Proč je fungování skupiny PPF bezpečnostním rizikem pro demokratické fungování České republiky

7. 11. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

Výklad vzestupu moci, majetku a vlivu PPF v České republice během druhé dekády 21. století není možné interpretovat pouze prizmatem „obchodních“ úspěchů. Ačkoliv se o to PPF a její věrní komentátoři z Echa, či Infa.cz vehementně snaží, tak při střízlivém zhodnocení rozšíření působnosti PPF napříč hospodářskými odvětvími ČR vyznívá tvrzení, že PPF nechce být zatahována do politiky, přinejmenším jako velmi nepovedené krytí pravého opaku.

30530

Nikdo neumí tak dobře poškodit čínské zájmy jako proxy partner PPF

7. 11. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Je doslova požehnáním, že PPF svými kroky bezelstně obnažuje podstatu problematického vztahu k totalitní Číně. Snaha "koupit" si reputaci prostřednictvím směšného daru Univerzitě Karlově vedla nejen k tomu pootočit ještě více mediální pozornost k činnosti této investiční skupiny, ale i k odkrytí snah různých čínských proxy servisních organizací relativizovat akademickou diskusi na největší české univerzitě i k dalším podobným snahám v českém univerzitním prostředí (připomeňme, že Univerzita Palackého v Olomouci zřídila tzv. Konfuciův institut, což jsou centra sofistikované propagandy podporovaná čínskou vládou na různých místech světa). Skutečně netuším, co nyní reportují čínští diplomaté domů a jakou za to sklidí "odměnu". A jak se bude dařit "Českému kreditu" (tak drze se jmenuje půjčkový brand PPF v Číně) po intervenci, která dostala jinak upozaděné téma měkké diplomacie čínské totality v zahraničí ve velkém do významné části českých médií. Možná Vladimír Mlynář skutečně stále "bojuje" za svobodu a lidská práva, jen si to dost dobře neuvědomuje. Zaslouží každopádně poděkování...

Trumpova vláda proti lidské civilizaci

7. 11. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Vypovězením pařížské klimatické dohody, intenzifikací fosilních aktivit a rušením konzervativních environmentálních opatření Obamovy éry Trumpův Bílý dům vědomě páchá zločin globálních proporcí, což je věc ve známých lidských dějinách absolutně nevídaná. Samozřejmě, že Spojené státy nejsou jedinou zemí, která systematicky přitápí pod pomyslným kotlem, nicméně Trumpův kabinet ani nepředstírá, že existuje celoplanetární riziko mající potenciál vyhubit organizovanou lidskou společnost tak, jak ji známe – ba co více, je na své konání náležitě pyšný. USA jsou navíc historicky největším producentem emisí a Čínu v tomto ohledu suverénně porážejí na hlavu.

Rozhovor Britských listů 244. Dva úplně různé osudy

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta



Ve své nové knize No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? hovoří Bohumil Kartous v rámci své kritiky současného českého školství, stále ještě založeného na někdejší "diktatuře katolické církve", o své babičce, žijící na moravsko-slovenském pomezí a terorizované v třicátých letech absolutním nedostatkem řádné školské výchovy. Kartousova babička směla chodit do školy jen do deseti let a byla předurčena celoživotně otročit bohatým. Naproti babička Jana Čulíka také zápolila s utlačováním žen a s nezaměstnaností, ale navzdory všemu dokázala vybudovat nezávislý, vysoce úspěšný vlastní podnik. Co způsobilo absolutní rozdíl v osudech těch dvou žen? Hovoří o tom Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. listopadu 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Partnerské regiony... Takto vypadá bída

7. 11. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Chcete vidět jak vypadá "bída"? Takhle.

Toto jsou takzvané "partnerské regiony" Jihomoravského kraje. Statistika prozradí, že Jihomoravský kraj má:
- 5 partnerských regionů v Rusku
- 4 partnerské regiony v Číně
- 3 v zemích bývalé Jugoslávie
- 0 partnerských regionů v Německu
- 0 partnerských regionů ve Velké Británii
- 0 partnerských regionů v severských zemích, 0 v Kanadě, 0 na Pyrenejském poloostrově, 1 další v celé Asii-Oceánii, 0 Austrálie/NZ...

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Jak se má dělat televize

7. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Předseda britské  Konzervativní strany James Cleverly se  ve středu ráno navzdory příslibům nedostavil k interview v britské televizi Sky News. Takto reagovala moderátorka Kay Burley:


 


Je tady prázdná židle. Měl na ní sedět předseda Konzervativní strany. Kde je? Je pravděpodobně asi pět metrů od místa, kde já stojím. V tuto chvíli. Byla jsem za ním si s ním promluvit během pauzy na reklamy, řekl mi, že dnes nemá v plánu s námi hovořit, i když oni předtím sdělili, že s námi bude mluvit.

Chtěla jsem se ho zeptat na takovéto věci, což je titulní strana deníku Daily Telegraph, "Tragédie moderní Labouristické strany" a srovnávání Jeremyho Corbyna se Stalinem perzekvujícím kulaky. Ty noviny teď položím a ukážu vám znovu tu prázdnou židli. Chtěla jsem se ho také zeptat na ten incident ohledně Grenfellu, [konzervativec Jacob Rees-Mogg se vyjádřil, že sedmdesát lidí tam uhořelo, protože byli příliš blbí] a vy samozřejmě víte, co řekl člen vlády Rees-Mogg o lidech ve věžáku Grenfell, řekl, že je on sám je chytřejší, než byli oni, a proto zůstali ve svých bytech, jistě si pamatujete, bohužel, kolik lidí tam zahynulo. Proč je proboha i nadále členem vlády? Chtěla jsem se ho zeptat na to. Tak vidíte, tady je ta prázdná židle. Také jsem se ho chtěla zeptat na konzervativního ministra pro Wales, a požadavek, aby odstoupil kvůli chování svého bývalého poradce. Také jsem se ho chtěla zeptat na kontroverzi ohledně toho, zda přechodové období po brexitu bude prodlouženo, pokud do poloviny roku 2020 nedojednáme s EU obchodní dohodu. Také jsem se ho chtěla zeptat na jinou kontroverzi ohledně pokusů, aby nestranní státní úředníci pro konzervativce  posuzovali cenu labouristického volebního programu. Také jsem se ho chtěla zeptat na kontroverzi ohledně potlačené analýzy ruských zásahů do britské politiky. A také jsem se ho chtěla zeptat, zda si myslí, že konzervativci měli právě úspěšný den. Také jsem se ho chtěla zeptat na jeho tvrzení, nebo vlastně o tvrzení jeho šéfů, že Jeremy Corbyn démonizuje miliardáře, a zda je to dobrý nápad hájit miliardáře, hned na začátku volební kampaně. Vím, že úřad premiéra v Downing Street č. 10 náš pořad sleduje. Vím, že propagandisté v Downing Street č. 10 mě esemeskou absolutně ujistili, že když budou politikové dnes ráno chodit po médiích, přijdou i do našeho pořadu. A přesto tady máme prázdnou židli. Kde proboha je? Je ode mne ve vzdálenosti pěti metrů. 

Pozoruhodný vliv sociálních sítí: Jak drasticky se změnilo politické zpravodajství v nynější britské předvolební kampani

7. 11. 2019

čas čtení 4 minuty

Reklamy na Facebooku, krátké štěky ve zprávách na komerčních rádiích a skupiny WhatsApp - to budou zřejmě hlavní formy ovlivňování voličů v nynější britské předvolební kampani před volbami 12. prosince.

Upadající čtenost novin, klesající sledovanost televizního zpravodajství a horečnatá atmosférna na internetu - to zřejmě povede ke konfliktní "kulturní válce".

16342

Palčivé problémy českého školství, za které se nestávkuje

Za co bych šel do stávky...

7. 11. 2019

čas čtení 7 minut

Za reformu pedagogických fakult. Za podporu ředitelů škol. Za podporu práce třídních učitelů. Za podporu práce učitelů v týmech a rozvoj lídrů těchto týmů. Za smysluplné navýšení platů. Pedagog Lukáš Šlehofer vyjmenovává v souvislosti se středeční stávkou školských odborářů řadu pádných důvodů, které by měly vést nejen učitele, ale českou společnost k demonstraci tlaku na podstatné zvýšení zájmu politiků o vzdělávání...

30542

Kniha No Future představuje radikální plán s konzervativním scénářem

Věřím na radikalitu v čase otravy luxusem a impotence elit

7. 11. 2019 / Marek Beneš

čas čtení 2 minuty


Myšlenky v knize Boba Kartouse No Future jsou nepochybně v českém prostředí revoluční. Ve skutečnosti však jde o  konzervativní plán, ať už se týká pozornosti vůči nebezpečí vyplývajícího z nekontrolovatelného vlivu digitálního prostoru, důrazu na hodnoty nebo zdůraznění vlivu rodiny. To, že v Česku "umírněné není dost umírněné", je náš problém. Fascinuje mě, jak moc tato společnost upadla do letargie. Já to po třiceti letech nečekal. Jak se všichni bojí udělat jakýkoliv, ale jakýkoliv krok. Prostě nás ten blahobyt paralyzoval a zvýšil náš práh k ochotě riskovat. Avšak elita a oligarchové stále věří na "business as usual", všechno v normálu. Není. Nebude. Přiliš mnoho lidí, kteří tvoří společenskou elit, se příliš bojí. Všeho. 

30364

Rok poté

Nechte nás sakra učit dobře

7. 11. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 5 minut


Zatímco veřejná debata se točí okolo zvyšování mezd učitelů, nejpalčivější problém českého školství –jeho kvalita – zůstává jakoby v pozadí. Rychlejší růst učitelských mezd může sice Česko postupně zbavit prvenství v podobě nejhůře placených učitelů v Evropě, systémové problémy však zůstávají. Právě těm se věnuje již rok fungující projekt 
Nechte nás sakra učit dobře, jehož autoři začali na popud šokujícího článku autora zveřejňovat autentické příběhy učitelů ze školské praxe. Za dobu fungování projektu se podařilo posbírat dvacet příběhů, z nichž většina vzbudila na sociálních sítích živou debatu.

30543

A Certain Kind of Silence" (Česko / Nizozemsko / Lotyšsko)

Tiché doteky

7. 11. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Tenhle debutový film nepřehlédněte! Stojí nad mnoha filmy typu "Sexmise" a dalšími podobnými, které se po zhlédnutí tohoto zdají být spíše Večerníčkem – možná pohádkou pro dospělé. Pokud máte za jedny ze základních důležitých lidských vlastností laskavost a spravedlivost, může se vám udělat i fyzicky špatně.

Film naráží hlavou do zdi nebezpečných a nezdravých dogmat a jejich dotažení až do nejabsurdnějších těžko pochopitelných konců. Člověk rázem začne přemýšlet, jak je to s dogmaty a odolností vůči nim v našem každodenním běžném životě. Je velká řada lidí, kteří, pokud by přišli o berličky a invalidní vozíky svých dogmat, ztratí dost možná smysl existence. Touhle nemocí trpí k naší škodě i mnozí politici, kteří pak například nejsou schopni průnikových řešení zleva doprava a zpět... v zájmu lepšího života většiny občanů.

Z kina odejdete sice totálně psychicky zdecimováni (už návštěvou tohoto filmu můžete sami sobě dokázat odvahu!), ale s pocitem, že už víte zač je toho loket a s doufáním hraničícím s jistotou, že každý další dogmatik, který na vás z křoví zaútočí a bude vás lákat na špek, to bude mít už jen těžší.

Trailer k filmu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Evropský soudní dvůr: Polsko porušilo zákon

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta


Nejvyšší soud Evropské unie rozhodl, že Polsko porušilo zákon, když se pokusilo snížit u soudců jejich věk odchodu do důchodu (a zbavit se tak nezávislých soudců a najmenovat namísto nich soudce ze strany Právo a spravedlnost). Je to další porážka pro polskou populistickou vládu.

Podhodnocení napříč spektrem

6. 11. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 3 minuty

Svým protestujícím kolegům ze státního sektoru – bezpochyby zcela očekávatelně – fandím. Všechny učitele v České republice semílá cyklický stav, kdy se pokaždé problémy zčásti přidusí, aby pak znovu ukázaly svůj tuhý život. K této rutině u nás ještě přistupuje trvale nízká prestiž učitelského povolání.

Na základních a středních školách se může asi jen málokdo radovat z nonkonformního vedoucího předmětové komise, který požadavkům shora podle míry absurdity vyhoví či nevyhoví, ale tím víc pro své podřízené zajišťuje klid k práci. A není divu, že něco takového vypadá jako utopie – tlak na mimoúvazkovou činnost vždy během školního roku postupně sílí.

Rusko zintenzivnilo proud finančních darů pro britskou Konzervativní stranu

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta



Zatímco je Boris Johnson obviňován, že potlačil parlamentní analýzu o ruských zásazích do britských voleb a do britské politiky, vychází najevo, že Rusko dává Konzervativní straně obrovské finanční částky - přestože konzervativci přislíbili, že peníze z Ruska přijímat nebudou. 

Ruští oligarchové a ruské firmy s vazbami na Kreml v posledních měsících zintenzivnili své financování britské Konzervativní strany.

Největším dárcem je Ljubov Černuchinová, manželka bývalého náměsta ruského ministra financí Černuchina. Ta loni darovala britským konzervativcům více než 450 000 liber. 


Foto: Boris Johnson s ruským prodejcem zbraní Alexandrem Temerkou:



Bývalý zbrojařský milionář Alexander Temerko dal Konzervativní straně pro svého "přítele" Borise Johnsona za posledních sedm let 1,2 milionu liber a účastnil se spiknutí britských euroskeptiků s cílem svrhnout premiérku Theresu Mayovou.

Od roku 2010 dostala britská Konzervativní strana od Rusů více než 3,5 milionu liber. Od listopadu 2018 do října 2019 dostali konzervativci od ruských dárců nejméně 490 000 liber. Letos v květnu dostali konzervativci téměř 20 000 libewr od lobbistické firmy těsně spojené s ruskými zájmy.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

Mlčení telátek

6. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Irácká vláda v noci na úterý v zemi vypnula internet, aby před světem zakryla násilné potlačování protestních demonstrací, které si za poslední týdny vyžádalo stovky obětí na životech ZDE. Ráno byly některé služby částečně obnoveny, část sítí však zůstala omezena a sociální sítě nadále blokovány ZDE. Odpoledne pak došlo k opětovnému vypnutí ZDE. Světová média ovšem o iráckých protestech a krocích tamní vlády stejně informují přinejlepším sporadicky. Jindy tak hlasití "obhájci svobody shromažďování a slova" ¨mezi komentátory pochopitelně zarytě mlčí.

K tomu: demonstrace v Iráku, video reportáž Channel 4 News ZDE


Blízký východ na pokraji nového konfliktu

6. 11. 2019

čas čtení 13 minut

Ministři izraelské vlády se minulý týden dvakrát sešli, aby diskutovali o možnosti otevřené války s Íránem. Připomněli íránský plán útoku s použitím loitering munitions ze Sýrie, který v srpnu na poslední chvíli zastavil izraelský nálet, stejně jako íránskou potřebu odvést pozornost od masových protestů proti vládě Hizballáhu v Libanonu. Ministři také přezkoumali nedávný útok íránských loitering munitions a střel s plochou dráhou letu na dvě saúdské ropné instalace. Údajně dospěli k závěru, podobný útok proti Izraeli by mohl být veden z Iráku, napsal Michael Oren.

Jiný kraj, jiný mrav

6. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta


Britští konzervativci se radují, že jejich lživé video kvůli lživosti vyvolalo zájem statisíců občanů

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Britská Konzervativní strana lživě sestříhala interview labouristického poslance Sira Keira Starmera, a vytvořila tak dojem, že v televizi nebyl schopen odpovědět na otázku, jak budou labouristé řešit brexit.

V konzervtivní sestřihu interview se Starmerem, odvysílaným v britské komerční televizi, není Starmer schopen odpovědět na otázku, jaký je postoj Labouristické strany k brexitu. Následuje palcový titulek: "LABOURISTÉ NEMAJÍ PRO BREXIT ŽÁDNÝ PLÁN!"

Čína se snaží zavádět totalitní praktiky na britských univerzitách

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Vzhledem k tomu, že v ČR v minulých dnech vyšla najevo alarmující praxe čínských úřadů financovat na českých univerzitách své propagandistické kurzy,  čtenáře bude zajímat, že totéž dělá Čína i jinde.

Ve Velké Británii koordinuje velvyslanectví Číny úsilí omezovat na britských univerzitách akademickou svobodu. Britské univerzity adekvátně nereagují na rostoucí riziko Číny a dalších autokracií, které se snaží omezovat v Británii akademickou svobodu, varoval výbor britské Dolní sněmovny pro zahraniční vztahy.

Jeho analýza zaznamenala "silně znepokojující" důkazy, že Čína zasahuje do akademických programů na britských vysokých školách. Tuto aktivitu koordinuje čínské velvyslanectví v Londýně.

Marina Litviněnko: Boris Johnson napomáhá Putinovi

6. 11. 2019

čas čtení 3 minuty



Manželka zavražděného bývalého ruského špiona varuje, že potlačením parlamentní analýzy o zásazích Ruska do britské politiky Boris Johnson napomáhá Putinovi


Vdova po Alexandru Litviněnkovi, bývalém ruském špionu usmrceném v Londýně, se vyjádřila, že Borish Johnson neměl potlačit analýzu Dolní sněmovny o ruských zásazích do britské politiky. Zdůraznila, že potlačení analýzy napomáhá Kremlu a vyvolává podezření, že Johnsonova vláda analýzu záměrně a cynicky utajila.

Marina Litviněnková konstatovala, že Johnson dělá tutéž chybu, jako Theresa Mayová, která odmítla jako britská konzervativní ministryně vnitra uspořádat veřejné vyšetřování vraždy Alexandra Litviněnka poloniem v Londýně v roce 2006.

Stromy ve městech

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Tampa, Florida


Světová města nyní houfně vysazují ve svých ulicích stromy, aby snížily vedra způsobovaná globálním oteplováním a znečištění vzduchu. Stromy v ulicích také proměňují čtvrti v daleko žádanější oblasti a přispívají k psychické i fyzické pohodě obyvatel.  Nejvíce stromů je v americkém městě Tampa na Floridě, pokrývají 36,1 procent plochy města. Za ním jsou města jako Singapur (29.3%), Oslo (28.8%), a Sydney a  Vancouver (obě 25.9%). Frankfurt byl rok 2014 jmenován Evropským městem stromů, je jich tam 200 000. Německo je v této oblasti vynikající: tři čtvrtiny obyvatel měst žijí ve vzdálenosti 300 metrů od prostoru pokrytého zelení. Ve Frankfurtu je ta vzdálenost jen 99 metrů.

Výzkumníci z americké Lesnické služby zjistili, že na prvním místě co do zalesněnosti měst je New York (39,2 procent plochy ve městě pokrývají stromy), za ním je Moskva (29,1 procent), São Paulo (27.4%), a Paříž (26.4%). V New Yorku občané v roce 2015 úspěšně dokončili občanskou iniciativu vysadit milion stromů.

Co Praha?

Pozoruhodné je, kolik stromů bylo od pádu komunismu vysazeno v ulicích Budapešti, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Několik postřehů k Jednotce 29155 ruské GRU

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

New York Times ZDE publikovaly zajímavý článek o jednotce GRU známé jako Jednotka 29155, kterou označují za "elitní jednotku v rámci ruského zpravodajského systému zkušenou v subverzi, sabotáži a zabíjení". Údajně je jejím úkolem "destabilizovat Evropu", píše Mark Galeotti.

Malta zabavila peníze z Ruska

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

56 m3 libyjských dinárů nedorazilo k maršálu Haftarovi, upozorňuje Ivan Švarc. Mezi Maltou a Ruskem se proto rozvinul mezinárodní skandál.

11 000 vědců: V důsledku klimatické krize čelí svět "neuvěřitelnému utrpení"

5. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Plány většiny zemí jsou naprosto nedostatečné, varují experti


Obyvatelstvo této planety čelí "nevyslovitelnému utrpení v důsledku klimatické krize", pokud nedojde k hluboké proměně globální společnosti, ostře varuje více než 11 000 vědců.

"Prohlašujeme jasně a jednoznačně, že planeta Země čelí klimatické nouzové situaci," praví se v jejich prohlášení. "Máme-li zajistit udržitelnou budoucnost, musíme změnit způsob jak žijeme. To znamená podstatné změny způsobů, jak naše globální společnost funguje a vstupuje do interreakce s přírodními ekosystémy."

Za mafiány ve Visegrádu "mohou dotace"

5. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Kdybychom měli policii, justici a státní správu takové, jaké jsou v západních demokratických zemích, tak by u nás ty mafiánské struktury nebyly. A co se stane, až unijní dotace zmizí? Pustí se ty mafiánské struktury do českých peněz. Samozřejmě to umějí a dělají. Podívejte se na solární byznys. Dobře: to jsou také dotace. Jenže veřejné peníze zrušit nelze. Máte tu veřejné stavby, veřejné zakázky obecně (vzpomínáte na Opencard? nebo říká vám něco tunel Blanka?), ale máte tu i důchodce a lidi na dávkách – i na těch umí naše mafiánské struktury pomocí exekucí nebo různých šmejdů a pomocí obchodu s chudobou vydělat. A stát je přitom bezmocný. Náš postkomunistický stát.

Fascinuje mne, jak může někomu při zprávě o rozkrádání dotací vadit to, že tu jdou dotace, a ne to, že tu jsou mafiánské struktury, které je rozkrádají. Mafiáni vlastně za nic nemohou, jsou jakousi přirozenou součástí společnosti. Tohle je zase naprosto komunistické myšlení, které odmítá představu fungujícího státu, jenž účinně brání občany proti mafii, jako iluzi. Vždyť přece komunistická zkušenost říká, že stát je vždycky v rukou mafie (strany, které všechno ovládá, veksláků a šmelinářů), vždy stojí na její straně.

USA: Zveřejněna šokující svědectví o podvodném spiknutí v Bílém domě

5. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Dva vysocí američtí diplomaté varovali vyšetřovatele v Kongresu že spiknutí Bílého domu vyrobit na Ukrajině politickou špínu na Joea Bidena ochromilo americké státní bezpečnostní zájmy a zlikvidovalo důvěru amerického diplomatického personálu. Vyplývá to z transkriptů zveřejněných v pondělí kongresovými výbory, které prosazují impeachment Donalda Trumpa.

Jedna diplomatka, bývalá americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Yovanovitch, popsala svůj "šok", když zjistila, že Rudy Giuliani, osobní Trumpův vyslanec, který také pracoval pro ukrajinské a ruské zájmy, se pokoušel zničit její pověst. Když se dotazovala, jak se proti tomu bránit, bylo jí řečeno, ať napíše na Twitteru něco hezkého o Trumpovi.

Johnson terčem ostré kritiky, že potlačil parlamentní zprávu o ruském vlivu v britské konzervativní politice

5. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Boris Johnson byl v pondělí večer obviněn ze záměrného potlačení potenciálně explozivní padesátistránkové analýzy parlamentního výboru pro výzvědné a bezpečnostní záležitosti o ruské infiltraci britské politiky a Konzervativní strany.

Downing Street v pondělí oznámila, že nedovolí publikaci této padesátistránkové analýzy před prosincovými volbami, což vyvolalo celou řadu stížností na to, že zpráva byla potlačena.

ČR po třiceti letech. Je víc jak Německo než ostatní východní země

5. 11. 2019

čas čtení 1 minuta


Nadace Otevřené společnosti provedla k třicátému výročí pádu komunismu průzkum veřejného mínění mezi více než 12 000 občany v Bulharsku, v ČR, v Německu, v Maďarsku, v Polsku, v Rumunsku a na Slovensku.    Zde jsou výsledky. Ukazuje se, že reakce občanů v ČR jsou daleko bližší reakcím v Německu než v ostatních východoevropských zemích, konstatuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch, který nás na tento průzkum upozornil: 

1. Myslíte si, že je ve vaší zemi demokracie ohrožena?

(ČR: 47 procent: ANO, 39 procent NE, ostatní NEVÍM)


Poprvé v historii uvádějí New York Times na své titulní stránce odkaz na svůj článek v maďarštině

5. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Článek o obrovské míře korupce ve středovýchodní Evropě, týkající se zemědělských dotací Evropské unie, jehož shrnutí publikujeme výše, vyšel bezprecedentně v deníku New York Times i v maďarštině. List poprvé v historii uvedl na své titulní stránce odkaz na maďarský text této analýzy:


Připravuje se Hamáček na invazní vlnu z Antarktické lidové republiky?

5. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:
Český ministr vnitra si vymyslel hrozbu "migrační vlny" a posílá stovky příslušníků bezpečnostních jednotek na slovenskou hranici, aby se na ni připravily. Je to absurdní klaunská politika: Pohleďte, jsem hrdina! Chráním vás před problémem, který neexistuje.

A samozřejmě, šíří xenofobii za peníze daňových poplatníků...

EU: Jak oligarchové a populisté dostávají z Bruselu milionové dotace

5. 11. 2019

čas čtení 8 minut

Evropská unie má velmi omezené prostředky jak jednat s gangsterskými členskými zeměmi. Týká se to politické strategie, zemědělství, imigrace. Je to skutečný problém.

Každý rok vyplácí Evropská unie 65 miliard dolarů zemědělských dotací na podporu farmářů po celém kontinentu s cílem udržet venkovské zemědělské komunity při životě, píše New York Times. Avšak v Maďarsku a skoro po celé středovýchodní Evropě plyne většina těchto dotací  provázaným a mocným mafiím. Jen loni dostal premiér České republiky desítky milionů dolarů dotací. Dotace jsou důvodem, proč dochází k mafiánským konfiskacím zemědělské půdy na Slovensku i v Bulharsku.

Zemědělský program Evropské unie, systém, který stojí v základech evropské organizace, nyní zneužívají přesně tytéž antidemokratické síly, které EU ohrožují zevnitř. Je to proto, že vlády zemí ve středovýchodní Evropě, často vedené populisty, mají obrovské pravomoci při tom, jak rozdělovat a komu dávat dotace, které plynou z kapes daňových poplatníků v celé Evropě. A celý systém je silně utajovaný, naprosto netransparentní.

Konečně "řádný" důvod vystoupit z EU!

4. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Evropská unie právě prostřednictvím nálezu tribunálu Soudního dvora EU rozhodla o tom, že při realizaci energetických projektů budou členské státy zohledňovat také přání a obavy svých sousedů ZDE. Ti, kdo se ohánějí "bruselským útlakem", a musejí proto zarytě mlčet například o tom, že samotný Brusel nakonec "vyřešil" uprchlickou krizi roku 2015 restriktivní protiuprchlickou politikou, tak dostávají do ruky klacek číslo dvě. Zločinní eurokraté totiž hrozí zabránit výstavbě skvělých a naprosto bezpečných českých jaderných bloků za peníze z ruské půjčky!

Arogance moci (ČT v éře konce nezávislých médií)

4. 11. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Proč česká veřejnoprávní televize mlčí, když Vladimír Mlynář z PPF ve vysílání ČT slovně napadá Syndikát novinářů ČR a odmítá, aby PPF deklarovala respektování svobodných a nezávislých médií?

V úterních Událostech komentářích předvedla Česká televize to, co znamená respekt (strach?) z PPF - v přímém přenosu. Nejenom, že nebyla moderátorka Marcela Augustová schopna klást svým hostům otázky, které ČT prostřednictvím novinářů Roberta Břešťana a Erika Taberyho prezentovala v úvodu reportáže, ale ještě nechala naprosto nekritický prostor řediteli pro komunikaci PPF Group Vladimíru Mlynářovi, který v pořadu napadl Syndikát novinářů ČR.


Bolsonaro má na rukou krev domorodců

4. 11. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Protizákonní dřevorubci v amazonském pralese zavraždili indiána, který ochraňoval nejohroženější kmen na světě


"Bolsonarova vláda má na rukou krev domorodců. Nárůst násilí v domorodých oblastech je přímým důsledkem jeho nenávistných projevů i politiky," konstatovala v sobotu brazilská střechová organizace domorodců APIB, která zastupuje většinu z 900 000 brazilských domorodců. Protizákonní dřevorubci v Amazonii v pátek  na území rezervce domorodého kmene Arariboia zastřelili Paula Paulina Guajajaru, neboli "Loba" ("Vlka" portugalsky). Další člen kmene Laercio byl raněn, ale byl živý dopraven do nemocnice.

Jak adaptovat využití půdy na boj se změnami klimatu?

4. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Půda má klíčový význam pro zajištění lidské obživy a kroky v oblasti jejího využití mají také významnou roli v klimatickém systému. Mezinárodní institut pro aplikovanou systémovou analýzu (IIASA) předložil nový harmonogram akcí ve věci odlesňování, obnovy a omezování uhlíkových emisí, který by mohl sektor využití půdy k roku 2040 učinit uhlíkově neutrálním a k roku 2050 jej transformovat na uhlíkové úložiště.

Právník Bílého domu vyzval svědka Trumpova telefonátu, aby o něm s nikým nemluvil

4. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Vysoce postavený právník Bílého domu, který umístil záznam červencového telefonního rozhovoru s ukrajinským prezidentem do systému přísného utajení, také vyzval nejméně jednoho úředníka, který byl svědkem telefonátu, aby o něm nikomu neříkal. Vyplývá to ze svědectví, které minulý týden vyslechli vyšetřovatelé v rámci procesu impeachmentu.

Potenciální válečná mapa východní Evropy

4. 11. 2019

čas čtení 8 minut

Často zmiňovaná Suwalská průrva představuje jedinou komunikační trasu spojující Polsko - operační základnu NATO a USA - s Pobaltím, které hraničí s Ruskem a tudíž je zranitelné vojenskými akcemi Moskvy, píše Jacek Bartosiak.

Rusko: Zadluženost obyvatelstva dosáhla historického maxima

4. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Celkový ukazatel dluhové zátěže obyvatelstva přesáhl historické maximum, informovala centrální banka. Současně tvrdí, že zvláštní problémy s nadměrným zatížením obyvatel půjčkami nevznikají. Současně samo obyvatelstvo signalizuje, že by chtělo zlepšit své postavení, ale z ekonomických důvodů to není možné. Více než 80 % nedosáhne na hypotéky, i kdyby se vládě podařilo snížit jejich roční úročení pod 8 %, upozorňuje Anatolij Komrakov.

Ázerbájdžán pronikl na území Gruzie

4. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Po kolapsu SSSR tři bývalé kavkazské republiky - Arménie, Ázerbájdžán a Gruzie - nedokázaly provést demarkaci svých hranic. Toto selhání vyústilo v pravidelné incidenty na okrajích jejich území, upozorňuje Masis Ingilizijan.

Hospodaření OSBL za říjen 2019

2. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

V řijnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 520,96 Kč, výdaje byly 91 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


17933