Průběžné zpravodajství:

Covid se šíří v Japonsku a v Austrálii

5. 8. 2021

čas čtení 4 minuty
 
Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň a okolí, Strakonice, Praha, Pardubice, Nymburk, Hradec Králové, Příbram, České Budějovice, Havlíčkův Brod, Blansko, Jablonec nad Nisou, Chomutov. Počty nákaz jsou relativně nízké, avšak nákaza se šíří. Ve středu  4.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 205  denních nákazV ČR do 4.8. zemřelo 30 371 lidí.. V nemocnicích je 43 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 674 410 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 539 593 osob, i druhou dávkou  4 786 345 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno cca 52 procent obyvatelstva.

- Počet neočkovaných lidí, kteří v Džakartě zemřeli na covid, je vice než třikrát vyšší než počet očkovaných zemřelých na covid. Smrtnost neočkovaných pacientů nakažených covidem je 15,5 procent, smrtnost očkovaných dvěma dávkami vakcíny Sinovac či Astra Zeneca je 4,1 procent. Vyplývá to z dat nemocnic v Džakartě od téměř 68 000 pacientů od května do července 2021.

- Spojené státy zaznamenaly ve středu rekordní počet denních infekcí za posledního půl roku, více než 100 000 denních nákaz. Varianta delta zuří v oblastech, kde lidé nebyli očkováni. Neočkovaní pacienti tvoří téměř 97 procent vážných případů onemocnění.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že je poravděpodobné, že staří a zranitelní občané budou potřebovat třetí dávku vakcíny a Francie je začne poskytovat od září.

- Nová šéfkaanglického zdravotnictví naléhá na mladé lidi, aby se nechali očkovat. Varuje, že pětina nově hospitalizovaných pacientů na covid je ve věku od 18-34 let. Amanda Pritchard konstatovala, že počet pacientů ve věku 18-34 let se od zimního období téměř zčtyřnásobil z 5,4 procent na vrcholu zimní vlny na nynějších více než 20 procent.

- Francouzský ústavní soud rozhodl, že zákon vyžadující očkovací pasy pro vstup do restaurací a barů od 9. srpna je legální. Souhlasil také, že zaměstnavatelé mohou suspendovat zaměstnance, kteří se odmítnou nechat očkovat anebo nebudou mít negativní test na covid. Odmítl však právo úřadu nutit lidi pozitivní na covid jít na 10 dní do karantény.

Británie ve čtvrtek zaznamenala 86 úmrtí na covid a dalších 30 215 denních nákaz.

 


- V Demokratické republice Kongo bylo proočkováno jen 86 000 vakcín. Je to méně než 0,1 procento obyvatelstva. Země má 90 milionů obyvatel. Profesor Pascal Lumumba z katedry infekčních chorob ma univerzitě v Kinshase, varoval: "Jestliže lidé v Kongu zůstanou neočkování, jihoafrická varianta by se mohla sloučit s variantou delta a virus by mohl zmutovat v novou variantu, odolnou vůči některým vakcínám. 38 procent Konžanů se nechce nechat očkovat. Lidé se běžně domnívají, že covid zabíjí jen bělochy.

- V Japonsku varují někteří vládní experti, že nová vlna covidu je natolik vážná, že by bylo zapotřebí vyhlásit celostátní krizový stav.

- V Austrálii zaznamenal Nový Jižní Wales zaznamenal dosud nejhorší den v pandemii. Stát registroval 262 nových nákaz a 5 úmrtí.

- Spojené státy zpochybňují apel Světové zdravotnické organizace, aby země odložily třetí očkování a poskytly vakcíny chudým zemím jako "falešnou volbu".

- Budoucí cestující do USA budou muset být plně očkováni, konstaatoval Bílý dům.

- Miliony Britů dostaly svolení jet na dovolenou do evropských letovisek ve Francii a ve Španělsku bez nutnosti jít po návratu do karantény.

- Zdravotnické psychologické služby v důsledku pandemických omezení utrpěly po celé Evropě.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

-1
Vytisknout
6498

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2021