Zemědělství v poušti: Jsou řešením vertikální farmy?

24. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Spojené arabské emiráty s ohledem na vysoké teploty a nedostatek vody mohou vypadat jako nepravděpodobné místo pro pěstování potravin. Ale koronavirus a změna klimatu posilují přání zajistit si potravinovou bezpečnost. Mohou být řešením vertikální farmy?, ptá se Isabelle Gerretsenová.


"Když jsem lidem řekl, že budu pěstovat rajčata v poušti, mysleli si, že jsem se zbláznil," říká Sky Kurz, zakladatel firmy Pure Harvest Smart Farms.

S průměrem pouhých 12 deštivých dnů v roce a méně jak 1 % orné půdy, umístěním v poušti a 80 % importovaných potravin se zdají být Spojené arabské emiráty nepravděpodobným místem pro zakládání farmy.

Kurtz je jeden z několika podnikatelů, kteří používají pokročilé metody pěstování k posílení potravinářské produkce v emirátech. Pure Harvest vybudovala první skleník v Abú Zabí v roce 2017.

Sucho a touha po větší potravní bezpečnosti přimělo emiráty k investování milionů dolarů do technologií - jako je vertikální farmaření - které z nich mohou udělat nečekaného zemědělského průkopníka.

Na vertikálních farmách lze pěstovat široké spektrum plodin pod světlem z LED zdrojů ve sklenících a zavlažovat je systémem rosení nebo mlžení. Proces je přizpůsoben tak, aby splnil specifické potřeby každé z plodin, což ústí ve vysoce výnosnou celoroční sklizeň.

"Pěstování listové zeleniny na poli zabere 30 - 40 dní. Můžeme stejnou plodinu vypěstovat za 10 - 12 dní," říká Marc Oshima, spoluzakladatel firmy Aerofarms.

Technologie využívá minimální výměru půdy a až o 95 % méně vody než konvenční zemědělství (a spotřebuje přitom značné množství dodatečné elektrické energie - pozn. BL).

Hydroponický systém umisťuje kořeny rostliny přímo do roztoku založeného na vodě a bohatého na živiny místo do půdy. Tento systém s "uzavřenou smyčkou" zachycuje a recykluje vškerou vodu, místo aby ji nechal odpařit - což je výhodné pro zemi jako SAE, která se nachází pod extrémním vodním stresem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7046

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2020