Jak Andrej Babiš použil k nákupu svých francouzských vil metody propíračů špinavých peněz

4. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta



V neděli 3. října vysílala televize BBC investigativní pořad Panorama o odhaleních tajných finančních transakcí různých světových politiků, prozrazených v tzv. Pandora Papers. Andrej Babiš si v roce 2009 pozoruhodně komplikovanou metodou, jakou používají propírači špinavých peněz, koupil zámek a vilu u Cannes v hodnotě asi 400 milionů Kč. Když byl zvolen v roce 2013 do parlamentu, měl tento majetek oficiální přiznat. Neudělal to. Takto tento podivný případ řešila televize BBC. Její reportér dostal od Babišova bezpečáka pěstí. České titulky.

 16540

Pandora Papers: Babiš použil zahraničních firem ke koupi zámku ve Francii za 390 milionů Kč

3. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Andrej Babiš je pod tlakem, aby vysvětlil složitou zahraniční finanční strukturu, které využil k financování své koupě zámku na jihu Francie za 390 milionů Kč

Informace, že Babiš ovládá skupinu zahraničních firem, byla zveřejněna těsně před všeobecnými volbami v České republice a je nejnovějším ztrapněním tohoto oligarchy, který vstoupil do politiky s příslibem, bojovat proti korupci, píše Guardian. Babiš je druhý nejbohatší člověk v ČR, jeho majetek je 81 miliard Kč, a jeho předchozí "podnikatelské kroky" vyvolaly veřejné protesty a otevřený střet s Evropskou unií.

Podrobnosti tajných zahraničních transakcí, které Babiš zorganizoval, jsou obsaženy v tzv. Pandora Papers, největší databázi prozrazených zahraničních dat, které Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů sdílelo s deníkem Guardian, s BBC a s dalšími médii po celém světě.

Babiš ohrožuje bezpečnost České republiky

3. 10. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 
V rámci hysterické předvolební kampaně rozesílá Babiš českým voličům "individuální", podle něho "osobní a důležité" dopisy.

Hraje v nich na silně nacionalistickou notu, zneužívá iracionálního strachu, kteří mají mnozí Češi z vnějšího světa - ten strach se Babiš snaží ve svém volebním zájmu stůj co stůj posilovat - a celkově ten dopis působí, jako by ho rozesílal Tomio Okamura z SPD.

Babiš píše:

"Budou to volby, které rozhodnou o tom, jestli zůstaneme suverénní a stabilní zemí, jestli si zachováme naši životní úroveň a jestli ubráníme naši kulturu, tradice a způsob života."

Není to pravda. O nic takového v těchto volbách nejde. České kultuře, českým tradicím a českému způsobu života NIC NEHROZÍ.

 17815

Spojeni českým rasismem

3. 10. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

  • Jak se stalo, že AC Sparta Praha se halí do barev SS a sklízí sympatie SK Slavia Praha

  • Vzájemná podpora dvou fotbalových rivalů symbolizuje sílící dominanci anti-demokratického a anti-západního populismu na české politické scéně

  • Situace, kdy děti a rodiče bučí na hráče tmavé pleti, je selháním českého sportu, politiků, ale také sdělovacích prostředků

Reakce čelních vládních představitelů na situaci, kdy na stadionu AC Sparta Praha děti v doprovodu rodičů bučí na hráče tmavé pleti, je v předvolební atmosféře také kulturní válkou, do které lze úspěšně halit realitu státu podmaněného politicko-obchodním prostředím české oligarchie.

Rozhovor Britských listů 430. Pro Tomia Okamuru: "Tati, ta krysa chutnala divně"

2. 10. 2021

čas čtení 2 minuty



Chaos a série krizí ve Velké Británii, vyvolané především brexitem, by měly soustředit mysl českých euroskeptiků, jako je Tomio Okamura či šéf KSČM, kteří požadují odchod ČR z EU. Nynější britská zkušenost pěkně dokazuje, že tito lidé nevědí, co činí. Bohumil Kartous hovoří s šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem o jeho britských zkušenostech s dopadem brexitu. Jak by vypadal czexit? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. října 2021.

Aktualizace
po projevu Borise Johnsona na konzervativním sjezdu dne 6.10. Píše Financial Times:

Toto je, zdůrazňuji, Financial Times, seriozní ekonomický list, který nevěří svým očím stejně jako všichni, kdo vědí něco o podnikání a o tom, co Johnsonova vláda dělá a tvrdí:

""Takže se ukazuje, že když Boris Johnson řekl 'fuck business', myslel to vážně. Definujícími charakteristickými rysy letošního právě proběhlého sjezdu Konzervativní strany byl sjednocený útok na podniky, které se nedokáží přizpůsobit novému ekonomickému modelu. Ovšem tento model vláda tvoří na postupu - nemá žádnou vypracovanou strategii. Jako vždy, Johnsonův zájem není zaměřen na podnikání jako takové, ale útočí proti oněm četným - a často velmi významným firmám - které se protiví jeho 'vizi' nové pobrexitové ekonomiky."




Babiš před volbami marketingově vítězí na celé čáře

3. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta


Změřili jsme v Behaviu snad nejkontroverznější marketingový počin roku - volební spot hnutí ANO, píše Dori Anna Hájková.

Mám  hotovou analýzu. Od úterka platí moratorium na předvolební průzkumy, takže nabízím data.

Rychle, než nám to zakážou publikovat.

Ve zkratce:
Funguje jim to.

V menší zkratce:
Video na začátku štve všechny, což je ostatně účel, pak se to ale láme. Babišovcům při zjevení lídra vystřelí pozitivní emoce (totéž voliči SPD), ostatní jsou pořád převážně mrzutí. Co je ale nejdůležitější - potenciál ANO má po té hrůze s karikaturou pirátů mnohem větší ochotu jít volit. Hádejte koho.

Kampani ANO se celkově povedlo něco nevídanýho. Definuje, jak lidi vnímají konkurenční strany. Prakticky všechna silná témata foukají od týmu Prchal & Co, ostatní neprotlačili vůbec nic.

Vzpomeňte si na to, až se budou sčítat výsledky.

"Český rasismus si kritizovat nenecháme!!"

10 000 českých dětí rasisticky bučelo na stadionu Sparta na černošského fotbalistu, český ministr si stěžoval, že to lidi kritizují...

1. 10. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Česká republika  týden před volbami znovu posílila mezinárodní přesvědčení, že je to tvrdě rasistická země.

Aktualizace: K tomu připomíná Albín Sybera:

Ono tu normalizaci rasismu živí především reportování v médiích - ten prostor, jaký v něm dostávají čeští politici a Kudelovi právníci, Slávie a Sparta (oligarchicko-politické fotbalové kluby) - UEFA tam je automaticky stavěna do role toho špatného, to že jejímu verdiktu předcházelo předvolání svědků, sbírání video a zvukových záznamů, to nikde v textu není. Čekal bych něco takového na Sport.cz, ale ten sportovní nacionalismus evidentně umí zamávat i s jinými redakcemi… https://zpravy.aktualne.cz/domaci/babis-podporil-kulhanka-ktery-si-kvuli-zapasu-sparty-a-range/r~260068be235b11ec94d2ac1f6b220ee8/

"Český ministr zahraničí si povolá na kobereček britského velvyslance, údajně všechno to bučení a šikanování Glena Kamary se ve skutečnosti nedělo..."

Ministru Kulhánkovi: "Je zjevné, že britský velvyslanec vám pravděpodobně doporučí, abyste nevychovávali děti k rasismu."

"Naprosto absurdní, že chce český ministr zahraničí povolávat na kobereček britského velvyslance, jako by za to mohla britská média a ne rasismus české společnosti."

Barry Anderson: Nevzpomínám si v poslední době  na depresivnější pohled a zvuk než tisíce českých dětí, které bučí proti Glenu Kamarovi při zápase Rangers proti Spartě Praha. Na stadionu, který měla UEFA kvůli rasismu uzavřít. Děs.

 

Aamer Anwar kritizoval Jakuba Kulhánka za jeho rozhodnutí povolat britského velvyslance na kobereček. Reagoval: "Možná, že by česká vláda měla začít podnikat namísto toho kroky proti intenzivnímu rasismu v české společnosti."

 

Na fotbalovém zápase Sparty Praha proti glasgowskému družstvu Rangers bylo 10 000 českých dětí, které rasisticky bučely proti fotbalistovi z týmu Rangers Glenu Kamarovi.

To samozřejmě vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku.

Neuvěřitelně - je v ČR před volbami a čeští politikové se snaží vyždímat co největší množství lidové podpory ze svých rasistických a xenofobních postojů - ministr zahraničí Kulhánek si "bude v pondělí stěžovat britskému velvyslanci v Praze", že se západním fotbalistům a novinářům rasismus českých dětí nelibil a stal se terčem kritiky.

Rozhovor Britských listů 429. Jak se volbami rozdrolila politika v Německu

1. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta



Výsledky nedávných parlamentních voleb v Německu, které ukončily éru kacléřky Merkelové, jsou zásadním politickým předělem v Evropě. O tom, co znamenají pro Německo, pro Evropu i pro Českou republiku, hovoří Jan Čulík s odborníkem na Německo, novinářem a kritikem Petrem Fischerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1, října 2021.

 17809

Jak Babiše absolutně nezajímají fakta

1. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

Korespondence s Andrejem Babišem, vykopávací sms:

“Dobrý den, Vaši zaměstnanci z deníku Metro a z komunikačního týmu informují o Pražském inovačním institutu, jehož jsem ředitelem.

Informují mylně, zjevně ale záměrně.

Institut nezřídil primátor Prahy, ale zastupitelstvo. I hlasy členů pražského Ano.

Ti lidé, o kterých píše Metro, už v Pii nepracují. Všichni nejsou piráti. Jejich platy jsou dány směrnicí kontrolovanou MŠMT, tedy Vaší vládou. Uvedené výše platů jsou částky superhrubé mzdy.

Redaktor Metra potřebné informace dostal. Na Vašem profilu na Facebooku navíc Vaši zaměstnanci odkazují na prokazatelně dezinformační zdroj, server Parlamentní listy.

Požádejte, ať věci uvedou na pravou míru a chovají se slušně, děkuji.

Bob Kartous"

Pan premiér odpovídá:

“Dobry den ja zadne zamestnance nemam
nasi lidi rikaji ze jde o tunel pro piraty jako prase a ze kecate pekny den.”


Reakce: “Sděluji Vám prokazatelná fakta. Nicméně chápu, že ve světě “Vašich” lidí to nehraje roli. Pěkný den.”

Tedy pěkný den, Česko.)

REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

1. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

Podle Petra Fischera je politika v Německu po volbách "rozdrolená". Jan Čulík píše o zničené reputaci britské policie po odhalení série sexuálních násilných činů spáchaných příslušníky policejních sil. Podle Karla Dolejšího jsou nadcházející parlamentní volby v Česku "dinosauří", protože anarchronističtí politici v kampani aktivují nejarchaičtější části mozku svých voličů. Čína tak dlouho trestala Austrálii zákazem dovozu jejího uhlí, až si vyrobila akutní energetickou krizi, díky níž je omezováno kde co, od provozu semaforů až po výrobu zboží pro světový trh. A v Sýrii podvyživené děti umírají na COVID, jehož epidemie se v Asadově diktatuře zcela vymkla kontrole.

 16447

Počet nákaz koronavirem v Česku stoupá

2. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Ve středu 29.9. přibylo 733 denních nákaz, ve čtvrtek 30.9.  917, v pátek 1.10 824 denních nákaz. Hospitalizováno je 230 osob, celkem zemřelo 30 477 lidí. Denně umírá kolem jednoho až dvou lidí, ve středu 29.9. jich zemřelo pět. Informace o dlouhém covidu nejsou z ČR k dispozici, ze zahraničí je známo, že až 37 procent nakažených má příznaky covidu ještě po šesti měsících. Nákaza pomalu stoupá, ještě před nedávnem byl počet denních nákaz kolem 400. Statisíce starších lidí v  ČR stále nejsou očkovány. ZDE 

- Podstatně by situaci ohledně pandemie měla změnit nová pilulka Molnupiravir firmy Merck, která v klinických testech snížila hospitalizace a těžký průběh covidu o 50 procent. Měli by ji brát lidé s potlačenou imunitou.

- V Británii zemřelo na covid v pátek dalších 127 lidí a 35 577 dalších osob bylo nakaženo.

- Rusko zaznamenalo v pátek už napočtvrté rekordní počet mrtvých, 887.

 17812

Protivirální lék na covid snižuje hospitalizace a úmrtí o 50 procent

1. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

Do několika měsíců bude zřejmě k dispozici první pilulka pro léčení koronaviru poté, co bylo zjištěno, že snižuje počet hospitalizací a úmrtí o polovinu.

Jiné léky jako dexametazon už zachraňují životy nejvážněji nemocných pacientů v nemocnici, avšak prostřednictvím injekcí či infuzí.

Babiš a Aero Vodochody, firma propadlá ruské podnikatelské moci

1. 10. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Pod rouškou nesmyslných kulturních válek "proti uprchlíkům" se propadá česká ekonomika do moci autoritářů a oligarchů

Aero Vodochody převzal jeden z Orbánových spojenců, který má sám velmi silné ruské obchodní linky


"Orbán si kúpil zbrojovku za pôžičku, ktorú garantuje štát a splatí ju zo štátnych zákaziek. Žiadny africký diktátor by sa nemusel hanbiť za toto."



 16955

Jaroslav Miko: Uvádím na pravou míru lži Tomia Okamury zveřejněné na Parlamentních listech

1. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Přátelé,

tak nakonec mi byla, po dohodě s jedním z vlastníků Parlamentních listů a na základě tiskového zákona umožněna reakce na lži Tomia Okamury, které sděloval o mé osobě v rozhovoru pro toto médium minulý týden.

Zde celé mé vyjádření, které by měl web Parlamentni listy zveřejnit, píše Jaroslav Miko:

"Dne 24. 9. 2021 byl na webu Parlamentní listy uveřejněn rozhovor redaktora pana Vosáhla s předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou. Tento rozhovor byl veden také v souvislosti s mou osobou. Bohužel po jeho přečtení musím konstatovat, že v něm pan Okamura uvádí nejednu nepravdu a dezinformaci. Například mě označuje za lháře, doslova: „Vámi jmenovaný aktivista Jaroslav Miko opět lže.“ Myslel tím mé veřejné tvrzení, že pan Okamura šíří dezinformace týkající se Romů.

Toto své vyjádření jsem uveřejnil na svém facebookovém profilu.

Pan Okamura totiž veřejně prohlásil, že Romové pro stát představují bezpečnostní riziko. Toto objektivně považuji za dezinformaci, neboť ani Ministerstvo vnitra České republiky, BIS a podobné instituce takovou varovnou zprávou nedisponují. Od pana Okamury tedy jde pouze o jeho vlastní nepravdivý výplod, jehož smyslem je získat politické body od části české majoritní společnosti, a podnítit tak nenávist vůči Romům.


 17811

Lidi si myslí, že je v jejich zemích daleko více imigrantů, než je tomu ve skutečnosti

1. 10. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Páteční statistcké okénko: Podle dat Eurobarometru z roku 2018 občané zemí EU silně nadhodnocují skutečné počty občanů, pocházejících ze zemí mimo EU, kteří pobývají na jejich území.

% rozdíl mezi vnímaným podílem migrantů ze zemí mimo EU v populaci a skutečností:

 17810

Definice bolševismu: Dávat a brát

1. 10. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Chodící definice bolševismu a současně jeho nejtíživější dědictví až do dnešních dob.

"Dávat a brát". Nikomu nic zadarmo, ultimátní sobectví. Nikomu nepomoct. Když hodně beru a málo dávám, je to super. Když hodně dávám a málo beru, jsem za vola.

Britský policista odsouzen za brutální vraždu mladé dívky. Pověst britské policie totálně zničena

1. 10. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 

Policista Wayne Couzens, 48, unesl letos 3. března  třiatřicetiletou dívku Sarah Everardovou, když večer šla ulicemi Londýna pěšky domů od kamarádky v jižním Londýně.

K tomu:

Couzens se Everardové v noci na ulici prokázal svým služebním policejním průkazem, tvrdil jí, že údajně porušila předpisy lockdownu, zatkl ji, naložil ji do svého automobilu, oficiálními policejními pouty ji spoutal ruce za hlavou, odvezl je na vzdálenost více než 100 km směrem k Doveru, kde ji znásilnil, pak ji uškrtil oficiálním policejním opaskem a spálil její mrtvolu.

Ve středu byl v Londýně odsouzen za tento trestný čin a za zneužití policejního průkazu, pout a dalšího policejního vybavení, na doživotí s tím, že z vězení nebude nikdy propuštěn.

 17806

O dinosauřích volbách v Česku

1. 10. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • V kampani k nadcházejícím parlamentním volbám populističtí političtí dinosauři nevynechají jedinou příležitost aktivovat u svých voličů primitivní dinosauří mozek, který ze všech rozmanitých lidských impulsů zná jen akutní pocit ohrožení a agresi. 

Británie: Propadlo se sebevědomí britských podnikatelů, palivová krize trvá už druhý týden

1. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

 Kromě prázdných benzínových pump ohrožuje britskou ekonomiku zvýšení cen energií, vládou zvýšené daně, snížení sociální podpory a zrušení osobních platových dotací během lockdownu, přestože počet nákaz v Británii dramaticky roste.

Některé anglické autobusové společnosti upozorňují veřejnost, že na některých linkách nemohou provozovat hromadnou veřejnou dopravu, protože nemají pohonné hmoty, nebo nemohou projet kolem kilometrových front na benzín:





 

 17206

Jak se Čína sama střelila do nohy

1. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

  • Čínou se šíří ochromující výpadky dodávek elektřiny, jež jsou z velké části zapříčiněny obchodní válkou s Austrálií, která vedla k poklesu zásob uhlí. 

Sýrie: V důsledku války podvyživené děti umírají na covid

1. 10. 2021

čas čtení 4 minuty


Jen 2,5 procenta obyvatel Idlibu obdrželo jednu dávku vakcíny. Sýrie má snad nejnižší míru očkování na světě. Testování na covid v komunitě v podstatě neprobíhá. Takže se jen odhaduje, kolik lidí je nakaženo a kolik jich umírá.



Reportérka: Nejsou to zranění střelnými zbraněmi. Nejsou to lidé zmrzačení bombardováním. Teď je zabíjí zmutovaný virus, varianta delta. Sars-Cov2.

Syrský lékař dr. Ammar Kisoum, na JIPce, v nemocnici AL Zeraa:
Říci, že je tady situace tragická, to skutečnost řádně nevyjadřuje. Žádná slova to nedokáží vyjádřit.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17807

Británie: Celkový pobrexitový kolaps

1. 10. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tento kreslený komentář nadaného karikaturisty deníku Daily Telegraph říká všechno.

Kontext: V důsledku nedostatku benzínu na britských benzínových stanicích je ochromena práce lékařů a zdravotníků. Proto se ozývají hlasy, aby dostali klíčoví pracovníci jako lékaři a zdravotníci u benzínových pump ve frontách na benzín přednost.

Proto tento kreslený komentář: Pumpa jen pro zaměstnance státního zdravotnictví.

Jenže v důsledku covidu a rozkladu podfinancovaného britského zdravotnictví je nesmírně obtížné dostat se v Británii  i k pouhému obvodnímu lékaři, nemluvě o objednání u specialisty - to je téměř nemožné.

Proto na tomto obrázku u benzínové pumpy pro zdravotníky klečí manželé-penzisti a manželka říká manželovi: "Když tady budeme čekat, možná budeš moct promluvit se svým obvodním lékařem!"



Komentátor Matt dokáže ve svých obrázcích sloučit paralelní krize v přesvědčivý obraz situace v zemi za naprosto nekompetentní vlády.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 428. Hovořme o domácí oligarchii, která dobyvačně kolonizuje ČR

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



"Měli bychom upozorňovat na domácí oligarchii, na skutečně problematické struktury, které si privatizují republiku a chovají se tady jako okupační mocnost na dobytém území. Chudí lidé neřeší klimatickou krizi jako primární problém, i když na ně dopadne nejhůř. Ti bohatí mají vždycky možnost odletět někam na Aljašku nebo na Nový Zéland. Oligarchové prostřednictvím svých médií vyvolávají chaos a podstrkávají veřejnosti nedůležitá témata, aby uchránili své parazitické podnikatelské zájmy."

Albín Sybera mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s analytikem Josefem Patočkou z organizace Re-set.cz o tom, jak si čeští oligarchové paraziticky podmanili Českou republiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. září 2021.

Británie: Farage, tvůrce brexitu, nemůže sehnat benzín

1. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

Nigel Farage, tvůrce brexitu, je nespokojen, že nemůže v Británii sehnat benzín:

"Vláda nám tvrdí, že benzínová krize prý končí.

Dnes dopoledne jsem zajel do sedmi benzínových stanic a ani jedna neměla benzín.

Pak do mě narazil náklaďák, když jsem stál před kruhovým objezdem. Vynikající začátek dne!"




Tisková zpráva:

Patří ženy do politiky? Pirátky říkají rozhodné ano!

1. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Že ženy do politiky patří, říkají Piráti a Pirátky již dlouho. Nyní Pirátky vytvořily video, v němž zaznívají stereotypní věty a mýty, které při svém působení v politice samy slyšely. Chtějí tak poukázat na jejich nesmyslnost. V Poslanecké sněmovně českého parlamentu působí pouze 22,5 procenta žen, a to i přesto, že se chtějí podílet na rozhodování stejně jako muži. Na rozdíl od nich však čelí specifickým překážkám. S těmi se setkávají prakticky na všech úrovních. Jednou z nich jsou urážlivé poznámky. 

Tisková zpráva:

Elektřinu zdražuje cena plynu. Zastropování emisních povolenek ji nezlevní, obnovitelné zdroje ano

1. 10. 2021

čas čtení 5 minut

Ekologické, rozvojové a sociální nevládní organizace sdružené v Klimatické koalici a Zeleném kruhu zveřejnily své stanovisko k současnému zdražování energií. Varují v něm, že vláda dlouhodobě ignorovala závislost České republiky na fosilních palivech, a proto ji vyzývají, aby situaci neprodleně řešila a ochránila české domácnosti od pádu do energetické chudoby.

Rozhovor Britských listů 427. To, co se v Rusku odehrálo o minulém víkendu, nebyly volby

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



O minulém víkendu během tří dnů se v Rusku konalo cosi, co odborník na ruské záležitosti Michal Romancov v rozhovoru s Bohumilem Kartousem odmítá charakterizovat jako parlamentní volby. Pojem voleb totiž předpokládá, že voliči mají možnost vybírat z různých alternativ, a tato možnost v drsně zfalšovaném hlasování, na mnoha úrovních, od místních až po nejvyšší, ruským občanům vůbec dána nebyla. Michal Romancov rozbírá kontext a podrobnosti této podvodné akce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. září 2021.

Tisková zpráva:

Nový dokument o cestách k soužití chovatelů a vlků míří do Ústí nad Labem a do Liberce

1. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Film Beránek a vlk se snaží přiblížit pastevcům možnosti, které jim mohou pomoci při zabezpečení stád před vlčími útoky. Producentem snímku je Hnutí DUHA Olomouc, které dlouhodobě vede program na ochranu velkých šelem v Česku. Živá promítání dokumentu, následovaná besedami s chovateli a ochránci přírody, nyní proběhnou v severních Čechách. V pondělí 4. října bude snímek k vidění v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Den poté 5. října ho bude možné zhlédnout v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Rozhovor Britských listů 425. "Jenom chci řvát na ty učitelky." O sociální podpoře státu dětem

17. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Annou Sležkovou, právničkou Fóra pro lidská práva, která se dlouhodobě zabývá právními aspekty péče o ohrožené děti. Anna Sležková upozorňuje, že některá ustanovení českého právního řádu a zejména pojetí sociální péče je ukotveno hluboko před rokem 1989, například v podobě některých formulací zákona o rodině. A nejen to, že celé paradigma disciplinačního přístupu v sociální péči má kořeny v hluboké minulosti, v devatenáctém století, kdy děti byly z pozice mocenské autority odebírány, aby bylo zabráněno jejich úpadku do stavu "tuláctví a žebroty". Na prospěch dětí se nehledí. Nejde pochopitelně o celkový výraz sociální péče, ale právě způsob, jakým český stát definuje důvody k odebírání dětí z rodin děti a rodiny výrazně postihuje. Je nutné zasadit se o změnu z hlediska právního systému i z hlediska výkonu sociální práce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. září 2021.

Tisková zpráva:

Začíná festival Film a architektura, zamíří do sedmnácti měst

1. 10. 2021

čas čtení 5 minut

30. září startuje festival Film a architektura přinášející do sedmnácti měst dvě desítky tuzemských a mezinárodních celovečerních a krátkých filmů, debaty s tvůrci a odborníky i taneční performance prestižního souboru 420PEOPLE. Jubilejní desátý festivalový ročník trvá do 4. října, míří do Brna, Břeclavi, Hodonína, Jeseníku, Karlových Varů, Liberce, Mikulova, Nymburka, Olomouce, Ostravy, Plzně, Prahy, Řevnic, Vratislavic nad Nisou, Vsetína, Zlína i slovenských Piešťan.

Tisková zpráva:

Koho volit v zájmu ochrany zvířat? Projekt Volím pro zvířata už zná postoje politických stran

1. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Společný předvolební projekt čtyř předních organizací na ochranu zvířat v České republice vrcholí. Organizace na svých sociálních sítích oznámily, že už znají postoje politických stran ke dvanácti reformním návrhům, které společně připravily. Lidé si teď na webových stránkách projektu mohou otestovat, jaká strana je jim v otázce ochrany zvířat nejblíže.

Babiš nevpustil na svou tiskovou konferenci s Orbánem kritická česká a zahraniční média. Začátek konce?

30. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

 



Rozhovor Britských listů 426. Jaká je budoucnost Afghánistánu?

21. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří o skandálu, kdy Západ nechal Afghánistán na pospas vražednému extremistickému islamistickému hnutí, s velmi dobře informovaným analytikem, bývalým ministrem zahraničí ČR Tomášem Petříčekem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. září 2021.

30742

Kauza Juliana Assange: Nedotýkejte se mocných, jinak vám hrozí únos nebo smrt

30. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

S každým odhalením doprovázejícím ostudnou perzekuci zakladatele WikiLeaks Juliana Assange se ukazuje, že ti, kdo se opováží zveřejnit utajované důkazy o imperiální zvůli, mohou počítat s uvězněním – anebo ještě s horším osudem. Bůhvíkolikrát už tuzemská novinářská scéna volala do zbraně, když námi odsuzované režimy nasazovaly psí hlavu pronásledovaným disidentům, kteří nahlas hovořili o jejich zločinech? Ovšem Assangeův případ, to je úplně jiné sousto, a také lakmusový test novinářské integrity těch, kdo lají „orientálním despociím“, aniž by s toutéž vervou vystupovali proti zločinům, jimž mají alespoň teoretickou šanci předcházet.

 16524

Evropané vidí, že se USA angažují v nové studené válce, ale nechtějí se jí účastnit

30. 9. 2021

čas čtení 5 minut

Přestože americký prezident Joe Biden tento týden v OSN zdůraznil, že usiluje o spolupráci s potenciálními zahraničními rivaly, většina Evropanů se domnívá, že Spojené státy již vedou novou "studenou válku" s Čínou a Ruskem. Jejich vlastní země se podle nového průzkumu, který v úterý zveřejnila Evropská rada pro zahraniční vztahy, na nové studené válce nepodílejí, píše na webu Responsible Statecraft Jim Lobe

 17804

Co je orbánismus

30. 9. 2021 / Jakub Wolf

čas čtení 4 minuty


Maďarsko nastoupilo cestu, kterou jeho premiér Orbán nazývá demokracií, ovšem ne liberální. Podobně komunistické vlády kdysi hovořily o „lidové demokracii‟ a ztotožňovaly ji s diktaturou proletariátu. Orbánova „neliberální‟ demokracie je také lecčím, jen ne plnohodnotnou demokracií. To není pouze slovní hra.

30769

Znáte názory a postoje těch, které budete příští týden volit?

30. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Musím se pochlubit cizím, ale aspoň rodinným peřím). Stranické postoje a programy jsou naházeny do řady volebních kalkulaček - jak jsou na tom ale jednotliví kandidáti z čel krajských kandidátek? Volíte nejen stranu, ale i konkrétní osoby v nich, máte možnost kroužkovat a vytahovat nahoru ty, kteří si to dle vás zaslouží.

Mladí autoři (můj syn se spolužákem z brněnského gymplu) oslovili tři stovky stranických kandidátů v jednotlivých krajích se sadou důležitých otázek, kromě ano jim ale dali prostor i k rozšiřujícímu komentáři. Zjistěte si, jak se na důležitá témata současnosti dívají čelní kandidáti ve vašem volebním kraji!

Součástí je minihra na zjištění vaší kompatibility s jednotlivými stranami, statistiky upozorňující na shodnost či naopak rozdílnost postojů uvnitř jednotlivých stran a koalic. Zkrátka další dílky do mozaiky pro vaše rozhodnutí - tak, aby bylo co nejvíce postavené na faktech a na raciu, a pokud možno co nejméně na emocích...

Bla, bla, bla. Greta Thunberg pranýřuje světové lídry kvůli klimatické krizi

30. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Greta Thunberg se ohradila proti slibům světových lídrů, že budou řešit klimatickou krizi, a odmítla je slovy "bla, bla, bla".

Citovala výroky Borise Johnsona: "Tohle není žádný drahý, politicky korektní zelený akt objímání králíků", a Naréndry Módího: "Boj proti změně klimatu vyžaduje inovace, spolupráci a pevnou vůli", a zároveň uvedla, že věda nelže, informuje list Guardian

 16638

TZ CZ IPI a NFNZ: Odmítáme diskriminaci novinářů

30. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) se důrazně ohrazují proti omezování svobodné žurnalistické práce, které provázelo návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána v Česku.

 17804

Babiš a Orbán

30. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

"A já se jezdím do Budapešti učit, víte co? Já se jezdím do Budapešti od Viktora učit, jak zakroutit demokracii krk i u nás. A vy víte, že Maďaři jsou v tom mistry!"



29710

Jste ztraceni v digitálně determinované skutečnosti? Je to váš problém..

30. 9. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Na Slovensku se na některých vysokých školách začalo vyučovat hybridně, například dva dny v týdnu výuka on-line, vesměs přednášky, zbytek výuky, v niž je důležité osobní setkání, probíhá prezenčně. České ministerstvo školství spouští na středních školách obdobný model, s jedním dnem distančního vzdělávání týdně. Je to skvělé. Je skvělé, že i středoevropské společnosti se dokáží poučit z toho, co se ukázalo během společenské krize, během pandemie, jako nosné a užitečné. Že pandemie, paradoxně, usnadnila progres, který by bez ní nenastal, neboť by rutina a odpor ke změnám takovou transformaci nedovolil. Pandemie ale způsobila české, slovenské a mnoha dalším společnostem významný problém, o němž se stále nemluví, nebo jen minimálně, a to dokonce i v předvolební kampani. Odhadované statisíce "vypnutých" žáků a studentů na základních a středních školách ostře kontrastují s elitními školami, které nejprve plynule přešly během několika málo dní či týdnů do distančního modu a následně dokázaly integrovat do postpandemické výuky prvky distančního modelu, které je možné využít prezenčně, případně v hybridním modu. To, o čem se mluví jen minimálně mezi politiky a co mnohokrát zaznělo v příspěvcích konference FutureEdu, tedy pouze mezi lidmi zajímajícími se o vzdělávání a vzdělávací politiku, je znepokojující obraz společnosti s vysokou mírou nerovnosti.

 17805

Děd Vševěd

30. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 5 minut

Foto: Špatně prořezané stromy u elektrického vedení firmy ČEZ

V těchto dnech, kdy se pomalu a zcela jistě blíží další topná sezóna, si opět připadám jako děd Vševěd, který leccos ví a zná, ale s touto každoročně vyvstalou otázkou si stále neumí poradit, a stále na ní marně hledá odpověď.

Od svého narození bydlím v jednom z mnoha pražských činžovních domů, které byly postaveny někdy v období I. republiky, možná ještě dříve. Dům byl od prvních poválečných dnů pod správou OPBH a celý pod plynovým vedením, protože i přes jeho veškeré snahy, které by vedly k celkovému odstranění plynu za pomoci nahrazení vytápění elektřinou či topnými oleji byly shozeny ze stolu jako nereálné, vzhledem k tomu, že dům a byty v něm nesplňují základní hygienické normy ohledně hlučnosti.

30685

K hodnotové determinaci českých médií

30. 9. 2021 / Jana Feiglová

čas čtení 2 minuty

Jeden z hlavních důvodů, proč se český volič identifikuje ve výrazné míře s pravicovými a liberálními stranami, lze během četby monografie Jaromíra Volka a Maríny Urbánikové Čeští novináři v komparativní perspektivě: Hybridní, virtuální a mizející žurnalisté v post-transformační fázi (Praha, Brno: Academia, MU; 2017) popsat v následujících obrysech.

Česká média se sice technologicky vyrovnají západním, tuto úroveň transformace zvládla. Žurnalistická práce sama však za nimi silně pokulhává, protože v západní Evropě nebyla novinářská tradice přerušena změnami ideových a společenských paradigmat. Všechno, co si každodenně Čech přečte v českých médiích a co utváří jeho hodnotové a politické rámce, je záhodno konfrontovat s ukazateli hodnotového a politického sebepojetí zaměstnanců médií.

30689

Odborníci OSN odsuzují "skutečně šokující" rozsah nerovnosti, kterou prohloubila pandemie

30. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Představitelé OSN pro lidská práva v úterý odsoudili "skutečně šokující" míru nerovnosti, která byla prohloubena pandemií - od nerovnoměrné dostupnosti vakcín až po nárůst potravinové a bytové nejistoty po celém světě.

V souvislosti s tím, že 78 % dávek vakcíny bylo podáno v bohatých zemích a zemích s vyššími a středními příjmy a méně než 1 % bylo distribuováno v zemích globálního Jihu, jeden z mezinárodních odborníků na zasedání Rady OSN pro lidská práva uvedl, že "dopad pandemie byl méně podmíněn biologickými faktory a více jej určovaly strukturální a socioekonomické nerovnosti, systémový rasismus a diskriminace", informuje web Common Dreams

 

 17738

Server Balkan Insight si všímá profilů některých nových poslanců s balkánským původem.

V německém parlamentu zasedne 24 nových poslanců s balkánskými kořeny

30. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Předběžné výsledky parlamentních voleb v Německu ukazují, že Bundestag bude mít 24 nových zákonodárců s balkánskými kořeny – většina má turecké zázemí, ale někteří mají také bosenský, chorvatský anebo kosovský původ.

Většina zvolených poslanců s balkánským původem je ze středo-levé sociální demokracie, která ve volbách zvítězila nebo z levicových stran.

30027

"Uhlí je mrtvé": Po odvážném kroku Číny byl vytvořen nový globální pakt

30. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Jen dva dny poté, co čínský prezident Si Ťin-pching oznámil, že největší světový producent uhlí přestane financovat uhelné projekty v zahraničí, se sedm zemí zavázalo, že rovněž přestanou stavět nové uhelné elektrárny - poslední známka toho, že jeden z nejšpinavějších zdrojů energie na světě je na odchodu, píše na webu commondreams.org Julia Conley

30649

Babiš neuvěřitelně: "Do půjčování i vymáhání dluhů jsme vnesli lidskost"

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Ve svém předvolebním blábolu zveřejněném na Facebooku (vlastně ne svém, Babiš neumí česky, to mu píší nějací podřízení) napsal Babiš skutečně tuto neuvěřitelnou větu. Zopakujme ji:

"Do půjčování i vymáhání dluhů jsme vnesli lidskost."


OPRAVDU? Vymáháte dluhy LIDSKY? :)))

Přitom sám Babiš přiznává, že v roce 2020 se stalo v ČR obětí parazitických exekutorů DALŠÍCH 408 000 LIDÍ! Co je to proboha za zemi a co je to za politika? A jak je možné, že ostatní politikové se proti těmto neuvěřitelným, drzým nesmyslům, za hranou kriminality, nepostaví?

Znovu zopakujme, že uvrhování lidí do dluhového otroctví prostřednictvím systému soukromých exekutorů je zvláštním vynálezem České republiky, který nikde na světě neexistuje. Jak je to možné? (JČ)

Konstatuje Albín Sybera: 

Je před volbami - Andrej Babiš a Patrik Nacher se opět (po kolikáté už?) vrhli na “řešení” exekucí. Je nabíledni, že to opět zůstane v předvolební rovině a tenhle jejich mocenský nástroj zůstane z větší části zachován pro potřeby jejich okolí. Je ovšem pozoruhodné, že neexistuje politická síla, která by jim tohle v předvolební kampani dokázala omlátit o hlavu.

 17800

Líbí se mi...

29. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Líbí se mi, jak Andrej nezneužívá svoje nezávislé noviny k předvolební propagandě, píše Štefan Švec.

Proč kolem sebe nemáme před volbemi milionkrát zopakované jednoduché pravdy?

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Je super, jak se u nás vždycky vyhrávají minulé války, píše Štefan Švec.  Po posledních volbách opozici někdo řekl, že by neměla být jen antibabiš a že proto prohrála.

Tak se toho teď všichni drží, o Babišovi skoro nekváknou a představují svoje pozitivní programy pro tuhle krásnou zemičku. Nechápu, proč už od začátku prázdnin nemáme všude kolem sebe milionkrát zopakované jednoduché pravdy:


 17802

Voda - nejvzácnější kapalina lidstva

29. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

Není žádným tajemstvím, že vodu najdeme na Zemi ve třech skupenstvích: v pevném – led a sníh, v kapalném - voda a v plynném – vodní pára. Voda tvaruje nejen pevniny, hluboké kaňony, ale také do skal hloubí koryta řek a vodopády a pokrývá polární krajinu věčným ledem. O molekule vody je také známo, že je jednou z nejmenších molekul na naší nádherné planetě Zemi, na níž pokrývá právě kapalnou vodou 70% zemského povrchu. Proto je díky ní naše planeta jedinečná. A mnoho vědců po celém světě se snaží její tajemství odhalit. Jedním z nich je i světově uznávaný hydrogeolog a vědecký pracovník ve Výzkumném ústavu vodohospodářském a na Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy, a autor mnoha zajímavých knih právě o této matérii, Doc. RNDr. Zbyněk Hrkal, CSc.

Pane docente, z vašich nejznámějších knih vybírám O lidech a vodě, Voda včera dnes a zítra, Stopy bílého muže. Všechny mají společného jmenovatele vodu. Co vás přimělo zabývat se v těchto zmíněných knihách právě touto nejvzácnější látkou?

Brexitérská Británie: I psi nejsou jen na Vánoce, ale na vždy...

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Evropané odmítají brexitérskou Británii: "Je to prostě drzost myslet si, že migranti jsou jen něco jako kohoutek, který můžete pustit a zavřít, kdy se vám to hodí. Vždyť i v Británii se šíří varování: 'I pes není jen na Vánoce, je navždy. '"

Tomasz Oryński v jednom ze svých vystoupení v rozhlase BBC. Přetvítovala stránka Zachraňme britské zemědělství.


K tomu:


Francouzská televize zaznamenává další šílené potyčky Angličanů, kteří se perou kvůli benzínu:

"Když strach, že nebudu mít benzín, způsobí, že se britští řidiči zblázní..."




Británie: Panikářské vládnutí

29. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Po skoro týdnu mlčení, kdy se lékaři, zdravotníci a pracovníci pečovatelských domovů (jichž je v důsledku brexitu strašně málo, takže zbývající pečovatelé musejí pracovat neuvěřitelně dlouhé hodiny) nemohli dostat do práce, protože byl všude vyprodaný benzín, oznámil Boris Johnson veřejnosti, aby "nepanikařila a nakupovala benzín normálně". Jenže není kde.

V reakci na Johnsonovu kritiku občanů, že "bezdůvodně panikaří", vydal deník Times kritický obrazový komentář o jeho panikářské vládě. Na papíře před Johnsonem je napsáno "Krize kamionistů". Po dlouhém prodlévání začne křičet: "Ať jedná armáda!"

(Ta ovšem jednat stále ještě nezačala. Kdosi pod to na Twitteru napsal: "Nemáme nyní nejmenší armádu v historii?") 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
50205