Ruské vytváření záminky k útoku je posilováno prokremelskými "sympatizanty"

16. 2. 2022

čas čtení 3 minuty
  • Ponuré líčení chování a záměrů Ukrajinců stojí v centru ruské "hybridní" kampaně. Očekávejme toho ještě víc, napsala Olga Lautmanová.

Pokud Vladimir Putin ukončí svou vyčkávací hru a zahájí další invazi na Ukrajinu, bude potřebovat záminku. Jakkoliv je jeho režim zhoubný, ani současný podnájemník v Kremlu nemůže zaútočit na suverénní stát bez toho, aby uvedl nějaký důvod.

Takže zatímco svět očekává rozhodnutí jednoho muže o válce nebo míru, stojí za to sledovat práci ruských propagandistů a neformálních sítí Putinových sympatizantů, jejichž výstupy často, ale ne vždy, přežvykují oficiální scénář (v roce 2014, po anexi Krymu, dostalo 300 prokremelských novinářů tajně prestižní Řád služby vlasti). Také tentokrát existují určitá zlověstná znamení ohledně podpory stranické linie.

Neexistuje jednotný narativ: Místo toho existuje soubor témat ukazujících na údajné zlé záměry Západu. Takže Rusům sděluje ministr obrany Sergej Šojgu, že na východní Ukrajině američtí kontraktoři rozmístili obrněná vozidla s chemickými zbraněmi a státní Sputnik, že na Ukrajinu přicházejí polští žoldáci, aby "způsobili vážné škody na civilní infrastruktuře a přinutili síly [Ruskem podporované] DLR k odvetě".

Tento íkend začal být tón znepokojivější, když se ke sboru připojili vysoce postavení sympatizanti Ruska uvnitř Ukrajiny. 13. února zpravodajství ruských státních médií zveřejnilo story s titulkem "Rada oznamuje přípravu Zelenského k `masakru Rusů`". Článek byl založen na příspěvku ve službě Telegram, jehož autorem je ukrajinský poslanec Ilja Kiva. Kivovu politickou orientaci ilustruje říjnové blahopřání k narozeninám ruského prezidenta. Má blízko k Viktoru Medvědčukovi, majiteli televizní stanice a blízkému Putinovu příteli. Sedmašedesátiletý Medvědčuk je nyní v domácím vězení kvůli obvinění z vlastizrady a financování separatismu. Je lídrem strany Opoziční platforma-Za život, druhé nejsilnější v Radě, jejímž členem je i Kiva.

Podle Kivy je rušení proruských dezinformačních kanálů přípravou k "masakru Rusů", který "plánují nacisté".

Medvědčukova strana vydala několik prohlášení podporujících Kreml, která se samozřejmě soustřeďují na zesměšňování západní informační kampaně místo na hromadění ruských vojsk na hranicích.

"Ukrajinci jsou tak unaveni napětím kvůli zprávám ohledně údajné `bezprostředně hrozící ruské agrese`, že už žertem nabízejí vyhlášení války Rusku, aby se ihned vzdali," říká Nestor Šufryč, poslanec Rady za Medvědčukovu stranu. Tento projev se rychle objevil v ruských médiích.

Pokud Putin vydá rozkaz, bude toho více, mnohem více. Koneckonců to byly fabrikované nepotvrzené zprávy ohledně údajného ukřižování tříletého dítěte ve Slavjansku, co připravilo cestu k ruské invazi v roce 2014.

Celý text v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
5835

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2022