Nejekologičtější vláda v dějinách České republiky

26. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Pixabay.


Andrej Babiš se rozhodl rozvrátit kritiku opozice týkající se národního plánu obnovy. Námitku, že Česko podceňuje a fixluje ekologické projekty, zneškodnil opravdu originálně: Návratem Kena na ministerstvo zdravotnictví se totiž stává prvním českým premiérem, který dovedl do konce projekt recyklace ministrů.

Připomeňme, že Adam Vojtěch byl slabým a nekvalifikovaným šéfem rezortu zdravotnictví, který si jen jednou dovolil postavit se svému šéfovi: Když vloni koncem léta na doporučení expertů navrhl obnovit povinnost nosit roušky ve veřejných prostorách. Babišův "selský rozum" ovšem velel před podzimními volbami o probíhající pandemii vůbec nemluvit a předstírat, že jsme "best in COVID". (Dnes je ČR po Maďarsku bohatě zásobeném ruskými a čínskými vakcínami v úmrtnosti na 100 000 obyvatel druhá nejhorší na světě.)

Vojtěch oblíbený sentimentálními babičkami tedy reprezentuje předvolební návrat od stavu, který po řadě zakopnutí a s jistými rezervami zavedl exministr Blatný - totiž soustavné naslouchání doporučením expertů - k Babišovu "selskému rozumu". K obratu umetl cestičku již končící Arenberger, mj. nahrazením expertní skupiny MeSES "politicky korektními" osobami. Máme se tedy opět na co těšit. Letní teploty omezující infekčnost viru zatím nedorazily a ústup pandemie může v atmosféře bezstarostné euforie rychle narazit. Každopádně vyčkejme na podzim - s nástupem chladnějšího počasí uvidíme, jak si "selský rozum" poradí s faktem, že prostý návrat do normálu se nekoná.

Recyklace ministrů každopádně představuje opravdu originální příspěvek české polistopadové politické kultuře. Je nač se těšit, protože to může znamenat, že pokud Vojtěch odzírající z úst šéfa opět nezvládne podzimní recidivu pandemie, do křesla se vrátí protipandemická opatření osobně porušující Prymula, případně znova Arenberger - o němž mimochodem koluje vtip, že americká sonda Ingenuity objevila na Marsu nejméně sedm jeho utajovaných nemovitostí.

Zatímco v klasické české komedii zazněla kdysi zásada "Padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina", Babišova vláda v představení své vlastní koňské opery přispěla k žánru filozofií cosmesitosmesismu - naprosto originální verzí dominantního nechumelismu. 

Příslušná Vojtěchova replika samozřejmě zní: "Čo bolo, to bolo, terazky som ministrom."

Byť to celé de facto znamená přiznání, že rozhodnutí vlády napříště místo expertů řídí druhořadí youtubeři, kteří s požadavkem na Vojtěchův návrat přišli už v říjnu 2020.

1
Vytisknout
7446

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2021