31971

Hard to understand cowardice of the West in Ukraine

4. 4. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

 

We have just returned from  Kharkiv, one of Ukraine's largest cities, which lies within "comfortable" distance  of the Russian border. Russia has been murdering civilians there unhindered, while Ukraine is being chastised for attacking Russian war resources. And the West, permanently in a pre-election mood,  hesitates...

Kharkiv doesn't get many visitors anymore, especially Western politicians are afraid to come here. Because the war there is indeed ever-present and palpable at every turn. From the "blooms" left by mortar shells, to the broken windows after rocket and aerial bomb explosions, to the destroyed houses in the city centre or the ghostly Saltivka housing estate.

 22933

Potravinářská charita požaduje nezávislé vyšetřování zabití humanitárních pracovníků v Izraeli

4. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

World Central Kitchen vyzývá země sedmi pracovníků, kteří zahynuli při zásahu konvoje s humanitární pomocí, aby se připojily k její výzvě
 
Mezinárodní potravinová charita World Central Kitchen vyzvala k nezávislému vyšetřování izraelských úderů, při nichž v pondělí zahynulo sedm jejích humanitárních pracovníků v Gaze.

WCK požádala Austrálii, Kanadu, Polsko, USA a Spojené království, jejichž občané byli zabiti, aby se připojily k požadavku na "nezávislé vyšetřování úderů třetí stranou".

"Jednalo se o vojenský útok, který zahrnoval několik úderů a jehož cílem byla tři vozidla WCK," uvedla WCK v prohlášení. "Všechna tři vozidla převážela civilisty, byla označena jako vozidla WCK a jejich pohyb byl plně v souladu s izraelskými orgány, které věděly o jejich trase, cestě a humanitární misi.

"Nezávislé vyšetřování je jediným způsobem, jak zjistit pravdu o tom, co se stalo, zajistit transparentnost a odpovědnost odpovědných osob a zabránit budoucím útokům na humanitární pracovníky."

 22185

Kdo zastaví izraelské a americké génocidaires?

4. 4. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Spojené státy svým cynickým postojem k závazné rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující okamžité příměří a bezpodmínečné propuštění izraelských rukojmích opět zcela bezostyšně demonstrují své pohrdání mezinárodními regulemi a zvyklostmi, jimiž se samy zaklínají. Je zcela zjevné, že Washington navzdory svým četným urgencím a výtkám na adresu ze řetězu utrženého Benjamina Netanjahua je aktivním a spolehlivým účastníkem izraelského genocidního řádění v Gaze, aniž by se snažil izraelskou vyhlazovací kampaň jakkoli narušit. Přitom Spojené státy jsou jedinou zemí na světě, jež by mohla genocidu v Gaze okamžitě ukončit, jak koneckonců dokládá Reaganova telefonická intervence, jež v roce 1982 zastavila Beginovu brutální invazi do Libanonu. Nenechme se tedy zmást krokodýlími slzami šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, neboť slova se pouze mluví do větru, zatímco snadno ověřitelná fakta jsou neúprosná.

 19879

Hrozba bezpečnosti, nebo demokracii?

4. 4. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Když ministr zahraničních věcí Jan Lipavský obvinil Andreje Babiše, že je „bezpečnostní hrozbou“ vyvolalo to další kolo nekončících přestřelek mezi vládní koalicí a opozicí a v důsledku Babišova špatně adresovaného mailu i mimořádnou schůzi Sněmovny, které jsou pro současné volební období už skoro trademarkem. Na tom by ostatně nebylo nic zvláštního, podobné střety k parlamentní demokracii patří. Ačkoli větší veřejné pobouření vyvolal zmíněný uniklý mail, pozoruhodnější je snaha ministra zahraničí přitvrdit v označení vůdce opozice coby hrozby „bezpečnostní“. Babiš je už dlouho označován svými kritiky za „hrozbu demokracie“, a kumulací svých mocí jí skutečně představoval a představuje. Jan Lipavský zašel přece ale jen o krok dále. Jako by skutečnost, že demokracie může být ohrožená kombinací politické a ekonomické moci už pomalu nikoho nevzrušovalo, a bylo třeba přitáhnout na scénu vnitropolitického boje za rukáv ještě přízrak Vladimira Putina.

 20876

Mezitím v Absurdistánu 241. Donald Tusk je zklamáním

4. 4. 2024 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Uplynulo 100 dní vlády Donalda Tuska a všem se daří hůře, než se čekalo. Zejména však samozřejmě straně Právo a spravedlnost. Když se bývalý ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro vysmíval nové vládě z parlamentní tribuny a křičel na ni "doufám, že tentokrát nebudete taková banda neschopných kreténů", asi nečekal, že proti němu zahájí vyšetřování kvůli zpronevěře peněz z justičního fondu (o tom jsem v tomto seriálu psal několikrát, poprvé v roce 2017). Zklamaní jsou ale i voliči opozice.

 22917

"Toto není normální válka": Lékaři svědčí, že izraelští ostřelovači v Gaze střílí na děti

3. 4. 2024

čas čtení 24 minut


Izraelská armáda "zcela odmítá" obvinění, že by její vojáci úmyslně stříleli na některého z tisíců civilistů zabitých při izraelské ofenzívě, jednotliví vojáci však sdělili listu Haaretz, že izraelská armáda astřílí kohokoliv, kdo vstoupí do nijak nevyhlášených, tajných "bojových zón"

Doktorka Fozia Alviová obcházela poslední den svého působení v poničené evropské veřejné nemocnici na jihu Gazy jednotku intenzivní péče, když se zastavila u dvou mladých příchozích se zraněním v obličeji a dýchacími trubičkami v průdušnici. .

"Zeptali jsme se sestry, jaká je historie? Řekla, že je přivezli před několika hodinami. Měli zásah do mozku od odstřelovače. Bylo jim sedm nebo osm let," řekla.

 Nebyly to první děti, které kanadská lékařka Alviová ošetřovala a o kterých se dozvěděla, že se staly terčem útoku izraelských vojáků, a věděla, jaké škody může v křehkém mladém těle napáchat jediná kulka velkého kalibru.

 20353

"AI to udělala chladnokrevně." Izrael použil umělou inteligenci k identifikaci 37 000 cílů Hamásu

3. 4. 2024

čas čtení 15 minut

Izraelská armáda považovala za přípustné zabít při útoku na vysoce postaveného představitele Hamásu více než 100 civilistů

Izraelské zpravodajské zdroje odhalily použití systému "Lavender" ve válce v Gaze a sdělují, že při pronásledování nízko postavených bojovníků bylo vydáno povolení k zabíjení civilistů


 
Podle zpravodajských zdrojů zapojených do války izraelská armáda při bombardovací kampani v Gaze použila dosud nezveřejněnou databázi poháněnou umělou inteligencí, která v jedné fázi identifikovala 37 000 potenciálních cílů na základě jejich zjevných vazeb na Hamás.

Zpravodajské zdroje kromě toho, že hovoří o používání systému umělé inteligence nazvaného Lavender, sdělují, že izraelští vojenští představitelé umožnili zabití velkého počtu palestinských civilistů, zejména v prvních týdnech a měsících konfliktu.

ČRo: Neregulovaná umělá inteligence může internet zcela zahltit. Vznikne totální chaos, kde se ztratí úplně každý, varuje publicista Kartous

4. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

 
 

Podle vysokoškolského pedagoga a publicisty Bohumila Kartouse roste i u nás skupina lidí, kteří věří úplným bludům. S umělou inteligencí (AI) to může dosáhnout až fáze neřešitelnosti. „Nedávná bezpečnostní konference v Mnichově ukázala, že je to vážný problém. Také se reprezentace korporací, které ovládají velké sociální sítě a platformy, deklaratorně zavázala, že bude hledat cestu, jak zamezit zneužívání nástrojů umělé inteligence,“ říká v Osobnosti Plus.

 16879

Ruská agrese na Ukrajině: čtyři mrtví při nočním útoku dronu na Charkov

4. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Čtyři mrtví při útoku dronu na Charkov


Agentura Associated Press informovala, že ruské jednotky v noci na čtvrtek odpálily  na Charkov vlny bezpilotních letounů Shahed. Oblastní gubernátor Oleh Syněhubov uvedl, že byli zabiti čtyři lidé a 12 jich bylo zraněno.


Rusko zaútočilo na druhé největší ukrajinské město nejméně 15 drony, z nichž některé byly sestřeleny protivzdušnou obranou.

Tři záchranáři byli zabiti, když Rusko zasáhlo několikapatrovou budovu poškozenou při dřívějším úderu. Šest lidí bylo na tomto místě zraněno. Další čtrnáctipatrovou budovu zasáhl dron a zabil 69letou ženu.

 22933

Izraelské vyvraždění humanitárních pracovníků je tragédií. Je to ale také příběh západního rasismu

4. 4. 2024

čas čtení 7 minut


Západní média a politická třída udělaly více hluku kolem izraelského zabití sedmi humanitárních pracovníků než kolem 32 000 mrtvých Palestinců, upozorňuje Peter Oborne.

Za téměř šest měsíců genocidní hrůzy v Gaze izraelská armáda povraždila více než 32 000 Palestinců a další tisíce těl se rozkládají pod sutinami Gazy. Více než 70 000 lidí je zraněno, mnozí z nich jsou doživotně zmrzačeni.

Mezi mrtvými je nejméně 90 palestinských novinářů a pracovníků médií a téměř 200 humanitárních pracovníků. Izrael zabil přibližně 13 000 dětí a 9 000 žen.

A to nemluvíme o systematickém ničení škol a nemocnic, vysídlení 85 % z 2,3 milionu obyvatel Gazy ani o prohlubujícím se hladomoru.

Při stejném tempu vraždění ve Spojeném království by byl mrtvý nejméně milion Britů, včetně přibližně 400 000 dětí.

 18993

Británie: Bývalí soudci Nejvyššího soudu konstatují, že vyzbrojování Izraele ze strany Spojeného království porušuje mezinárodní právo

4. 4. 2024

čas čtení 7 minut

Více než 600 významných právníků podepsalo dopis, který vyzývá k ukončení vývozu zbraní do Izraele  jako "opatření k zabránění" genocidy
 


Tři bývalí soudci britského Nejvyššího soudu, včetně jeho bývalé předsedkyně Lady Haleové, patří mezi více než 600 právníků, akademiků a vysloužilých vyšších soudců, kteří varují, že britská vláda porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vyzbrojování Izraele.

V dopise premiérovi signatáři, mezi nimiž jsou také bývalí soudci odvolacího soudu, uvádějí, že současná situace v Gaze je "katastrofální" a že vzhledem k závěru Mezinárodního soudního dvora (ICJ), že existuje pravděpodobné riziko spáchání genocidy, je Spojené království právně povinno jednat, aby jí zabránilo.

 22382

Ukrajinští důstojníci tvrdí, že frontová linie je ohrožena kolapsem

4. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Vysoce postavení ukrajinští důstojníci sdělili serveru POLITICO, že frontová linie na Ukrajině je ohrožena kolapsem a že Západ nemůže Kyjivu poskytnout žádné zbraně, které by neblahou situaci zvrátily.

Důstojníci, kteří sloužili pod bývalým vrchním velitelem Valerijem Zálužným, uvedli, že ukrajinské linie se mohou zhroutit všude tam, kam se Rusko rozhodne zaměřit svou ofenzívu. Ruské okupační síly dosahují na východě Ukrajiny stálých úspěchů od doby, kdy dobyly město Avdijivka, míní Dave DeCamp.

 22360

UNRWA na pokraji sil

4. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Zatímco na severu Gazy hrozí hladomor, agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) se řítí ke kolapsu.

"Dnes mohu říci, že můžeme provozovat naši operaci až do konce května, zatímco před měsícem to vypadalo jen na týden nebo dva," konstatoval šéf palestinské agentury OSN pro uprchlíky (UNRWA) Philippe Lazzarini jen několik dní poté, co mu Izrael odepřel vstup do Gazy. "To ale také ukazuje, jak špatná je finanční situace organizace."

Nedostatek peněz částečně pramení z osudového rozhodnutí Spojených států. Když Izrael obvinil tucet z 13 000 zaměstnanců UNRWA v Gaze z napomáhání útokům ze 7. října, američtí představitelé okamžitě pozastavili financování organizace až do vyšetření celého případu. Mnoho dalších významných dárců následovalo jejich příkladu a UNRWA se snažila udržet nad vodou, informuje na webu Responsible Statecraft (RS) Connor Echols.

 22214

Byl izraelský útok na íránské velvyslanectví v Damašku pokusem vtáhnout USA do války?

4. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Pondělní izraelský nálet na íránské velvyslanectví v Damašku, při kterém zahynul vysoce postavený generál íránských revolučních gard a šest dalších íránských vojenských poradců, je porušením Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Sám Izrael protestoval, když se jeho velvyslanectví a zaměstnanci ambasád stali terčem útoků. V roce 1982, dlouho poté, co se izraelská vláda rozhodla zaútočit na Libanon, Tel Aviv vytasil ex post facto zdůvodnění, že¨v Londýně byl zastřelen izraelský velvyslanec, informuje Juan Cole.

 22582

USA i nadále dodávají Izraeli zbraně a munici navzdory odhalením o “zónách smrti”

4. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Izraelská armáda´vytvořila v Gaze neviditelné "zóny smrti", v nichž mají vojáci rozkaz střílet na každého, kdo nepatří k izraelskému vojenskému personálu, jak uvádí nová výbušná zpráva izraelského deníku Haaretz.

Představitelé Izraelských obranných sil (IDF) tvrdí, že tyto zóny se vztahují pouze na případy, kdy se neznámá osoba blíží k izraelským vojákům, což podle Haaretzu některé izraelské velitele vede k tomu, aby svým jednotkám dali příkaz ke střelbě na tyto lidi, informuje Connor Echols.

 22933

Vyvraždění sedmi západních humanitárních pracovníků vyvolalo silné globální pobouření. Jenže Izrael už jich zabil víc než dvě stě...

3. 4. 2024

čas čtení 10 minut

Moderátor, BBC World at One, úterý 2. dubna 2024, 13 hodin: Zabití sedmi humanitárních pracovníků organizace World Central Kitchen v Gaze je pro mocnou izraelskou armádu pokořujícím momentem. Vyplývá to z prohlášení IDF a izraelského premiéra v době, kdy začíná vyšetřování a kdy se rozlévá hněv nad útokem na dobře označený konvoj vozidel s humanitární pomocí, který se vydal na cestu z města Gazy.

Jeden ze snímků. z útoku ukazuje díru proraženou ve střeše obrněného vozu. I přes díru o šířce poloviny vozidla je jasně vidět logo World Central Kitchen. Mezi mrtvými jsou příslušníci mnoha národů, včetně našeho, mezi zabitými je Američan, Kanaďan a Australan, Polák a Palestinec. 

Reakce australského premiéra Anthonyho Albanese na zabití Ter Australana byla strohá:

"Je to lidská tragédie, ke které nemělo nikdy dojít. Je to naprosto nepřijatelné a Austrálie bude požadovat plné a řádné zjištění odpovědnosti, jak byste očekávali, za to, jak k tomu mohlo dojít."

 20511

Šéf NATO navrhuje zřízení fondu pro Ukrajinu ve výši sto miliard dolarů

4. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Záměrem je zajistit dlouhodobou podporu pro Ukrajinu uprostřed nejistoty kolem americké pomoci.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tuto středu navrhne zřízení pětiletého fondu pro Ukrajinu ve výši 100 miliard dolarů poté, co se sejdou ministři zahraničí aliance, o čemž v úterý informovalo několik médií.

Záměrem je “uzamknout” dlouhodobou podporu pro Ukrajinu uprostřed nejistoty kolem americké pomoci Ukrajině, protože 60 miliard dolarů, o které prezident Biden usiluje, Kongres stále ještě neschválil, píše David DeCamp.

30679

Mluvčí Bílého domu je grilován za absurdní tvrzení, že izraelské bombardování humanitárních pracovníků nebylo nezákonné

4. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Jeden z bývalých úředníků Bidenovy a Obamovy vlády v úterý večer vyjádřil šok nad komentáři Bidenovy administrativy k izraelskému bombardování Gazy, kde nyní zahynuli také občané USA, Velké Británie a Kanady.

Poradce Bílého domu pro komunikaci ve sféře národní bezpečnosti John Kirby vystoupil před novináři na tiskové konferenci necelých 24 hodin poté, co Izraelské obranné síly (IDF) zabily sedm pracovníků organizace World Central Kitchen (WCK). Kirby dal jasně najevo, že bombardování konvoje této americké neziskové organizace v Gaze není událostí, která by Bidenův Bílý dům přiměla k zastavení vojenské pomoci Izraeli, informuje Julia Conley.

 19468

Stojí Emmanuel Macron v čele posledního odporu proti Rusku?

4. 4. 2024

čas čtení 7 minut

V ruských "Základech státní politiky Ruské federace v oblasti jaderného odstrašení", strategickém dokumentu na vysoké úrovni, se uvádí, že Rusko by "hypoteticky" mohlo povolit použití jaderných zbraní "pouze v reakci na agresi s použitím zbraní hromadného ničení" nebo v případě "agrese s použitím konvenčních zbraní, kdy je ohrožena samotná existence státu", píše Ted Snider.  

 22934

Hospodaření OSBL za březen 2024

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opět nám bohužel ke konci března poklesla částka na účtu na pouhých 7 155,77 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V březnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 64 168,79 Kč.

Výdaje byly 88 660,89 (přispěli jsme tentokrát i panu Velemanovi, který dává finanční částky ze svého malého platu svým klientům pod hranicí chudoby, aby měli co jíst, český stát by se měl STYDĚT!).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18993

Britská vláda pod tlakem konzervativců, aby přestala vyzbrojovat Izrael

3. 4. 2024

čas čtení 9 minut

 
Britští liberální demokraté rovněž vyzývají k zastavení vývozu zbraní do Izraele poté, co bylo v Gaze zabito sedm humanitárních pracovníků


Ministři jsou pod tlakem konzervativních poslanců z Dolní i z Horní sněmovny, aby zastavili vyzbrojování Izraele poté, co při izraelském útoku  v Gaze zahynulo sedm humanitárních pracovníků.

Tři konzervativci řekli ve středu, že by Spojené království mělo po útoku, při němž zahynuli tři britští humanitární pracovníci, zastavit vývoz zbraní do Izraele.

Jejich vystoupení přišlo poté, co Peter Ricketts, který byl vládním poradcem pro národní bezpečnost v době premiérství Davida Camerona, řekl, že "nastal čas" vyslat signál a přestat vyvážet zbraně.

David Jones, konzervativní poslanec za Clwyd West, řekl, že izraelský útok na konvoj s humanitární pomocí byl "mimořádný".

"Vláda by měla urychleně přehodnotit své dodávky zbraní a vyslat Izraeli důrazné varování ohledně jeho chování. Izrael má plné právo se bránit a plné právo jednat přiměřeně - to se netýká lidí, kteří se snaží konat dobro," řekl.

"Vzhledem k tomu, že jsme byli svědky zabití tří britských občanů - všichni z nich jsou bývalí vojáci - způsobem, který je přinejlepším nedbalý, myslím, že bychom skutečně měli přehodnotit naše dodávky zbraní do této země.

Charitativní organizace zastavily pomoc pro Gazu po vyvraždění sedmi humanitárních pracovníků Izraelem, což vyvolalo obrovské mezinárodní pobouření

3. 4. 2024

čas čtení 9 minut


Humanitární skupiny tvrdí, že nemohou bezpečně fungovat

V úterý zveřejnil izraelský deník Haaretz s odvoláním na zdroje z obrany otřesné podrobnosti o útoku. Podle zprávy izraelský dron vypálil postupně tři rakety na konvoj tří automobilů - všechny byly na střeše a bocích zřetelně označeny logem WCK - kvůli podezření, že s nimi cestuje ozbrojený bojovník.

Přestože podezřelý neopustil sklad se zbytkem skupiny, byla auta zasažena, když se vracela po předem schválené a s IDF koordinované trase.

Zabití humanitárních pracovníků v Gaze Izraelem vyvolalo celosvětové rozhořčení a dostalo se všude do hlavních zpráv. Úterní britské veřejnoprávní Channel 4 News například tomu věnovaly 23 z normálních 50 minut svého zpravodajství:



Humanitární katastrofa v Gaze se nyní  ještě zhorší poté, co charitativní organizace oznámily, že pozastavují své operace na tomto území v důsledku útoku izraelského dronu, který opakovaně zaútočil na jasně identifikovaný konvoj mezinárodních humanitárních pracovníků a zabil sedm osob.

Útoky na tým organizace World Central Kitchen (WCK) vedly tuto charitativní organizaci - spolu s dalšími humanitárními organizacemi, jako je Anera, která pomáhá uprchlíkům na Blízkém východě, a americkou organizací Project Hope, která se zaměřuje na zdravotní péči - k tomu, že v úterý oznámila, že v zájmu ochrany svých zaměstnanců pozastavuje své operace v Gaze.

Anera toto rozhodnutí označila za "bezprecedentní krok" a uvedla, že zabíjení "spolu se ztrátou mnoha dalších humanitárních pracovníků a jejich rodin vedlo náš tým k závěru, že bezpečné poskytování pomoci již není možné".

Rozhovor Britských listů 650. Proč jsou v české společnost ženy pořád tak neuznávány?

26. 3. 2024

čas čtení 20 minut



Spisovatelka Tereza Brdečková napsala před čtrnácti lety článek, jak jsou ženy v mužské společnosti ignorovány. Dodnes se nezměnilo skoro nic. Moc v ČR mají muži padesátníci až pětasedmdesátníci. Zbytek společnosti je bezmocný. Kdy se to změní a kdy proti tomu někdo začne něco dělat. Rozhovor Britských listů vede s Terezou Brdečkovou Jan Čulík.

#Českárepublika #ženy #antifeminismus #postavenížen

Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

 22898

Nepřesvědčivé výmluvy supermarketu Albert, kuřata trpí dál

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty


Organizace OBRAZ - Obránci zvířat spustila kampaň Albertova krutost, která odhalila, že supermarket Albert odebírá kuřata z těch nejkrutějších velkochovů, ačkoli se ve svém marketingu ohání udržitelností a péčí o zvířata. Reakce koncernu Albert zatím ukazuje neochotu postavit se k věci čelem. Místo toho se veřejnost dočkala křečovitého kličkování, házení viny na dodavatele a neurčitých slibů, že Albert nechá situaci prověřit. Právě proto je nyní potřeba neustát v tlaku na Alberta a ukázat jeho manažerům, že je čas na opravdovou změnu.


 22079

Ukrajina připravuje další útok dronem na Kerčský most

3. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 

Třetí útok na Kerčský most mezi Ruskem a okupovaným Krymem je "nevyhnutelný", tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka,
píše z Kyjeva Luke Harding
 
Na obloze nad některými částmi Ruska se staly známým zjevem: ukrajinské drony s dlouhým doletem, které bzučí na cestě k dalšímu cíli. V rámci největší ukrajinské ofenzívy drony uvnitř ruského území od plnohodnotné invaze Vladimira Putina před dvěma lety provedla Ukrajina v posledních týdnech řadu útoků na ruské ropné rafinerie a přístavy. V úterý zasáhla rafinerii a továrnu na výrobu dronů v průmyslové oblasti Tatarstánu - 1300 kilometrů od hranic Ukrajiny.

 22867

Haaretz: izraelská armáda vytvořila v Gaze "zóny zabíjení", které jsou zaměřeny na civilisty a nevybíravě je zabíjejí. Civilisty o tom neinformovala

2. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Vysocí armádní představitelé a vojáci, kteří sloužili na frontách, potvrdili listu Haaretz, že její jednotky zabíjely civilisty a později tvrdily, že se jedná o teroristy, protože se nacházeli v určité oblasti označené jako "bojová zóna".

"Je ohromující slyšet po každé operaci zprávy týkající se toho, kolik teroristů bylo zabito," řekl Haaretzu vysoký důstojník v rámci jižního velení armády.

"Nemusíte být génius, abyste si uvědomili, že po ulicích Chán Júnisu nebo Džabalíje neběhají stovky nebo desítky ozbrojených mužů, kteří bojují proti IDF."

IDF tvrdí, že od začátku války v Gaze zabila 9000 teroristů. Činitelé ministerstva obrany a vojáci však sdělují listu Haaretz, že to jsou často jen civilisté, jejichž jediným zločinem bylo to, že překročili neviditelnou čáru, nakreslenou izraelskou armádou:

Údaje IDF  z Gazy nejsou žádným tajemstvím. Staly se zdrojem pýchy, možná jsou nejblíže pocitu "vítězství", který má Izrael. Jenže on to není autentický obraz:

 22801

Haaretz: Izrael vytvořil v Gaze "zóny smrti". Každý, kdo do nich vstoupí, je zastřelen

2. 4. 2024

čas čtení 17 minut

Foto: Izraelci zastřelený chlapec 

Izraelci střílejí prostě každého

Izraelská armáda tvrdí, že od začátku války v Gaze bylo zabito 9 000 teroristů. Představitelé obrany a vojáci však listu Haaretz sdělují, že se často jedná o civilisty, jejichž jediným zločinem bylo překročení neviditelné linie vytyčené IDF


Bylo to další rutinní oznámení izraelské armády. Po odpálení rakety na Aškelon byl "identifikován terorista, který raketu odpálil, a letadlo vzdušných sil na něj zaútočilo a zlikvidovalo ho". Zdánlivě šlo o další statistiku v seznamu mrtvých bojovníků Hamásu.

Před více než týdnem se však v televizi Al-Džazíra objevila další dokumentace tohoto incidentu. Ukazovala čtyři muže, nikoli jednoho, jak společně kráčejí po široké cestě v civilním oblečení. V okolí nikdo není, jen trosky domů, kde kdysi žili lidé. Toto apokalyptické ticho v oblasti Chán Júnisu narušil hlasitý výbuch. Dva z mužů byli okamžitě zabiti. Další dva byli zraněni a snažili se pokračovat v chůzi. Možná si mysleli, že se zachránili, ale o několik vteřin později na jednoho z nich spadla bomba. Pak je vidět, jak druhý z nich padá na kolena, a pak bum, oheň a kouř.

"V praxi je teroristou každý, koho IDF zabila v oblastech, kde operují její jednotky," říká důstojník v záloze, který sloužil v Gaze.

 22185

Fakta, smyšlenky a výmysly o izraelském "Černém sabatu"

3. 4. 2024 / Derek Sayer

čas čtení 35 minut


Červené linie

Americký prezident Joe Biden ve svém projevu o stavu Unie, který přednesl 7. března, naznačil zjevný posun v americké politice vůči válce v Gaze - i když je třeba říci, že se zatím ukázal jako převážně kosmetický.

Na otázku, zda hrozící invaze Izraele do Rafáhu, kam se uchýlilo 1,5 milionu zoufalých Palestinců, představuje "červenou linii", Biden odpověděl:

    Je to červená linie, ale já nikdy neopustím Izrael. Obrana Izraele je stále kriticky důležitá, takže neexistuje žádná červená linie, kdy bych odřízl všechny zbraně, aby neměly Iron Dome, který  je chrání.

Poté dodal:

    Ale jsou červené čáry, které když překročí [Benjamin Netanjahu]... Nemohou mít dalších 30 000 mrtvých Palestinců jako důsledek toho, že jdou po... jsou jiné způsoby, jak se vypořádat s traumatem způsobeným Hamásem.

 22932

Podle české špionážní agentury se prokremelská média zaměřila v několika státech na volby do Evropského parlamentu

3. 4. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 

Česká bezpečnostní agentura BIS podrobně popsala podporu mediální platformy Hlas Evropy vybraným politikům v souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu


Podle dokumentů české bezpečnostní služby BIS, do kterých nahlédl Deník N a další české publikace, je na prokremelské mediální platformě Hlas Evropy před volbami do Evropského parlamentu podporována řada převážně krajně pravicových politiků napříč členskými státy EU.

A Brief Foray into the Alchemy of Stem Cell Research

3. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

 

A talk by Dr. Hynek Wichterle
Columbia University Medical Center

 
 mnc-about_motorneuron_disease_hero
 
Thursday, APRIL 18, 2024, at 7 pm
Bohemian National Hall 
321 E 73 St., Manhattan
 
Join us for a fascinating journey into Professor Wichterle's stem cell research! He developed groundbreaking methods for producing spinal cord neurons from pluripotent embryonic stem cells in a culture dish. The goal of his work is to unlock the mysteries of brain development and discover new treatments that promote motor neuron survival in patients affected by ALS or Lou Gehrig's disease.

Fun fact: Hynek Wichterle is a proud grandson of Otto Wichterle, the Czech scientist who invented hydrogels and soft contact lenses. 

 22930

Izrael navrhuje regionální bezpečnostní síly v Gaze

3. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Během návštěvy Washingtonu minulý týden izraelský ministr obrany Yoav Gallant nadnesl možnost vytvoření mnohonárodních vojenských sil s vojáky z arabských zemí, které by zlepšily právo a pořádek v Gaze a doprovázely konvoje s humanitární pomocí, řekli Axios dva vysocí izraelští představitelé.

 22929

Gaza: Izraelci zabili sedm zahraničních humanitárních pracovníků

2. 4. 2024

čas čtení 11 minut

Aktualizace:  Netanjahu lhal, že šlo o omyl. Nešlo. Izraelský deník Haaretz informuje, že izraelská armáda  bombardovala vozidla těchto humanitárních pracovníků třikrát, protože si myslela, že mezi nimi je jeden bojovník z Hamásu. Nebyl tam. Šokující je, že izraelská armáda byla ochotna kvůli zabití údajně přítomného jednoho bojovníka z Hamásu zavraždit sedm nevinných civilistů, humanitárních pracovníků.

Brit a občan USA a Kanady jsou mezi sedmi mrtvými při izraelském útoku v Gaze

World Central Kitchen oznámila, že po smrtícím útoku na konvoj okamžitě přeruší svou činnost; mezi mrtvými jsou i zaměstnanci z Austrálie, Polska a Palestiny


Čtyři zahraniční pracovníci humanitární organizace World Central Kitchen a jejich palestinský překladatel  zahynuli při útoku na jejich konvoj v Gaze, uvedli místní představitelé. Izraelská armáda uvedla, že probíhá vyšetřování. 

World Central Kitchen uvádí, že sedm členů jejího týmu bylo zabito při tzv. izraelském vojenském útoku v Gaze.

World Central Kitchen v prohlášení na svých internetových stránkách uvedla, že sedm zabitých bylo z Austrálie, Polska, Spojeného království, dvojí občan USA a Kanady a Palestiny.

World Central Kitchen zastavuje činnost v regionu

Charitativní organizace World Central Kitchen (WCK) rovněž uvedla, že okamžitě "pozastavuje" své operace v regionu.

"O budoucnosti naší práce budeme rozhodovat v nejbližší době," uvedla nezisková organizace v prohlášení na svých internetových stránkách.

Její generální ředitelka Erin Goreová uvedla:

    Jsem zdrcená a zděšená, že jsme - World Central Kitchen a celý svět - dnes přišli o krásné životy kvůli cílenému útoku IDF. Jejich láska, s jakou se snažili nasytit lidi, odhodlání, které ztělesňovali, aby ukázali, že lidskost je nade vše, a vliv, který měli na nespočet životů, si budeme navždy pamatovat a vážit si jich.

Loď World Central Kitchen naložená potravinami připlula minulý měsíc k pobřeží Gazy.


Goreová uvedla, že tým WCK "cestoval v dekonfliktní zóně ve dvou obrněných vozech označených logem WCK".

    Navzdory koordinaci pohybu s IDF byl konvoj zasažen, když opouštěl skladiště v Deir al-Balah, kde tým vyložil více než 100 tun humanitární potravinové pomoci přivezené do Gazy po námořní trase.

Gore dodal:

    Je to nejen útok na WCK, ale i útok na humanitární organizace, které se objevují v těch nejhorších situacích, kdy jsou potraviny používány jako válečná zbraň. To je neodpustitelné.


 20965

Izrael zabil dva generály íránských revolučních gard, Netanjahu zakázal vysílání Al Džazíry z Izraele

2. 4. 2024

čas čtení 7 minut


Reportér Channel 4 News Matt Frei: Írán nechce být zatažen do války s Izraelem a tak (pravděpodobně) i s USA, ale s těmito údery má člověk dojem, že Izrael zkouší rozhodnost Íránu. Možná Netanjahu vidí svou válku s Hamásem jako příležitost konečně zahájit válku i proti Íránu?



31967

Robotismus

2. 4. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 8 minut

Vždycky, když někde břinkne článek na téma AI, kde se píše: možná se... nebo se... a tak by se... mělo by se... kdyby se... vyzní to většinou tak, že by nakonec možná i bylo dobré, aby se nad tím vlády někdy nějak zamyslely a možná, možná i cosi udělaly... tedy pokud se jim tak nějak zrovna bude chtít a velko-kapitál nebude proti... hlavně nic neuspěchat...

 22442

Sociální Jidáš

2. 4. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Křeček sundal noční košili 

Ekonomický rádce premiéra záložníka Fialy, no ten, který jako by vypadl z oka nějakému moc hodně hloupému rádci ještě hloupějšího krále z chytré pohádky o hloupých lidech, se rozpovídal.

30647

"Zastaralé a zavádějící": je čas přehodnotit samotný koncept peněz?

2. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 
Peníze jsou pravidelně vytvářeny z ničeho a zase likvidovány - a ekonomické modely, které tuto skutečnost neodrážejí, nejsou ani trochu užitečné

 
V klasickém filmu It´s a Wonderful Life z roku 1946 se vkladatelé dožadují svých peněz od maloměstské stavební spořitelny. Její ředitel George Bailey (v nezapomenutelném podání Jamese Stewarta) vysvětluje, že peníze nejsou v trezoru stavební spořitelny, ale byly půjčeny jiným lidem ve městě. "Ty peníze tam nejsou," hájí se Bailey. "Vaše peníze jsou v Joeově domě... A v Kennedyho domě, v domě paní Macklinové a ve stovce dalších."

Baileyho vysvětlení odráží rozšířenou představu o fungování bank.

Izraelské síly se po dvoutýdenním útoku stáhly z nemocnice al-Šifa v Gaze

1. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Izraelská armáda tvrdí, že operace byla úspěšná, ale Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že byli zabiti pacienti a více než 100 jich zůstává v komplexu


Pamatujete, jak izraelská armáda tvrdila, že neútočí na nemocnice? Tohle zbylo z nemocnice Al Šífa:


Zanechali za sebou 400 mrtvol, některé přejeté tanky, některé uhořely zaživa v pytlích, vypálené budovy a popravené děti mladší 13 let:

 20116

Desetitisíce izraelských demonstrantů požadují Netanjahuův odchod z funkce

31. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Demonstranti se připojují k rodinám rukojmích ve městech po celém Izraeli a slibují, že vytrvají, dokud nebude premiér sesazen


Desetitisíce lidí po celém Izraeli se o víkendu připojily k rodinám rukojmích, aby protestovaly proti vládě a požadovaly odvolání Benjamina Netanjahua, zatímco izraelský premiér se potýkal s jednou z nejvážnějších hrozeb, která dosud ohrozila jeho koalici.

Protestující v Tel Avivu, Jeruzalémě, Haifě, Be'er Ševě, Caesareji a dalších městech v sobotu - a na další demonstraci před Knesetem v Jeruzalémě v neděli - požadovali propuštění osob, které jsou po téměř šesti měsících stále drženy v zajetí v Gaze, a označili Netanjahua za "překážku dohody" a slíbili, že vytrvají, dokud neodejde od moci.

 22442

O tom, jak (a)sociální politici s “celebritami" hledají ty správné chudé a nešťastné, kteří si zaslouží jejich obrovskou pomoc a dobročinnost…

31. 3. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Lidem nenarostla sudidla, a tak nemohou soudit životy svých bližních…( Ivan Martin Jirous)

Skoro na každém setkání sociálních pracovníků se řeší, jak nás a naši práci více dostat k lidem, jak udělat tu naší profese vice sexy, být více profi…. Dokonce nás v této této sebestředné činnosti sponzorují třeba i lichváři z Providentu, jak jsem se nedávno dozvěděl na jedné prezentaci, která právě se dotýkala zviditelnění oboru. A vše děláme vlastně stejně, jako když chceš zviditelnit třeba politickou stranu nebo zvýšit prodej nových sušenek.


 18211

Izrael předložil OSN návrh na zrušení humanitární agentury UNRWA

31. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Představitelé humanitární pomoci varují, že převedení funkcí organizace UNRWA na jiné subjekty by v době hrozícího hladomoru mělo katastrofální následky


Podle zdrojů OSN předložil Izrael OSN návrh na zrušení Unrwy, její humanitární agentury na palestinských územích, a převedení jejích zaměstnanců na náhradní agenturu, která by prováděla rozsáhlé dodávky potravin do Gazy.

Návrh předložil koncem minulého týdne náčelník izraelského generálního štábu generálporučík Herzi Halevi představitelům OSN v Izraeli, kteří jej v sobotu předali generálnímu tajemníkovi organizace Antóniu Guterresovi, uvedly zdroje obeznámené s jednáním.

 21434

Britští vládní právníci: Izrael porušuje mezinárodní právo

30. 3. 2024

čas čtení 6 minut



Podle uniklé nahrávky, kterou získal list Observer, britská vláda obdržela od svých vlastních právníků analýzu, podle níž Izrael v Gaze porušil mezinárodní humanitární právo. Tuto analýzu utajila


Výroky, které pronesla předsedkyně výboru pro zahraniční záležitosti Dolní sněmovny za Konzervativní stranu Alicia Kearnsová 13. března na charitativní akci konzervativců, jsou v rozporu s opakovaným popíráním a vyhýbavým postojem britských konzervativních ministrů k této otázce.

V sobotu večer Kearnsová, bývalá činitelka britského ministerstva zahraničí a ministerstva obrany, která opakovaně naléhala na ministry včetně ministra zahraničí Davida Camerona, aby sdělili, jaké právní analýzy ohledně akcí Izraele obdrželi, zdůraznila že  za svými výroky stojí, a vyzvala britskou konzervativní vládu, aby se přiznala.

 22925

Děti nemocné rakovinou se obávají deportace zpět do Gazy, znamenalo by to jejich smrt

30. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Kroky k deportaci osob, kterým se dostává zdravotní péče ve východním Jeruzalémě, byly označeny za "úmyslné ohrožení nevinných životů"


Pacienti s rakovinou z Gazy, včetně dětí, jsou  v nemocnici ve východním Jeruzalémě v nejistotě poté, co izraelské úřady pohrozily, že je pošlou zpět do Gazy.

Deník Guardian získal přístup do nemocnice Augusta Victoria, kde se léčí nejméně 22 pacientů z Gazy, kteří naléhavě potřebují pokročilou léčbu rakoviny. Jsou nyní ve strachu z deportace. Stejně jako řada dalších obdrželi před útokem Hamásu 7. října povolení k lékařské péči mimo pásmo Gaza kvůli nedostatečnému lékařskému vybavení v Gaze.

 22926

V Gaze je už nyní pravděpodobně hladomor, konstatují Spojené státy

30. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 

Hodnocení amerického ministerstva zahraničí přichází poté, co nejvyšší světový soud nařídil Izraeli vpustit na území potravinovou pomoc


Přinejmenším v některých oblastech na severu Gazy již pravděpodobně panuje hladomor, zatímco jiným oblastem hrozí, že se dostanou do podmínek hladomoru, uvedlo v pátek americké ministerstvo zahraničí den poté, co nejvyšší světový soud nařídil Izraeli vpustit na toto území potravinovou pomoc.

"Zatímco na jihu a v centru můžeme s jistotou říci, že hladomor je významným rizikem, ale není přítomen, na severu je jak rizikem, tak dost možná je přítomen alespoň v některých oblastech," řekl agentuře Reuters představitel amerického ministerstva zahraničí.
 
Výroky  USA přispívají k rostoucí a silné shodě, že izraelská vojenská ofenziva na palestinském pobřežním území vyvolala hladomor.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
11947