Klíčový index varuje před zpomalením polské ekonomiky

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Průzkum mezi těmi, kdo jsou zodpovědní za nákupy ve výrobních podnicích, nové objednávky, výstupy, zaměstnávání, dodávky a zásoby indikují, že sektor směřuje k ekonomickému zpomalení.


"Výstup, nové objednávky a export, to vše klesá nejrychleji za více jak deset let," tvrdí autoři průzkumu PMI Survey ze společnosti IHS Markit. Analytici také naznačují, že výrobci poprvé za tři roky snižují ceny, když tlak na cenu jejich dodávek a práce se snížil.

Ačkoliv index PMI v hodnotě 50 bodů lze považovat za neutrální, říjnová hodnota 45,6 ukazuje rostoucí pesimismus polského průmyslového sektoru. Jde o dvanáctý pokles v řadě a patnáctý měsíc v řadě s poklesem exportu.

Mezitím index PMI pro celou Evropu poněkud vzrostl z 45,7 bodu v září na 45,9 v říjnu.

Firmy poukazují na čínskou konkurenci a slabou evropskou poptávku.

Polský index PMI je na nízké úrovni po 12 měsíců, navzdory statistice růstu ukazující pozitivnější obrázek. Tento paradox pokračoval v září, kdy průmyslové objednávky meziročně vzrostly o 12,6 %.

Celkový výhled nemusí být až tak černý, jak naznačuje říjnový index PMI - v závislosti na dalších krocích Donalda Trumpa a poklesu rizika tvrdého brexitu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6039

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2019