Rozhovor Britských listů 121.

Mám velkou příchylnost k přirozenému životu

4. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Při příležitosti uvedení posledního celovečerního filmu Bohdana Slámy "Bába z ledu" na karlovarském filmovém festivalu hovoří Jan Čulík s Bohdanem Slámou o významu pěti celovečerních filmů tohoto výrazného českého filmového režiséra současnosti. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. srpna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Z facebooku

Odpoledne v multikulti pekle. Probuďte se!

5. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

(poznámka autora: Automaticky lokalizováno Facebookem. V Neustupově jsem v životě nebyl...)

Nápad odnést týdenní nákup z centra Kutné Hory na hlavní vlakovou stanici na vlastních zádech vypadal na papíře sice dobře, v realitě multikulturního pekla ale patřil k těm blbějším. Sotva jsem kličkuje mezi Italy a romskou populací s pěnou v hubě, s ohněm v srdci dorazil do peleše lotrovské u glajzny na Čáslav, paní v okýnku bez mrknutí oka obsloužila dvě Polky, pak dva Rusy a záhy s Japonci přešla plynule na angličtinu. "Kde to proboha jsem?", pomyslel jsem si zoufale, když v tom nádražní rozhlas upozornil, že "Dz trejn kontiňús tu Hlízov". Tam jsem sice nejel, ale přinejmenším vím, že Hlízov určitě neleží někde v Amstru ani v Bruseli.

Britští penzisti chtějí brexit, i když to způsobí nezaměstnanost jejich mladších příbuzných

6. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Stoupenci brexitu jsou ochotni zlikvidovat britské hospodářství a přijít o zaměstnání, jen když Británie opustí Evropskou unii. Podle nejnovějšího průzkumu organizace YouGov je více než 60 procent britských občanů, kteří hlasovali pro brexit, přesvědčeno, že "podstatné škody" britské ekonomice jsou "cenou, kterou stojí za to zaplatit pro odchod Británie z Evropské unie".  39 procent stoupenců brexitu se vyjádřilo, že by jim nevadilo, kdyby v důsledku brexitu přišli oni, nebo člen jejich rodiny, o zaměstnání. Za odchod z EU to prý stojí.

Izrael zakáže televizi Al Jazeera

6. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

 



Izrael chce zlikvidovat kanceláře televize Al Jazeera na svém území a zrušit tiskové akreditace jejich novinářů, uvedl izraelský ministr komunikací.

Ayoub Kara tvrdil, že televize Al Jazeera podporuje "terorismus" a informoval, že jak její vysílání v arabštině i v angličtině bude v Izraeli zrušeno.

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu nedávno televizi Al Jazeera obvinil z údajného "pobuřování".

Al Jazeera energicky hájí svou pověst a zdůrazňuje, že je nezávislá.

Televize Al Jazeera je terčem útoků několika vlád v regionu. Saúdská Arábie a Jordánsko už zlikvidovaly její kanceláře na svém území.

Televize Al Jazeera začala vysílat své zpravodajství v arabštině r. 1996. Redakci tvořili novináři z tehdy plánovaného a neuskutečněného arabského vysílání televize BBC.






 
 

Úřední varování před extremním horkem: teploty stoupají nad 40C

5. 8. 2017

čas čtení 3 minuty


Úřady v 11 evropských zemích varují obyvatelstvo i turisty, aby se chovali opatrně. Přichází nejintenzivnější vlna horka - nazvaná Lucifer - od roku 2003


Jedenáct jihoevropských a středoevropských zemí vydalo varování před extremním horkem. Přichází vlna extremního horka jménem Lucifer. Turisti jsou varováni, aby se chovali opatrně. Vědci varují, že situace se může ještě zhoršit.

Úřady v zemích včetně Itálie, Švýcarska, Maďarska, Polska, Rumunska, Bosny, Chorvatska a Srbska dostaly nejvyšší, červené varování, a velké části jižního Španělska a Francie mají oranžové varování.

Necháte si i vy do ruky implantovat mikročip?

5. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

 



Tyto mikročipy o velikosti zrnka rýže jsou implantovány do těchto úředníků. Dostane je pod kůži více než 50 zaměstnanců. Umožní zaměstnancům přístup do kanceláří, dostat se do počítačů a kupovat si občerstvení z automatů v zaměstnání.

"Věděl jsem, že to není žádná podivná věda ani na tom není nic  divného, tak jsem neměl problém s tím nechat si to píchnout do ruky."

Čipy nemají GPS tracking a jsou zašifrované. Nicméně to přesto vyvolává otázky ohledně ochrany soukromí, zdraví a vztahu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.

"Je to opravdu dobrovolné, když se vás zaměstnavatel ptá, jestli byste si nechali dát do ruky mikročip? Nastane den, kdy lidé, kteří nechtějí do ruky mikročip, nedostanou určitá zaměstnání?"

Navzdory probíhající debatě mají některé nemocnice, některá velvyslanectví a banky také zájem o mikročipování svých zaměstnanců.

"Myslím, že je to něco, co bude v budoucnosti běžné. Otázkou zůstává, nechali byste si implantovat do ruky mikročip i vy? 

Nacistická nehoráznost, jíž Reflex překročil všechny meze

4. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Je neuvěřitelné, co zveřejnil za prasárnu na webu Reflexu J. X. Doležal, upozorňuje Tomáš Křeček:

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/81040/eu-budeme-hubit-invazni-druhy-zvirat-a-vitat-invazni-lidske-populace.html


Je velmi obtížné na toho ohromující svinstvo jakkoliv reagovat. Doležal je známý blázen a Reflex je už řadu let naprosté svinstvo. Přesto, že je známa jejich nízká úroveň, tento nejnovější Doležalův výplod opravdu přesahuje všechny meze a je bezpochyby naplněním skutkové podstaty trestného činu vyvolávání nenávisti proti etnickým a náboženským skupinám. Podle českého právního řádu je za takový trestný čin trest tři roky nepodmíněně, pokud je spáchán v médiích.

Kdy začnou české trestní orgány jednat?

Doležalův výplod svou konstrukcí podřadných kategorií mezi lidmi je na úrovni nacistické propagandy. Když toto psali nacisté ve třicátých letech o židech, skončilo to - po jejich dehumanizaci -  vyvražděním šesti milionů z nich.

Nelze dělat rovnítko mezi živočišnými druhy a "různými druhy lidí". Lidé z jiných zemí a jiných kontinentů nejsou jiný "živočišný druh" než Češi.

Falešná iracionální konstrukce údajných podlidí z ciziny, které Doležal nazývá "invazní lidské populace" je nehorázná a trestná.


§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Mezitím v Absurdistánu 35:

Paralýza soudnictví, vojenské fangličkářství, fašistická média a demonstrace

4. 8. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 19 minut

K všeobecnému překvapení zkritizoval prezident Andrzej Duda ve svém televizním projevu pokusy strany Právo a spravedlnost ovládnout polské soudnictví. Bod po bodu vysvětlil, proč nemůže podepsat ty zákony, které vedly k pouličním demonstracím tisíců Poláků. Avšak navzdory tomu, že jeho argumenty byly zdrcující pro všechny tři ty kontroverzní dokumenty, rozhodl se vetovat jen dva z nich a podepsat zákon o obecných soudech. Zmatená opozice si nárokovala vítězství, ale poněkud bez nadšení. Proč?

Tusk: Budoucnost Polska v Evropské unii je nejistá

4. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



 


Evropská budoucnost Polska je nejistá, řekl předseda Evropské rady Donald Tusk na jejím zasedání ve čtvrtek během eskalujících konfliktů polské vlády s Bruselem ohledně ochromování polského soudnictví, poškozování životního prostředí a omezování svobody státních médií.

Nenáviděný Martin Shkreli by uvězněn za podvádění investorů

5. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta




Martin Shkreli proslul v roce 2015 tím, že zvýšil cenu léku proti AIDS z 13,50 dolarů na 750 dolarů za pilulku.

Byl považován za nejnenáviděnějšího člověka v Americe. Nyní čelí až 20 letům vězení za podvody. Choval se agresivně na sociálních sítích a zlikvidovali mu proto účet na Twitteru. Živě streamoval na YouTube své arogantní bláboly.
 


 

Trump se pokouší zdiskreditovat vyšetřování vazeb jeho kampaně na Rusko

4. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller ustavil velkou porotu


Donald Trump se pokusil zaktivizovat tisíce svých nejfundamentalističtějších stoupenců proti vyšetřování vazeb jeho předvolebního týmu na Rusko. Došlo k tomu v tentýž den, kdy pro toto vyšetřování zaktivizoval mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller velkou porotu.

"Snaží se vás podvést a odebrat vám politické vedení, které chcete, prostřednictvím fake news," řekl Trump na shromáždění v Huntingtonu v Západní Virginii.

Novináři by se měli likvidovat: Nevtipně o klesající svobodě médií v zemích V4.

4. 8. 2017 / Jaroslav Bílek

čas čtení 8 minut

Nedávný výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že by se novináři měli likvidovat unikl málokomu. Na samotném výroku pak není nejzajímavější to, že by se za něj nemusel stydět žádný diktátor od Ruska po Turecko, ale to, že dobře ilustruje postoj některých představitelů politické elity zemí V4 vůči svobodě médií.

S tím, jak se nad zeměmi Visegrádu stahují autoritářská mračna se totiž svoboda médií v pro demokracii nutném významu stále zmenšuje a média se tak ocitají ve stále větším obležení úřadujících politiků. Nejzřetelněji tento trend můžeme sledovat v Maďarsku a Polsku, nicméně ani situaci v České republice a na Slovensku nelze označit za uspokojivou.

29724

Lidstvo může zachránit jedině společenská kontrola nad technologiemi

Věčné štěstí přichází do 4D domácích multikin...

3. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Říkal mi člověk, který dělá globální business, že Čína mohutně redesignuje průmysl na stupeň 4.0. Znamená to maximalizaci automatizace a robotizace jakékoliv produkce, z níž je možné vynechat člověka. Čínská vláda má k dispozici nesouměřitelný profesionální potenciál, armádu inženýrů, kteří jsou schopni překlopit takřka jakýkoliv proces do automatizované podoby. "Co udělají s tou miliardou lidí?", ptám se. "Dostanou základní příjem a virtuální realitu. Kdo si hraje, nezlobí..." zněla odpověď. Toto se může při současném tempu vývoje odehrát během následujících deseti let. Lze z virtuální reality kontrolovat jakýkoliv společenský proces? A bude někdo vůbec chtít cokoliv kontrolovat? 

Syrský uprchlík v Londýně právě promoval jako lékař

4. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Po deseti letech, po čtyřech zemích a  21 bytech nyní uprchlík Tirej Brimo, který teď žije v Londýně, promoval jako lékař:

"Jmenuji se Tirej Brimo. Právě jsem promoval na St. George University v Londýně a stal jsem se lékařem. Pocházím ze Sýrie. Jsem v současnosti v Británii syrským uprchlíkem.

Být uprchlíkem znamená přijít o všechno, co jste kdy měli. Přijít o rodinu, o přátele, o místo, kde jste vyrostli, o vaše sny, o naději, o všechno, co vás představuje. O vaši vlastní totožnost.

Máte pocit, že jste číslo a ono to bolí, být číslo. Všechno, co má kdy co společného s vaší totožností, se rozplyne. Někdy máte pocit, že na vás už nezáleží. Ani vám samotným. Je to, jako když rozpustíte zmrzlinu zpátky do mléka.

Už na vás není nic mimořádného. Už to nejste vy.

Začal jsem studovat lékařství na univerzitě v Aleppu r. 2007. Dostal jsem stipendium na medicínu. Koncem roku 2012 byla situace v Aleppu tak špatná, že jsem musel odejít.

Odešel jsem do Libanonu a pak do Egypta a odtamtud - situace v Egyptě taky nebyla moc dobrá, tak jsem musel odejít i odtamtud a přišel jsem do Británie.


Zažádal jsem v Británii o studium na všech lékařských školách. St George's University v Londýně, vynikající místo ke studiu, mě přijala a věřila ve mne. Tak jsem byl přijat do třetího ročníku, dokončil jsem pak třetí, čtvrtý a pátý ročník a před čtrnácti dny jsem měl promoci.

Vždycky to popisuju, že se na mě svět znovu začal smát. Máte pocit, že ve vašem životě začala zase růst květina naděje. Pořád si ještě pamatuju, jakou jsem vždycky dostal euforickou náladu, když jsem dostal email z děkanátu. Říkal jsem tomu, email z nebe. "

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 120:

ČR neinvestuje do inovací a není připravena na robotizaci

28. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Výroky českých politiků jako Milan Štěch, Ivan Pilný či Bohuslav Sobotka poukazují na křehkost a neujasněnost ekonomické strategie České republiky pro blízkou budoucnost. Nad nezajištěným sociálním zabezpečením a celkovou budoucí ekonomickou situací ČR v období převratných technologických změn se v tomto rozhovoru zamýšlejí Bohumil Kartous a Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. července 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Někteří historikové obviňují Nolana, že vynechal roli Indů z evakuace v Dunkirku

4. 8. 2017

čas čtení 1 minuta




Zkresluje nový film "Dunkirk" historii? Deník The Times of India obvinil film "Dunkirk" z toho, že "vyzmizíkoval" "podstatný příspěvek" indických vojáků, jako byli tito", v "jinak brilantním Nolanově filmu".

Nový film Christophera Nolana získal pochvalu kritiků a soustřeďuje se na tři příběhy dunkirkské evakuace v jejich podrobnostech. V několika záběrech je pár nebělošských tváří, především mezi francouzskými vojáky.

Francouzská armáa měla v Dunkirku velký počet vojáků z afrických kolonií. Mezi odhadovanými statisíci vojáků na plážích byly čtyři jednotky Indů.

"Nebyl jich velký počet, možná jen pár stovek... ale kdyby se objevili ve filmu, film by dobrým způsobem připomněl, jak naprosto ústřední roli hrála v druhé světové válce indická armáda." - Historik John Broich

Mnoho vojáků z komerčních lodí, které pomáhaly při evakuaci, pocházelo z východní Afriky a z jihovýchodní Asie. Odhaduje se, že tou dobou tvořili asi čtvrtinu tehdejšího obchodního loďstva.

Během druhé světové války byly pluky z různých kolonií většinou segregovány. Jak válka pokračovala, vojáci z kolonií měli klíčový význam pro britské vojenské úsilí.

V poslední době mnoho lidí kritizuje, že těm 5 milionům lidí, kteří bojovali, se nedostalo uznání.

 
 

Zatracená matematika, aneb proč má Christopher Nolan pravdu

4. 8. 2017 / Nikolaj Savický

čas čtení 6 minut

Jako obvykle mystifikujete své čtenáře a snažíte se těžit z jejich neznalosti a lenosti při ověřování elementární faktografie, píše Nikolaj Savický. Shrnutí názoru Sunny Singha z Guardianu jste v článku nazval "Česká média se posmívala kritice, že v Nolanově filmu Dunkirk jsou jen běloši. Kritika měla pravdu". Když odhlédnu od toho, že z Guardianu poslední dobou nekriticky přejímáte i kdejaké očividné hlouposti, přestřelil jste jako obvykle i v kritice českých médií. Proč, o tom se můžete snadno přesvědčit sám. Ale popořádku:

1) Znám bez nadsázky stovky autentických snímků z operace Dynamo. Pouze na jedné jediné z nich, na skvostné portrétní fotografii Sikha sloužícího v britské armádě a uvazujícího si turban, jsem nalezl osobu neevropského vzezření. Tím neříkám, že neexistují další, ale rozhodně nepatří k běžně frekventovaným vizuálním pramenům, zachycujícím průběh operace Dynamo. Pro vysvětlení není třeba chodit daleko.


Opera Jeana-Baptisty Lullyho "Armide" ve Valticích koncem srpna

4. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Výbor České Händelovy společnosti srdečně zve na scénická provedení vrcholné opery Jeana-Baptisty Lullyho "Armide" v zámeckém divadle ve Valticích, a sice dne 24. a 25. srpna 2017, vždy od 17.00 hodin.
Jedná se o mimořádná představení se špičkovým mezinárodním obsazením.

Podrobnosti zde:


Vstupenky lze v předprodeji zakoupit zde 

O hrdinech, hazardérech, propagandě a humanitárním hledisku

3. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Turecký soud ve středu poslal na déle jak šest let za mříže Markétu Všelichovou (na snímku) a Miroslava Farkase, kteří byli v České republice tvářemi propagační kampaně kurdské milice YPG. Během jedné z cest do oblasti konfliktu, při níž tvrdili, že jedou budovat nemocnici do Iráku, je turecké orgány obvinily z "terorismu" a během vyšetřování se objevila až tak absurdní tvrzení, jako že dvojice novomanželů prošla výcvikem ve francouzské Cizinecké legii.

O slovenském Denníku N

4. 8. 2017 / Igor Daniš

čas čtení 2 minuty

Včera  ste uverejnili na Britských listoch článok od Jiřího Hlavenku  týkajúci sa   Denníka N s trochu zavádzajúcim obsahom.

Aj keď uvedený graf hovorí jasne, nie všetko sa javí tak, ako vyplýva z článku, možno práve naopak.

Pozrite si v priložených štatistikách reálnu čítanosť tlačeného i elektronického vydania Denníka N a jeho postavenia na trhu. Pri webových denníkoch treba zobrať do úvahy aj štandardný seriózny  portál www.aktuality.sk. Tiež si všimnite, ako sa vykazuje  a manipuluje čitateľnosť. 

 

Trump: Už jen 33 procent

3. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Podle průzkumu z Quinnipiac University schvaluje jen 33 procent Američanů, jak se Trump chová v prezidentském úřadě. 61 procent Američanů to neschvaluje. Je to Trumpovo dosud nejnižší hodnocení od jeho inaugurace. 



Většina amerických voličů zastává názor, že Trump nejedná čestně, nedokáže se chovat jako vedoucí státník, není silnou osobností, není inteligentní, nesdílí jejich hodnoty a kašle na průměrného Američana. Voliči Trumpa hodnotí záporně kvůli jeho zahraniční politice, ekonomické policie, postojům vůči imigraci, zdravotnictvíá a terorismu. 

Více než polovina amerických voličů zastává názor, že se Trump pokusil zabránit vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb r. 2016. Téměř dvě třetiny amerických voličů je přesvědčeno, že ruská vláda do amerických voleb r. 2016 zasáhla. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak dělá Dopravní podnik hlavního města Prahy PR

Bezpečnost především, lidskost nemáme v manuálu

3. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Odpověď Dopravního podniku Hl. m. Prahy:

"Dobrý den, i přesto, že se Vám to nemusí líbit, má nástup s kočárkem do prostředků veřejné dopravy jasná pravidla. Pokud je skutečně pravda, že dle Vašeho vyjádření rodina s kočárkem tramvaj dobíhala, stává se v takové chvíli nastupování do tramvaje, hlavně z bezpečnostních důvodů, krizovým okamžikem. Řidič v takové chvíli o nástupu skutečně nemusí vědět, proto je ve Smluvních přepravních podmínkách (bod 7.1 – Přeprava dětských kočárků) jasně stanoveno, že "před nástupem do tramvaje nebo autobusu dá cestující s dětským kočárkem znamení řidiči zvednutím paže; nastoupit lze pouze s vědomím řidiče...". Pokud tato podmínka nebyla dodržena, není možné v takové situaci řidiče jakýmkoliv způsobem sankcionovat. Pokud se i přesto domníváte, že došlo k pochybení ze strany řidiče, využijte náš kontaktní formulář na www.dpp.cz/kontakty. Děkujeme za pochopení."

Chápu jasná pravidla, stejně jako předpokládám, že pravidla mají určovat mantinely, nikoliv - nutně - přesný popis jednání v dané situaci. A že to je právě taková situace. Řidič, který musí při výstupu a nástupu kontrolovat dveřní prostor a s největší pravděpodobností vidí, že tam stojí matka s kočárkem, která by chtěla nastoupit, jí nepochybně může nástup umožnit, aniž by přitom jakkoliv pravidla porušoval. Záleží pouze na jeho ochotě tak učinit. Představoval bych si, že Dopravní podnik hlavního města Prahy, když už zaměstnává lidi na to, aby mu zajišťovali komunikaci na sociálních sítích, naučí své administrátory, aby kromě citování jízdního řádu uměli také jednat alespoň deklaratorně ve prospěch těch, kterým veřejná doprava slouží. Setkal jsem se totiž mnohem více s ochotou řidičů pět vteřin počkat, než zavřou dveře. Do komunikace by tedy bylo vhodné vtělit, že ochota a lidskost patří k tomu, co by měl mít řidič tramvaje na zřeteli. Ale psát pražskému dopravnímu podniku návod, jak dělat PR, nebudu.

60 000 indických farmářů spáchalo za posledních třicet let sebevraždu v souvislosti s globálním oteplováním

3. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Globální oteplování zřejmě přispělo k sebevraždám za poslední třicetiletí téměř 60 000 indických farmářů a zemědělských dělníků. Vyplývá to z kalifornské studie zkoumající dopad rostoucích teplot na zranitelné společnosti.

Studie z University of California v Berkeley zjistila, že zvýšení teploty jen o 1 stupeň Celsia v průměrný den v kultivačním období je spojeno s nárůstem sebevražd o 67 případů.

Zvýšení teploty o 5 stupňů Celsia je spojeno s nárůstem počtu sebevražd o 335 případů.

Globální oteplování vyvolá vlhké vedro, které bude usmrcovat i zdravé lidi

3. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Pokud svět nezasáhne proti globálnímu oteplování, vlnám vlhkého vedra budou vystaveny miliony lidí v jižní Asii, zjistila analýza. Indický subkontinent bude postiže extremními vlnami vlhkého horka, které usmrcuje do několika hodin i zdravé lidi, pokud nebudou rychle sníženy globální emise uhlíku.

Tři čtvrtiny tamějšího obyvatelstva, čítajícího 1,7 miliardy lidí, zejména osoby zabývající se zemědělství v údolích řek Indus a Ganges, budou koncem jednadvacátého století vystaveny intenzivnímu vlhkému horku, takzvané teplotě "mokré žárovky". Jakmile tato teplota dosáhne 35 stupňů, lidské tělo se nedokáže samo ochlazovat pocením a i lidé, kteří jsou fit, sedící ve stínu umírají do šesti hodin.


Vědecký průlom obnovuje etickou kontroverzi

Podařila se genetická modifikace embrya

3. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Studie aktuálně zveřejněná v časopise Nature potvrdila prokázala možnost genetické modifikace lidského embrya, konkrétně s možností odstranit genetickou mutaci způsobující běžné závažné onemocnění. Úspěch je přelomovou událostí ve vědě, nicméně metoda doposud nebyla podrobena klinickým testům. Zároveň ale znovu otevírá otázku, co způsobí možnost genetického inženýrství. Panují obavy jak z toho, že bohatí budou chtít "vylepšit" své děti, stejně jako ze zvýšené méněcennosti lidí s postižením. Národní vědecká komise v USA před několika měsíci vydala pokyn, které umožňuje podobné pokusy, nicméně jen s cílem zabránit vážným zdravotním problémům.

29727

Největší ekonomický skandál poválečného Německa očima dokumentaristů ZDF

Sankce pro německé automobilky více než 22 mld. Euro, manažeři VW si přesto rozdělují bohaté odměny

3. 8. 2017

čas čtení 4 minuty

Aféra Dieselgate, kterou rozpoutalo zjištění, že automobilka VW (včetně dceřiných společností, tedy i Škoda Auto) podváděla při regulaci emisí naftových motorů, má globální charakter. Co se stane s postiženými automobily, které byly zakoupeny jejich současnými majiteli v dobré víře, že jsou šetrné k životnímu prostředí? V Evropě pracuje VW na jejich zlepšení přes aktualizaci software. Bude to postačující na to, aby byly automobily šetrné k životnímu prostředí? Takovéto otázky a další dosud neznámé pozadí Diselgate zkoumal „ZDFzoom“ reportér Hans Koberstein (celý dokument o délce 29 minut v původním znění, přístupný do 14. 9. 2018).

Britové propadli televiznímu "binge watching"

3. 8. 2017

čas čtení 2 minuty



80 procent britských dospělých nyní sleduje televizní pořady nikoliv v dobu, kdy se vysílají, ale pomocí streamovacích přehrávačů, jako je BBC iPlayer či Netflix. 35 procent britských televizních diváků sleduje na jedno posezení několik epizod daného seriálu či pořadu, praxe, která se označuje jako binge watching (anglické slovo "binge" znamená "flámovat", "konzumovat něco [především alkoholické nápoje] nad míru").

Z výzkumu britského úřadu Ofcom vyplynulo, že 45 procent lidí nyní sleduje každý den televizní pořad či film o samotě a 90 procent lidí sleduje nějaký televizní pořad o samotě aspoň jednou týdně. Třetina Britů uvádí, že členové jejich domácnosti sice sedí společně v téže místnosti, avšak sledují různé televizní pořady na různých technologických přístrojích.

29725

Fake news se nelze vyhnout

3. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Tento post jsem sdílel na Facebooku. Pochází z relativně důvěryhodného zdroje, jímž je organizace Redefining Refuge, která se zabývá otázkou obchodu s lidmi. Post před tím sdílel velmi důvěryhodný člověk. Nicméně se jedná o fake news, jak dokazuje Jan Lukačevič s odkazem na Le Monde. Nutno upozornit, že mnohem více podobných materiálů je naopak vytvářeno s cílem posílit xenofobii. Je evidentní, že působení fake news se v podstatě nedá vyhnout a jediným řešením je mít v sociální síti, ať už digitální či fyzické, dostatek těch, kteří jsou daný podvod schopni odhalit a upozornit vás. Nicméně to naráží na fakt, že většina lidí neupřednostňuje fakta, ale potřebu sdílet určitou sociální konstrukci, která odpovídá směsici emočních reakcí a jejich racionalizací. Schopnost přijmout fakt, byť jde proti osvojené sociální konstrukci, je základem kritického uvažování a informační gramotnosti. Ve své podstatě nemá co dělat s digitálním světem, jako spíše s mírou sebereflexe a ochoty revidovat vlastní úsudek a vědomí si vlastního podléhání určité stereotypizaci a preferenci vidění světa.


 

29726

Bodláky Václava Duška

Poslouchej, mlč, konzumuj a trp

3. 8. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Občana zlehýnka ovineme pavučinou neužitečně užitečných potřeb. Reklamní marmelády lákají denně váhavé povahy k rozhazování peněz, u nás neumíráme hlady ani nedostatkem; nákupní řetězce beze studu vybízejí k nákupu chtivé čečetky za neuvěřitelně světové slevy. Suma sumárum, láry fáry, slevomaty i další vypečené nabídky bičují slaboduché zákazníky důrazně, bez ustání, protože vyrobit, občane, umí každý moula, ale prodat, panečku, jest nefalšovaným kumštem – kumšt jest podvodem. Nadměrná konzumace čehokoliv podrývá duchovní hodnoty – a moc-li nám jich ještě zbylo – nevíme. Výše postavení šašouři hrají soukromá loutková divadýlka, i když o nich v Karáčí nemají potuchy.

Odpověď kuriózního draka: Omezování příliš velkých bohatství a zlepšování života chudých má smysl

Známe nějaký vyspělejší svět než ten západní?

3. 8. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 8 minut

Zdůvodňovat v roce 1976 rezervy v socialistickém zásobování dědictvím kapitalismu by se po téměř třiceti letech logicky vysvětlovalo dost těžko. Vysvětlovat současné české problémy dědictvím socialismu je po stejné době také často fousaté. Minimálně v jedné věci je ale stále relevantní. Díky socialismu nemělo Československo možnost integrovat se do ekonomiky vyspělého světa v době, kdy to bylo poměrně jednoduché. To je chyba, která se může napravovat desítky let (pokud bychom vyráběli lépe a levněji než ti, kteří již pozice na tomto trhu mají) nebo taky nekonečně dlouho (pokud budeme vyrábět stejně dobře a levněji).

29723

Jak postavit noviny v době Internetu, Facebooku, newsfeedů, blogosféry, chytrých mobilů a postpravdy?

3. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

O jednom nepravděpodobném úspěchu. Před dvěma lety se skupina novinářů s celkem nepatrným finančním zázemím rozhodla založit na Slovensku nové noviny - deník se vším všudy. Ne týdeník nebo měsíčník, ne online médium, ale papírové noviny. Jak to mohlo dopadnout jinak než rychlým krachem? Dnes je Denník N v profitu (viz obrázek) a trendová křivka mířící setrvale nahoru je docela jasná, jak ukazuje přiložený graf...

YouTube: Umělá inteligence umí odhalovat závadný obsah lépe než člověk

3. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

YouTube, sociální síť založená na sdílení videí, spadající s Googlem a dalšími internetovými a technologickými projekty do impéria Alphabet, oznámila, že zapojení kognitivního systému na bázi umělé inteligence přináší zvýšení efektivity při odhalování a označování extremistického obsahu. Podle prohlášení společnosti je strojový způsob detekce přesnější a rychlejší. Společnost bude ve vývoji systému na odhalování závadného obsahu dle zveřejněného prohlášení pokračovat. Reaguje tak na zvýšený tlak ze strany politiků, mimo jiné britské ministryně vnitra Amber Ruddové, aby převzala společně s dalšími internetovými giganty odpovědnost za obsah, který pomáhá šířit. Podobně hovořil na nedávném setkání, organizovaném českou pobočkou společnosti Google, také Robert Kyncl, obchodní ředitel YouTube. "Nemůžeme zabránit tomu, aby někdo vkládal extremistický obsah, ale můžeme ho odhalovat a zabránit tomu, aby dostával kyslík, jak tomu říkáme," prohlásil podle Boba Kartouse Kyncl. YouTube používá k odhalování extremistického a dalšího závadného obsahu jak strojového systému, tak lidí. Podle společnosti zatím není strojový systém připraven natolik, aby mohl být používán ve všech případech, nicméně další vývoj velmi pravděpodobně zvýší jeho efektivitu. Společnost je k tomu vedena i faktem, že řada firem vypověděla smlouvy na reklamu poté, kdy se jejich spoty objevily u závadných videí.

Trump vypracoval lživé prohlášení o setkání svého syna s ruskou právničkou

2. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Bílý dům potvrdil, že Donald Trump hrál roli při formulování zavádějícího prohlášení ohledně setkání svého syna s ruskou právničkou.


Jak uvedl list Washington Post, Donald Trump nadiktoval prohlášení, které bagatelizovalo význam setkání jeho syna Donalda Trumpa mladšího a členů jeho předvolební kampaně Jareda Kushnera a Paula Manaforta s ruskou právničkou Natalií Veselnickou. K setkání došlo v červnu 2016.

"Zaškatulkoval svědka do falešné výpovědi," řekl Richard Painter, hlavní právník Bílého domu pro etiku za George W. Bushe deníku Guardian. "Vystavuje ho to obrovskému tlaku lhát pod přísahou, aby vypovídal tak, aby to odpovídalo zveřejněnému prohlášení. Myslím, že je to bránění průběhu spravedlnosti."

Původně Trump junior uvedl, že s ruskou právničkou "především hovořili o programu adopce ruských dětí". Vyšlo však najevo, že Trump junior souhlasil se schůzkou poté, co mu byly nabídnuty inkriminující informace proti Hillary Clintonové. Trump junior byl pak donucen zveřejnit svou emailovou výměnu, vedoucí k této schůzce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

V Jemenu je cholerou ohroženo více než milion dětí

2. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Organizace Save the Children upozorňuje, že nutnou pomoc v Jemenu potřebuje 20,7 milionu lidí



Více než milion podvyživených dětí mladších pěti let žije v Jemenu v oblastech s vysokým výskytem choleru, varovala ve středu humanitární organizace Save the Children.

Z nejnovějších údajů vyplývá, že v epidemii cholery, která vznikla v dubnu 2015, bylo nakaženo více než 425 000 lidí a 1900 osob na choleru zemřelo.

O ďábelském kapitalismusu

2. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Trpěl středověký křesťan obžerstvím? Belzebub ho sváděl. Okradl bližního? Rarach se o něj pokoušel. Svedl sousedovi manželku? Čert mu to nakukal.
 

Šíří se společností fašismus? To je neoliberalismus! Sousedé si navzájem kradou, co není přibito? Konkurence! Bulimicky se přežíráte? Akumulace!

To nejsem já, kdo provádí mé činy - ale zlá, neosobní, cizí mocnost. Fuj, ukažme si na ni.

Nevím, zda za to může kapitalismus, je ale fakt, že "systém" dnes dává obrovskou moc agresivním, hloupým psychopatům

2. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Rozumím neustálé kritice Karla Dolejšího zaměřené vůči extremní levici v České republice, která z nejrůznějších zel obviňuje paušálně "kapitalistický systém", aniž by vlastně přinesla cokoliv pozitivního  pro každodenní, normální situaci občanů.

Netuším, zda za to může kapitalismus, nebo nějaké zhoršující se podmínky nefunkčního demokratického systému, ale faktem je, že vidím, podle své čtyřicetileté zkušenosti ze života na Západě, tedy ve Velké Británii, že "Systém", který se v posledních desetiletích vyvinul, ať je to vlastně cokoliv, umožňuje, aby se do popředí společností dostávali neuvěřitelně agresivní, často blbí psychopaté, které "Systém" odměňuje astronomickými platy (mnohdy až stokrát více, než kolik bere normální občan), a jimž tak "Systém" jaksi dává najevo, že jednají ve své psychopatii, agresivitě a ničivosti správně a jsou v důsledku svých astronomických příjmů nadlidi, kteří se s normálními smrtelníky nemusejí radit a nemusejí je konzultovat.

 11820

Jak íránská expanze na Blízkém východě obchází USA

2. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Írán je ve sporu se Západem od roku 1979, kdy islámští radikálové svrhli proamerického šáha, napsal Borzou Daragahi.V poslední dekádě způsobil paniku ve Washingtonu íránský jaderný program. Ale zatímco jsou USA posedlé tímto programem, Teherán má plné ruce práce s formováním situace na Blízkém východě. Od invaze do Iráku v roce 2003 Írán pošilhává po svém sousedovi s šíitskou většinou obyvatel, s úmyslem převzít moc, obchod a armádu. Ale to je jen jedna část širšího íránského cíle dosáhnout územní nadvlády na území od Adenského zálivu až po pobřeží Středozemního moře.

Přečetli jsme:

Růst mezd pomáhá roztáčet českou ekonomiku. Časem se ale dostane nad její možnosti, varuje analytik

2. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Stav české ekonomiky bude mít rostoucí tendenci letos i v roce 2018. Vyplývá to z nové predikce ministerstva financí. To zlepšilo odhad růstu ekonomiky na 3,1 procenta. V roce 2018 pak na 2,9 procenta. Za hospodářským růstem stojí podle ministerstva především nízká míra nezaměstnanosti a rostoucí spotřeba domácností, která je zapříčiněna i zvyšováním mezd.

Celý článek: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2017

2. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

V červenci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71 730,25.  Příjem z reklamy byl 34 187, 40 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 117 559,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem července 2017 161 245,20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40741