předložit Trumpovi návrh na údery proti vojenské infrastruktuře Asadova režimu - v reakci na chemický útok v Chán Šajchúnu. Existuje řada racionálních důvodů, proč takové údery neprovést. Dohromady vytvářejí "zátku", která by měla vojenské plánovače zastavit. Pokud ovšem...

Útočník ze Stockholmu měl být deportován

9. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Při útoku útočníka kamionem na chodce na obchodní pěší zóně ve Stockholmu byl usmrcen Brit, Belgičan a dva Švédové. Uzbeckému útočníku bylo odepřeno právo pobytu ve Švédsku a měl být ze Švédska deportován. Vyhnul se deportaci tím, že policii dal chybnou adresu. Útočník údajně projevoval sympatie pro extremistické organizace jako Islámský stát, ale byl okrajovou postavou. Policie zatkla dalšího muže. Pět osob je podrobováno v souvislosti s útokem vyšetřování.

Začne EU proti Orbánovi konečně podnikat kroky?

9. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Pokud bude pokračovat omezování demokracie v Maďarsku, Evropská unie může začít uvažovat o umístění Budapešti pod proceduru článku 7 Smlouvy o Evropské unii, která umožňuje proti členskému státu zavést sankce, varoval mluvčí Evropské lidové strany

Moravané, vy nejste Čechy?

7. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Ne že by hned v tom nadpisu vůbec byl nastaven nějaký problém. Raději okamžitě vyjevme, jak by to muselo znít, aby to byla – dokonce zdvojená – provokace. Raději to teď uveďme jako citát: „Moravané, vy nejste Čechami?“

Vraťme se na chvíli ke gramatice základní školy. V nadpisu to poslední slovo je 7. pád množného čísla od „Čech“ (jako příslušník národnosti; jste či nejste kým, čím); není to 1. pád, opět množného čísla, od „Čechy“ (jako země; kupodivu s tím tvarem množného čísla, že?).

O Květné neděli vjíždí Kristus do Jeruzaléma

9. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

O Květné neděli Kristus vjíždí do Jeruzaléma, vítají ho davy, má za sebou spoustu zázraků a pověst proroka. Náboženský establishment se ho právě proto chce zbavit, ale tváří v tvář té velké lidové podpoře se cítí bezmocný. Začíná Velikonoční týden. Kristus po příjezdu do Jeruzaléma suverénně vyžene finančníky z chrámu. Ale pak… pak přichází to, proč vlastně přijel. Nepřijel, aby se stal vladařem.

Jak Američané ztratili důvěru v expertízu a proč jde o gigantický problém

7. 4. 2017

čas čtení 3 minuty


V roce 2014 po ruské invazi na Krym publikoval Washington Post výsledky průzkumu, který se ptal Američanů, zda by USA měly vojensky intervenovat na Ukrajině. Jen každý šestý dokázal najít Ukrajinu na mapě; mediánová odpověď se mýlila o zhruba 3 500 km. Ale tento nedostatek vědění nebránil lidem vyjadřovat silné názory, napsal Tom Nichols. Ve skutečnosti respondenti upřednostňovali intervenci přímo úměrně své neznalosti. Jinak řečeno, lidé, kteří si mysleli, že Ukrajina leží v Latinské Americe nebo Austrálii, byli nejnadšenějšími příznivci použití vojenské síly.

Bannon a Kushner "pohřbili válečnou sekyru"

9. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Trumpovi poradci v Bílém domě Steve Bannon a Jared Kushner se sešli a souhlasili, že po mnoha týdnech zuřivých intrik proti sobě navzájem "pohřbí válečnou sekyru". Jednali spolu na žádost šéfa štábu Bílého domu Reince Priebuse, který jim sdělil, že pokud mají nějaké neshody, měli by je řešit interně v Bílém domě.

Priebus nařídil Bannonovi i Kushnerovi, aby "přestali s palácovými intrikami".

Trumpův Bílý dům byl ohniskem palácových intrik od jeho inaugurace dne 20. ledna. Avšak drama výrazně posílilo, když se Trumpovi nepodařilo v Kongresu prosadit reformu zdravotnictví a soudy zablokovaly jeho exekutivní příkazy zakazující vstup do země občanům z některých převážně muslimských zemí.

Kushner, manžel Trumpovy dcery Ivanky, se snaží dostat prezidenta do mainstreamovějších postojů, zatímco Bannon se snaží udržovat při životě nacionalistický zápal, který vedl k jeho volebnímu vítězství v listopadu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Noční útok v Sýrii: Rusové byli varováni, tedy i Asad. Provoz ostřelované základny lze obnovit v řádu týdnů

7. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Jednorázovému americkému útoku na syrskou leteckou základnu, z níž byl podle USA veden chemický útok na civilisty v Chán Šajchúnu, předcházelo varování ruské straně, která odsud nasazovala bitevní vrtulníky Mi-35 a Ka-52. Varování nepochybně dorazilo také k Asadovi. Videozáběry ruské vojenské televize Zvězda ukazují vesměs prázdné zodolněné hangáry. Ani mnohé tyto stacionární objekty nejeví po útoku známky závažnějšího poškození ZDE.

Trumpovy bomby Sýrii nepomůžou

7. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Není na světě nic nebezpečnějšího než americký prezident, který se dívá na televizi, míní Simon Jenkins. Donald Trump následoval včera Ronalda Reagana z roku 1982 a George Bushe v roce 2001 - i on se proměnil z izolacionisty v intervencionistu na Blízkém východě.

Trump hovořil o své reakci na "pomalou a brutání smrt", na dusící se těla a krásná nemluvňata. Třikrát se zmínil o Bohu. Byl nucen jednat, protože Asadův "útok na děti mě silně ovlivnil".

Facebook bude uživatelům poskytovat návod, jak odhalit fake news

7. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Stamilionům uživatelů Facebooku nabídne tato sociální síť informace o tom, jak odhalit fake news. Zároveň bude Facebook stále více používat systém "signálů" od uživatelů a od kontrolorů faktů, v jejichž důsledku by se měly dezinformace na Facebooku objevovat méně často.

Od pátku 7. dubna se pro uživatele ve 14 zemích světa objeví na Facebooku velký status s informacemi "Je možné odhalit fake news" a s odkazy na deset tipů jak identifikovat dezinformace. Součástí identifikace dezinformací bude i kontrola adres serverů a kritický přístup vůči titulkům, které obsahují šokující tvrzení.

Nekompetence některých českých vládních představitelů je neuvěřitelná

7. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL odpověděl ze svého mobilu na email Petra Mati, že maďarskou stranu Fidesz z evropského poslaneckého klubu "EPP nevyloučíme, protože Sorosovy aktivity jsou kontroverzní". Po zveřejnění tohoto pozoruhodného emailu požádal Bohumil Kartous Pavla Bělobrádka, aby své tvrzení, čím jsou Sorosovy aktivity "kontroverzní", doložil.

Nejprve Pavel Bělobrádek reagoval slovy "Jak, doložit?" a následně uvedl, že mezi Sorosovy kontroverzní aktivity patří "odsouzení za insider trading a podpora separatistů". Pak napsal:

Necháváme bez komentáře.

Lucemburský europoslanec zaútočil na Maďarsko kvůli zákazu Středoevropské univerzity

7. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Europoslanec Frank Engel z Lucemburska a člen klubu EPP, požadoval, aby Maďaři z poslaneckého klubu EPP odešli a aby Maďarsko odešlo i z Evropské unie:

"Vykašlete se na své nesmysly. My víme, co se děje a proč. Proč neodejdete jak z poslaneckého klubu EPP z EU. Prakticky už jste stejně vlastně venku. Tak jděte. Prosím, odejděte."

Proč tolik lidí propadlo prokremelské propagandě?

6. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ve svých textech na stránkách Britských listů systematicky poukazuji na nešvary západního mediálního mainstreamu. Tato selhání jsou podle mého soudu integrální součástí etablovaných sdělovacích prostředků a jsme s nimi soustavně konfrontováni. Na druhou stranu by bylo naprosto pošetilé šmahem zavrhnout produkci západních médií, neboť v jejich redakcích působí řada výtečných novinářů, kteří odvádějí profesionální práci. Stále se opakující chyby a přešlapy tradičních mediálních domů nahnaly spoustu rozčarovaných nespokojenců do náruče manipulativních webů a prokremelských médií. Je tedy nutné se pídit po důvodech, proč tolik lidí důvěřuje oficiálním ruským zdrojům a opovrhuje mnohdy respektovanými západními médii.     

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20493