Kdo je větší agresor: Putinovo Rusko, anebo Spojené státy?

16. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vladimir Putin se stal ruským premiérem v roce 1999 a o rok později byl jmenován ruským prezidentem. Suverénně nejhorším zločinem, který má Putin na triku a který zdědil od proamerického "lídra" Borise Jelcina, který si jej vybral za svého zástupce, je druhý konflikt v Čečensku. Je paradoxní, že intervencionističtí liberálové nyní Putinovi nevyčítají Čečnu tolik jako Donbas nebo Krym. Avšak pokusím se o to, abych aktivity "šíleného Vlada“ podrobil kritickému rozboru, a vyšel tak svým liberálním přátelům vstříc.

Konflikt v Čečensku

Odhady týkající se ztrát na lidských životech za období 1994-2003 se pohybují od 50 000 do 250 000 zabitých civilistů a od 10 000 do 50 000 usmrcených ruských vojáků. Vzhledem k tomu, že téměř jistě měly obě strany tendenci zveličovat vojenské ztráty nepřítele a zároveň minimalizovat své vlastní a hrubě podceňovat svou odpovědnost za civilní ztráty, stanovila Společnost rusko-čečenského přátelství konzervativní odhad počtu mrtvých v tomto období na přibližně 150 000 až 200 000 civilistů, 20 000 až 40 000 ruských vojáků a pravděpodobně stejný počet čečenských povstalců.

Odhady zohledňující oběti druhé čečenské války, za niž nese odpovědnost především Vladimir Putin, se velmi liší: od 25 000 do 200 000 mrtvých civilistů a 8 000 až 40 000 ruských vojáků (samostatné údaje o mrtvých čečenských vojácích z druhé války dosud nebyly spolehlivě analyzovány).

Rusko-gruzínská válka

Rusko-gruzínský konflikt oficiálně zahájila Gruzie přímým vpádem do Jižní Osetie, jak dokládá nezávislá zpráva zaštítěná Evropskou unií. Válka připravila o život stovky lidí.

Válka v Sýrii

Počet obětí ruského bombardování v Sýrii, které Kreml inicioval na podzim 2015, se podle monitoringu nezávislé organizace Airwars může pohybovat mezi 14 500 až 23 500. Putinův blízkovýchodní klient Bašár Asad je na základě odhadů rebelům nakloněné (sic) Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) zodpovědný za 168 900–209 000 zabitých protivládních kombatantů, 40 600 usmrcených islamistů z Daeše a 17 000 mrtvých Kurdů. Samotný Asad přišel během konfliktu o 132 000 vojáků a militantů. Celkově si válka v Sýrii podle SOHR vyžádala 118 500 civilních životů, přičemž drtivou většinu z nich usmrtily (pro)asadovské síly.

Bohužel nemáme k dispozici nezávislé údaje o počtu obětí tohoto konfliktu, a nezbývá nám než věřit aktivistům, již se svou záští vůči damašskému diktátorovi netají. Data získaná těmito osobami slouží jako podklady pro zprávy OSN a další instituce, jakož i pro mediální výstupy.

Zamrzlý konflikt v Donbasu

V roce 2014 vypukl na východní Ukrajině konflikt, který vyvolali proruští separatisté – ruskojazyční Ukrajinci – jimž přišel na pomoc Kreml vysláním svých vojáků "bez insignií". Jednalo se o velice mazaný trik, protože ruský zásah v  Donbasu nelze s čistým svědomím označit za učebnicovou agresi à la Irák.

Počet obětí této války na obou stranách podle OSN přesáhl 13 tisíc, z čehož necelé 4 tisíce tvoří civilisté. Nepodařilo se mi zjistit, kolik civilních osob připravila o život (pro)ruská strana, a kolik naopak ukrajinská. Jisté je ale jedno: z válečných zločinů byli nařknuti všichni zúčastnění aktéři, jak ilustruje Amnesty International – a nikoliv jen proruští rebelové, o čemž se naše i západní sdělovací prostředky takřka nezmiňují. 

Pár údajů k počtu usmrcených ukrajinských vojáků a militantů: 4630 mrtvých, zatímco separatisté přišli o 5800 mužů a žen. V bojích na základě poznatků americké vlády padlo rovněž 400-500 ruských vojáků. Z výše uvedeného zcela jasně vyplývá, že se nejedná o jednorozměrný konflikt, jak by se při sledování českých médií mohlo zdát.

Anexe Krymu

Nelegální ruský zábor Krymského poloostrova si vyžádal pouze šest obětí.

Sám Vladimir Putin nese odpovědnost za desítky tisíc obětí v Čečensku, v Sýrii má na svědomí 14 500 až 23 500 lidských životů, přičemž jednotky jeho damašského klienta podle prorebelských aktivistů usmrtily cca 350 000 osob, kombatantů, civilistů, džihádistů a Kurdů. Kremelskému autoritáři lze na vrub přičíst také tisíce obětí na Donbasu.

Pokud jsem na nějaké zločiny ve válkách a zahraničních eskapádách Ruské federace za vlády Vladimira Putina zapomněl, předem se omlouvám a vyzývám čtenáře, aby mi je připomněli. Smyslem tohoto textu není rozbor skutečných či domnělých kriminálních aktivit Vladimira Putina na domácí půdě či v západní Evropě.

Kdo je tedy větší agresor: Putinovo Rusko, anebo Spojené státy?

Američany vyhlášené válce proti teroru, která byla zahájena v roce 2001, tedy přibližně v době, kdy Putin začal úřadovat v Kremlu, podle výzkumu Brownovy univerzity přímo podlehlo více než 929 000 osob, včetně více než 387 000 civilistů. Skutečný počet obětí této globální kruciáty je však podle badatelů několikanásobný (!). Válka proti teroru rovněž vysídlila z domovů na 38 milionů osob. V současnosti americká armáda provádí protiteroristické operace v 85 zemích.

Malá poznámka na závěr

Záměrně se nezmiňuji o okolnostech a souvislostech, které tomu či onomu konfliktu v Putinově režii předcházely; jde mi pouze o strohý výčet a snadno ověřitelná fakta prostá všech emocí a ideologie. Tyto a další skutečnosti ale mohu zohlednit v navazujícím článku.

 

 

-1
Vytisknout
11533

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2022