Rusko zakázalo letadlům z EU přistávat v Moskvě

27. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Rusko reagovalo na skutečnost, že letecké společnosti přestaly létat do běloruského vzdušného prostoru odmítnutím povolit některým letadlům z EU přistávat v Moskvě. Povede to zřejmě k zákazu přistávání ruských komerčních letadel v zemích Evropské unie.

Ruské úřady pro letectví donutily rakouskou leteckou společnost Austrian Airlines, aby zrušila svůj let z Vídně do Moskvy. Společnost Air France už druhý den zrušila svůj let Paříž-Moskva poté, co jí bylo ve středu v Moskvě odepřeno povolení přistát.


29955

Dominik Feri a anatomie kritického myšlení

27. 5. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Když je oblíbená postava veřejného života, notabene taková, která je spojena s obranou určitých hodnot, vystavena do pozice, v níž právě tyto hodnoty svým údajným jednáním podrývá, dochází k pobouření či zklamání, ale na druhé straně k potřebě brát takové zobrazení skepticky, případně k nesnadnému vyrovnávání s tím, že by reprezentant hodnot, které člověk sám zastává, selhal. V případě Dominka Feriho je to právě tak, jak ukazují nekonečné diskuse na sociálních sítích, v nichž se objevuje vše: odsouzení, znechucení, lítost, uznání, obhajoba. Většinou podle toho, jakou sounáležitost daný člověk s touto narušenou reprezentací pociťuje. Je to vcelku pochopitelné v okamžiku, kdy nejde o soudní rozhodnutí, ale o svědectví zprostředkovaná prostřednictvím médií. Taková situace umožňuje nechat se vcelku libovolně zmítat emocemi. V tomto případě je ale možná úsudek poměrně dobře zpřesnit. 

30031

Přestaňte srovnávat Izrael s apartheidem v Jihoafrické republice, je to mnohem horší

27. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

V těchto dnech je běžné srovnávat institucionální rasismus v Izraeli a okupaci palestinských teritorií s režimem apartheidu, který byl praktikován v Jihoafrické republice. Do jisté míry je to odůvodněné. Režim apartheidu v JAR ale přes všechnu hrůzu a brutalitu nikdy nepoužíval stíhačky ani dělostřelectvo k bombardování a ostřelování perzekvované populace žijící v černošských čtvrtích. Izrael to tak dělal v minulosti a pokračuje v tom i nyní, píše výzkumník z Johannesburgu Thembisa Fakude.

30723

Analýza Českých elfů

Míra tematické a postojové blízkosti mezi českým zdrojem dezinformací Parlamentními listy a ruským propagandistickým zdrojem Sputnik

27. 5. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Čeští elfové zpracovali analýzu tematické a postojové shody mezi Parlamentními listy a Sputnikem. Jako vstupní data posloužily články z období mezi 3. lednem 2020 a 31. prosincem téhož roku. Celkem 547 textů bylo strojově identifikováno jako možný duplikát nebo převzatý text. Po ručním protřídění dat bylo 87 možných shod vyřazeno jako falešně pozitivní.

Rozhovor Britských listů 392. Jak se mě StB strašně bála. A co dezinformace dnes?

26. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



Jolyon Naegele, slavný reportér českého a slovenského vysílání Hlasu Ameriky, které na středních vlnách každý den v 21 hodin v sedmdesátých a osmdesátých letech poslouchalo celé Československo, vzpomíná v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem na dobu, kdy se ho bál Gustáv Husák. Jaké byly kořeny dezinformací tehdy a dosahují nějak do dneška? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. května 2021.


 17211

A porta inFeri

26. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Foto: Petr Veselý/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Poslanec TOP09 Dominik Feri po zveřejnění článků, které ho prostřednictvím osobních svědectví obviňují z nevhodného sexuálního chování a nejméně dvou případů znásilnění, odstoupil z funkce i z volební kampaně. V České republice se v podstatě jedná o první případ rezignace politika na základě skandálu tohoto typu. - Připomeňme, že populistický anticiganistický politik Jiří Čunek obdobnou kauzu v podstatě ustál "bez ztráty kytičky" a jeho voliči s ní neměli nejmenší problém.

 16478

USA posílají Palestincům finanční pomoc a Izraeli zbraně

27. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás trvá už týden. Šéf americké diplomacie Anthony Blinken se druhý den své cesty po Blízkém východě setkal s egyptským lídrem Abdelem Fattah al-Sísím. Blinken se také setkal jak s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, tak s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Blinken během těchto dvou separátních schůzek nastínil cíle Bidenovy administrativy na Blízkém východě.

 17211

Chování mužů v mocenských pozicích

27. 5. 2021 / Marie Heřmanová

čas čtení 2 minuty

Je smutné, pokud se v aktuální debatě okolo kauzy Feri pořád objevuje názor, že motivací jít s těmito věcmi ven může být to, že je před volbami, že on je politik, v pozici moci a nějak zajímavý a že toto je motivace ho obvinit a kdyby byl no name týpek, tak by se to nestalo, atd. atd. Jenže ono je to naopak - muži v pozici jako je Dominik Feri prostě mají dojem, že automaticky mají na něco právo a že je opravňuje k takovému chování.

30027

Peking v pandemii vytvořil propagandu šitou na míru. Evropané ji čtou a ani o tom neví

27. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Peking využil pandemii k vylepšení svého mediálního obrazu nejen rouškovou a vakcinační diplomacií. Zatímco ministrů vítajících na letišti čínské dodávky nedostatkových zdravotnických ochranných pomůcek si média všimla, postupné pronikání čínských narativů o covidu do zpravodajství už většině společnosti uniklo. Čerstvé výzkumy potvrzují, že Číně se díky propagandě a represím proti novinářům povedlo během covidu vylepšit svou image, upozorňuje Sinopsis ZDE

Pár poznámek k daním

27. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Což je to nudné téma, které sociální sítě zajímá jenom tehdy, když se někde zmíní slovo "zvýšení". Ale začněme u výdajů, píše Filip Pertold z CERGE-EI.

1. V Česku řada ekonomů vystupuje pro malý stát, což je přesně opak toho, co chce většina populace. Malý "stát" v kontextu Česka a jeho výdajů znamená školné, větší copayment ve zdravotnictví, povinné úspory na důchody, menší počet obcí/krajů, menší dopravní obslužnost veřejnou dopravou(dotace). Ani jedno není v programu žádné strany. Jinde dostatečně velké úspory nevidím.


21357

Kniha vyjde v září 2021

Podpořte vydání knihy Vybraných spisů Petra Uhla z let 1969-1989

27. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

V říjnu letošního roku oslaví disident, novinář a neúnavný bojovník za lidská práva Petr Uhl osmdesát let. Nakladatelství Neklid, provozované spolkem Svobodná knihovna z. s., připravuje u této příležitosti vydání knihu „Za svobodu je třeba neustále bojovat. Vybrané texty z let 1969-1989“, jejímž editorem je Matěj Metelec. Kniha přinese texty, jež shrnují myšlenkový kvas okruhu Hnutí revoluční mládeže, a ty nejdůležitější Uhlovy texty z éry Charty 77.


Podpořit vydání knihy.


Rozhovory Britských listů s Petrem Uhlem:


K obraně univerzalistických práv mě inspiroval muslim
ČR je na tom ve visegrádské čtyřce relativně nejlíp

Etnicky se nepovažuju za Čecha




30689

Nechápu..

Vzhůru za COVIDEM!

27. 5. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Rozumný člověk by si mohl uvědomit, že virus mutuje nejlíp v těch zemích, kde není společenská síla něco řešit, ať už organizačně nebo třeba masivním očkováním. Také všichni vědí, že existují země, které dobře slouží nákaze tím, že jí umožní pokojný a tvořivý tranzit. Co by udělal rozumný člověk žijící mimo tyto země? Tedy pokud nemá sílu nějak je ovlinit přímo a chtěl by se efektivně vyhnout velkým problémům doma? Snažil by se zamezit exportu a importu covidových mutantů.

20660

HOMELESS TALES

Dvě prosincové příhody

27. 5. 2021 / Vojtěch Landa

čas čtení 3 minuty

„Kde mám nohu!?" vzteká se invalida. A my za pultem jen rozpačitě krčíme rameny. Žádný papírek od předchozí směny, kde by bylo: „Kdyby někdo hledal nohu, tak je v levém šuplíku,“ jsme nenašli. Pan Čermák totiž skončil v nemocnici a nikdo o něm nic nevěděl. A jeho nohu tak se spoustou igelitek vyhodila úklidová směna, která má za úkol vyhodit vše bez milosti, protože jinak by to tu bylo obsypáno tunami tašek a pytlů, ve kterých si všichni nosí celý svůj majetek. Čermák se zdržel v nemocnici a nikdo nevěděl, kde je.

Další ze série příběhů lidí bez domova, které autor sepsal na základě své osobní pracovní zkušenosti.

30738

Pane Xavere Veselý, jste pokrytec, lhář, útočíte na kolegy v Českém rozhlasu. Co tu vlastně děláte?

27. 5. 2021

čas čtení 1 minuta


Člen Rady ČT, moderátor Českého rozhlasu a také informačního projektu XTV, který disproporčně dává prostor populistům a lidem s nízkým kreditem důvěryhodnosti (Václav Klaus, Pavel Bém, poslanci SPD a Trikolory, šéfredaktor MF Dnes Plesl, komentátor informačního serveru Info.cz Petr Holec atp.) pozval do pořadu Českého rozhlasu Tomáše Měcháčka, českého komika a herce. Ten slíbil panu Veselému, že ho pozve do své stand up show, neboť se v ní chce dlouhodobě zabývat pokrytectvím, přičemž pan Veselý je pro něj z toho důvodu ideální kandidát. Vedle chronického pokrytectví a prolhanosti poukázal na to, že pan Veselý spolupracuje na informačním projektu, který má nejasnou vlastnickou strukturu a jehož obsah je z hlediska novinářské etiky v rozporu s kodexem veřejnoprávního média. Podle Tomáše Měcháčka by pan Veselý, jenž mimo jiné útočí ad personam na kolegy z Českého rozhlasu, neměl v tomto médiu pracovat. Pro dokreslení kontextu působení pana Veselého na české mediální scéně je nutno poukázat na to, že v Radě ČT vytvořil jednotnou koalici s kolegyní Hanou Lipovskou, zastupující zájmy Václav Klause. Jejich snahou je výměna generálního ředitele ČT a s ohledem na veřejné působení a podporu konkrétních politických aktivit lze usuzovat, že snahou je nivelizovat jakoukoliv intelektuální a etickou hranici, čímž by se otevřely dveře populistům a jejich mediálním podporovatelům.

Bývalý poradce Borise Johnsona ho v sedmihodinovém slyšení obvinil z brutální neschopnosti, která stála životy desetitisíce lidí

26. 5. 2021

čas čtení 5 minut



Johnsonovi Cummings sdělil: "Celá situace je chaos: tahle budova je chaos. Víš velmi dobře, že umím sestavit schopné týmy a řídit je, ale ty se víc bojíš toho, že já bych měl moc zlikvidovat ten chaos, než se bojíš toho chaosu - a to je naprosto neudržitelná situace."
Johnson prý s tím se smíchem souhlasil a řekl: "Chaos znamená, že se všichni musejí obracet na mě, který tady rozhoduje."


Dominic Cummings, bývalý vrcholný poradce Borise Johnsona svědčil v sedmihodinovém slyšení v Dolní sněmovně o "surreálném" chaosu v Johnsonově úřadu premiéra v Downing Street během loňského roku a především loni v březnu, kdy Johnson neúspěšně a nekompetentně zápolil s koronavirovou pandemií. Cummings konstatoval, že Johnson je posedlý tím, co o něm píší média a neustále mění názor "jako nákupní vozík zběsile narážející do obou stran uličky v supermarketu".

Cummings mnohokrát zdůraznil, že Johnson je absolutně nevhodný pro funkci premiéra. Svědčil, že Johnson nechtěl zavést loni v březnu první lockdown, že toho litoval a neustále se bránil proti pozdějším karanténním omezením, navzdory doporučení mnoha lidí v Downing Street a že celkem "zemřely desetitisíce lidí, kteří zemřít nemuseli".

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17207

Mezitím v Absurdistánu 177:

Češi jsou zřejmě zrádci

26. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Je tomu už pár dní, co Lukašenkův režim unesl polské letadlo (ano, toto letadlo firmy Ryanair bylo registrováno v Polsku). A přesto náměstek ministra pro bezpečnost (to je totiž oficiální role Jarosława Kaczyńského ve vládě) k tomuto tématu ještě nepromluvil (nemluvě o žádných opatřeních vlády ohledně osudu předáků polské menšiny v Bělorusku, kteří byli uvězněni už před MNOHA MĚSÍCI). Možná svou práci  Kaczyński nebere až tak vážně?

Přesně to se dá podezřívat  po přečtení jeho nedávného rozhovoru pro týdeník Wprost, kde  Kaczyński říká, že nedávný zákaz potratů v Polsku vlastně není problém. "V novinách jsou reklamy, kterým člověk, i s průměrným intelektem, rozumí a může si zorganizovat potraty v zahraničí, levné i dražší,"   - řekl poté, co rozšířil pár lží na toto téma. Takže pro Kaczyńského  potrat není problém, tragédie stovek žen není problém, pokud dosáhl svého politického cíle tím, že zákazem potratů v Polsku nadchl církev i radikální pravici.   

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Indická varianta byla nalezena nejméně v 53 zemích světa

26. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V úterý 25.5. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 658 denních nákaz.    V ČR do 25.5.  zemřelo  30 054 lidí, je to denní nárůst o 13 mrtvých.  V nemocnicích je 741 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 659 433 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Jančura chce šířít nákazu ponoukáním Čechů, aby jeli jeho vlaky  "levně" do Chorvatska! Češi se skutečně hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku. Britská vláda apeluje na Brity, aby letos v létě nejezdili do zahraničí na dovolenou. 

V úterý 25.5. bylo očkováno 80 083 osob. Dosud  bylo v ČR první dávkou očkováno 3 541 635 lidí, druhou dávkou 1 248 618 osob.

- Varianta koronaviru, která byla poprvé identifikována v Indii, je nyní oficiálně zjištěna v 53 zemích světa, informuje ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Z neoficiálních zdrojů vyplývá, že varianta B.1.617 se vyskytuje ještě v dalších 7 zemích, celkem tedy v 60 zemích světa. Zpráva WHO uvádí, že indická varianta je nakažlivější, její úmrtnost se zkoumá. Globálně za poslední týden počet úmrtí a nákaz klesá, celkem bylo registrováno asi 4,1 milionů nových nákaz a 84 000 nových úmrtí - je to pokles nákaz o 14 procent a pokles úmrtí o 2 procenta ve srovnání s předchozím týdnem. Největší pokles zaznamenala Evropa a pak jihovýchodní Asie. Počty případů v severní a jižní Americe, ve východním Středozemí, v Africe a v západním Tichomoří zůstávají obdobné jako předchozí týden.

- V Anglii onemocnělo koronavirem během pandemie nejméně 77 000 zdravotníků.

- Počet pacientů nakažených koronavirem na jipkách ve Francii poklesl v úterý o 49 na 3447.

Rozhovor Britských listů 391. Jako kdyby Zeman na Hradě vyvěsil hákový kříž

20. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká televize a Český rozhlas informují o brutálním izraelském bombardování úplně jinak než světové sdělovací prostředky. On zpravodaj ČT v Tel Avivu nevidí, v kontextu práce tamějších mezinárodních novinářů, že českým divákům zkresluje informace? Když česká média veřejnosti zkreslují situaci na Blízkém východě, co ještě zkreslují? O tom hovoří Jan Čulík se zahraničním analytikem Britských listů Danielem Veselým. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. května 2021.

K tomu:

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16518

Ze 101 milionů očkovaných Američanů do konce dubna se covidem nakazilo 10 000 lidí

26. 5. 2021

čas čtení 2 minuty


Julie Cohnová byla plně očkovaná, když v březnu šla podpořit svého dvanáctiletého syna při hře košíkové. V polovině hry se zeptal, jestli si smí sundat roušku, bylo mu horko. Schválila to. O tři dny později ho bolelo v krku a měl pozitivní test na koronavirus, stejně jako jeho mladší bratr. Cohnová se o ně starala, myslela si, že je očkováním chráněna, ale 28. března se probudila s tím, co vypadalo jako chřipka. O den později měla také pozitivní test, píše New York Times.

Do konce dubna, kdy bylo v USA očkováno 101 milionů Američanů, zaznamenala Střediska pro kontrolu a zvládání nemocí CDC 10 262 případů nákazy očkovaných osob. Podle zprávy CDC z úterka 25.5. jde zřejmě o velmi podceněný počet.

 17208

Zapomenutí muži

26. 5. 2021 / Petr Chadraba

čas čtení 5 minut

 
Na podzim 2018 obydlely pražskou Kampu výjevy, které v Čechách dodnes vzbuzují údiv. Velkoformátové portréty Swedish Dads zobrazující muže na otcovské dovolené tam přivezl fotograf Johan Bävman z Malmö. Ve Švédsku vyplatila loni Försäkringskassan - obdoba české ČSSZ - třetinu rodičovské podpory otcům. Ano, Švédsko! V dubnu 2021 otřásá veřejností za tři týdny již pátá vražda, jejíž obětí je žena - často je podezřelým muž, kterého znala. Ne, Švédsko?

30649

Sekvenestrace

26. 5. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

 

Skvělé Česko dodalo do globální banky GISAID, která shromažďuje celogenomové sekvenace viru SARS-CoV-2, do poloviny ledna 2021 celých a úžasných 335 záznamů. Koncem ledna jsme to vylepšili na 614 a k 7. Květnu to bylo 2543 celogenomových sekvenací.

Sekvenování, aneb když budeme hledat a pátrat, šance na odhalení a zmapování nových přítomných mutací viru SARS-CoV-2 je tu.

Pokud nebudeme, tak budeme mutačně slepí. Kde mám tu hůl bílou? Budeme sekvenovat, nebo budeme nesekvenovat?

K čemu odhalovat mutace, když nám to ták skvěle jde.

KLDR a postkomunistická levice

26. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na Českém rozhlase Plus v pořadu Radiokniha probíhá v posledních dnech čtení ze svědectví uprchlíků z KLDR. Pozoruhodné je to, že to je tak trochu jako četba z tradiční společnosti 19. století. Podvýživa obyvatel, dětští bezdomovci umírající hlady, zákaz zamilovanosti, sex jako tabu, zákaz potratů. Systém kast: vyšší kasty mají blahobyt, nižší jsou na hranici smrtí hlady.

 17209

Svůj k svému: Lhář a podvodník, rasista a autoritář Johnson přijme v pátek v Londýně autoritáře Orbána

26. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Autoritáři, antidemokraté a populisté všech zemí, spojte se!


Orbán si kultivuje britské torye už opravdu velmi dlouho..., píše Anne Applebaum. A ti nemají skrupulí, že by se s diktátorem a autoritářem Orbánem neměli bratřit. Co je britským konzervativcům po demokracii, že? (JČ)


Boris Johnson v pátek přivítá s otevřenou náručí George Orbána, který hovoří o "muslimské invazi" do Evropy, dvakrát vetoval kritiku útlaku ČÍny v Hongkongu a loni naléhal, aby EU zrušila sankce proti Bělorusku. Downing Street tvrdí, že dobré vztahy s Budapeští jsou "životně důležité".


https://twitter.com/GeorgeWParker/status/1397278218235826178?s=20

 17205

"Preemptivní obrana" před Hřibem, aneb Jak chytit laušmaniázu

26. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Pixabay.

Názor, že se diktátorské Bělorusko, kde část populace vyšla do ulic na protest proti zfalšování voleb, "legitimně brání" únosem exilového novináře s polským pasem z mezinárodního civilního letu, otevírá Ruské federaci vynikající příležitost dotáhnout do konce i otevřeně vyslovené hrozby ohledně únosu pražského primátora Zdeňka Hřiba či starosty Řeporyjí Pavla Novotného a jejich souzení v Rusku - a to na základě putinských zákonů o zákazu porušovat státní monopol na výklad "Velké vlastenecké války".

 16706

Columbine v Kazani, čili "amerikanizace" Ruské federace

26. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Po tragické střelbě ve škole v Kazani ze dne 11. května začínají ruské reakce připomínat ty, na něž jsme zvyklí od Spojených států. Nejprve se objevily požadavky na zpřísnění kontroly držení zbraní, hned na to ale námitky, že taková kontrola "nebude fungovat" a začalo zakládání střeleckých organizací, které jakékoliv omezování odmítají.

 17206

Češi "stáhnou žalobu proti dolu Turów"

26. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

"Česká republika stáhne žalobu u Soudního dvora EU týkající se provozu hnědouhelného dolu v jihozápadním Polsku po přijetí dvoustranné dohody," uvedl náměstek polského ministra pro státní aktiva Artur Soboń.

 16415

Maďarsko: Experti odsuzují vládní plán vystoupit z evropského systému zajišťování vakcín

26. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Maďarsko je jedinou zemí EU, která se rozhodla nepodílet na příští fázi zajišťování společného vakcín. Proto nedostane další dodávky vakcíny Pfizer. Podle oficiálního vysvětlení má Budapešť dostatek vakcín i bez nové dodávky, takže další Pfizery nejsou nezbytné. Nicméně oznámení překvapilo četné maďarské experty, kteří rozhodnutí Orbánovy vlády odsoudili.

 16415

Ruská PR agentura se snažíla zkorumpovat západoevropské influencery, aby zdiskreditovali vakcínu Pfizer

25. 5. 2021

čas čtení 2 minuty


Francouzští a němečtí youtubeři, blogerové a influenceři dostali nabídku peněz od PR agentury, se sídlem údajně v Británii, se zjevnými ruskými vazbami, aby lhali svým subskribentům, že na vakcínu Pfizer/BioNTech zemřely stovky lidí.

Agentura Fazze, která o sobě tvrdila, že je to "platforma pro marketing influencerů, která propojuje blogery a zadavatele reklamy", o sobě tvrdila, že má sídlo na adrese 5 Percy Street v Londýně, ale není tam registrována. V úterý Fazze zrušila své internetové stránky a znepřístupnila svůj účet na instagramu.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Nedostatek kyslíku hrozí kolapsem zdravotnictví v 19 zemích světa

25. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 24.5. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 695 denních nákaz.    V ČR do 24.5.  zemřelo  30 041 lidí.  V nemocnicích je 816 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 658 778 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Jančura chce šířít nákazu ponoukáním Čechů, aby jeli jeho vlaky  "levně" do Chorvatska! Češi se skutečně hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku. Britská vláda apeluje na Brity, aby letos v létě nejezdili do zahraničí na dovolenou. 

V pondělí 24.5. bylo očkováno 74 833 osob. Dosud  bylo v ČR první dávkou očkováno 3 491 746 lidí, druhou dávkou 1 215 897 osob.

- Vakcína firmy Moderna brání šíření nákazy covidem u mladých lidí ve věku 12-18 let. Vakcína Pfizer/BioNTech byla už schválena v USA pro použití pro děti ve věku od 12 do 15 let: Testy prokázaly její ještě větší účinnost v této kategorii než u lidí ve věku od 16 do 25 let. Pfizer nyní zahájil testy ohledně účinnosti své vakcíny u dětí ve věku od šesti měsíců do 11 let. Zjevně se ještě letos chystá hromadné očkování dětí, zpočátku v USA. ZDE   

- Z dat vyplývá, že Nepál, Írán a Jihoafrická republika patří k 19 zemím, které jsou nejohroženější nedostatkem kyslíku pro hospitalizované pacienty nakažené covidem. Nejohroženější nedostatkem kyslíku jsou  Indie, Argentina, Írán, Nepál, Filipíny, Malajsko, Pákistán, Argentina, Kostarika, Ekvádor a Jihoafrická republika. Ty země očkovaly méně než 20 procent svého obyvatelstva.  ZDE 

- Lékaři v Afghánistánu jsou připraveni na rychlé šíření indické varianty koronaviru.

- V Hongkongu zřejmě bude nutno vyhodit miliony dávek vakcín, protože se tamější občané, kteří nedůvěřují Pekingem kontrolované vládě, nechtějí nechat očkovat.

 17203

Squaterský kolektiv symbolicky zabavil kancelář exekutora Ivo Luhana

25. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Ten si znovu vyměřil statisícovou odměnu za někdejší vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika, přestože jeho praxi označil za zcela nepřijatelnou i Ústavní soud.

Squaterský kolektiv Opravdu dobré squaty (ODS) symbolicky zabavil kancelář exekutora Ivo Luhana. Ten si, z rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) nezákonně, vyměřil téměř třísettisícovou odměnu za někdejší vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově. Přestože je suma podle soudu v příkrém rozporu s právem, Luhan jeho stanovisko nerespektoval a znovu sám pro sebe stanovil podobně neúměrnou odměnu ve výši téměř čtvrt milionu.

Bezprecedentní akt státního terorismu versus právo na obranu

25. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Lukašenkův režim přinutil letoun společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohl zatknout novináře a Lukašenkova kritika Ramana Prataševiče. Tomu nyní hrozí dlouholetý žalář. Vlády evropských zemí vzplály spravedlivým hněvem na adresu Lukašenkovy vlády, přičemž padají tak silné výrazy jako „bezprecedentní akt státního terorismu“ nebo „teroristický útok na země EU“. Ano, Minsk podle všeho provedl státem posvěcený únos civilního letu, aby si mohl vyrovnat účty s jedním disidentem. Je to samozřejmě odsouzeníhodné. Nicméně bouřlivé reakce západního společenství v tomto případě a sveřepé mlčení, či naopak vřelý souhlas v daleko závažnějších kauzách opět názorně ilustrují, že pokrytectví a dvojí metr je jeho oblíbenou metodou při hodnocení různých geopolitických jevů. 

Konzervativní známí a liberální image

25. 5. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


Březnové setkání konzervativní členky Rady České televize Hany Lipovské s jedním z ředitelů skupiny PPF Vladimírem Mlynářem přineslo více otázek než odpovědí. Po náhlé smrti Petra Kellnera počátkem letošního roku jsou vztahy mezi holdingem a konzervativními politiky stále pozoruhodným tématem.

Setkání Lipovské a Mlynáře, tedy členky rady veřejnoprávní televize s osobou odpovědnou za mediální komunikaci PPF (vlastníka regionální mediální skupiny CME zahrnující televizní stanice včetně české TV Nova), bylo podivné samo o sobě. Ještě pozoruhodnější však bylo, jak účastníci setkání podali různé výklady o tom, proč se setkali a o čem přesně diskutovali.

 17200

S teroristy se nevyjednává?

25. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Pixabay.

V posledních letech často slýcháme tvrzení, že mediální profese údajně vlivem současných technologií a sociálních trendů relativně ztrácejí na významu. Možná to teoreticky platí v demokraciích; nicméně v autoritářských a totalitních systémech zůstává význam aktuální informovanosti veřejnosti v zásadě nezměněn. Víkendový akt státního terorismu, při němž běloruská diktatura zajala zakladatele informační sítě NEXTA, zmíněnou trivialitu opět připomněl všem, kdo jsou vůbec ochotni si všimnout.

Zajímavá podpora Pavla Rychetského Igoru Střížovi

25. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 



V neděli v Otázkách V. Moravce zažil moderátor, ale já také, velké překvapení, když se Pavel Rychetský, dlouholetý předseda Ústavního soudu, bývalý ministr spravedlnosti a významný politik s disidentskou minulostí, zastal vojenské prokuratury z doby normalizace. Moderátor vytáhl toto téma v souvislosti s hledáním nového nejvyššího státního zástupce místo Pavla Zemana, který odchází.

 16637

Varování z USA: Pandemie mezi neočkovanými zuří stejně silně jako dříve

25. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Počet nákaz na covid-19, úmrtí a hospitalizací ve Spojených státech klesá, píše Washington Post. 19. května 2021 byl průměrný týdenní počet nákaz v USA nejnižší za posledních 11 měsíců. Avšak tento pozitivní pohled skrývá sílu pandemie u neočkovaných lidí. Téměř polovina Američanů je očkována - a ti jsou většinou chráněni před nákazou.

Ovšem například ve státě Washington je týdenní počet nákaz u neočkovaných lidí stejně vysoký, jaký byl v polovině ledna 2021, kdy byla v USA pandemie skoro na vrcholu.

Gaza: Vydáni na milost a nemilost jiným, s jejich válečnými stroji

25. 5. 2021

čas čtení 4 minuty



Americký ministr zahraničí Anthony Blinken nepřijede do Gazy. Avšak aby byl člověk schopen pochopit, také to tu je, tady žít, tady existovat, musíte tady být. A my jsme tady od pátku. Zaznamenali jsme alespoň trochu, jaké to je tady žít.

* * *
(hluk dronů)

Reportér Matt Frei: Obloha je modrá, ale zvuk dronů je demoralizující a nikdy nepřestává. Jsou to drony Izraele, jeho trvalé oči v Gaze. Vidí všechno, ale samy jsou neviditelné.

Psychiatr: My je tu slyšíme pořád.
Matt Frei: Ty drony?
Psychiatr: Nevím, kde jsou, ale slyšíme je pořád.

Jak peníze a politika okrajují vaše média

24. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Slovinský portál Žurnal24 se o víkendu věnoval zhoršující se situaci svobody médií nejenom ve Slovinsku, ale i v dalších zemích EU. Vzestup populistické politiky v posledním desetiletí se dramaticky podepisuje na klesající úrovni demokracie. Thierry Breton, komisař EU pro vnitřní trh, při prezentaci opatření na ochranu novinářů kromě Polska a Maďarska poukázal také na problémy s mediální svobodou a pluralismem ve Slovinsku a v Česku.

Svět zuří nad pirátským únosem letadla Ryanairu, ale bezmocně

24. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken se připojil k evropským vedoucím politikům a také odsoudil pirátský únos komerčního letadla letecké společnosti Ryanair do běloruského hlavního města Minsku, kde běloruská tajná policie zatkla opozičního aktivistu Romana Protaseviče a další osoby. Evropští politikové odsoudili "státní teror a únos", jehož se dopustil běloruský stát a v pondělí mají jednat o tom, jaké akce podniknou proti Bělorusku. Bělorusko donutilo stihačkou komerční letadle evropské společnosti Ryanair letící z Atén do Vilniusu, aby přistálo v Minsku.

 17198

Timothy Snyder: Bělorusko by neuneslo letadlo EU bez souhlasu Ruska

24. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Bělorusko by neuneslo letadlo z EU bez souhlasu Ruska, píše historik Timothy Snyder. Je možné, že ten únos letadla byla dokonce ruská iniciativa. Bylo by dobré to zjistit. Ruský plán by byl: trestné sankce proti Bělorusku zaženou Minsk hlouběji do náručí Kremlu. Proto by Evropská unie měla uvalit sankce jak na Bělorusko, tak na Rusko. A Německo by mělo zrušit Nord Stream 2. Kvůli tomuto. Kvůli Navalnému. A protože bylo šokující odměnit Rusko plynovodem za invazi na Ukrajinu.

https://twitter.com/TimothyDSnyder/status/1396549642695946241?s=20

Je nepravděpodobné, že by mělo s únosem letadla Ryanairu do Minsku Rusko cokoliv společného

24. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Moderátorka: Myslíte si, že Rusko vědělo o unesení tohoto letadla předem?

Sir Tony Brenton, britský velvyslanec v Moskvě v letech 2004-2008:
Myslim si, že je to hodně nepravděpodobné. Lukašenko se v každém případě snaží udržovat si od Putina odstup a tohle nemá charakteristiky operace, kterou by Rusko ochotně podpořilo. V této chvíli to vypadá, že Rusko s tím nemělo nic společného, takže reakce Západu se bude muset soustředit na Bělorusko, jakkoliv by chtěly západní mocnosti reagovat na Rusko. A to bude mít ten dopad, že to zatlačí Bělorusko více do náruče Ruska. Což samozřejmě bude Moskvě velmi vítané.

Moderátorka: Takže jak myslíte, že by na to EU měla reagovat?

 17189

Británie: Šílený Johnson chce rozvolňovat, avšak vakcíny jsou proti indické variantě účinné až 14 dní po druhém očkování

24. 5. 2021

čas čtení 5 minut

Z nejnovějšího vědeckého výzkumu vyplývá, že vakcína Pfizer/BioNTech je čtrnáct dní po druhém očkování účinná proti indické variantě koronaviru z 88 procent. Proti předchozí, méně virulentní britské vakcíně, měla po druhém očkování účinnost 93 procent. Vakcína AstraZeneca je proti indické variantě po druhém očkování účinná z 60 procent. Proti předchozí britské variantě měla účinnost po druhém očkování 66 procent. Potíž je, že proti indické variantě jsou obě vakcíny účinné po prvním očkování jen z 33 procent. Světová zdravotnická organizace konstatuje, že vakcíny musejí být účinné nejméně z padesáti procent. Proto je nesmírně důležité, aby bylo obyvatelstvo co nejdříve očkováno oběma vakcínami, a to všude na světě. Pokud nebudou očkováni všichni lidé všude, jsme nadále ohroženi smrtícími variantami, které se mohou vakcínám vyhnout. Ovšem bohatý svět krátkozrace nutnost očkovat i lidi v třetím světě ignoruje. Těžce postižené země jako Nepál nemají teď vakcíny žádné. Neočkované země se stávají rejdištěm nových nebezpečných variant, které se brzo rozšíří všude.


Moderátorka: Britská vláda činí optimistické výroky o zrušení karanténních opatření. Sdílíte její optimistické hodnocení?

Dr Deepti Gurdasani, klinická epidemioložka, Queen Mary University, Londýn: Ne. Myslím si, že to, co vyplývá z dat, je ve skutečnosti v protikladu s optimismem, jehož jsme svědky u vlády a v médiích. To, co bylo obsaženo ve včerejší zprávě vládní organizace Public Health England je, že ta nová indická varianta tvoří asi 50 procent veškerých v současnosti v Británii sekvenovaných nákaz.

 17197

Covid se šíří v nejproočkovanější zemi světa. Proč?

24. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Malé souostroví Seychelly, severovýchodně od Magadaskaru v Indickém oceánu, je nejočkovanější zemí světa proti covidu-19.

Bylo tu 71 procent lidí očkováno nejméně jednou dávkou vakcíny a 62 procent bylo plně očkováno oběma dávkami. Z těchto bylo 57 procent očkováno čínskou vakcínou Sinopharm a 43 procent britskou vakcínou AstraZeneca.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Psi dokáží detekovat nákazu covidem za méně než za vteřinu

24. 5. 2021

čas čtení 5 minut

 

V neděli 23.5. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 197 denních nákaz.  (O víkendu se řádně netestuje, zdravotníci jedou na chatu.)  V ČR do 23.5.  zemřelo  30 028 lidí.  V nemocnicích je 820 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 658 092 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

Dosud  bylo v ČR první dávkou očkováno 3 422 560 lidí, druhou dávkou 1 175 400 osob. Údaje o počtu očkování v neděli 23.5. nebyly zveřejněny.

- V ČR se mohou na očkování nyní  registrovat lidé od 35-39 let, z idiocie, sobectví a hloupého individualismu to většinou ignorují. Zájem o registraci je o polovinu nižší než u lidí starších 40 let. Hloupí Češi si neuvědomují, že svým neodpovědným ignorantstvím ohrožují na životě své spoluobčany. Netuší také, jak je zjevné ze silně postižených zemí jako Indie, že na nové varianty nyní umírají i mladí lidé.

- Ze studie vydané v pondělí vyplývá, že lidé nakažení covidem vydávají zvláštní zápach, který dokáží cvičení psi identifikovat s vědeckou přesností. Zatímco lidé mají v nose jen asi 5 milionů čichových receptorů, psi jich maji 300 milionů. Ze studie vyplývá, že psi dokáží identifikovat nákazu covidem v 94,3 procentech případů. Laterální testy jsou spolehlivé v 58 - 77 procentech případů, PCR testy v 97,2 procentech případů. Jenže psi identifikují covid okamžitě, čímž jsou daleko efektivnější než PCR testy. Vycvičit psa na zjišťování covidu trvá 10 týdnů. Jsou odměňováni pamlskem nebo míčkem, když identifikují covid správně nebo když ignorují předmět, který není nakažený covidem. Psi jsou cvičeni pomocí triček, ponožek a roušek, které věnovala veřejnost a zdravotnici, někteří z nichž měli pozitivní test na covid. Psi jsou k rychlé detekci užiteční především na letištích. ZDE 

- Bývalý britský premiér Gordon Brown varoval, že svět musí rychle poskytnout vakcíny zemím třetího světa, jinak se odtamtud i do zemí prvního světa  rozšíří nezvládnutelné nové varianty covidu, které se vyhnou vakcínám. Alarmující je situace zejména v Africe, africké země nemají infrastrukturu pro zjišťování rozšíření nákazy ani pro genetické sekvenování, tak se vůbec neví, jaká je tam situace, kolik lidí je tam nakaženo, kolik lidí umírá a jaké se tam šíří varianty covidu. Těmto zemím je nutno rychle pomoci s vybudováním řádné infrastruktury.

Gaza: Proč bombardují knihkupectví? A pomozte mi mám izraelskou raketu v posteli!

23. 5. 2021

čas čtení 4 minuty


V minulých dnech došlo k podstatné změně narativu o izraelsko-palestinských vztazích. Je to důsledek součinnosti řady faktorů. Nejdůležitější je schopnost Palestinců zdokumentovat a vysvětlit, jaký je jejich každodenní život v područí a za vojenské okupace širšímu, globálnímu publiku, píše britský intelektuální časopis Prospect.


https://twitter.com/AbiWilks/status/1396807904578187271?s=20
https://twitter.com/AbiWilks/status/1396807904578187271?s=20


Reportér Matt Frei, Gaza: K obrovské míře ničení se dostaneme za okamžik. Musím ale říci, že jazyk, který používá americký ministr zahraničí, o nutnosti vytvořit v Izraeli dvojstátní řešení, je naprosto nedůvěryhodný, jak pro Palestince, tak pro Izrael. Musejí najít nějaký jiný jazyk. Je zapotřebí nového myšlení o tomto procesu. Pokud to má vůbec fungovat. Pokud by se tato krize měla stát skutečnou příležitostí pro změnu. Protože pokud se to nestane, to, co se tu teď dělo, se bude jen opakovat.

Toto je Wachta, neboli ulice Jednoty. Minulý týden nejvražednější ulice v Gaze. Toto jsou domovy tří rodin: al-Orbových, Eshkuntalových a Kolakových. Celkový počet mrtvých: čtyřicet šest. Včetně dvaceti dětí.


Ale i v Gaze měli někteří z pekla štěstí a unikli. Tato rodina nebyla doma, když v jejich ložnici přistála raketa. Raketa, která naštěstí nevybuchla.


Žena: "Našla jsem to přímo tady, u zdi, až ke skříni. Když jsem si uvědomila, co to je, byla jsem šokována. Začala jsem křičet, Pomozte mi! Mám doma raketu! Pomozte mi!"

Myanmarská armáda vraždí mládí země, svět před tím zavírá oči, Rusko s vrahy zahajuje těsnou spolupráci

23. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


22letý Hlyan Phyo Aung byl studentem stavebního inženýrství. Ráno 27. března byl jedním ze statisíců mladých lidí v Myanmaru, kteří se při celonárodním protestu dožadovali ukončení vojenského puče. Připojil se k protestu ve svém rodném městě Magway. Brzy byl obklopen po zuby ozbrojenými vojáky, z nichž jeden mu nařídil, aby mu ukázal ruce.

Když to udělal, voják  Hlyan Phyo Aunga střelil do pravé paže. Voják mu také utrhl kus ruky. „Takže, kde je teď tvoje maminka?“ posmíval se voják,  měl na mysli Aung San Suu Kyi, vůdkyni svržené civilní vlády v Myanmaru, kterou nazývají „matkou“.

Poté, naprosto bez váhání, když student klečel, vystřelil přímo na ruku Hlyana Phyo Aunga a úplně mu ji ustřelil.

O trvalém traumatu dětí bombardovaných v Gaze. Jak byste na to reagovali vy?

23. 5. 2021

čas čtení 5 minut

 

Šestiletá Suzi byla pohřbena v hromadách trosek po šest hodin. Její domov byl zničen v Gaze izraelským leteckým úderem. Její matka a její čtyři sourozenci zemřeli. V nemocnici leží vedle svého otce. Drží se za ruce a čelí novému životu bez své rodiny.

Video ZDE

"Otec: Naplnil mě veškerý hněv vesmiru, ale když jsem se dověděl, že jedna z mých dcer je naživu, řekl jsem si, Díky Bohu, protože tahle dívka zachová aspoň trochu z úsměvů mých druhých dcer."

V Gaze není moc prostoru pro nevinnou hru. Tyto sestry si musejí přestat hrát, když hluk bombardování se nebezpečně přiblíží. Jejich otec zveřejnil na YouTube videa, která byla silně sdílena, jejichž cílem bylo odvést pozornost jeho dětí od násilí. Několik dní po této nahrávce byl usmrcen leteckým úderem.

Tento chlapec přišel o svůj domov. Potlačuje pláč a snaží se z trosek vyhrabat některé své věci.

Hospodaření OSBL za duben 2021

18. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 909.33 výdaje byly  61 731.50 Kč. Zůstatek ke konci dubna byl 93 128.56  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci dubnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

21084