Dá se očekávat férové a nezávislé vyšetření případu úmrtí mladého Roma v Teplicích? A jaké je vůbec jeho jméno?

22. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
V neděli jsem slyšel v rozhlase BBC v pravidelném pořadu File on Four strašlivou reportáž o tom, jak se četné britské policistky stávají terčem sexuálního násilí, doma i v zaměstnání, od svých partnerů policistů, často ve vyšší policejní funkci než jsou ony samy, a když najdou odvahu si na to oficiálně stěžovat, jejich policejní kariéra je zničena a jsou od policie často vyhnány, zatímco násilníkovi se nic nestane. Násilníci zejména ve vyšších policejních funkcích si jsou sami sebou naprosto jisti, jsou beztrestní. "Proti mě nic nezmůžeš, já jsem policista," vysmívají se svým obětem. Policejní řady mužů se proti postiženým ženám semknou a násilníka brání. Velkou roli při tom hraje mužský kamarádšoft a představa, že "my policisté jsme hrdinové, a nikdy se nemůžeme dopustit ničeho špatného". Pořad vznikl tak, že letos na jaře udělala jeho autorka reportáž o případu dvou žen, jimž se nepodařilo získat spravedlnost poté, co je obě znásilnil jeden vysoký policista, a po odvysílání tohoto pořadu byla zahlcena emaily desítek dalších žen, které si stěžovaly na stejnou zkušenost.

 

Proč o tom tak rozsáhle píšu? Je-li tímto postižena britská policie v Británii, donedávna relativně "politicky-korektní" zemi, jakpak to asi vypadá v policii české? Obdobné principy vzájemné solidarity a soudržnosti budou bezpochyby fungovat i v české policii. K tomu přistupuje i v českém prostředí široce rozšířený pocit, že Romové nejsou "naši", nejsou to "Češi" a česká společnost se proti nim často vymezuje jako proti údajně "nepřizpůsobivým", kteří do české společnosti nepatří.

Nedávno tu zaznamenal v jednom článku antropolog Fabiano Golgo, že je o české společnosti známo, že je zbytečné, aby si na nějakého jejího příslušníka někdo stěžoval zvenčí, protože se Češi semknou a kolem kritizovaného spoluobčana uzavřou kruhovou obranu.

Ze všech těchto skutečností, i když jsou to nepřímé důkazy, mi vyplývá, že vysvětlení Policie ČR, že mladý Rom, který po jejím sobotním zásahu v Teplicích zemřel, "nebyl žádný George Floyd", hodně nepřesvědčivé. Je pozoruhodné, a na to na twitteru poukázal Andrew Stroehlein, jak podobná jsou policejní prohlášení, která Policie ČR a policie v Minnesotě vydaly po usmrcení zmíněného romského mladíka a George Floyda.

Proto by bylo záhodno, aby v ČR proběhlo v této věci skutečně nezávislé vyšetřování. Existuje v té společnosti však něco takového? Historie případu zřejmě jiná než případ George Floyda. Všechno bude zameteno pod koberec. Na rozdíl od George Floyda neznáme ani jméno mladého Roma, usmrceného v Teplicích. To je dehumanizace.

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Tento incident vyžaduje nezávislé vyšetření. České úřady se pokusily zamést pod koberec úmrtí Romů v policejní vazbě už několikrát předtím...

Bývalý policista tvrdí, že nevidí "nic neobvyklého" na tom, jak policie zaklekla na krk romského muže, který brzo poté zemřel. Že si myslí, že tohle je obrana policejní akce vypovídá bohužel hodně o policejních metodách v České republice.


PS. Seznam.cz uvedl, že mrtvý Rom se jmenuje Stanislav T. Vzhledem k tomu, že smrt tohoto člověka vyvolala v Teplicích podstatné pozdvižení, nemohli se novináři obtěžovat zveřejnit jeho plné jméno? 


PPS. Média mezitím jméno usmrceného člověka zveřejnila: Stanislav Tomáš.

1
Vytisknout
7739

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2021