Pro stoupence czexitu: Británie končí jako satelitní stát EU

25. 7. 2020

čas čtení 5 minut


Británie "po brexitu" bude dodržovat předpisy EU, ale nebude na jejich utváření mít vliv. Někoho po pár letech napadne, že by Británie měla sedět u stolu, kde se ty předpisy vytvářejí. Cesta odnikud nikam, píše Matthew Parris v deníku The Times


Asi před čtyřmi lety jsem napsal, že brexit bude mít jen dva možné výsledky: absolutní a totální odříznutí všech kontaktů s Evropskou unií, anebo nový status ekonomické kolonie Evropské unie, která bude muset dodržovat její předpisy, ale nebude mít na jejich utváření vliv. Jdeme nyní touto druhou cestou. Je nyní pravděpodobné, že Británie s EU uzavře dohodu o volném obchodu.

 

Tato dohoda bude stále ještě Británii víceméně umožňovat mít relativně volnou obchodní výměnu s bývalými obchodními partnery v EU, pod podmínkou, že bude Británie dodržovat předpisy EU ohledně "rovného hřiště". Bude to údajně dělat "dobrovolně" jako "suverénní stát". Boris Johnson bude neustále opakovat, že v nové situaci "máme vždycky možnost" předpisy EU přestat dodržovat a přijmout důsledky. Nikdy to neuděláme, ale, hej, mohli bysme.

Tak, téměř bez slyšitelného syčení unikne vzduch z čtyři roky staré pneumatiky brexitérského snu a brexitéři to vědí.

Jádrem brexitu byly čtyři představy. První bylo, že byrokracie EU škrtí britskou ekonomiku (podle některých "britský způsob života"). Rovné banány, hrozba britským párkům v nichž není maso,  omezení hluku sekaček na trávu, a tak.

Druhou představou bylo, že Evropská unie tak zoufale potřebuje obchodní výměnu s Británií, že se ihned vzdá všem britským požadavkům a Británie lehce uzavře s EU dohodu o volném obchodu na základě čistě britských podmínek.

Třetí představou bylo, že Británie zakáže do země vstup imigrantům z EU.

Čtvrtou bylo, že po osvobození z EU Británie začne svobodně uzavírat vlastní obchodní dohody s celým světem.

Británii se skutečně podařilo získat právo zabránit občanům Evropské unie, aby se přistěhovali do Británie. Evropská unie o tomhle nevyjednávala, protože to považuje za akt sebepoškozování Británie. Británie buď poškodí svou ekonomiku, anebo začne přijímat imigranty ze zemí mimo EU.

Ale selhání čtvrté představy, že Británie bude schopna uzavírat "nové globální obchodní dohody", to vedlo ke kolapsu celého brexitu. Ty "nové globální obchodní dohody" prostě neexistují. Velkou nadějí byly USA. Na Austrálii a na Nový Zéland můžete zapomenout, obchodní výměna s nimi klesala i před vstupem Británie do EU, jejich podíl na obchodu s Británii je nyní minimální. Spojené státy, to bylo něco jiného: je to druhý největší obchodní partner Británie (15 procent) po EU (47 procent). Ukázalo se tento týden, že naděje na uzavření obchodní dohody s USA letos zmizela.

Problémy (notoricky známé nízké americké normy pro kvalitu potravin) jsou známé a nebylo možno je odstranit. Prezident Trump, i kdyby chtěl není v situaci, aby pro Johnsona zajistil obchodní dohodu a nemusí být ve funkci už příliš dlouho. Avšak i po uzavření možné dohody s USA by to podle vládních předpovědí zvýšilo britský HDP o 0,2 procenta.

Byla naděje, že Británie bude moci uzavřít dobrou obchodní dohodu s Japonskem, ale takovou dohodu uzavřela Evropská unie s Japonskem loni a bylo by výstřední se domnívat, že jediné zemi, Británii, se podaří uzavřít dohodu lepší. Co se Indie týče, podmínkou je, aby Británie do země vpustila Indy, což Británie nechce udělat. A co se týče Číny, tam se to rozložilo úplně.

Likvidace těchto nadějí znamená, že Británii nezbývá v dohledné době  nic jiného než obchodní dohoda s EU. Znamená to, že se Británie stává ekonomickým satelitem Evropské unie. Nebude to katastrofa a vždycky budeme mít možnost (jak Johnson bude hlasitě opakovat) přestat evropské normy dodržovat. Jenže my nepřestaneme.

Dříve nebo později někoho napadne, že bychom vlastně měli usilovat o vyjednávací místo u evropského stolu, kde se tyto podmínky vytvářejí.

Kompletní článek v angličtině ZDE 

CNN: Sen Borise Johnsona o "globální Británii" se proměňuje v noční můru

Británie se proměňuje v druhořadou zemi, ztrácí svůj přístup na obrovský trh Evropské unie, není schopna uzavřít zásadní obchodní dohodu s USA a je na hranici obchodní války s Čínou.

Odborníci na mezinárodní obchod se obávají, že bude nyní Británie více izolována, než byla po mnoho desetiletí, zatímco se snaží bojovat proti bezprecedentní hospodářské krizi. Směřuje k nejhlubší hospodářské krizi ze všech čelných ekonomik, částečně v důsledku trvalé nejistoty ohledně brexitu.


https://twitter.com/LeedsEurope/status/1286927913602908160?s=20

0
Vytisknout
9956

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2020