Bernie Sanders požaduje, aby Senát hlasoval o další pomoci pracujícím Američanům

30. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Sněmovna reprezentantů v pondělí schválila opatření, které by zvýšilo hodnotu stimulačních šeků pro pracující Američany z 600 dolarů na 2000 dolarů. Návrh zákona putoval do Senátu, kde nastala patová situace. Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell v úterý prohlásil, že zahájí proces, během nějž bude tento návrh posouzen. Sněmovna reprezentantů také přehlasovala veto prezidenta Donalda Trumpa týkající se rozpočtu pro Pentagon ve výši 740 miliard dolarů.

Očekává se, že Mitch McConnell bude v Senátu požadovat jednomyslný souhlas k přehlasování Trumpova veta rozpočtu pro Pentagon. Avšak senátor Bernie Sanders uvedl, že hodlá hlasování obstruovat, a to do té doby, dokud Senát nebude hlasovat také o stimulačních šecích v hodnotě 2000 dolarů.

Senátor Bernie Sanders na svém twitterovém účtu napsal, že pokud Mitch McConnell nebude souhlasit s hlasováním o přímé platbě ve výši 2000 dolarů pro pracující Američany, jednání Kongresu nebude do Silvestra ukončeno. Podle vermontského senátora je to povinnost zákonodárců.

Aby byla tato klíčová pomoc schválena, je zapotřebí, aby se k 48 demokratickým senátorům připojilo nejméně 12 republikánských senátorů.

Ekonom Paul Krugman v listu New York Times argumentuje, že vládní pomoc je v krizi nesmírně důležitá a prospěšná pro celou zemi, a to na rozdíl od snižování daní. Podle Krugmana je rok 2020 koncem reaganomiky, jejíž hlavní stoupenci považovali vládní intervence za problém.


Zdroj: ZDE, ZDE a ZDE

 

 

USA
0
Vytisknout
5438

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021