Život ve tmě: Palestinci v Gaze nemají elektřinu a nemohou skladovat potraviny v lednici

5. 8. 2021

čas čtení 4 minuty
- Palestinci žijící v Gaze mají obrovské problémy s nedostatkem elektrické energie

- Tato situace je dlouhodobě vážná, nicméně nedávný izraelský útok na Pásmo ji ještě zhoršil

- Mnozí Gazané kvůli nedostatku elektřiny nemohou ani skladovat potraviny v lednici

Mezinárodní výbor Červeného kříže zveřejnil podrobnou studii o životě Palestinců v Pásmu Gazy, která je depresivní, jak si ostatně sami dokážete představit. Situace týkající se nedostatku elektrické energie je tam už léta neuspokojivá - z velké části kvůli nezákonné izraelské blokádě Gazy, kterou Tel Aviv okupuje. Po masivním útoku Izraele na civilní infrastrukturu Pásma letos na jaře je situace ještě horší.

Podle mezinárodního práva je Izrael v Gaze okupační mocností, a proto je zodpovědný za zdraví a blaho tamního civilního obyvatelstva. Izrael ale v tomto spíše selhává.

Červený kříž uvádí, že "poptávka po elektřině v pásmu Gazy se odhaduje na 470 megawattů, z čehož je v současné době uspokojeno přibližně 45%".

To nejlepší, v co mohou i dobře situovaní Palestinci doufat, je 10-12 hodin elektřiny denně, zbytek zajišťují generátory. Ze dvou milionů Palestinců v Gaze, kteří žijí v izraelském obležení, si však 500 tisíc, tedy asi čtvrtina, nemůže dovolit generátor ani palivo pro něj, informuje Juan Cole.

Zpráva říká, že "86,2% respondentů uvedlo, že během roku mají elektřinu v průměru (6-8) hodin denně".

Někdy je elektřina v chodu maximálně 5 hodin denně.

Nejvyšší teplota v Gaze dosahuje 35 stupňů Celsia. Prakticky každý Američan má v 35stupňovém vedru naplno puštěnou klimatizaci. Ne však Palestinci v Gaze - alespoň ne po velkou část dne nebo v noci. Nechápu, jak v noci mohou spát.

94% Palestinců v Gaze tvrdí, že nedostatek elektřiny má neblahý vliv na jejich duševní zdraví.

Většina dotázaných uvádí, že jedním z jejich největších problémů je skutečnost, že jim kvůli přerušované elektřině vybuchují spotřebiče.

Plných 82% Palestinců v Gaze říká, že nemůže skladovat potraviny v lednici. Dovedu si představit, že mnoho z nich se zkaženým jídlem otráví.

A bez dostatečného množství elektřiny nefungují čističky odpadních vod, takže do Středozemního moře je každý den vypuštěno 33 milionů litrů znečištěné vody, což ohrožuje Palestince, kteří chodí na pláž.

Kvůli nedostatku elektřiny pro čištění odpadu je asi třetina Palestinců v Gaze nucena pít špinavou vodu, což zásadně ohrožuje zdraví palestinských dětí.

Červený kříž píše: "Krize s elektřinou donutila nemocnice odložit neakutní chirurgické operace, čímž se odhadovaná čekací doba do začátku roku 2020 prodloužila o 16 měsíců, zatímco v roce 2000 to byly 3 měsíce."

Naprostá většina Palestinců v Gaze musí každý den trávit čas nákupem čerstvých potravin, protože nemůže potraviny skladovat. Přibližně 40%  Gazanů se snaží nakupovat trvanlivé potraviny.

Lidé musí prát oblečení ručně, protože pračka vyžaduje elektřinu, kterou nemají. Práce v domácnosti je ničí, jako kdyby žili v devatenáctém století.

Jelikož dílny a další pracoviště často potřebují ke svému provozu elektřinu,15% Palestinců uvádí, že kvůli výpadkům elektrické energie přišlo o práci. Dalších 10% má zkrácenou pracovní dobu, a přichází tak o příjem.

70% Palestinců, kteří se tísní v pásmu Gazy, bylo v roce 1948 vyhnáno ze svých domovů na území dnešního jižního Izraele militantními sionistickými gangy. Mnozí z nich stále žijí v nuzných uprchlických táborech

Děti v těchto táborech kvůli nedostatku elektrické energie nemohou dokončit domácí úkoly, přičemž mnoho rodin si nemůže dovolit palivo do olejových lamp.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
4715

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2021