Oprava: USA neprovádějí denně 50 milionů testů

24. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Vážený pane Dolejší,

mám drobnou poznámku k Vašemu textu v BL zveřejněnou pod názvem "Hloupá karanténa nefunguje. Nic jiného vláda nevymyslela", píše Jaromír Křepelka.

Ve skutečnosti v USA neprovádějí denně 50 mil testů na koronavirus (jak je chybně uvedeno), je to totiž celkový počet dosud provedených testů. Nyní to je přesněji 52 mil, což dělá 156 testů na 1000 obyvatel, to znamená 23. místo v relativním počtu testovaných ze všech zemí. Vzhledem k tomu, že zhruba 5 milionů bylo nakažených (tedy desetina z celkově testovaných) a každý z nich byl testován asi 2krát až 3krát, je protestovanost populace v USA nižší než 15,6 %, asi 13 %.

 

V České republice bylo provedeno 645 tis. testů, to je 60 na 1000 obyvatel (57. místo v relativním počtu testovaných), což je 2,6krát méně než v USA. Přitom nakažených je 14800, to je 2,3 % z testovaných (téměř 5krát méně než v USA), a protestovanost občanů ČR je 5 %, čili pouze 2,6krát menší než v USA, což není nic dramatického.

Na druhé straně se podívejme na úmrtnost, kterou jste ze svých úvah při hodnocení české vlády vynechal, kterou však považuji za mnohem důležitější než počty testů. V USA již zemřelo 445 lidí na mil. obyvatel (11. místo ve světě), zatímco v ČR 34 lidí na mil., to je (v relativním čísle) méně než desetina amerických obětí, což ukazuje na podstatně účinnější zvládnutí epidemie alespoň na jejím začátku.

Jestliže se tedy podíváte na tato holá fakta, budete zřejmě muset některé parametry svého příspěvku vylepšit.

Jinak je samozřejmě každá rada, jak porazit tuto nemoc, drahá a pokud se podaří nalézt vakcínu a nasadit ji celosvětově, je jistá naděje, že tento virus dopadne jako virus neštovic. Mnozí odborníci jsou však skeptičtí. Ukazuje se, že úmrtnost je v tomto případě mezi 2 a 5 procenty, u starších až 20 procent, což není tak katastrofické jako v případě středověkého moru nebo zavlečení evropských nemocí mezi původní obyvatele Amerik.

Zdraví a pěkný den přeje
Jaromír Křepelka, Olomouc

1
Vytisknout
8295

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2020