29886

Idiocie populistů kontra poddanská mentalita českých elit

O neštěstí jakékoliv demokracie v ČR

15. 2. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Česká společnost má neřešitelný problém. Míra občanské, politické gramotnosti je zoufale nízká. V systému zastupitelské demokracie se to projevuje tím, že lidé nejsou schopni volit zástupce, kteří by jim pomohli řešit jejich vlastní problémy. Převaha populistů, oportunistů a nesystémových politických projektů ve sněmovně a boj o identitu tzv. tradičních politických stran jsou toho důkazem. Cesta k vyšší míře politické gramotnosti nevede jinak než přímým angažmá občanů v politice. Existují v zásadě dvě cesty: vyšší míra stranictví, angažmá v procesu zastupitelství; nebo zavádění prvků přímé demokracie, tedy angažmá v přímém rozhodování. České politické strany, ovládané mocenskými klikami, nemají žádný zásadní zájem o navyšování počtů členů, nebo jste snad viděli nějakou náborovou kampaň? Diskreditace politických stran vede k trvalému snižování počtů členů politických stran. Stranictví navíc není součástí české kulturní identity, zdeformováno předlistopadovou i polistopadovou epidemií korupce a nepotismu. A přímá demokracie? Vykuchaná politickým parazitem Okamurou vytváří obraz předstupně k ochlokracii. A mediální elity, s poddanskou mentalitou hluboce vrytou do svého nevědomí, tento obraz přijímají...

29885

Jak přesvědčit rasistu, že je rasista?

15. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Dneska mám za sebou jedno z největších životních selhání a úplně nevím, jak s tím naložit, píše na Facebooku Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci (vydáváme s jejím svolením). Byla jsem na jednom pražském gymnáziu povídat si o migraci. Potud standardní situace, různé názory, diskuze. Setkala jsem se tam se studentem, který se o téma migrace zajímá. Dozvěděla jsem se, že muslimové a Arabové jsou teroristi či jsou k terorismu náchylní. Potud celkem standard. Jeho nejčastější argumentace byla čísla. Snažila jsem se vysvětlit, že je nutné statistiky interpretovat, dívat se na metodiku, na to, co se třeba pod statistikou kriminality skrývá atd. No a pak mi sdělil, že je to vidět v USA, že více trestných činů je pácháno černochy a z toho plyne, že černoši jako rasa mají predispozici porušovat zákon. Že tedy nejde např. o racial profiling, systémový rasismus, sociální situaci, ale ta příčina je rasa. A obdobně to platí o náboženství, státní příslušnosti apod. pro evropskou migraci. Nepodařilo se mi ho přesvědčit, že to je celé špatně, že statistiky toto neříkají. Tomu klukovi je tak 17, je přesvědčený, že není rasista, že jen říká nepříjemnou pravdu, kterou my lidskoprávní fanatici zamlčujeme. Mluvila jsem s ním přes hodinu a nic, řekla jsem mu, že se plete, že je rasista, že toto je přesně rasismus. Nakonec jsem mu řekla, ať se jede podívat do Osvětimi. Ale nevím, jak s takovými mladými lidmi pracovat?

Rozhovor Britských listů 151. Odchod České republiky z Evropské unie by byla katastrofa

9. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Po říjnových všeobecných volbách se Babišovým vítězstvím posunula ČR směrem k autoritářskému režimu, po znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem se k němu posunula ještě dále. Česká republika je jednou z nejeuroskeptičtějších členských zemí EU. Ale co by se stalo, kdyby ČR odešla z Evropské unie? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Dívka ze školy na Floridě charakterizovala Trumpa jako "zas.aný hovno". Likeováno 267 000 krát

15. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Šestnáctiletá dívka ze školy na Floridě, kde bylo střelbou usmrceno 17 lidí, reagovala zuřivě na Trumpovy "modlitby" a "kondolence" za zastřelené školáky:

"Nechci tvoje kondolence, ty zasraný hovno, moji přátelé a učitelé byli zastřeleni. Mnoho mých spolužáků je mrtvých. Udělej něco namísto svých modliteb. Modlitby tohle nevyřeší. Zákaz zbraní zabrání, aby se to stalo znovu."


Donald Trump: "Mé modlitby a mé kondolence rodinám obětí strašlivého střílení na Floridě. Žádné dítě, učitel ani nikdo by se nikdy neměli cítit  nebezpečně v americké škole."




26612

Jakou dírou odtékají peníze, které chybí na platy zdravotníků

15. 2. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

Zdá se, že i již širší veřejnost si povšimla problémů ve zdravotnictví a to zejména ohodnocení práce zdravotníků. Ten kdo má příbuzného v nemocnici to pozná zcela reálně.  Příčin nedostatku peněz a to zejména v sektoru mimoambulantním je několik. Za prvé v poměru k HDP zaostáváme (jako ve většině jiných parametrů) za průměrem EU. Normálně by to asi mělo býti přesně naopak, ale čemu se v české kotlině divit. Vzhledem například k vysoké míře tolerance této společnosti k tabakismu je třeba dodat, že výnos spotřební daně pokryje jen zlomek nákladů na léčení následků (samozřejmě spotřební daň je „příjmem rozpočtu“ - a na to ještě někteří slabší duchem poukazují). Podobně je tomu u spotřební daně z motorových paliv. Inu on ten smrad z aut jen neotepluje klima, ale dokonce i zabíjí a ničí zdraví. Musím v malé odbočce poukázat i na fakt, že např. v SRN tvoří personální náklady cca 60 % rozpočtu nemocnic a v případě českých je to cca 45 %. Inu „lidské zdroje“ jsou i „poměrově“ levnější – důvod neznámý.

Pro stoupence Czexitu: Japonsko usuzuje, že se Británie brexitem "poškodí"

15. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Japonsko považuje brexit za čin, který hospodářsky a politicky Británii poškodí a umenší vliv Británie na světovém jevišti, konstatoval bývalý britský velvyslanec v Tokiu.

Sir David Warren se vyjádřil, že je načase hovořit jasně o dopadu odchodu Británie z Evropské unie. Považuje jeho potenciální dopad na britsko-japonské vztahy za "vážný".

Minulý týden varoval otevřeně po schůzce s britskou premiérkou japonský velvyslanec v Británii, že japonské firmy budou moci dál fungovat v Británii jen potud, pokud budou schopny vydělávat.

29766

Bodláky Václava Duška

Planeta posedlá tmou

15. 2. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Chřadnoucí země je vysávána do morku magmatu, následky přesycenosti odporných otrapů, nenažranost horních svišťů, připomíná antickou tragédii, nebývalá absence základní morálky rozmělňuje životní funkce; mutace se však nevyhne ani lidským tvorům. Mylně se domníváme, že ovládáme beze zbytku životní rošády – a hrozí nám, považte, reálné nebezpečí, že naši následovníci budou žít i sto padesát let, proč ne hned navždy?! Genetické inženýrství vzkvétá. Vědecké revoluce neustále překvapují.

V USA došlo znovu ve vraždění ve škole

15. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

 


17 osob bylo zavražděno ve střední škole Marjory Stoneman Douglasové v městě Parkland na Floridě. Zastřelil je devatenáctiletý Nikolas Cruz, který byl vyloučen z disciplinárních důvodů. Policie našla "velmi znepokojující materiál" na jeho účtech na sociálních sítích. 

Sedm týdnů do Nového roku jde o osmou střelbu v amerických školách, která způsobila zranění či smrt. Střílel bývalý student.

Takto to dopadne v ČR, až tam prosadí zastánci střelných zbraní jejich všeobecné rozšíření.

Statistiky zranění a úmrtí střelnými zbraněmi v USA pro rok 2018!!

6572 incidentů, 1826 lidí usmrceno, 3142 zraněno...


K tomu poznamenává Andrew Stroehlein z Human Rights Watch:

Americké děti jsou masakrovány opakovaně, a američtí politikové jsou naprosto spokojeni a dopouštějí, aby k tomu docházelo stále znovu, protože jim ozbrojení extremisté nařizují, co o tom mají říkat, a platí jim za to, že to říkají. Peníze, které dostávají, jsou důležitější než životy dětí.

V každé jiné zemi než v Americe byl slova "střílení ve škole" zastavila hodiny a politikové by museli jednat na ochranu dětí. V Americe to je, "no jo, tak další vražedná středa" a politikové si zkontrolují svá bankovní konta, zda už dostali poslední platbu od NRA, National Rifle Association, Národní asociace pro střelné zbraně.



"Naštěstí, zbraně lidi nezabíjejí."



 

BBC jako Rádio Moskva: "Británie už nebude připoutána k mrtvole Evropské unie"

15. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

Britští odpůrci brexitu ostře kritizují BBC za zbabělost

"75 procent mladých Britů ve věku 18-24 let hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Takže je BBC skutečně 'vyvážená', když interviewuje jen jednoho dvacetiletého, který je pro brexit?"



"Libra poklesne o více než 15 procent, pokud Británie opustí EU bez dohody, varuje Mezinárodní měnový fond. Kdyby to bylo obráceně, byla by to v BBC hlav ní zpráva dne a moderátor Humphrys by byl nadšen."



Že nedošlo k dohodě o utvoření vlády v Severní Irsku se v BBC vůbec nedostalo ani do zpráv. Překvapující! Je to součást naší země, vite? Něco je opravdu špatného na prioritách redakční práce v BBC:





Premiérka se tento týden vydala do Belfastu a řekli jí tam její koaliční partneři z [fundamentalistické strany] DUP, aby šla kamsi. [Pozn. red.: Po prohraných volbách loni v červnu závisí Mayová pro přežití v parlamentě na fundamentalistické, netolerantní ultraprotestantské severoirské straně DUP, jejíž podporu si zajistila úplatkem 30 miliard Kč.] Takže DUP dále odmítáním vytvoření severoirské vlády marginalizuje tamější katolickou komunitu a podporuje londýnskou vládu, která ohrožuje mírovou dohodu o Severním Irsku z devadesátých let. Tohle měla být hlavní zpráva na BBC, ne Boris [a jeho probrexitový projev.]



Chováte se neuvěřitelně samolibě, Nicku Robinsone [to je hlavní politický komentátor BBC]. Země je v krizi, je nebezpečně chudá, polarizovaná, roztříštěná a populistická. A vy chcete rozhazovat girlandy! To obávám se není dnešní situace. A podle názoru mnoha z nás jste vy, BBC, porodní bábou farageismu:




BBC je jen hlásnou troubou pro vládu a pro tisková prohlášení Nigela Farageho. Obrovské množství vysílacího času bylo věnováno nekritickým informacím o probrexitovém projevu Borise Johnsona  a vůbec jste neinformovali o krizi v Severním Irsku, to jsou jen poslední příklady. 



BBC píše: "Británie už nebude připoutána k mrtvole EU"!  Odkdy je EU mrtvola? BBC likviduje veřejnou debatu. Kéž bych byl taková mrtvola jako EU. Ostudná novinářská práce



Bulvární deník The Sun: Jeremy Corbyn byl v osmdesátých letech "vytěžován" československou StB

15. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Britský bulvární deník The Sun se pokusil zdiskreditovat nynějšího šéfa britské Labouristické strany Jeremyho Corbyna publikací rozsáhlého článku o tom, že se Corbyn v roce 1986 v parlamentě jako poslanec setkal s československými špiony z StB. Corbyn se hájí, že se v parlamentě a ve své kanceláři ve svém volebním okrsku tehdy setkal s československými diplomaty, The Sun argumentuje, že jen blbec si mohl myslet, že osazenstvo tehdejšího československého velvyslanectví nejsou špioni. List přinesl dokumentaci o tom, že se Corbyna československá StB pokusila "vytěžit", nezískala ovšem od něho žádné informace.

Mluvči Jeremyho Corbyna konstatoval: "Stejně jako ostatní poslanci, Jeremy se setkával s diplomaty z mnoha zemí. V osmdesátých letech se setkal na čaj v Dolní sněmovně s českým diplomatem, který se nejmenoval Jan Dymic (jak píše The Sun). Jeremy ani neměl, ani neposkytl žádné tajné informace tomuto ani žádnému jinému diplomatu. Je notoricky známo, že během studené války výzvědní důstojníci tvrdili svým nadřízeným, že naverbovali lidi, s nimiž se jen setkali. Existence těchto falešných tvrzení je nečiní pravdivými."

Údaje obsažené v údajně tajných československých složkách o Corbynovi nejsou zrovna světoborné, poznamenává deník Guardian. Například se tam píše, že "Corbyn zastává záporný postoj vůči USA i vůči současné politické britské konzervativní vlády". Corbynova antipatie vůči britské a americké vládě v době, kdy vládla Margaret Thatcherová a Ronald Reagan, těžko někoho překvapí. Bulvární pravicový deník The Sun se snaží Corbyna diskreditovat systematicky. 


Ohledně tvrzení deníku The Sun se vyjádřil skepticky i např. konzervativní, probrexitový poslanec Michael Fabricant:

"Corbyn jako špion 007? To těžko. Jen zatrpklý hlupák, jemuž bylo jedno, co říká 'diplomatům' cizích zemí, které nám chtěly škodit." 


Julian Assange a jeho soukromé názory

15. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Server The Intercept získal dlouhou sérii výroků, zveřejněných Julianem Assangem na soukromém twitterovém účtu skupiny WikiLeaks. Obsahuje výroky,

- usilující o to, aby prezidentské volby v USA vyhráli Republikáni a aby "psychopatka" Clintonová prohrála
- omluvy ruského imperialismu, že je zaměřen jen do blízkého zahraničí a usiluje "jen" o potlačení homosexualismu a západních kulturních zvyklostí, jako je "šíření vlivu internetu"
- antisemitismus
- sprosté sexuální útoky na Clintonovou
- hrubou mizogynii a verbální sexuální útoky proti feministkám
- transfobii

 


V minulých dnech potvrdila soudkyně ve Velké Británii, že trestní příkaz pro Assangeho zatčení, pokud by opustil ekvádorské velvyslanectví v Londýně, dále platí.

 17383

The reasons for frustration: A large number of Czech citizens are being destroyed by a parasitical bailiff industry

14. 2. 2018

čas čtení 5 minut

This is a map of the Czech regions which are most affected by debt warrant orders. In the areas marked with the darkest colour, up to 20 per cent of citizens are victims of private bailiffs.

Around the year 2000, under the government of the then Social Democratic PM Miloš Zeman, the Czech government approved a new law allowing private bailiffs to extort money from  those Czech citizens who find themselves in debt.

Very quickly, this has developed into a multi-million dollar  business where private bailiffs are destroying the lives of a large number of often the most vulnerable members of society.

The way this business operates is that is starts with a miniscule debt. Perhaps you did not buy yourself a ticket when travelling on public transport and you were fined 10 euros or so for this. Or you have changed your mobile operator and there has remained an unpaid bill of 5 euros...

O institutu referenda ze Švýcarska

14. 2. 2018 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

"Něco by se mělo dělat, aby se zvýšila inteligence obyvatelstva", říká se v jedné pohádce. Dle mého názoru, je dlouhodobá praxe přímé demokracie praktikování referend přesně to, co by se mělo dělat. Nevyčíslitelná je hodnota toho, kdy lidé jsou nuceni přemýšlet a vyhledat si informace o jasných otázkách, které se přímo dotýkají jejich životů.

Podívejme se do Švýcarska, kde tento systém je praktikován již po mnoho generaci. V CH je vysoká politická kultura, právě díky tomuto faktu. Problém ČR je ten, že stejně tak jako ODS již před dávnými lety zkur_ila značku občanské zastupitelské demokracie, tak nyní pan Pitomio, stejným způsobem, ku_ví značku přímé demokracie.

Budoucnost Evropy nyní závisí na tom, kdo bude vlastnit příběh minulosti

14. 2. 2018

čas čtení 3 minuty



Je obtížné najít vzpomínkové akce, prohlášení, vzdělávací programy či muzea, v nichž by byla složitá historie Evropy propojena tak, aby lidé pochopili životy, zkušenosti a historii jiných lidí žijících na tomto kontinentě. Evropané stále pohlížejí na historii svých sousedů optikou své vlastní národní minulosti. To je důsledkem obrovské psychické propasti mezi východem a západem, ale také severem a jihem.



Evropa v současnosti, jak se zdá, zápolí s množstvím historických komplexů. Zřejmě budou definovat budoucnost Evropy, píše Natalie Nougayrède.

V Paříži probíhá intenzivní debata o tom, zda by měl spisovatel Charles Maurras, čelný intelektuální představitel francouzského ultranacionalismu a antisemitismu a prominentní stoupenec pronacistického vichystického režimu, být zažazen mezi jména, která mají být letos oficiálně připomínána  (narodil se v roce 1868). Polsko schválilo nový zákon, který chce umlčet diskusi o tom, zda se někteří Poláci podíleli na holocaustu, což vyvolalo konflikt  s Izraelem a s USA. V Německu, kde má ultrapravicová strana AfD 94 křesel v parlamentě, požaduje místní berlínský politik pákistánského původu, aby nově příchozí migranti povinně navštěvovali nacistické koncentrační tábory, aby to napomohlo jejich "integraci".

Elitářští experti? Popíliť!

14. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Od včerejška mají čeští občané soudně potvrzeno nejen právo nazývat Tomia Okamuru Pitomiem, ale také - nadechněte se - premiéra v demisi obviněného z dotačního podvodu a tajného spolupracovníka StB Andreje Babiše označovat jednoduše za Bureše. V zemi ovšem fakticky vládne právě trio Pitomio, Bureš, Falmer (=Vojtěch Filip), pod záštitou soudně usvědčeného lháře Miloše Zemana, jehož zlidovělé přezdívky raději neuvádím.

Přečetli jsme:

Andrej Babiš byl tajným spolupracovníkem StB vědomě, říká slovenský badatel Sivoš

14. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Spor se bratislavskému soudu vrátil po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil pravomocná rozhodnutí krajského i nejvyššího soudu, jež původně daly Babišovi za pravdu ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN). Jerguš Sivoš, badatel Ústavu paměti národa, jenž analyzoval agenturní minulost Andreje Babiše a připravoval odborný posudek pro soud, pak zcela jasně tvrdí: Babiš byl Burešem a vědomým tajným spolupracovníkem StB.

Celý článek: ZDE

15239

Proč by zrovna Petr Honzejk měl být ten chytrý?

14. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Mnozí čeští novináři a komentátoři bůhví proč podlehli šalebné domněnce, že jim byla do vínku dána schopnost chápat svět ve všech jeho komplikovaných rozmanitostech. Komentátor z Bakalovy novinářské stáje Petr Honzejk je jedním z nich. Kovaní populisté typu Zemana, Babiše a Okamury musejí novináře jako je Honzejk přímo milovat, když jim vhánějí další nespokojence přímo do náruče. Přitom sám Honzejk alespoň v jednom případě ukázal (jeho novinářskou tvorbu tak pečlivě nesleduji), že komplikovaným otázkám týkajících se světového dění příliš nerozumí. Proč by tedy zrovna on měl být expertem na referendum o setrvání České republiky v EU?    

Washington Post: Babiš byl agentem StB

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Americký deník Washington Post informuje ve zprávě tiskové kanceláře Associated Press, že soud na Slovensku definitivně rozhodl, že Andrej Babiš byl agentem komunistické tajné policie StB. Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nechat Babišovi neomezený čas pro získání důvěry pro jeho vládu to nijak nezmění, konstatuje list.

Babiš prohrál soud: Byl agentem StB

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Český premiér Andrej Babiš po šiestich rokoch definitívne prehral súdny spor s Ústavom pamäti národa o to, či je oprávnene vedený vo zväzkoch ŠtB.

Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave, ktorý sa sporom zaoberal po minuloročnom vrátení celého prípadu na začiatok, čo nariadil Ústavný súd. Vo svojom výroku prakticky zopakoval to, na čo upozorňovali už ústavní sudcovia.

"Pre nás a pre Ústav pamäti národa to znamená, že kauza Babiš je právoplatne a definitívne uzavretá. V súčasnosti neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že Andrej Babiš je vedený ako agent Štátnej bezpečnosti neoprávnene," komentovali výsledok sporu právnici z advokátskej kancelárie Poláček & Partners, ktorí ústav donedávna v spore zastupovali.

Zdroj: ZDE

Volič může být hloupý, politik nikoliv

13. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Souhlasím s Janem Čulíkem, že je naprosto neproduktivní tvrdit, že voliči jsou blbí. Nicméně podle mne je vlastně otázkou, kdo je vlastně blbý. Kdo např. může za to, že v čele nejvyššího státního zastupitelství tak dlouho stála paní Vesecká nebo pan Grygárek a Rampula? Voliči? Kdo může za to, jak u nás vypadaly a vypadají zákony o exekucích nebo solárním byznysu? Podle mne za to mohou elity. A nefunkčnost elit je společný jmenovatel všech hlavních problémů tohoto státu.

Reakce voličů na politické dění řekněme od Topolánkových vlád se mi nezdá až tak hloupá.

Obrovský skandál: Pracovníci globálních charitativních organizací znásilňují ženy a používají prostitutky

13. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



V Británii vypukl obrovský skandál, když novináři z deníku Times zjistili, že několik pracovníků mezinárodní dobročinné organizace Oxfam, se sídlem v Oxfordu, používalo v roce 2011 na Haiti, kde měli pomáhat při odstraňování důsledků katastrofálního zemětřesení, prostitutky na sexuálních mejdanech. Čtyři pracovníci organizace Oxfam byli pak propuštěni, třem bylo dovoleno z funkce odstoupit. K obdobnému sexuálnímu zneužívání pracovníky organizace Oxfam docházelo prý také v Čadu. 

Vláda Haiti v úterý oznámila, že bude pracovníky Oxfamu, ktetří po tamějším zemětřesení používali prostitutky, trestně stíhat. 

Skandál ohledně sexuálního zneužívání žen pracovníky humanitárních organizací vyvolal v Británii obrovskou, šokovanou diskusi a pokračuje už několik dní. Jde o to, že pracovníci humanitárních organizací často fungují daleko od britského či západoevropského ústředí, bez nezávislé kontroly a mají ve své moci místní, často daleko mladší osoby ženského pohlaví.

Mezitím vychází najevo, že k sexu byla v humanitárních organizacích nucena celá řada žen a terčem sexuálního nátlaku či zneužívání jsou i dobrovolnice pracující v dobročinných obchodech organizace Oxfam v Británii.

Nejde prý ale jen o pracovníky Oxfamu, sexuální zneužívání žen je prý široce rozšířeno v řadě humanitárních organizací a je to součástí jejich mezinárodní kultury.

Humanitární organizaci Oxfam nyní hrozí, že přijde o britský státní finanční příspěvek i o dotaci z Evropské unie. 

V Británii odstoupila z funkce náměstkyně ředitele Oxfamu Penny Lawrence a vyjádřila se, že se "hluboce omlouvá". 


 Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Mocný Izrael se nebojí ničeho. Kromě facky od dívky

13. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Izraelský vojenský soud soudí Ahed Tamimi, sedmnáctiletou Palestinku, jejíž práva už vojenský soudce ignoruje, píše se ve zprávě Human Rights Watch.
Tamimina vesnice Nabi Saleh na okupovaném Západním břehu Jordánu, je místem každotýdenních protestů Palestinců proti konfiskaci jejich území.

Hasiči museli zasahovat v pondělí večer u Šatovky kvůli nebezpečnému ohni

13. 2. 2018 / Lukáš Stříteský

čas čtení 3 minuty

Kytara doprovázela trampské písně, které se nesly ke střeše Šatovky: „Černý muž pod bičem otrokáře žil,” anebo ještě známější: „V Šárce squat nad hlídkou policistů byl.” Přišli si to poslechnout i místní sousedé, jeden z nich pamětník s úctyhodnými šedinami. Vzpomínal, jak Dolní Šárka dříve žila: „Bývalo tady šest hospod! Dneska se sousedé nemají kde sejít!“

33 procent Čechů: ČR by měla být součástí Západu

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta




41 procent Čechů zastává názor, že by ČR měla stát "někde mezi Západem a Východem", 5 procent, že by měla být součástí Východu. 21 procent nemá názor.



Steve Bannon: Hlavním problémem jsou média. Lze je ale porazit naplněním mediálního prostoru nesmysly

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Steve Bannon: "Opozice je bezmocná, směšná. Skutečnou opozicí jsou média. Lze je ale porazit naplněním mediálního prostoru nesmysly":  



Anne Applebaum: Zajímavé, že přesně to dělá i Kreml:


Pozor na pohrdání demokracií

13. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut



Stoupenci pražské kavárny jásají nad "vynikajícím" komentářem Petra Honzejka, který argumentuje, že je nebezpečné zavádět institut referenda, "protože někteří voliči jsou hloupí".


Taková argumentace je antidemokratická, je  nebezpečná a samozřejmě povede k dalšímu hlubokému odcizení více než poloviny národa, která nehlasuje tak, jak by si "pražská kavárna" přála.

Izrael brání vážně nemocným Palestincům v přístupu ke zdravotní péči

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Procenta případů, kdy vážně nemocní Palestinci žijící v pásmu Gaza dostali povolení vycestovat do nemocnic mimo Gazu. V roce 2017 to bylo už jen 54 procent pacientů. 54 nemocných při čekání na povolení zemřelo.


Czech PM Babiš and President Zeman "are acting in conflict with the Czech Constitution"

12. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


Czech President Miloš Zeman has infringed the Constitution by giving Andrej Babiš an indefinite period of time to form a government, says Czech constitutional  lawyer Jan Kysela. Babiš's government is also infringing the Constitution. Although it has officially resigned, Babiš's government remains in office and keeps making important decisions, although it does not have a mandate to do so. 

Andrej Babiš's ANO movement won the general election which was held in the Czech Republic in October 2017, but his party has managed to secure only 78 seats in a 200-seat parliament. Babiš has since then formed a minority government, but he has failed to secure a vote of confidence in the Czech Parliament, so his government currently operates without the Parliament's support. 

Rozhovor Britských listů 150. Volba Miloše Zemana je voláním o pomoc

6. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s podnikatelem, publicistou a krajským zastupitelem Jihomoravského kraje Jiřím Hlavenkou o tom proč občané v nedávné prezidentské volbě hlasovali pro Miloše Zemana, co to znamená a jak se to dá napravit. -  Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 6. února 2018.




I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Brněnské nádraží nejen pro Brňáky

12. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Nástup autonomní mobility je evidentní


Velké brněnské a jihomoravské téma asi ne-lokální čtenáře zajímat nebude, ale ono se dá zobecnit. Místní problematika je diskutovaná tisíckrát jinde, v kostce jde o to, kde má stát a jak má vypadat hlavní městské nádraží s denní cirkulací okolo 60 000 lidí (unikátně 30k, ale používají jej dvakrát denně; to staré je už na hranici únosnosti fungování).

Veškeré posuzování dopravních staveb má jednu zásadní vadu - přičemž vůbec nevím jak ji odstranit. Diskutuje se tu stavba, která bude hotová (optimisticky) za cca 25 let a má sloužit dalších, řekněme, 150 roků. Tedy až za 25 let budování a utrácení desítek miliard jí projde slavnostně první zákazník; a my bychom se přece měli ptát, jak bude vypadat svět dopravy v letech 2050-2200, v éře, kdy se bude tato obří investice vracet, kdy má mít vrcholnou dobu své služby občanům.

Carta de Foresta a Milan Chovanec

12. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Mám velmi rád Británii, jsem dlouhodobě anglofil i amerikanofil, nicméně nechápu, když se tak úspěšně podařilo Američanům po druhé světové válce stabilizovat a proměnit západní Evropu, proč bychom se jako Česká republika dnes měli vázat spíše k Británii než k Německu nebo Francii. Tento český „common sense“, který je doma zejména v ODS, ale tak nějak se rozšířil v protiunijní vlně po celé ČR, je podle mne naprosto absurdní.

Proč bychom měli být tak jiní než Rakousko nebo Benelux? My bychom naopak potřebovali být podobní. Být stejně jako oni v jádru EU. Míří tam ostatně i Slovensko. Potřebovali bychom mít politické strany tohoto kontinentálního typu, nikoli reminiscence na relikty thatcherismu, což představuje ODS. ČSSD s kontinentální nebo vůbec západní levicí také nemá prakticky nic společného, blíží se spíše Orbánovi a Kaczynskému.

Orbán proměnil Maďarsko v mafiánskou autokracii. EU je bezmocná

12. 2. 2018

čas čtení 6 minut



Hlavním problémem je, že zakladatelé Evropské unie nikdy neuvažovali o možnosti, že by po přijetí do EU nějaký členský stát opustil demokracii a začal vytvářet diktaturu. "Nikdy jsme si nemysleli, že by se to mohlo stát. Bylo to nemyslitelné," říká evropská komisařka pro soudnictví Viviane Reding.



Viktor Orbán proměnil Maďarsko v měkkou autokracii. Zkombinoval mafiánský kapitalismus a ultrapravicovou rétoriku s politickou kulturou jediné strany, píše New York Times. Maďarsko přesto zůstává členskou zemí Evropské unie a dostává z Bruselu miliardy euro dotací. 

Viktor Orbán dává dotace z EU svým kamarádům, varuje Brusel

12. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Inspekční orgán Evropského parlamentu požaduje přísnější kontrolu rozdělování dotací v Maďarsku. Europoslanci jsou znepokojeni, že Viktor Orbán a s ním spojení oligarchové zneužívají Evropskou unii jako dojnou krávu.

Maďarsko má dostat z rozvojových fondů Bruselu v sedmi letech do roku 2021 celkem 25 miliard euro, což jsou snad největší dotace do jediné členské země. Europoslanci jsou znepokojeni, že tyto peníze plynou do Orbánovy rodiny, jeho kamarádům a stoupencům. Ti získávají kontrakty na rozvoj maďarské infrastruktury z evropských fondů bez řádné veřejné soutěže.

"My chceme Boha!"

12. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ježíš Kristus z obláčku: "Tati, schovej se. Jde po tobě nějaká chátra." 



Jak českou politiku ovládl parazitický populismus

12. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

V posledním týdnu ledna 2018, v druhém kole českých prezidentských voleb, byl znovu zvolen třiasedmdesátiletý bývalý sociální demokrat a reformní ekonom, nyní ultrapravicový extremista Miloš Zeman, píše Jan Čulík na serveru Michiganské university "Europe Now".

Zemanovo vítězství je signálem vzniku politiky parazitismu jako mainstreamové politické strategie v celé střední Evropě i v České republice. Jak Miloš Zeman, tak většina českých politiků si uvědomili, že k tomu, aby mezi voliči získali podstatnou politickou podporu, si už nemusejí vytvářet strategie pro řešení mnoha existujících, často neřešitelných, sociálních problémů. Ve snaze získat vliv a peníze jim stačí dělat jediné - vyvolávat strach.

Naděje, že krvavý konflikt v Sýrii letos skončí, je v nedohlednu

12. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vstup do nového roku, který se nesl ve znamení porážky teroristů z Daeše, přinesl iluzorní naději, že děsivý válečný konflikt sužující Sýrii sedm let by mohl letos skončit. Syrské válečné kolbiště ale i nadále ovládá příliš mnoho aktérů s protichůdnými zájmy a ve hře je několik nových faktorů, což prakticky vylučuje, aby nesmyslné válčení v Levantě během letošního roku ustalo.  

Syrský režim nepodporuje YPG v Afrinu "humanitárně a logisticky", ale dodávkami výzbroje

12. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Na videu natočeném jednotkami kurdské YPG v ulicích Džandajrisu na jihozápadním okraji Afrinského kantonu (sídlo leží na silnici č. 217 vedoucí do města Afrin) vidíte v akci džíp íránské výroby Fath Safir ZDE vybavený 106 mm bezzákluzovým kanónem M40 ZDE. Prostředek lze použít buď k přímé palbě na obrněné či "měkké cíle", nebo jako to vidíte zde k palbě nepřímé - pak nejpravděpodobněji tříštivotrhavou municí PFF italské výroby s náplní trhaviny Composition B, nebo americkou M346A1 obsahující 3,5 kg trhaviny Composition A3. Ve druhém případě dosahuje dostřel 6 870 m.


Pro stoupence Czexitu. George Soros: Nebudu mlčet!

11. 2. 2018

čas čtení 7 minut



Referenda často vedou k špatným rozhodnutím. Lidé jsou ovlivňováni neskrupulózními agitátory a používají referend k vyjádření své nespokojenosti se současným stavem, aniž by byli schopni uvažovat o důsledcích. Skutečnost, že situace je dnes neuspokojivá, neznamená, že nemůže být ještě horší.


Důrazné rozhodnutí týdeníku Mail on Sunday udělat všechno, co je v jeho silách, aby nasral deník Daily Mail Paula Dacra, i když nikdo mimo žurnalisty neví, že Daily Mail a Mail on Sunday jsou úplně jiné noviny, je naprosto fantastické.

Mail on Sunday má dnes exkluzivní článek od George Sorose. Stojí za přečtení

Jsem, jak se zdá, "cizinec plutokrat", píše v týdeníku Mail on Sunday George Soros. Velká finanční částka, kterou jsem poskytl britským odpůrcům brexitu, je prý "špinavá" a měla by být okamžitě vrácena. Měl bych "vypadnout" z britské politiky. Obviňují mě, že "ohrožuju demokracii". Tím bych se tady chtěl zabývat.

Pár slov o mém zázemí a proč jsou pro mě demokracie a Británie tak důležité.

Určujícím zážitkem mého života byla v roce 1944 okupace Maďarska nacistickým Německem. Protože jsem žid, pravděpodobně bych býval zahynul, kdyby můj otec nezorganizoval falešné papíry a úkryty pro svou rodinu a pro mnoho dalších židů. Poučil jsem se už ve věku 13 let, jak důležité je, jaký politický režim vládne.

Itálie: Vrátil se fašismus a paralyzuje politický systém

11. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Italské politické strany na pravici i na levici naléhají na občany, aby nehovořili o incidentu, při němž bylo postřeleno šest imigrantů. Obávají se, že rozhněvají stále silněji xenofobní italské voliče

Minulou sobotu 3. února se ozvaly výstřely z černého jedoucího auta Alfa Romeo v středoitalském městečku Macerata. O dva dny předtím byla nalezena zavražděná dívka Pamela Mastripietro. Usmrtil ji nigerijský prodejce narkotik Innocent Oseghale. Ten byl okamžitě zatčen za vraždu. 

Velkou koalici Angely Merkelové možná zlikviduje student jménem Kevin

11. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Osmadvacetiletý berlínský student Kevin Kühnert, aktivista mladých sociálních demokratů, je v současnosti v ohnisku největší pozornosti politiky v Německu. Kühnert odmítá účast sociálních demokratů v navrhované velké koalici Merkelové, mimo jiné i proto, že se v té koalici má stát bavorský ultrapravicový politik Horst Seehofer, který neustále kritizoval Merkelovou za její vstřícnou politiku vůči uprchlíkům a pěstuje si přátelství s autoritářským maďarským premiérem Viktorem Orbánem. "Taková osoba nemůže být partnerem pro sociální demokraty," říká Kühnert. "To by byla strašlivá představa." Požaduje, aby se sociální demokracie obnovila v opozici.

Členové sociální demokracie v Německu uspořádají referendum o tom, zda půjdou do koalice s Merkelovou. Kühnert proti tomu bojuje. Inspiruje se oživením britské Labouristické strany za vedení Jeremyho Corbyna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská ultrapravice prosazující brexit se nyní uchýlila k antisemitismu

10. 2. 2018

čas čtení 5 minut



"Ultrapravicová internacionála" z jednadvacátého století se nikterak nepodobá komunistické internacionále ze století dvacátého, píše Nick Cohen. Žádný Stalin ji neřídí. Přesto však v Evropě a v Trumpově Americe pochoduje ultrapravice koordinovaně směrem k témuž temnému cíli, jako by ji řídilo nějaké neviditelné velitelství.

Péče o volný trh a svobodnou společnost dávno zmizely. Britský konzervativní tisk a část britské Konzervativní strany, zastoupené v Dolní sněmovně, nyní opakují a rozvíjejí konspirační teorie z Putinova Ruska a z Orbánova Maďarska. V Británie, stejně jako ve zkorumpovaných částech bývalého sovětského impéria, se věří, že židovský finančník George Soros má nadpřirozenou moc svrhávat vlády a  - v nové pozoruhodné kombinaci antisemitismu a antiislamismu, že plánuje zaplavit Evropu muslimskými uprchlíky.

Polský činitel: "Izrael se stydí za pasivitu židů během holocaustu"

10. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Polský činitel se vyjádřil, že Izrael reagoval tak silně na nový polský zákon zakazující výraz "Polské tábory smrti", protože se stydí za pasivitu židů za druhé světové války


Poradce polského prezidenta tvrdí, že reakce Izraele na nový polský zákon, kriminalizující některé výroky o jednání Polska během druhé světové války, je důsledkem "pocitu hanby Izraele za to, že se židé během holocaustu chovali tak pasivně".

Andrzej Zybertowicz, profesor sociologie na Koperníkově univerzitě, který také působí jako poradce polského prezidenta Dudy, řekl v pátek v rozhovoru, že odpor Izraele proti novému polskému zákonu je "antipolský" a dokazuje, že se Izrael snaží "udržet si monopol na holocaust".

Že prý "není pravda", že by po odchodu ČR z EU přestaly na území EU platit české řidičské průkazy

10. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Napsal nám čtenář, že prý tvrzení, že po odchodu ČR z EU by neplatily v EU české řidičské průkazy, je nesmysl.

Upozorňujeme, že dne 19. ledna 2018 vydala Evropská komise,  Generální direktorát pro mobilitu a dopravu, toto Upozornění uživatelům:




V něm se praví:







"Řidičský průkaz: Podle odstavce 2 Směrnice 2006/126/EC jsou vzájemně uznávány řidičské průkazy vydané jednotlivými členskými státy Evropské unie. Na základě tohoto zákona po odchodu Británie z EU už členské země EU nebudou uznávat řidičské průkazy vydané Spojeným královstvím."

Co se týče profesionálních dopravců (řidičů kamionů), v dokumentu se praví:



"Atestace řidičů z třetích zemí (tj. zemí, které odešly z EU): Podle článku 3 Předpisu (EC) č. 1072/2009, mezinárodní doprava bude podřízena licenci Evropské unie a pokud bude řidič občanem třetí země, bude muset mít řidičskou atestaci.

Po odchodu Británie z Evropské unie budou řidiči, kteří jsou občany Spojeného království a nemají trvalý pobyt na území Evropské unie, ve smyslu směrnice 2003/109/EC a kteří pracují pro dopravce z Evropské unie, který má licenci Evropské unie,  muset mít řidičskou atestaci. V souladu s článkem 5(2) Předpisu (EC) č. 1072/2009 budou tuto řidičskou atestaci vydávat kompetentní úřady členského státu Evropské unie, kde působí dopravce vlastnící licenci Evropské unie, a to pro každého řidiče, který není občanem Evropské unie ani nemá na území Evropské unie trvalý pobyt podle smyslu směrnice Rady 2003/109/EC, kterého tento dopravce legálně zaměstnává."


"Po odchodu Británie z EU se budou muset řidiči, kteří jsou občany Spojeného království, ale jsou zaměstnáváni dopravcem fungujícím na území Evropské unie, nebo občané Evropské unie, kteří žijí ve Velké Británii, ale jsou zaměstnáváni dopravcem umístěným na území Evropské unie, podrobit profesnímu řidičskému výcviku v jedné ze sedmadvaceti členských zemí EU, kde je umístěn podnik, který je zaměstnává."





"PŘÍSTUP K PROFESI/PŘÍSTUP NA TRH

Podle článku 3(1) předpisu (EC) č. 1071/2009, podniky provozující silniční dopravu na území Evropské unie musejí mít efektivní a stabilní základnu v členské zemi Evropské unie. Po odchodu Británie z EU podniky, které mají základnu ve Spojeném království, už tuto podmínku nebudou splňovat.

Podle článku 4 Předpisu (EC) č, 1071/2009, podnik, který provozuje silniční dopravu, musí mít dopravního manažera. V souladu s článkem 4(1)(c) tohoto předpisu, tento dopravní manažer musí být umístěn na území Evropské unie. Po odchodu Británie z EU nebudou dopravní manažeři umístění ve Spojeném království pracující pro dopravce fungujícího na území Evropské unie už splňovat tento požadavek. Podniky fungující v Evropské unii, které budou mít dopravního manažera umístěného na území Spojeného království, už nebudou smět provozovat silniční dopravu v evropské sedmadvacítce. "

A tak to bude po odchodu ČR z EU ve všech hospodářských sférách. Těšte se na to.

Rozhovor Britských listů 149. Hlavním společným jmenovatelem zemanovského tábora je strach

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



O příčinách a důsledcích vítězství Miloše Zemana v nedávných prezidentských volbách hovoří Jan Čulík s politologem a ředitelem pražské pobočky Newyorské univerzity Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. února 2018.

K tomu:




I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Důležitý rozhovor na DVTV o Exekutistánu

10. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

200 tisíc exekucí v Česku je protiprávních. Dlužníci nevěří, že jim někdo může pomoci, říká právník

https://video.aktualne.cz/dvtv/neopravnene-exekuce-dluznici-jsou-systemem-semleti-neveri-ze/r~55f8195a0cf211e8ac3d0cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_content=editor1&utm_term=position-2&redirected=1518198324

Začátek je vlažný, pro mne to má cenu asi od 10. minuty, píše Radek Mokrý.  Z rozhovoru vyplývá, že nižší soudy nereagují na rozhodnutí NS o protiprávnosti rozhodčích doložek. Správně by soudci měli projít svoje spisy k takovým exekucím a zastavit je.

Úvěrové společnosti toho zneužívají a dají peníze jen těm, co se ozvou. Ozvalo se 2000 lidí z 200 000. Právník pak řekne i průměrnou částku exekuce krát jejich počet. Určitě se vám hodí se na to podívat.

Mě šokuje, že systém zaplatit jen těm, co se ozvou je všeobecně známý přes deset let prakticky u všeho a nikdo z dobrorusů na tom ani nezačal pracovat.

Dluh často vzniká i pouhou týdení nemocí matky s dítětem. O redukcích plateb nemocenské vím svoje a je to nepublikovatelné.

Sýrie: Utrpení milionů se zintenzivňuje, zatímco se svět dívá jinam

10. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



Třináct milionů lidí v Sýrii zoufale potřebuje pomoc - avšak kdo ji poskytne?


Po sedmi letech vraždění, při němž zahynulo půl milionu lidských životů, násilí v Sýrii sílí. Mocní se snaží získat moc, území a zdroje a civilisté za to platí vlastní krví, píše redakční komentář deníku Guardian. Spojené národy varují před bezprecedentní intenzitou utrpení v zemi, která už byla svědkem tak strašlivých zločinů a takového zoufalství. Apely OSN, aby v Sýrii bylo uzavřeno příměří, jsou ignorovány.

Pro stoupence Czexitu: Britské postavení vůči evropské sedmadvacítce se hroutí

9. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Michel Barnier, vyjednavač Evropské unie pro brexit, varoval londýnskou vládu, že v důsledku jejího obstrukčního postoje vůči podmínkám Evropské unie není vůbec automatické, zda EU povolí Británii setrvat v EU po pro ni potřebné "předchodové období" od dubna 2019 do prosince 2020. Barnierovy výroky okamžitě  vyvolaly pád hodnoty britské libry vůči americkému dolaru.

Jak je sakra možný, že mi lidi v roce 2018 píšou, že mám jít do plynu?

9. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

Už asi po třetí za posledních několik hodin čtu názor, že se mají obnovit koncentrační tábory. Zcela nepřekvapivě byl jeden z nich na facebookovém profilu Tomia Okamury. A už několik desítek hodin přemýšlím, zda k tomu vlastně můžu něco říct, protože jsem se dostal do stadia, kdy se bojím cokoliv říct, protože jakmile něco řeknu, začnou mi chodit nenávistné rasistické maily a vzkazy, které mě znechucují tak, že jsem přestal i blogovat na blogu, který sám vedu, píše Patrik Banga na facebooku.

Přijde mi úplně šílené, že v roce 2018 si můžu na českém prostředí přečíst, že je třeba obnovit koncentráky. Přijde mi šílené, že si někdo vůbec může dovolit zpochybnit romský holocaust a tvrdit, že se vlastně nestal. Neznám nikoho z Romů, kdo by neměl někoho v koncentračním táboře a neznám nikoho, kdo by tím nebyl nějak poznamenaný.

V arktické divočině v Norsku je obrovská koncentrace fragmentů plastů. Ničí to flóru a faunu

9. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Pták na této fotografii zemřel hladem poté, co se mu zobák zamotal do fragmentu rybářské sítě




V reportáži z města Tromso v norské Arktidě upozornila televize BBC, že se v údajně nedotčené divočině kumuluje obrovské množství fragmentů plastů v mořském ledu. V jednom litru vody z roztátého ledu našli vědci až 234 fragmentů plastů. Umírají ptáci i zvířata. Rybáři se obávají, že nikdo nebude kupovat norské ryby. Vědci dosud nevědí, zda se fragmenty plastu dostaly i do těla mořských ryb.

Podrobnosti v angličtině ZDE  - otevřete si tento odkaz, je tam video a další fotografie.

Pro stoupence Czexitu: Po odchodu Británie z EU přestanou v Evropě platit britské řidičské průkazy

9. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Britští řidiči (a totéž by se týkalo po odchodu ČR z EU českých řidičů) budou po odchodu Británie z EU potřebovat nové řidičské průkazy a registrační certifikáty, pokud budou chtít automobilem cestovat do zemí Evropské unie. Vyvolá to vlnu byrokratických překážek.

Británie v současnosti přistupuje ke konvenci OSN o silniční dopravě z roku 1968. Británie ji tehdy nepodepsala, avšak britský podpis na této smlouvě je nyní urgentně nutný, protože Evropská unie přestane uznávat po odchodu Británie z EU britské řidičské průkazy a bez alternativní dohody by mohla zakázat všem britským řidičům a vozidlům vstup na území EU.

MÍ Pražané mi nerozumějí

9. 2. 2018

čas čtení 8 minut

Čtenář Tomáš Kulhánek napsal ještě text k nedávným prezidentským volbám. Vzhledem k tomu, že v hodnotově rozkolísaném českém kulturním prostředí je to někdy obtížné rozpoznat, upozorňujeme, že text je ironický.

Tak už je to tady. Dneska je ten krásný den, kdy se zbavíme toho ochlasty z Vysočiny. To bylo utrpení vydržet celých pět let té hrozné ostudy na Hradě. Vypadá to dobře, snad se nic nezanedbalo. Cítím to v kostech. Sedím u internetu už od půl druhé a sleduju výsledky.

Ještě jsem si pro jistotu znovu přepočítal hlasy z prvního kola, tentokrát to nemůže nevyjít. Nemá kde brát, Milda. Konečně se to zas vrátí všecko do normálu. Ještě že u nás slušní lidé ještě nevymřeli. Dělali všichni, co mohli. Organizovali diskuse, to byl aspoň svátek demokracie. Moderovali to slušní novináři a všechna čest těm kandidátům, jak to vzali vážně. Dokonce občas měli i na něco různé názory a trochu se poškorpili, ale v rámci slušnosti a vždycky se zas rychle usmířili, tak to má být. Bylo to takové kultivované a všichni myslím viděli, jaké dobré kandidáty tato země dokáže postavit proti zlu a populismu. Bylo těch debat fakt hodně, takže každý si mohl vybrat. Škoda jen, že ten Milda na ně tak sral, mohlo to být ještě zajímavější.

Rozhovor Britských listů 148. Zeman je šutr hozený do oken Pražáků

1. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík a Bohumil Kartous o tom, co znamená vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách z ledna 2018. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 1. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v lednu 2018

14. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

V lednu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 192.60 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 68 993.50 Kč.  Příjem z reklamy byl 14 955 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2018 168 262.93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ
22040