Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře budou "o 50 % vyšší než v 18. století"

11. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Atmosférické koncentrace oxidu uhličitého každoročně rostou, navzdory bezprecedentnímu poklesu emisí v loňském roce, upozorňuje Patrick Galey.


Obsah oxidu uhličitého v atmosféře letos dosáhnou úrovně o 50 % vyšší, než před průmyslovou revolucí, předpověděl v pátek britský meteorologický úřad.

Uvedl, že průměrné koncentrace měřené na observatoři Mauna Loa na Havaji v roce 2021 dosáhnou hodnoty kolem 2,29 částice na milion (ppm) vyšší, než v roce 2020.

Koncentrace oxidu uhličitého podle úřadu překročí hranici 417 ppm někdy mezi dubnem a červnem - a to je o 50 % více než 278 ppm na konci 18. století, kdy začala průmyslová éra.

Dochází k tomu navzdory bezprecedentnímu poklesu emisí v roce 2020 vyvolanému pandemií.

K měření atmosférických koncentrací CO2 na observatoři Mauna Loa dochází od roku 1958.

OSN uvádí, že emise z energetiky, produkce potravin, dopravy a průmyslu musejí během příští dekády každoročně klesnout o 7 %, aby bylo dosaženo teplotních cílů Pařížské klimatické dohody.

Dohoda z roku 2015 zavazuje státy k omezení globálního oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předprůmyslových dob, a pokud to bude možné, na 1,5 stupně.

Země zatím oteplená o jeden stupeň je již postižena extrémními meteorologickými událostmi jako povodně, vedra a tropické bouře posílené stoupajícími hladinami moří.

Britský úřad uvádí, že zvýšení koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře o 25 % trvalo 200 let.

"Ale teď jen o 30 let později se blížíme navýšení o 50 %," uvedl hlavní autor výroční zprávy Richard Betts.

"Zvrátit tento trend a zpomalení nárůstu atmosférického CO2 bude vyžadovat omezení globálních emisí - a jejich zastavení bude vyžadovat, aby globální emise byly sníženy na nulu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4872

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2021