Rusko posílá na hranici s Ukrajinou tisíce dalších vojáků

15. 2. 2022

čas čtení 1 minuta
Rusko posílá na ukrajinskou hranici tisíce dalších vojáků, což znamená, že se krize navzdory pondělnímu tvrzení Kremlu o opaku dál vyostřuje, upozorňují Dan Sabbagh a Jessica Elgotová.

Britští představitelé odhadují, že k hranici míří dalších 14 praporních bojových skupin (každá v síle 600-900 vojáků), kromě 100 praporních skupin, které jsou již na hranici. Tyto síly jsou schopny provést invazi.

Britská vláda se domnívá, že ruský prezident dosud definitivně nerozhodl o útoku proti Ukrajině a možná ho nenařídí. Avšak pokračující hromadění sil v úterý přimělo britského premiéra, aby zrušil cestu do Cumbrie a svolal nouzový Cobra mítink.

Podle Britů ještě existuje okno příležitosti pro diplomacii, ale Západ musí tváří v tvář ruskému tlaku zůstat jednotný. Nelze na stůl položit právo Ukrajiny ucházet se o členství v NATO.

Británie je přesvědčena, že Rusko v ukrajinském pohraničí rozmístilo asi 60 % svých pozemních sil a zdvojnásobilo dostupné letecké síly v regionu, ale domnívá se, že Putin může krizi protahovat ještě týdny, nebo i déle.

Rusko opakovaně odmítá, že by mělo v úmyslu útočit na Ukrajinu.

USA minulý týden sdělily spojencům, že ruská invaze může začít již ve středu, ale pokračující hromadění ruských jednotek naznačuje, že Kreml ještě není přesvědčen o tom, že má dost sil k napadení svého souseda.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6414

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2022