Rozhovor Britských listů 469. Fialova vláda ve slepé uličce

17. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Od prosince je ve funkci v ČR nová koaliční vláda Petra Fialy, jenže její jednání vyvolává značné pochybnosti. Dokáže je rozptýlit politolog Jiří Pehe v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. února 2022.

Rozhovory Britských listů na téma:

 16933

Přímé důkazy o tom, že ruské zájmy jsou v dezinformačních a politických symbiotických kruzích vždy až na prvním místě

Testování hybridu na českém internetu aneb co je víc než nejvíc

17. 2. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Když někdejší premiér Babiš a ministr vnitra Hamáček neplánovaně "žmoulali čepice" a nervózně přitom oznamovali občanům, že exploze v muničním skladu ve Vrběticích a smrt dvou lidí není nehoda, nýbrž akce ruské zpravodajské služby GRU, byl víkend. I přesto, že v tuto dobu jsou pravidelně dezinformační aktivity relativně utlumeny, reakce na toto odhalení byla okamžitá. Během neděle se objevila řada zpochybnění nebo dezinterpretací, které měly buď zbavit Rusko viny, nebo ho postavit do světla země, která to myslí dobře. Například narativem o údajném prodeji munice ISIS, který následně zaútočí na i na naše území, čemuž vlastně GRU zabránila. Je vcelku jedno, jak tupé jsou dezinformační příběhy, jde o to, jak rychlý je "rapid response management" v takových případech. Stejně jako tehdy, i situace na ukrajinských hranicích ukazuje, co je významným hybatelem dění na dezinformačním ceně a co následně vyvolává důsledky v podobě šibenic na náměstích a fyzického obtěžování těch, kdo jsou digitálnímu mohu představení jako původci zla.

 18414

Okouzlit naši historickou vizi – odpověď na Mirka Vodrážku

17. 2. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 5 minut

Muriel Blaive reaguje na článek Mirka Vodrážky vydaný v Nové orientaci ZDE.

Editorovi Nové orientace poslala v přípravné, nedefinitivní verzi soukromě níže uvedený článek, ten z něho vytrhl citaci a zveřejnil ji na Facebooku spolu s polemikou, proč článek vydávat nebude.  Muriel Blaive byla překvapena, že pan Hlaváček publikoval její  soukromě zaslaný text:


* * *

Po dlouhá léta jsem se snažila snášet společenskovědní „analýzy“ Mirka Vodrážky v relativním tichu, protože mi ho bylo líto. Pro ty, kteří byli před rokem 1989 aktivní proti režimu, aniž by se proslavili, kteří snášeli represe, ale nezískali z nich žádný sociální kapitál, a kteří byli natolik slušní, že po sametové revoluci neskočili na špek oportunismu (bůh ví, že někteří postkomunističtí politici neměli žádné skrupule tohoto druhu), muselo být období po roce 1989 opravdu těžké. Vedla jsem rozhovory s několika takovými lidmi, kteří byli pochopitelně dost rozhořčeni svou osobní situací a nedostatkem uznání. Jejich případy jasně ukázaly světu, že skromná a neviditelná slušnost a odvaha před rokem 1989 se na individuální úrovni po roce 1989 nevyplatila. Nemohu si také pomoci, ale Vodrážkova záliba ve francouzských filozofech a společenských vědcích mi připadá docela dojemná. Většina z nich byla profesory mé alma mater, Ecole des hautes études en sciences sociales v Paříži – školy, která byla zároveň antikomunistická a levicová.

 18433

V padesátých letech měla britská televize od 18 do 19 hodin pauzu ve vysílání - aby rodiče uložili malé děti do postele!

17. 2. 2022

čas čtení 5 minut

 

Každý večer v 18 hodin obrazovka zhasla: pozoruhodný příběh o pauze v televizním vysílání

V padesátých letech musely televizní přijímače v Británii přestat vysílat, aby rodiče mohli uložit děti ke spánku. Jak se to vůbec mohlo zdát jako dobrý nápad? Bylo to zrušeno tuto středu před 65 lety
 

V roce 1953, když bylo Normě Youngové sedm let, si zakoupila její rodina jako první v glasgowském činžáku televizi. Byla to velká událost - Youngovi si museli vybrat mezi autem a televizí. Rozhodli se pro 14palcový televizor Ekco, který byl stejně dlouhý jako široký - a Normě se otevřel svět. Ale každý večer v 18 hodin obrazovka zhasla a Normino dívání se na televizi skončilo.

Nebylo to tím, že by jí rodiče regulovali čas strávený u televize - byl to stát. Přerušení vysílání každý večer mezi 18. a 19. hodinou bylo zrušeno před 65 lety vládním opatřením, kterému se hovorově říkalo "příměří pro batolata".

 18196

Svět vydává ročně 1,8 bilionu dolarů na dotace na své zničení

17. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Nový výzkum varuje, že lidstvo "financuje své vlastní vymírání" prostřednictvím dotací, které poškozují klima a divokou přírodu.

 
Podle nové studie vydává svět každoročně nejméně 1,8 bilionu dolarů na dotace, které vedou k vyhubení volně žijících živočichů a ke zvýšení globálního oteplování, což vyvolává varování, že lidstvo financuje své vlastní vymírání.

Od daňových úlev pro produkci hovězího masa v Amazonii až po finanční podporu neudržitelného čerpání podzemních vod na Blízkém východě - miliardy dolarů vládních výdajů a dalších dotací poškozují životní prostředí.

Zaútočí Rusko na Ukrajinu?

17. 2. 2022

čas čtení 16 minut



Jan Čulík: Dobrý den, vážení televizní diváci.  Amy Mackinnon vystudovala politologii,  rusistiku a také česká studia na univerzitě v Glasgow a nyní zastává funkci reportéra pro národní bezpečnost v americkém časopise Foreign Policy. Je tedy expertka na Rusko, na bezpečnost Spojených států a právě se vrátila z Kyjeva.  Budeme s ní dnes hovořit anglicky,  proto se omlouvám za ty titulky,  o nynější krizi Rusko-Ukrajina.  Amy, dobré odpoledne. Vy jste se právě vrátila z Kyjeva, jaké to tam bylo?

 18414

Několik úvah o historii, paměti a demokracii

14. 2. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 43 minut

Koncepce rozvoje a dalšího směřování Ústavu pro studium totalitních režimů


Očekávanou formou ucházení se o pozici ředitele ÚSTR je sestavení programu s klíčovými body, čímž se identifikují problémy a nabízejí konkrétní řešení. Moje koncepce bude postavena tak, že má hlavně filozofický charakter. V Ústavu pracuji od července 2014, předtím jsem byla od května 2013 místopředsedkyní jeho vědecké rady. Tento projekt vychází z mých zkušeností zúčastněné pozorovatelky nasbíraných během těchto devíti let. Moje koncepce spočívá v tom, že existuje důležitější a naléhavější úkol než rozhodovat o technických detailech reorganizace ústavu: tímto naléhavým a důležitým úkolem je změnit náš přístup k minulosti.

 18398

Prosíme, neignorujte náš "reklamní" banner

9. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Vážení čtenáři,

rádi bychom se pokusili vystoupit z omezeného okruhu čtenářů a informovat o existenci Britských listů širší veřejnost.

Apelujeme tedy na vás:

Mohli byste prosím pokaždé, když si na Britských listech otevřete nějaký článek, kliknout na odkaz na sociálních sítích, na Facebooku či na Twitteru?

Děkujeme.

Jan Čulík
Britské listy

 17023

Výběr prokremelských propagandistických narativů z dezinformačních obsahů

Seznam sedmi největších ruských lží o Ukrajině

17. 2. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

RUSKÁ LEŽ 1: "Ukrajina není opravdový stát, Ukrajinci nejsou skutečný národ." 

Toto tvrzení slouží k obecné delegitimizaci protivníka. Je zaměřeno spíš na domácí (ruské) publikum, ve kterém posiluje dojem, že má z nějakých důvodu Rusko na Ukrajinu "nárok" a zejména, že Ukrajina nemá nárok na to, sama si určí ať svou budoucnost a směřování. Toto tvrzení otevřené šíří i Putin osobně.

 18301

Za světový mír!

17. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Kvíz, píše Jiří Hlavenka. Níže uvedený text poslal/a (dám schválně hodně možností, ať to máte těžké):

1) Lubomír Volný
2) Nela Lisková
3) Josef Skála
4) Jaromír Foldyna
5) Martin Nejedlý
6) Sergej Lavrov
7) Вáцлав Клаус

29885

Frustrovaní radikálové nezmizí odezněním pandemie, proti čemu budou "rebelovat"?

17. 2. 2022

čas čtení 1 minuta


Frustrovaní radikálové nezmizí odezněním pandemie, píše Otakar Foltýn. Jsou vzteklí a chtějí se mstít za svoji nespokojenost. Chtějí být aspoň jednou v životě něčím důležití. Ať to stojí, co to stojí. Znaky laciného disidentství antivax-frustrátů popsané Petrem Honzejkem v jeho komentáři pro Hospodářské noviny:
• Pandemičtí demonstranti si připadají jako disidenti, bojovníci za svobodu. Jenže zatímco disidenti bojovali s komunistickým režimem kvůli pocitu odpovědnosti za celou společnost, nynější pseudodisidenti bojují převážně jen za sebe. Za to, aby si mohli dělat, co chtějí, bez ohledu na to, co to způsobí ostatním.
• Dobře o tom svědčí paradoxní povaha jejich chování. Racionální a společensky odpovědné by bylo snažit se, aby byla pandemie co nejdříve pryč. Tedy když odmítám jedno opatření, podpořím jiné. Například – nechci lockdown, podpořím očkování. Nechci očkování, chráním sebe i své okolí rouškou.
• Jenže přinejmenším jádro demonstrantů odmítá úplně všechno. Nechtějí omezení, nechtějí očkování, nechtějí nic. Možná jim není úplně jedno, kolik lidí zemře, ale když vidí čísla, jednoduše je buď zrelativizují, nebo rovnou popřou. Svoboda je v jejich pojetí úplně odpojená od odpovědnosti.

 16637

Očkování snižuje pravděpodobnost onemocnění dlouhým covidem, zjistily studie

16. 2. 2022

čas čtení 1 minuta


Britská zdravotnická agentura upozorňuje na výzkum, který rovněž naznačuje, že očkování může oslabit příznaky dlouhého covidu u neočkovaných osob



Očkování proti covidu  snižuje riziko vzniku dlouhého covidu. U už covidem nemocných pacientů může po očkování dojít k oslabení příznaků, vyplývá z rozsáhlého přehledu Britské agentury pro zdravotní bezpečnost.

 18422

Je nutné zakázat kamna na dřevo

16. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Británie: Pálením dřeva vypouštíme do ovzduší daleko více nebezpečných partikulátů než doprava
 
Podle revidovaných vládních údajů produkuje spalování dřeva v domácnostech více znečištění malými částicemi než veškerá silniční doprava ve Velké Británii.

Nové údaje výrazně snižují odhadovaný podíl znečištění malými částicemi, které pochází ze spalování dřeva, z 38 % na 17 %. Znečištění ze spalování dřeva však zůstává "významným přispěvatelem" ke znečištění partikuláty, uvádí se v další vládní zprávě. Silniční doprava je zodpovědná za 13 % znečištění částicemi.

 17293

Turówský diktát

16. 2. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

V minulém volebním období vládl samoBabiš. Vládl svému hnutí, vládl vládě, vládl ČSSD, KSČM, SPD a ovládal část médií. Pro jeho až fanatické zastánce se vžil termín „koblihy“. Tím vším rozkládal stát. Teď jsme v situaci obdobné, přičemž ale vládne všeODS. Vládu teoreticky tvoří pět stran, avšak prstenem ostudně kroutí Fiala a ODS. Rozklad státu nabírá na rychlosti a o fanatické „fialové koblihy“ není zrovna nouze. O rozpočtu rozhoduje ODS. O pandemii mluví ODS. O energiích fabuluje ODS. O ostudné smlouvě s Polskem lže ODS.

 18346

Kdo je větší agresor: Putinovo Rusko, anebo Spojené státy?

16. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vladimir Putin se stal ruským premiérem v roce 1999 a o rok později byl jmenován ruským prezidentem. Suverénně nejhorším zločinem, který má Putin na triku a který zdědil od proamerického "lídra" Borise Jelcina, který si jej vybral za svého zástupce, je druhý konflikt v Čečensku. Je paradoxní, že intervencionističtí liberálové nyní Putinovi nevyčítají Čečnu tolik jako Donbas nebo Krym. Avšak pokusím se o to, abych aktivity "šíleného Vlada“ podrobil kritickému rozboru, a vyšel tak svým liberálním přátelům vstříc.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18419

Jak víra v počítače ničí lidem životy

16. 2. 2022

čas čtení 4 minuty


V Británii v současnosti probíhá veřejné vyšetřování obrovského, neuvěřitelného, dlouholetého skandálu, který stovkám nevinných lidí zničil životy

V letech 2000 až 2014 bylo 736 poštmistrů a poštmistrových v Británii trestně stíháno za krádeže, podvody a falešné účetnictví na pobočkách pošty, které vedli. Jejich životy - a životy tisíců dalších lidí - byly rozvráceny. Byli finančně zruinováni, připraveni o práci, místní lidé se jich stranili, poštmistři upadali do špatného zdravotního stavu, jejich manželství byla zničena. Někteří - od devatenáctileté ženy přes matky malých dětí až po nejrůznější další - byli uvězněni na mnoho měsíců. Nejméně 33 obětí skandálu je nyní po smrti, nejméně čtyři si údajně vzaly život. Ale... neudělaly nic špatného. Neudělaly nic špatného. Na vině byl ve skutečnosti program Horizon, vadný počítačový systém navržený společností Fujitsu a vnucený jejich pobočkám vedením britské pošty.

 18301

Zelenskij pronesl ve středu v televizi projev k národu: Chceme žít v míru

16. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

-  Volodymyr Zelenskij pronesl ve středu ráno projev k národu k Ukrajincům, kteří jsou podle jeho slov "sjednoceni jedinou touhou - žít, žít v míru".

- Ruské tvrzení, že se ruská armáda stahuje od ukrajinských hranic je přijímáno velmi skepticky. Nepotvrzují to satelitní záběry. Jens Stoltenberg sdělil novinářům v Bruselu, že naopak dochází k dalšímu hromadění ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou.

- Vladimír Čižov, rusky velvyslanec u Evropské unie, tvrdil, že tento měsíc k ruské invazi na Ukrajinu nedojde.

- Čína může zneužít ukrajinské krize a učinit v Asii "něco provokativního", zatímco se pozornost všech soustřeďuje na Ukrajinu, konstatoval americký generál Lenneth Wilsbach, šéf amerického tichomořského letectva.

- Ukrajinské ministerstvo obrany a dvě banky byly v úterý vyřazeny z provozu hackerskými útoky. Obě banky, Oščadbank a Privatbank, jsou znovu v provozu. Hackerské útoky poškodily ukrajinské vojenské, energetické a další klíčové systémy.

Zdroj v angličtině ZDE 

30877

32 tisícovek

16. 2. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

Tak přesně tolik nejvyšších vrcholků, naleznete v překrásném prostředí Moravskoslezských Beskyd, ale jen jeden z nich, byl svědkem koncertu, který na něm odehrála, v současné době jedna z nejznámějších a nejpopulárnějších frýdecko-místeckých rodaček, písničkářka Kateřina Kouláková, vystupující pod uměleckým jménem Kaczi.

Kaczi, co vás přimělo zvolit si ke svému koncertu nejvyšší beskydský vrchol Lysou horu?

 18207

Fialova iracionalita pokračuje

16. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Anglický princ Andrew zaplatí 10 milionů liber (300 milionů Kč) odškodného ženě, se kterou se nikdy nesetkal a vůbec ji sexuálně nezneužíval

16. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Stalo se už někdy předtím, že by někdo vyplatil 10 milionů liber odškodného někomu, s nímž se nikdy nesetkali, aby tím ulevil jeho zlobě, zlobě osoby, která zfalšovala fotografii, která dokazuje, že se dívka s Andrewem setkala, i když je to naprosto zfalšované, protože se nikdy nesetkali? Poirotovy malé šedé buňky to jaksi nezvládají...


Ve skutečnosti je to podle Daily Telegraphu 12 milionů liber. Peníze na umlčení obvinění ze znásilnění...




 17205

Bývalý Putinův šéfideolog vznáší nárok na území Běloruska, Ukrajiny, Estonska, Lotyšska, Moldavska, Finska a části Polska:

Mlhavá budoucnost obscénního míru

16. 2. 2022

čas čtení 5 minut

  • Slovo „geopolitika“ se dnes používá především k vysvětlení průšvihů na burzách a ve směnárnách. Ale nebylo by na škodu si připomenout jeho původní význam, napsal bývalý kremelský šéfideolog a duchovní otec agrese proti Ukrajině Vladislav Surkov.

 17762

Rozhovor Britských listů 467. Jak otrava Bečvy odhalila katastrofální stav zákona v ČR

11. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Otrava řeky Bečvy v září 2020, při níž zahynuly desetitisíce ryb, se zřejmě v důsledku kolapsu českých zákonů už nikdy nevyšetří. Ale co by se se zákony mělo udělat, aby se takovéto katastrofy v České republice neděly? O tom hovoří Jan Čulík s přírodovědcem Jakubem Hruškou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. února 2022.


Rozhovor Britských listů 466. Jak zabránit sociálním sítím v šíření vražedných lží

8. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Známý kanadsko-americký rockový muzikant Neil Young opustil platformu Spotify: reagoval na otevřené výzvy lékařů platformě Spotify, která naprosto neregulovaně šířila vražedné dezinformace o covidu a o očkování proti covidu. Během týdne se k jeho podpoře lékařů a jejich kritice neodpovědné a neregulované sociální sítě přidala i pisničkáčka Joni Mitchell a další zpěváci. Má takový bojkot vůbec význam a co se dá dělat proti neodpovědným sociálním sítím šířícím smrt? O tom hovoříAlbín Sybera s Bohumilem Kartousem, který je kromě redaktora Britských listů také odborníkem na dezinformace a mluvčím Českých elfů. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterka 8. února 2022.



Rozhovor Britských listů 465. Covid-19: Teď opravdu nerozvolňujte!

3. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Česká republika zaznamenává absolutně rekordní počty nákaz a Fiala ruší nutnost ukazovat v restauracích očkovací certifikáty. Jaká je dnes situace ohledně koronavirové pandemie v ČR, jaký bude nejbližší a střednědobý vývoj? O tom hovoří Jan Čulík znovu se známým imunologem profesorem Václavem Hořejším. Potíž je, že případy vážných hospitalizací vznikají až dva až tři týdny po nákaze a nynější počet nákaz daleko převyšuje počet nákaz ještě v nedávné minulosti. Proto by bylo záhodno pár týdnů s rozvolňováním počkat. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. února 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:

 18186

Putin nadále řinčí šavlí, přitom však zorganizoval televizní divadýlko o deeskalaci

15. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

V pondělí Putin v rámci neobvyklé hry pozval do Kremlu svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova a ministra obrany Sergeje Šojgua, aby před kamerami podle pečlivě napsaného scénáře diskutovali o tom, jak to všechno probíhá.

"Již vícekrát jsme řekli, že varujeme před nekonečnými rozhovory o otázkách, které je třeba vyřešit dnes," řekl Lavrov a zopakoval varování, že Rusko se nenechá odbýt. "Ale přesto bych asi jako ministr zahraničí měl říci, že šance vždy existuje." Putinovi doporučil, aby pokračoval v rozhovorech se Západem.

 17962

Piráti a STAN se ve vedení Plzeňského kraji spojili s Ano proti ODS a TOP09

15. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V Plzeňském kraji se piráti a STAN rozhodli spojit s Ano, aby vyhodili ODS a TOP09 do opozice (dosud byla hejtmankou politička ODS). Piráti tak mají svého prvního hejtmana – a koaliční partneři z vlády, tedy ODS a TOP09, si stěžují, celý problém nebyl předem konzultován na úrovni celostátní politiky. Předseda pirátů Bartoš se zaštiťuje tím, že regiony rozhodují samostatně.

Rozhovor Britských listů 464. Zabrání oligarchové v ČR vzniku ekologické energetiky?

1. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Je dobře známo, že Česká republika je hospodářsky a politicky otrokem mocných oligarchů. Jak budou jejich ekonomické zájmy bránit nutné ekologické transformaci českého průmyslu? O tom hovoří Albín Sybera v souvislosti se sloučením banky Moneta s finančními institucemi PPF s Radkem Kubalou, spolupracovníkem ekologické platformy Reset. Oligarcha Tykač posílil pozici minoritního akcionáře a společně s PPF (se kterou ho pojí investice v hnědouhelném průmyslu) budou mít velký vliv na dění v nové bance. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 1. února 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:

Ekologie

 18418

Největším nebezpečím pro Rusko je jeho režim

15. 2. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 23 minut

(Jde na Donbase i o Prahu?)

Jako o „ruském medvědovi“ se často hovoří o největším státě světa, jehož rozloha čítá 17 098 246 kilometrů čtverečních Rusku, které zahrnuje značnou část východní Evropy a téměř celou severní Asii. K jeho sousedům patří Norsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Bělorusko, Ukrajina, Gruzie, Ázerbájdžán, Kazachstán, Čína, Mongolsko, znovu Čína a Severní Korea. Prostřednictvím Kaliningradské oblasti sousedí s Litvou a Polskem. Díky ruským Kurilským ostrovům, se nachází na dohled od Japonska a jeho poloostrov Čukotka není daleko od americké Aljašky. A právě tato celosvětově největší rozloha mu umožňuje disponovat i bohatými zásobami přírodních zdrojů, které svědčí o jeho hospodářské soběstačnosti, ale to není zcela vše. Vzhledem ke své vojenské síle, je i vlastníkem velkého arzenálu jaderných a konvenčních zbraní a balistických raket. Společně se Spojenými státy a Čínou je také považováno za jednu ze světových velmocí. Když se ale vrátíme zpět, k již zmíněnému medvědovi – tak o nich je známo, že přes zimu hibernují a probouzejí se v průběhu února až dubna, což se o tomto jediném ruském říci nedá, neboť toho ani zima neodradí od jeho záměrů a plánů, o jejichž důvodech se neustále dohadují nejen světoví politici, ale i novináři. Co tedy tkví, za těmito snahami „ruského medvěda“, který neúnavně hromadí vojsko u východních hranic s Ukrajinou...Tak nato, jsem se zeptala známého cestovatele, nakladatele a politologa F. R. Hrabala-Krondaka.


Pane Krondaku, co si o tomto počínání „ruského medvěda“ myslíte?

 18416

Chemie a odkouzlený svět

15. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Už mnoho let se mi stává, že v souvislosti s našimi emocemi, třeba milostnou láskou, čtu o tom, že to je nebo naopak není „jen chemie“. Vlastně se tím tvrdí nebo odmítá, že jde o něco hlubšího než „jen chemii“ – takže co je to vlastně „jen chemie“?

Chemie je vědní obor, který se zabývá přeměnami chemických látek v jiné chemické látky. Pokud by někdo tvrdil, že v mozku jsou jen chemické látky, má jistě pravdu. V tomto smyslu je v mozku „jen chemie“. Chemicky dokážeme velmi dobře popsat přenos nervového vzruchu atd. Víme, že ztráta určitých oblastí mozku, třeba v důsledku autonehody, má definované následky pro myšlení nebo cítění poškozeného člověka.

30874

Věčné kyvadlo rasistické blbosti aneb Z extrému do extrému za stálého smíchu mocných

15. 2. 2022 / Milan Kohout

čas čtení 3 minuty

Netušil jsem, že jednou budu psát následující řádky, vždyť titulek mého prvního článku do Britských listů (někdy v minulém tisíletí) zněl: Netušil jsem, že jsem byl rasista”.


Ale jsem naprosto zklamán z takzvané americké “levice”, kterou už delší dobu nazývám Fake Leftists” neboli falešnými levičáky. 


Náš stát Massachusetts se pyšní nejprogresivnější politickou korektností, kterou dohání až do paradoxních extrémů, aby vyhověl takzvanému probuzenému” hnutí “Woke”.

 18301

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na Facebooku video o "dni útoku"

15. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

 
 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na Facebooku video  v angličtině: "Bylo nám řečeno, že 16. únor (středa) bude dnem útoku."

Zelenskij neuvádí zdroj této informace.

Podle agentury Reuters pak Zelenskyj dále uvádí:  "Uděláme z toho den jednoty. Snaží se nás vystrašit tím, že opět jmenují datum zahájení vojenské akce. Zastrašují nás velkou válkou a opět stanovili datum vojenské invaze. Není to poprvé. Ale náš stát je dnes silnější než kdy jindy. Usilujeme o mír a všechny otázky chceme řešit výhradně jednáním."

Takové prohlášení je překvapivé, a pokud byl prezident spolehlivě informován o termínu plánovaného vpádu, resp. invaze, je zcela mimořádné.  

Zelenskyj na Facebooku dále píše: "Máme jednu velkou evropskou touhu. Chceme svobodu a jsme připraveni pro ni hlasovat. Z nebe se na nás dívá 14 tisíc obránců a civilistů, kteří v této válce [od ruské agrese na ukrajinském území od roku 2014] zemřeli.

"A my jejich památku nezradíme. Všichni chceme žít šťastně a štěstí miluje silné. Nikdy jsme se nedokázali vzdát a nehodláme se to naučit. milujte Ukrajinu! Jsme v klidu! Jsme silní! Jsme spolu!"

 16578

Knokaut pro Mariana ”Terminátora” Jurečku

14. 2. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

Leckdo by mohl Mariana ”Terminátora” Jurečku (KDU-ČSL) označit za tmáře. Jak jinak si vyložit nesmysly o domácím násilí, které donedávna expert na zemědělství, čerstvě také na sociální a pracovní otázky, trousí, kudy chodí. Nejlepším řešením, zdá se, by byl knokaut pro ministra.

Jurečka, který se z vůle boží a české vlády přes noc stává také odborníkem na rodinné záležitosti, proráží temnotu vlastní nevědomosti výroky o tom, že fyzické násilí patří do moderní výchovy. Místo, aby se chytil za nos a uznal, že takhle představitel vlády prostě nesmýšlí a nemluví, šou musí jet dál!

 18301

Hrdí občané a občanky Ukrajiny na sociálních odborech….

14. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut


(Věnováno všem statečným ženám a mužům z Ukrajiny, kteří jsou moji duševní oporou po mnoho let v sociální práci, vždy si na jejich osudech uvědomím vlastní rozmazlenost a slabost)

Na sociální práci je pro mne jedna z nejzajímavějších věcí ta, že jste neustále konfrontován s realitou až intimnosti života občanů (často je navštěvujeme v jejich bytech). Sice jim říkáme klienti, snad, abychom si drželi podle všech teoretických učebnic odstup a hranice a byli jsme tzv. profesionální.

 18186

Tři poznámky k vojenské pomoci Ukrajině

14. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty


I.

Česká republika slíbila Ukrajině ohrožené vystupňováním ruské agrese pomoc v podobě 4000 kusů dělostřelecké munice výběhové ráže 152 mm. Nevím, o jaký typ střel se jedná, ale pokud to jsou například tříštivo-trhavé granáty, muselo by jich být 10 x více, aby tento dar neměl větší symbolickou než praktickou hodnotu. (Podrobněji o tom na BL píše Karel Dolejší v článku Jak jsme se předali z 27. 1.) Zvažme, zda okamžitě nemůžeme pomoci více. V České republice je stále živá tradice vývoje protipancéřové munice různých ráží a typů. Ukrajinská armáda by nyní toto střelivo jistě ocenila, zvláště, pokud ho bude moci nabít do zbraní, s nimiž její vojáci už umějí zacházet.

 18409

Putin hraje Jokera, a tak Biden využívá příležitosti zahrát si na amerického Batmana.

14. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 
Jasný nepřítel, který nevyžaduje mnoho vysvětlování, je vše, co Joe Biden potřeboval. S jeho opravdu nízkou popularitou a nepravděpodobnou schopností změnit vnímání, že je slabý, senilní, bezbarvý prezident, mu Vladimir Putin nabízí příležitost zahrát si oblíbenou americkou roli smolaře, který nakonec zvítězí nad brutálním mocným padouchem.

 18317

Horká fáze ukrajinská krize: zahrávají si západní tajné služby a média s jaderným ohněm?

14. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Americko-ruské tahanice kvůli Ukrajině po několikaměsíčním urputném strašení ruskou invazí vstoupily do horké fáze; americké tajné služby, které už poněkolikáté změnily termín nového ruského vpádu na Ukrajinu, tentokrát stanovily datum možné invaze na středu – aniž by pro svá tvrzení opět předložily jakýkoliv důkaz, který si po Washingtonu vyžádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bez úspěchu. Podle amerických zpravodajců by mělo jít o masivní útok doprovázený leteckými údery a posléze i pozemní invazí. 

Pozn. JČ: Ukrajinský velvyslanec v Londýně zdůraznil v rozhovoru v Channel 4 News v neděli večer, že se Američanům už několikrát zveřejněním varovných informací o připravovaných krocích ruské strany podařilo tyto kroky zrušit. Upozornil, že tato strategie zafungovala, a vyjádřil přesvědčení, že se touto strategií možná dá invazi Ruska na Ukrajinu zabránit.

 16578

Environmental impact assessment (aneb kacířské slovo ekologa)

14. 2. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

 

V relativním pravěku (počátek 90. let minulého století minulého tisíciletí) jsem chodil do takové školičky, kde nás učili různí zajímaví lidé. Jména mi, kromě populárního p. Vavrouška, už vypadla. Jeden - další - z nich tou dobou pracoval na první tuzemské EIA. Tedy na prvním našem zákoně o posuzování vlivu záměrů (většinou staveb), případně koncepcí na životní prostředí (EIA/SEA). Pamatuji si, že hovořil o základním plánu, aby se pomocí tohoto procesu, řekněme pro danou investici, hlavně hledalo co nejvhodnější místo její realizace – z pohledu vlivu na okolní životní prostředí. A za druhé, samozřejmě, aby výstupní stanovisko příslušného správního orgánu obsahovalo všechna potřebná doporučení, jak ŽP dostatečně ochránit právě tam, kde investice zrealizována bud.

 18415

Pošuci z SPD se snaží zničit českou ekonomiku a připravit Čechy o živobytí

14. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Pozoruhodná je  akce pošuků z Okamurovy SPD (bohužel včetně i do nedávné doby respektovaného Petra Druláka), kteří usilují o odchod České republiky z Evropské unie.

Co si tito šílenci myslí, že se by se asi v takovém případě stalo? Pěkný je příklad Velké Británie, která se od brexitu propadá do autoritářství, premiérem je tam usvědčený lhář a korupčník a občané po milionech chudnou:

Vývoz z Británie do EU loni klesl o 20 miliard liber


Z dat britského statistického úřadu vyplývá, že brexit prohloubil ekonomické problémy způsobené pandemií. Vývoz oděvů  z Británie do Eu se propadl o 60 %, zeleniny o 40 % a automobilů o 25 %.

Vývoz zboží ze Spojeného království do EU se podle oficiálních údajů za první celý rok od brexitu snížil o 20 miliard liber(600 miliard Kč) ve srovnání s posledním obdobím stabilního obchodu s Evropskou unií

Čísla, která v pátek zveřejnil britský státní statistický úřad (ONS), dokazují, že kombinovaný dopad pandemie a odchodu Británie z jednotného trhu způsobil v období od ledna do prosince loňského roku 12% pokles vývozu ve srovnání s rokem 2018.

 18408

Monitor Jana Paula: Karel Gott pilířem české kultury není

15. 2. 2022 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty


Fabiano Golgo končí svůj text o populárním českém zpěvákovi větou, cituji: „Karel Gott je pilířem zdejší kultury, a s pilíři si raději nic nezačínejme, protože by se nám mohl zřítit dům“.

No, pokud by česká kultura byla vystavěna na pilířích, jako je Karel Gott, pravděpodobně by se už zhroutila dávno. Golgův text je v zásadě míněný s dobrým úmyslem, nicméně podstatná je asi odpověď na otázku, co to je kultura. Pokud tím budeme mít na mysli, že kultura je cosi víc, než jen zábava, pak Karel Gott pilířem české kultury nepochybně není ani náhodou.

 18408

Karel Gott byl ikonou, do jeho skutečného života nám nic není

14. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Jen o pár bloků  od mého domova v dětství vyráběl pan Lang dokonalý "dort z Tmavého lesa". Všechny narozeniny v sousedství si ho žádaly. Matky moje i mých kamarádů milovaly dorty pana Langa, vždycky přišly včas, což byla v Brazílii vzácnost. Pan Lang byl přívětivý, ale neosobní, jak se očekávalo od německých přistěhovalců a jejich potomků, kteří zaplavili Jižní Ameriku v 19. století během bramborových hladomorů a také později, po druhé světové válce, kdy mnozí utekli z Německa před pronásledováním nebo bez střechy nad hlavou do Argentiny, do Chile, do Brazílie a do Paraguaye, kde věděli, že najdou podporu u těch rodin, které tam žily po generace, ale stále si udržovaly německý jazyk, kuchyni a zvyky.

 18186

Ukrajinská krize: chybný odhad může vyvolat nechtěný širší konflikt

14. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Riziko, že se něco stane, například srážka stihaček, nebo že nějaký Rus nebo Američan začnou impulzivně střílet, může válku opravdu rychle eskalovat
 


Bezprecedentní ruské vojenské obklíčení Ukrajiny nejen přiblížilo vyhlídky na ničivou válku v této zemi, ale také zvýšilo riziko vyvolání nezamýšleného širšího konfliktu, míní list Guardian,

USA a NATO neochvějně prohlašují, že jejich vojáci na Ukrajinu nevstoupí, ať se děje cokoli, a Pentagon stáhl 160 vojáků národní gardy, kteří působili jako vojenští poradci.

I během studené války Washington a Rusko zajistily, aby se jejich armády nestřetly, a Joe Biden dal jasně najevo, že bude usilovat o to, aby tomu tak bylo i nadále.

 18411

I při 100% využívání obnovitelných energií je v Německu zaručena bezpečnost dodávek

14. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Čeští politikové tvrdí, že následovat energetickou strategii Německa, založenou na obnovitelných zdrojích, by bylo pro Česko katastrofa. Je to hloupost. (Kromě toho Dukovany nebudou dostavěny do roku 2030, bude následovat patnáctiletá energetická mezera!)

Milan Lelek připravil shrnutí informací z německých zdrojů:

Zásobování elektřinou v Německu by bylo také zaručeno 100 procenty obnovitelných energií. I ojedinělé extrémní situace lze v maximální možné míře zvládnout evropskou propojenou sítí a inteligentním řízením zátěže. Jako záloha pro případné nedostatky v příkonu by byla nutná pouze mírná doplnění přes plynové elektrárny. Povětrnostní rok 2012 je obzvláště vhodný pro vyhodnocení extrémní situace, protože v tomto roce v únoru panovaly zvláště nízké teploty s malým předpokládaným výkonem větrných elektráren v celém Německu a Evropě. Napájení elektráren větrem v tomto období kolísalo kolem 10 % maximálního možného výkonu a je tak hluboko pod obvyklou úrovní v tomto zimním týdnu, která se v průměru pohybuje kolem 50 % maximálního výkonu.

22353