Žádný kandidát za ANO nemůže být nezávislý na Babišovi

15. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Tak premiér nepřijal kandidátku ANO na funkci ministryně financí. Myslím ovšem, že je od počátku vládní krize celkem jasné, že nikdo, kdo bude jmenován za ANO místo Andreje Babiše na ministerstvo financí, nemůže být na Babišovi nezávislý.

Babišovo hnutí ostatně není politická strana s vnitřní demokracií (a tím nechci vnitřní demokracii v politických stranách na český způsob nějak chválit, neboť jejím plodem je spíše systém mocných kmotrů v regionech než nějaká skutečná demokracie), ale je to de facto jeho vlastnictví. V ANO nikdy nevznikne nějaká reálná mocenské frakce, která by mohla pomoci ČSSD zbavit se Babiše. ANO nejsou Věci veřejné.

Rozhovor Britských listů 109:

Je dnešní česká politická krize soubojem mezi oligarchy?

12. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta




O současné české politické krizi, týkající se Andreje Babiše, Bohuslava Sobotky a Miloše Zemana, a o tom, v co se to může vyvinout, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Zeman opět slavný: Se svým výrokem, že by měli být novináři likvidováni, se dostal do New York Times

15. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Bohužel, znovu bylo mezinárodně posíleno povědomí, že cizokrajná ČR má za prezidenta blbce. Jeho vyjadřování, to je takový exotický kolorit, poznamená Jan Čulík: 

Miloši Zemanovi, prezidentu ČR od roku 2013, nejsou kontroverze cizí, píše New York Times. Kdysi se Zeman vyjádřil, že by měli být vegetariáni a abstinenti popraveni - a pak dodal, že tím mínil Hitlera, který nepil alkohol a nejedl maso. Zeman hovořil o reportérech jako o "hnoji" a o "hyenách". Označil islám za "náboženství smrti".

Zemanova nejnovější pobuřující výrok je z neděle. Během rozhovoru s Vladimírem Putinem v Pekingu Zeman najednou prohlásil, že novináři by měli být zlikvidováni."

Zdroj v angličtině ZDE


Zeman o potřebě "likvidovat novináře" hovořil před Vladimírem Putinem, který novináře skutečně likviduje. Ten se tomu jen usmíval. Bylo to od Zemana šokující a odporné, poznamenal na Facebooku Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch.

Články o Zemanově "vtipu" před Putinem, že je třeba novináře "likvidovat", vyšly i v dalších světových médiích, například Newsweek:



Zeman opět způsobil mezinárodní trapas. Hájil kouření, umravnit ho musel Putin!

15. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

    Zeman Lavrovovi: Vy, pane ministře, kouříte stejně tak jako já. I když váš prezident kouření zakazuje!

    Putin: Nedoporučuju!



Microsoft oficiálně potvrdil, že chybu, která způsobila globální útoky, vypracovala NSA

15. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta





Šéf firmy Microsoft Brad Smith varoval, že páteční globální útok malwaru by měl být pro vlády vážným varováním. Útok je příkladem toho, že využívání zranitelnosti softwaru vládami je problém.

 "Je zapotřebí, aby si vlády uvědomily, jaké škody civilistům způsobuje, když skladují tyto zranitelnosti a zneužívají jich. Ekvivalentní scénář s konvenčními zbraněmi by byl, kdyby z americké armády někdo ukradl její střely typu Tomahawk."

Podrobnosti v angličtině  ZDE 


Autokratův jazyk

15. 5. 2017

čas čtení 4 minuty

Měla jsem tuhle návštěvu z Moskvy a konverzace se přirozeně stočila na to, o čem zřejmě teď mluví celá Moskva: Ohromný projekt obnovy města, který deklaruje záměr zbourat pětipatrové bytové domy postavené na konci 50. a počátku 60. let, napsala Masha Gessen. Jde o to, že prakticky všechny tyto budovy už byly dávno zbourány. Moskevský projekt zničí čtyřpatrové a sedmipatrové modernistické budovy postavené koncem 20. století - prakticky vše, co stojí na pozemcích, které mohou developeři znova využít. Tyto budovy nejsou pětipatrovými činžáky z 50. a 60. let, ale budou tak označeny. Je to problém jazyka.

Zítra bude poprvé EU jednat o porušování demokratických principů v Polsku

15. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta






Polská vláda ochromila Ústavní soud, schválila zákony omezující svobodu shromažďovací a svobodu sdružování a plánuje další kroky na omezení nezávislosti soudů.

O problémech v Polsku bude v úterý 16. května jednat Rada Evropské unie pro všeobecné záležitosti. 

Holandská televize: Trump má finanční vazby na ruské oligarchy a mafiány

14. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mezi obchodními partnery Donalda Trumpa jsou ruští oligarchové a odsouzení mafiáni, což by mohlo znamenat, že je Trump vinen spoluprací s mafií, argumentuje pětačtyřicetiminutový dokumentární film holandské televize nazvaný Pochybní přátelé Donalda Trumpa. Část první: Rusové.

Partnerem při stavbě manhattanského mrakodrapu Bayrock LLC a primárním investorem byl jeden ruský důlní oligarcha a jiným byl odsouzený ruský mafián Felix Sater.

Holandský film dokazuje, že Trump pomáhal skrýt totožnost svého mafiánského obchodního partnera a že ruští oligarchové využívali investic do Trumpových nemovitostí jako způsob jak dostat své peníze ven z Ruska. Dokazuje také, že Trumpův politický poradce, bývalý newyorský primátor Rudy Guiliani pomohl vytvořit v Holandsku účet pro propírání špinavých peněz, který používal Bayrock.

Zdroj v angličtině ZDE

Lidskoprávní organizace Cage bude žalovat Británii za to, že její imigrační úředníci požadují od cestujících hesla

15. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Cage je lidskoprávní organizace, která bojuje proti mučení, diskriminaci a nespravedlivému věznění. Rozhodla se žalovat Velkou Británii za to, že její imigrační úředníci nyní požadují od cestujících, přijíždějících do Británie, hesla k jejich laptopům a mobilním telefonům.

Její mezinárodní ředitel Muhammad Rabbani, britský občan, byl loni v listopadu zatčen na letišti v Heathrow za to, že odmítl imigračním úředníkům vydat svá hesla. Byl proto zatčen podle odstavce 7 britského Zákona proti terorismu. Byl propuštěn na kauci a tuto středu má být obžalován.

Europol varuje před rizikem dalších kyberútoků

15. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Hlava Europolu Rob Wainwright varoval před hrozbou kyberútoků během pondělka. Množství poškozených virem WannaCry podle něj roste a mnozí mohou zjistit vyřazení počítače, když přijdou v pondělí do práce.

Malware, které zaútočilo na počítače po celém světě, vyrobila americká špionážní služba NSA

14. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Europol: Útok zasáhl 200 000 počítačů v nejméně 150 zemích:





Malware, které zaútočilo od pátku na světové počítače, vyvinula americká špionážní služba NSA jako součást své bezpečnostní a špionážní technologie, upozorňuje právem Craig Murray. (Totéž jsem slyšel v sobotu v americkém rozhlase, poznamenává Jan Čulík.)

Závody ve zbrojení mezi velmocemi, jejichž součástí je i vývoj kybernetických bojových prostředků a špionážní dohled nad internetem je obrovskou hrozbou bezpečnosti internetu. Vlády sice tvrdí, že nás chtějí před nebezpečím hackerských a malwarových útoků ochraňovat, ale ve skutečnosti jsou to ony, které vytvářejí toto nebezpečí. Toto malware pochází z NSA: Prozrazené dokumenty z "Vault 7" na serveru Wikileaks dokazují, že obrovské úsilí při vývoji destruktivního softwaru vyvíjí i CIA.

To v žádném případě neznamená, že tento celosvětový útok provedla NSA anebo americká vláda. Avšak je nutno upozornit, že vlády vydávají miliardy na vývoj malwaru, který pak samy nejsou schopny uchovat v bezpečí. Jde o podobné nebezpečí jako chemické zbraně.

Prioritou pro mezinárodní komunitu by měla být naléhavá mezinárodní akce s cílem zakázat zbrojní vývoj malwaru, protože nebezpečí službám, které jsou stále více závislé na počítačích, je extremní.

Podrobnosti v angličtině ZDE





Trump je bezostyšný, a proto je nebezpečný

13. 5. 2017

čas čtení 4 minuty


Donald Trump dává světu lekci v tom, jak obrovskou moc má bezostyšnost, píše Jonathan Freedland. Svými činy, nejnověji propuštěním šéfa FBI Jamese Comeyho, a svými následnými výroky k této záležitosti, nás  Trump poučil, že stud hraje životně důležitou demokratickou funkci - a že člověk, který je bezostyšný, je nesmírně nebezpečný.

Tím, že Trump vyhodil z funkce Comeyho, neporušil psanou americkou ústavu. Oficiálně má americký prezident právo propustit ředitele FBI. Jenže nepsaná pravidla velí, že by to prezident dělat neměl. Trump tato nepsaná pravidla naprosto ignoroval.

Tak on funguje.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Andreji, mluv tiše, nepřítel naslouchá!

14. 5. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Tento příkaz znalo v protektorátě každé větší dítě, všude, i na záchodě, to bylo napsáno. I když v poněkud pozměněné podobě...

Opravdu mě udivuje, jak se pan Babiš dal nachytat. To se nemoh sejít s tím redaktorem někdy v noci v Prokopském údolí, doprovázen agenty, kteří by toho redaktora prošacovali? Nebo nemoh jednat přes druhé až třetí  osoby? Každý čtenář a divák Bondovek tohle ovládá. Pan Babiš ne?

Macron o hudbě. "Neuvěřitelné, že takhle dokáže mluvit politik"

13. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Osobněji, kdo je váš oblíbený skladatel a jaká opera? Máte nějaké hudební hromobití?

Velmi obdivuju Rossiniho. Pro mě je na naprosto podstatném místě v historii hudby. Jeho svoboda, jeho život a jeho génius na mě vždycky dělaly dojem. Vyjmul operu z jejího chomoutu tím, že nabídl hlasu novou svobodu: zcela nově vynalezl lyrickou píseň. Od Lazebníka až po Cestu do Reims přes Cenerentolu vytvořil nepřekonatelný styl - ale vnímám také citlivě jeho vážné opery, jako je Mojžíš či Meometto II, které se hrají tak málo. Velmi odlišným způsobem dávám mimořádnou cenu Bachovi. Bach pro mě znamená opravdu hodně. Jeho dílo pro klávesy (varhany, cemballo) a pro cello je preciznost, která nebrání duchovnímu povznesení, ale podporuje ho. Slyším méně matematický chlad a více hudební diskurs, který nese všechny možné emoce. Bach je cestující mezi několika světy, je nedefinovatelný a brilantní.





 

Deset dní krize má zaděláno na svůj konec?

12. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 17 minut


Předznamenání

Především berme v úvahu, že podrazy jsou v politice dost stabilní součástí vzájemné „hry“, včetně běžně malé snahy o vskutku kolegiálně vstřícné vztahy. Bývá tomu tak zvláště tehdy, když – byť zrovna je nějaká politická strana zatím koalující – hrozí pro blížící se čas dalších parlamentních voleb, že by si ty dvě strany mohly nejen vyměnit místa ve voličské přízni, ale třeba ta zrovna ještě nejsilnější strana by mohla v nich pohořet! Taková situace zrovna teď již nějakou dobu výrazně dozrává. (Hnutí ANO podle průzkumů na sebe strhává plnou třetinu voličstva, přičemž stávající vítěz předchozích voleb – ČSSD – v těch příštích by nemusela mít dost podpory na to, aby se mohla ucházet aspoň jako žádoucí partner vítěze těch voleb.)


Evropa a Asie se stala terčem obřího internetového útoku

12. 5. 2017

čas čtení 2 minuty




V pátek ochromil obří internetový útok počítače ve velké části Evropy a Asie. V Británii vyvolal vážné problémy britskému státnímu zdravotnictví. Jeho pracovníci ztratili přístup k záznamům pacientů, k rozpisům přijímání pacientů a byly také ochromeny interní telefonní linky v britském zdravotnictví a emaily.

Jde o útok na kritickou infrastrukturu státu. Útok byl proveden prostřednictvím tzv. ransomwaru, což je malware, který zašifruje data a požaduje výkupné. Podle bezpečnostních expertů útok využil zranitelnost, kterou objevila a rozpracovala americká National Security Agency.

Hackerský nástroj zveřejnila skupina, která si říká Shadow Brokers. Ta už od loňska umísťovala na internet ukradené hackerské nástroje z NSA.

Malware bylo rozšířeno emailem: oběti obdržely zašifrovaný komprimovaný soubor, který pak infiltroval jejich počítačové systémy.

Britské státní zdravotnictví bylo tvrdě postiženo tímto útokem, protože používá Windows XP z roku 2001, což je verze Windows, kterou firma Microsoft už nepodporuje, a na novější verzi nemá peníze. Donedávna britské ministerstvo zdravotnictví platilo firmě Microsoft za výjimečnou podporu tohoto zastaralého softwaru, ale asi před rokem přestalo platit.

Rozšíření tohoto kybernetického útoku do USA zabránil počítačový expert, který vystupuje na Twitteru jako  @malwaretechblog, za pomoci Dariena Hussa, z bezpečnostní firmy Proofpoint. Oni totiž nalezli a náhodou aktivovali "kill switch", vypínač.

Jde o dvaadvacetiletého mladíka z jihozápadní Anglie, který bydlí u rodičů a pracuje pro firmu Krypots logic, se sídlem v Los Angeles. Mladík, který se identifikoval pouze jako MalwareTech, si povšiml, že malware se snaží opakovaně zaregistrovat na neexistující doménu, tak ji registroval. Registrace této domény byla zjevně zamýšlena jako vypínač útoku.


Specialista však varuje, že tímto útok nekončí, že autoři útoku malware přeprogramují a začnou znovu.







Podrobnosti v angličtině ZDE

Demokracie nájemných vrahů?

12. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Krátce po začátku povstání proti své diktatuře před šesti lety nařídil syrský prezident Bašár Asad propustit z vězení všechny islamisty a další těžké zločince, aby místo nich začal zavírat občany demonstrující v ulicích. Nyní se také v ČR dozvídáme, že Miloš Zeman hodlá omilostnit Jiřího Kajínka odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o další.

Kýčovitý étos Listopadu v. bezskrupulózní autoritáři

Vykloubený český politický diskurs

12. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Souhlasím s postoji Jiřího Pehe ohledně krize na české politické scéně. Stávající vládní krizi lze skutečně vnímat jako souboj mezi oligarchy. Úsilí o „likvidaci“ Andreje Babiše je samozřejmě politicky motivováno, a osobně se domnívám, že jde o politickou objednávku. Nepředstírejme, že tu proti sobě stojí sněhobíle čistí demokraté proti personifikovanému zlu, jež má představovat ministr financí v tandemu s českým prezidentem.

Trump přiznal, že "tahle věc o Rusku" byla důvodem, proč vyhodil šéfa FBI

12. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump připustil, že důvodem k propuštění šéfa FBI byla obvinění ze spiknutí mezi jeho poradci a ruskými činiteli


Zpochybnil tím původní zdůvodnění, vydané Bílým domem, podle něhož byl ředitel FBI James Comey propuštěn za to, že se zachoval nekompetentně během  vyšetřování emailů Hillary Clintonové,

V rozhovoru pro NBC News ve čtvrtek řekl Trump: "A, když jsem se rozhodl to udělal, řekl jsem si, řekl jsem, 'Víte, tahle věc o Trumpovi a o Rusku je vymyšlená věc, je to výmluva demokratů, proč prohráli volby, které měli vyhrát.'"

Trump také řekl, že mu šéf FBI Comey sdělil třikrát, že není vyšetřován. V rozhovoru také Trump otevřeně popřel tvrzení svého vlastního viceprezidenta a mluvčího. Uvedl, že se rozhodl vyhodit Jamese Comeyho  z funkce šéfa FBI, než dostal k tomu doporučení od ministra spravedlnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Demonstrace a volby

12. 5. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Souhlasím s vyjářeními Martina Škabrahy a Daniela Veselého o demonstraci v Praze, píše František Řezáč.  Jenže, při druhém kole prezidentských voleb v roce 2013 byla účast zhruba 60 procent. Byl jsem ve volební komisi v místě bydliště v Plzni Čechurově. Těch 60 procent tvořili převážně starší lidi, mladých bylo málo. Není možné jen nadávat na Zemany, Babiše, Bárty, Klausy, Kožené atd. a pak nejít k volbám. Svobodné volby, parlament, politické strany, to jsou výdobytky francouzské revoluce.

České politické strany jsou skupinky starců a stařen, z mladých se přidávají akorát kariéristé a různí vykukové. Pokud se mladá generace nezůčastní aktivně politického života od vesnice přes město, kraj a republiku, tak se nic nezmění. Povládnou dál báby a dědkové.

Jestlipak se ti demonstranti z Václavského a Hradčanského náměstí po demonstraci sešli, aby se poradili, co dál? Nebo jen pili pivo v hospodách a kafe v kavárnách? Já to znám, chodím mezi ně.

Oni si zademonstrují, popijou, pokecají a jdou domů k mamince. To je zatím všechno. To se to těm babišům vládne...A různí ti halíci a fišerové už jsou za ta léta vyčpělí a okoukaní, nic nezměnili.

Schwarzenberg už to chytře zabalil, Gott sei Dank. Toho dědu jste chtěli za prezidenta? Ha, ha ha....

Osudová volba PKK v severní Sýrii

12. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Šest let po začátku syrské občanské války byla vojenská a politická mapa na severu dramaticky překreslena, uvádí analýza International Crisis Group. Nejdynamičtější lokální aktéři, politická odnož Kurdské dělnické strany (PKK) - Lidové obranné jednotky (YPG) a Strana demokratické jednoty (PYD) - kontrolují významné části syrsko-tureckého pohraničí, ohlásili vznik federálního regionu a zřídili lokální vládu.

Spojené státy mohou v Litvě rozmístit systém Patriot

12. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Američtí bezpečnostní představitelé prohlašují, že v Litvě může být během letošního roku v rámci cvičení rozmístěn systém protivzdušné a protiraketové obrany Patriot. Pokud k tomu dojde, rozmístění bude dočasné, ale má signalizovat rozhodnou podporu USA pro pobaltské státy s ohledem na ruskou hrozbu.

Britská ekonomika se v březnu nečekaně propadla

12. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Podniky ve Velké Británii v březnu překvapivě masivně omezily produkci - již třetí měsíc po sobě. Pokles proti únoru činil 0,5 %. Pokles nebyl přesně tím, co ekonomové očekávali, tvrdí národní statistický úřad ONS.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

24039