Co si dnes přečtete v Britských listech

9. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Francouzská historička Muriel Blaive slyšela v roce 1990 v Paříži mluvit Moniku Pajerovou skromně o tom, že v listopadové revoluci r. 1989 hrála naprosto vedlejší roli - překladatelky. Minula řada let a z Pajerové se stala jaksi hlavní hrdinka listopadové revoluce. Jak dochází k tomuto přepisování historie? O tom mluví Jan Čulík s Muriel Blaive v dnešním Rozhovoru Britských listů.

Necháme si ukrást Cínovec? Upozorňujeme na důležitý otevřený dopis ing. Oldřicha Maděry adresovaný českému ministru průmyslu a obchodu. V kopci Cínovec je celá řada důležitých a cenných kovů a hornin. Necháme si je ukrást?

- Myslíte si, že jen Policie ČR zabíjí lidi zakleknutím na krk, a pak to nikdo nezávislý nevyšetřuje, "protože všechno bylo v pořádku", jako v šokujícím případě Stanislava Tomáše v Teplicích? Totéž se děje v Polsku, informuje v pravidelném pokračování seriálu Mezitím v Absurdistánu Tomasz Oryński.

V Íránu nyní umírá na covid jeden člověk každé dvě minuty.
Je nejpostiženější zemí na Blízkém východě. V Londýně demonstrovali anti-vaxxeři proti očkování (včetně Pierse Corbyna, bláznivého bratra bývalého šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna). Chtěli vzít útokem televizi BBC, bohužel se shromáždili u budovy, kterou televize BBC opustila už skoro před deseti lety.

- V Rusku to s covidem ani s očkováním nevypadá dobře. Obyvatelstvo prostě ruským úřadům nedůvěřuje, a není divu. Čachry s pochybnými vakcínami popisuje Petr Haraším.


- Další lidé nesmyslně zemřeli na covid, protože propadli strachu vyvolanému nesmyslnými lživými informacemi odpůrců očkování.
Skutečně si myslíte, že vás vláda chce zavraždit ničivými vakcínami? Kde je logika? Proč by to dělala? Co by z toho měla?

Rozhovor Britských listů 414. Jak se změnila revoluce z roku 1989 tak, aby to vyhovovalo politice

10. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive byla svědkem toho, jak v roce 1990 hovořila Monika Pajerová, že během listopadové revoluce r. 1989 byla v ní jen velmi podružnou osobou, prostě jen překladatelkou. Minuly roky a v nynější interpretaci je Monika Pajerová ústřední hrdinkou listopadové revoluce. Jak se to děje a co je příčinou těchto změn interpretace historických událostí? O tom hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s Muriel Blaive Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. srpna 2021.

 16518

Průběžné zpravodajství:

V Íránu umírá na covid jeden člověk každé dvě minuty

10. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 
- V Íránu umírá na covid jeden člověk každé dvě minuty. Írán je nejpostiženější zemí na Blízkém východě a zaznamenalo právě  588 denních úmrtí.

- Nejlepší taktikou boje proti variantě delta je očkovat třetí vakcínou Pfizer, není třeba vakcíny pozměňovat, aby byly účinné proti novým variantám. Účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech klesá za půl roku z 96 procent na 84 procent a pak v průměru o 6 procent každý další měsíc.

- Londýnští demonstranti protestující proti vakcínám chtěli zaútočit na sídlo televize BBC, bohužel se však shromáždili u bývalé budovy Television Centre, kterou BBC opustila v roce 2013. ZDE 

 16447

Kuchař z Cardiffu přišel během týdne o otce, matku a bratra na koronavirus. Nenechali se očkovat...

10. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Kuchař Francis Goncalves přišl o matku, o otce a o bratra - zemřeli na covid během jediného týdne, nenechali se očkovat, protože se děsili dezinformací od odpůrců očkování.


Goncalvesův otec Basil, 73, se nakazil covidem v nemocnici a jeho matka Charmagne, 65 a bratr Shaul, 40, se nakazili během rodinné večeře.

Všichni tři žili v Portugalsku a odmítli se nechat očkovat. Goncalves se vyjádřil, že doufá, že jeho zkušenost přiměje další skeptiky, aby se nechali očkovat.

"Stali se obětí protiočkovací propagandy," řekl. "Ta zneužívá lidí, kteří se bojí, a tak padnou do pasti. Chtěl bych, aby si lidi uvědomili: proč by vás chtěla vláda poškodit tím, že vám dá vakcínu? Jaký by to mělo smysl? Mluvil jsem s tolika lidmi, kteří se vakcíny bojí a ono to stojí životy."

Goncalvesův bratr byl "nejzdravějším člověkem", jakého znal. Je přesvědčen, že by mu vakcína zachránila život. "Když zrovna necvičil ve fitku nebo neběhal, chodil na procházky. Patnáct let nepil alkohol a jedl jen plodiny."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Hlavní zpráva OSN varuje před klimatickou katastrofou, pokud nebudou přijata naléhavá opatření

"Červený kód pro lidstvo", ale Stále ještě není pozdě

10. 8. 2021

čas čtení 6 minut

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) ve své první rozsáhlé zprávě po téměř deseti letech varuje, že pokud nebude vyvinuto drastické úsilí o eliminaci skleníkových plynů, může Země čelit prudkému globálnímu oteplování. IPCC uvádí, že za klimatickou krizi, která již způsobila "rozsáhlé a rychlé změny", může "jednoznačně" člověk. Vědci dospěli k závěru, že na základě emisí uhlíku, které jsou již nyní v atmosféře, se průměrná globální teplota do roku 2040 pravděpodobně zvýší na 1,5 stupně Celsia nad úroveň před průmyslovou revolucí. Zpráva rovněž varuje, že pokud nebudou nyní přijata drastická opatření, budou se teploty rychle zvyšovat i po roce 2040.

Nyní se k nám připojí dva z hlavních autorů zprávy IPCC. Bob Kopp je profesorem a ředitelem Rutgersova institutu věd o zemi, oceánech a atmosféře na Rutgersově univerzitě. Kim Cobb je profesorkou věd o zemi a atmosféře na Georgijské technice. Dále je s námi ve spojení klimatolog a spolupracovník IPCC Saleemul Huq, říká v relaci Demcracy Now! Amy Goodman.

 17333

Spěchá: Nenechme si ukrást Cínovec

9. 8. 2021

čas čtení 13 minut

V důsledku trestuhodné nedbalosti Ministerstva průmyslu a obchodu ČR se zdá, že odevzdáním Cínovce do majetku pochybné soukromé společnosti přijde Česká republika o 64 000 miliard Kč. V kopci je totiž mj. velmi drahý kov rubidium, který se zřejmě používá jako raketové palivo.

Ještě k Cínovci

9. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Poznamenává Jiří Jírovec:

Těžba lithia a dalších kovů na Cínovci má dvě stránky, právní a technickou. Podle horního zákona má držitel práva na průzkum ložiska přednost při udělení práva na těžbu (je-li uděleno). Ten kdo má těžební právo, je vlastníkem vytěženého materiálu.

Geomet byl založen čtyřmi českými geology, kteří získali právo na průzkum. Tuto společnost koupila skupina australských investorů, čímž se potenciálně stala držitelkou práva na těžbu, bude-li uděleno. European Metals Holdings není těžební společnost, ale několik lidí, kteří původně operovali z obýváku v australském Perthu. Ti založili akciovou společnost jejímž největším akcionářem byl výrobce silničních svodidel.  

Rozhovor Britských listů 413. V ČR jsou konspirační teorie normalizovány jako přijatelné

6. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Nadační fond nezávislé žurnalistiky vydal zprávu o studii digitálního zpravodajství v roce 2020, ze kterého vyplývá, jaký dopad mají dezinformace o covidu, o protikoronavirových opatřeních a o očkování na českou veřejnost. Bohumil Kartous o tom hovoří s Josefem Šlerkou donedávna ředitelem tohoto Nadačního fondu. "Máme v ČR asi 15 procent lidí, kteří věří těm opravdu takovým echt konspiračním teoriím, říká Josef Šlerka." Co to znamená pro politiku v České republice? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. srpna 2021.




 16447

SEDM hříchů Sputníků

10. 8. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 16 minut

 

…poslední článek, který jsem věnoval problematice Covidu v  říši cara Vladimíra je již víc než měsíc starý. Možná je možné se přesvědčit o tom, jak Kreml, kremlini a ruské obyvatelstvo pokračují v neutuchající vojně proti koronaviru. Mají už dost Sputniku V, nebo už mají dost Sputniku V. A proč očkují obyvatelstvo dobrovolně, když je to povinně? Proč ládují pokusné osoby EpiVacCoronou , kterou vydávají za Sputnik? To jim vlastní lid nestojí za kus pravdy? Alespoň za kousíček? Nestojí. Nebo si v Kremlu na lži už tak zvykli, že jedno od druhého nerozeznají ani původci ani příjemci?

Greta Thunberg: Nová zpráva IPCC je varovným signálem eskalující klimatické krize

10. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Nikdy jsme se k této krizi nechovali jako ke skutečné krizi. A samozřejmě, že média nyní informují o extrémních projevech počasí a důsledcích klimatické krize, ale na druhou stranu musíme mít na paměti, že to všechno jsou jen příznaky klimatické krize. Nemluvíme o samotné příčině, o věcech, které tyto události skutečně podněcují. Nepoháníme k odpovědnosti lidi u moci. Nemluvíme o současných, nejlépe dostupných vědeckých poznatcích, o tom, co říkají a jaká je nyní situace. A hlavně nemluvíme o rozporu mezi tím, co politici říkají, a tím, co skutečně dělají, říká Greta Thunberg.

Tato zpráva nám neříká, co máme dělat. Neříká, že musíme udělat tohle a pak tohle. Neposkytuje nám taková řešení. To je na nás. Jsme to my, kdo musí přijmout rozhodnutí, a jsme to my, kdo musí být odvážný a klást si těžké otázky, jako například: co je pro nás důležité? Jsme připraveni podniknout kroky k zajištění současných i budoucích životních podmínek? 

Doufám tedy, že to může být výzva k probuzení a že nám to poskytne perspektivu a že to opět může být připomínka toho, že klimatická krize nezmizela, pouze se stupňuje a každou hodinou je intenzivnější.

 

Původní text v angličtině ZDE

30649

Babiš o hrozbě klimatu mlčí

9. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva

Emise skleníkových plynů jsou hrozbou, klimatická změna se již týká celé planety, potvrdil Mezivládní panel pro změnu klimatu. Premiér Babiš v Česku o hrozbě mlčí


Praha, 9. srpna 2021 – Mezivládní panel pro změnu klimatu dnes vydal šestou hodnotící zprávu, ve které odborníci potvrzují, že klimatickou změnu působí člověk svou činností a ovlivňuje tak celou planetu. Na tiskové konferenci zástupci mezivládního panelu varovali všechny státy před tím, kam směřujeme, pokud nebudou globálně rapidně sníženy emise vypouštěných skleníkových plynů a přijata naléhavá opatření na zpomalení klimatické změny. Přestože premiér Babiš v Bruselu podpořil celoevropskou strategii pro boj s klimatickou změnou Zelená dohoda pro Evropu, doma o hrozbách změny klimatu mlčí.

IPCC: Z klimatu se ale musí stát prioritní téma světové politiky

9. 8. 2021

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva

PRAHA 9. srpna 2021 - Cíl Pařížské dohody udržet zvýšení průměrné globální teploty do konce století pod 2 °C a co nejblíže k hodnotě 1,5 °C je podle nové zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) stále ještě reálný. Předpokladem je ale rychlé snížení emisí v souladu s návrhy Zvláštní zprávy k  oteplení o 1,5 °C z roku 2018. Ve té IPCC varuje, že podmínkou dosažení cílů Pařížské dohody je omezení celosvětových emisí o polovinu do roku 2030 a dále na tzv. čistou nulu do roku 2050. To je ale v příkrém rozporu s aktuálním vývojem. Uhlíkový rozpočet, který má lidstvo podle závěrů IPCC od 1. ledna 2020 ještě k dispozici, činí 400 miliard tun CO2. Právě tolik CO2 lze ještě vypustit do atmosféry, abychom zajistili 67% pravděpodobnost, že se průměrná globální teplota nezvýší do konce tohoto století o víc než o 1,5 °C. Bez výrazného omezení současných emisí ale lidstvo zbývající uhlíkový rozpočet spotřebuje už kolem roku 2030. 

Velké klimatické změny jsou nevyhnutelné a nezvratitelné - varování IPCC je dosud nejvážnější

9. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Analýza IPCC, zveřejněná v pondělí, varuje, že teploty stoupnou o více než 1,5 stupně Celsia a způsobí všude extremní počasí

- Lidstvo způsobilo "bezprecedentní" a "nezvratitelné" změny klimatu
- Je mimo pochybnost, že byly klimatické změny způsobeny lidskou činností
- Australští vědci požadují naléhavé akce, má-li se svět vyhnout nejhorším dopadům klimatické krize

Rozhovor Britských listů 412. Jak si Čína dělá z Česka kolonii a českým úřadům je to jedno

3. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Hegemonie Číny proniká do celé řady zemí světa a Česká republika je zvlášť zranitelná. O tom mluví v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous se sinoložkou Kateřinou Procházkovou, novinářkou a analytičkou spolupracující s projektem Synopsis. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 3. srpna 2021.

Rozhovor Britských listů 411. Volené politiky je za záměrně šířené lži nutno kritizovat

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Měli bychom kritizovat Zemanova mluvčího Ovčáčka za nesmysly, které zveřejňuje na Twitteru? Zajímavá analýza publikovaná v britském rozhlase varuje, že když lidé přetvítovávají materiály, které kritizují, přestože s nimi nesouhlasí, vede to k jejich virálnímu šíření. Co s tím? O tom uvažují v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous.



 16447

Texaské město Austin zažívá covidovou katastrofu

9. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Úřady zoufale zapřísahají občany, aby zůstávali doma, nosili roušky a nechali se očkovat. Počet volných lůžek na jipkách ve městě klesl na šest


Počet nákaz v texaském města Austin exponenciálně roste. Tamější činitelé varuje před katastrofou. Texas se stává epicentrem pandemie.

Komunální správa v Austinu v sobotu vydala prostřednictvím svého systému krizových zpráv vážné varování, aby obyvatelstvo zůstávalo doma, nosilo roušky a nechalo se očkovat. Institut veřejného zdraví v Austinu zvýšil riziko obyvatelstvu do kategorie 5, což je nejvyšší kategorie.

Rozhovor Britských listů 410. Češi si jsou vědomi klimatické krize, ale nevědí co dělat

26. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně ve spolupráci s iniciativou Green Dock vypracovala průzkum veřejného mínění ohledně toho, jaký mají dnes Češi postoj vůči klimatické krizi. Dotazovali se osob starších 15 let. O výsledcích tohoto průzkumu mluví Jan Čulík s Janem Krajhanzlem z Masarykovy univerzity, hlavním autorem tohoto projektu, který se zabývá názory lidí na klimatickou krizi už 18 let.

Rozhovor Britských listů 409. Jižní Morava po tornádu. Potřebujeme nadále pomoc

22. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je tomu skoro měsíc poté, co neobvykle ničivé tornádo zlikvidovalo několik vesnic na Břeclavsku a Hodonínsku. Paní Zlata Maděričová z Moravské Nové Vsi stále ještě nemá ve svém poničeném domě elektřinu z rozvodné sítě. Problém nezmizel a vzájemná lidská solidarita je i nadále potřebná, i když někteří lidé nevědí, co to je, a jiní dokonce podvádějí. O katastrofě po měsíci hovoří se Zlatou Maděričovou Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. července 2021.

Generální tajemník OSN: Nová zpráva IPCC je vážným varováním pro lidstvo

9. 8. 2021

čas čtení 4 minuty


tisková zpráva

Dnes zveřejněná zpráva Pracovní skupiny 1 IPCC je pro lidstvo silným varováním. Vědecké důkazy jsou nezvratné: emise skleníkových plynů ze spalování fosilních paliv posilované odlesňováním dusí planetu a ohrožují miliardy lidí. Globální oteplování postihuje všechny regiony světa, řada změn je již nevratných.

Mezinárodně dohodnutá hranice bezpečného oteplení o 1,5 stupně Celsia je nebezpečně blízko. Hrozí, že jí dosáhneme velmi brzo. Jediná cesta, jak se vyhnout jejímu překročení je jednat hned a jednat rozhodně.

Rozhovor Britských listů 408. Klimatická katastrofa má drastické dopady, ale Češi jsou v pohodě

19. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Extrémy v počasí způsobily v posledních dnech absolutní katastrofu povodněmi na západě Německa, v Belgii, v Lucembursku, v Holandsku a ve Švýcarsku. Povodňový poplach vzniká i v některých místech v České republice. Ničivé povodně jsou i na Novém Zélandě a západní část Spojených států a Kanada trpí obrovskými vedry a neuhasitelnými, gigantickými požáry. Neúspěšně se snaží v horku hasit požáry i Rusové na Sibiři. Naléhavě je nutné začít razantně jednat proti klimatickým změnám. Češi ale nedělají nic. O tom, jak aktivisté organizace Děti Země mluví k Čechům jak Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, hovoří Jan Čulík s předsedou této organizace Miroslavem Patrikem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 20. července 2021.


Jednejte podle toho, co říkám, ne podle toho, jak sám jednám - část druhá

9. 8. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

- Obama uspořádal obrovskou oslavu svých 60. narozenin pro 400 hostů
- Bidenův vládní „klimatický car“ John Kerry přiletěl soukromým letadlem
- Obama byl vyfotografován, jak tančí bez roušky, mezi hosty také bez roušek
- Obama věděl, že se uspořádáním této párty zachoval jako pokrytec, a přinutil diskdžokeje, aby odstranil fotografie z akce
- Místo konání tohoto večírku, Martha's Vineyard, je oblíbeným místem superbohatých ve chvíli, kdy lidé ekonomicky trpí pandemií
- Značkové ubrousky svědčily o tom, že se Obama odpojil od reality chudých, o nichž tvrdí, že za ně bojuje
- Bezletová zóna nad Obamovým sídlem za 12 milionů dolarů ukazuje nevhodnou vládní podporu soukromé párty

Křížky na průhonickém náměstí

9. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Foto Petr Zewlakk Vrabec

tisková zpráva

V sobotu 7. srpna od 6:00 dobrovolníci Milionu chvilek před zmrzlinárnou na hlavním náměstí v Průhonicích namalovali smyvatelnými spreji kříže, jako se stalo v únoru na Staroměstském náměstí.


Od 10:00 do 17:00 tam premiér Andrej Babiš v místní zmrzlinárně rozdával zmrzlinu v rámci své kampaně. Křížky na náměstí chtěli aktivisté ukázat realitu Babišovy vlády v kontrastu s jeho kampaní. Křížky za všechny, kdo si kvůli nezvládnuté pandemii pro zmrzlinu přijít nemohou. Je to více než 32 000 mrtvých.

Křížky jsou nasprejované. Jak teď zareaguje premiér?


Rozhovor Britských listů 407. Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nevzbouřili?

15. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


Poslední dobou se připomínalo výročí založení Komunistické strany Československa v roce 1921. Jakou roli hrála KSČ v historii Československa během dvacátého století, jaké postoje mělo vůči ní obyvatelstvo země a politikové ostatních stran? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. července 2021.

Světoví klimatologové vydávají ostré varování před hrozbou globálního oteplování

9. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- CO2 v atmosféře je o třetinu více než v šedesátých letech dvacátého století
- Posledních šest let je od doby vzniku záznamů nejteplejších
- Světové oceány byly v roce 2020 od doby vzniku záznamů nejteplejší


Nová analýza Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC)  bude nejpodrobnějším zhodnocením situace, zatímco se vlády připravují na klíčové rozhovory o klimatu letos v listopadu v Glasgow

30679

USA: Demokraté už sami přiznávají, že v příštích volbách nejspíš přijdou o Kongres

9. 8. 2021 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 1 minuta

Kongresman Sean Patrick Maloney, který předsedá výboru amerických demokratů pro kampaň do Sněmovny reprezentantů přiznal, že Demokratická strana podle jejich vlastních nejnovějších průzkumů ztrácí v klíčových obvodech tak "půl tuctu", tj. 6% procentních bodů na opoziční republikány.

(Což v překladu znamená, že demokraté tam na republikány ztrácí zhruba tak 12%, takže téměř jistě příští rok ve volbách do Kongresu přijdou o Sněmovnu reprezentantů i Senát. Vzhledem k tomu, že v dolní komoře drží většinu jen o tři hlasy a v Senátu jen díky hlasu viceprezidentky.)

Pravice zruší demokracii

9. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Tucker Carlson, kontroverzní komentátor ultrapravicové americké televize Fox News, který mj. šíří lži o covidu, odvysílal minulý týden obdivnou reportáž o režimu Viktora Orbána v Maďarsku, plnou, jak posléze na Twitteru informovala jedna maďarská novinářka, věcných chyb a nepřesností.

Carlson je spolehlivým hlasem dominantní síly na pravici, která jménem "lidu" zničí demokracii, varuje Nick Cohen. Argument, který Carlson používá, je, že "elita se obrátila proti vlastnímu lidu".

V Řecku hoří nejméně 400 nezvládnutelných divokých požárů

7. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 



Jedna osoba zahynula, dvacet bylo zraněno



Během posledních 24 hodin vypuklo v Řecku více než 400 požárů, nejvíce jsou postiženy ostrov Evia a oblasti na Peloponnesu. Británie a Francie posílají hasiče a pomoc. Pomáhají také hasiči z Kypru a z Izraele. Proti požárům bojuje armáda a letadla shazující vodu.

Severní předměstí Atén od čtvrtka ohrožoval velký požár, v sobotu zeslábl, ale předpověď počasí předpovídá zesílení větru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V severní Kalifornii zažívají lidé víkend strachu, protože požár Dixie, který tam zuří už tři týdny a zlikvidoval tento týden většinu města Greenville, vzniklého za zlaté horečky, ohrožuje nyní více než 10 000 příbytků v severní oblasti Sierra Nevada. Požár zuří na prostoru větším než je New York City.



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 17543

CNN: Jednejte podle toho, co říkám, ne podle toho, jak sám jednám

7. 8. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

 

- CNN má moderátora, který je bratrem newyorského guvernéra Andrewa Cuoma
- Cuoma obvinilo mnoho žen  ze sexuálního obtěžování
- CNN odmítá potrestat novináře Chrise Cuoma za pomoc při psaní projevu jeho bratra na obranu před obviněním ze sexuálního obtěžování
- Když jsou do podobných skandálů zapleteni pravicoví politici, zachází se s nimi viditelně jinak
- Populisté využivají tyto nesrovnalosti a získávají voliče pomocí těchto projevů zaujatosti médií

 17542

Fangličkářství: Londýnská vláda utratila za poslední dva roky za státní vlajky 4,9 milionů Kč

6. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Za vlády Borise Johnsona se ministři a ministerstva neustále zahalují do státních vlajek

"Vlastenectví je posledním útočištěm darebáků." - esejista dr. Samuel Johnson (1709-1784)

Johnsonův ministr Robert Jenrick zaútočil na BBC, když se její moderátoři začali jemně vysmívat tomu, že při interviewech vystupuje v televizi vedle obrovské britské státní vlajky, i ostatní Johnsonovi ministři si nyní obscénně navykli vystupovat v médiích málem zahaleni do státní vlajky.

Omezte emise metanu, nebo dojde ke klimatické katastrofě, varují vědci

6. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta


Metan, emitovaný zemědělstvím, z břidlic a při dobývání ropy, hraje stále větší roli při přehřívání planety Země, varuje Mezivládní panel pro klimatické změny

Snížit emise CO2 k odstranění klimatické krize nestačí - svět musí jednat rychle i proti emisím metanu, varují experti.

Klimatologové v pondělí vydávají své dosud nejvážnější varování ohledně toho, jak se svět řítí ke klimatické katastrofě. Poukazují na hrozbu emisí metanu, v zemědělství, z extrakce plynu z břidlic a ze špatně prováděného dobývání ropy a plynu. Emise metanu jsou více než osmdesátkrát škodlivější než emise CO2.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Tisková zpráva:

O status usedlíka v Británii lze stále žádat, odmítnutí může zvrátit soud

6. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Lhůta pro podávání žádostí o status usedlíka v Británii úplně nevypršela 30. června. V některých případech je možné žádat ještě i po tomto datu, upozornil česko-britský advokát Jakub Honzík, který je předsedou Asociace pro anglické právo. Podle něj se odmítnutí žadatelé mohou bránit u souduO status už zažádalo i přibližně 50 000 Čechů. Z celkového počtu 5,6 milionu žádostí jich britské úřady zatím zamítly zhruba 94 000. Dalších téměř 75 000 žádostí označily za neplatné.

Češi v Británii: Pokud máte problém s registrací, kontaktujte Good Law Project:



27208

Nikaragua: Zrození diktatury

6. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Kdysi mimořádně populární levicová ikona Daniel Ortega se nikdy nesmířila s volební porážkou v roce 1990 a hodlá zůstat u moci za každou cenu. 
  • Na společnou prezidentskou kandidátku opozice uvalil domácí vězení a dalších více jak 30 opozičních politiků před volbami nechal zavřít. 

Na dráze opět "vše v pořádku"

6. 8. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Železniční nehoda u Domažlic se přidává k dlouhé řadě událostí, které v posledních letech upozornily na neutěšený stav zabezpečení železniční dopravy v ČR. 
  • Statistiky v evropském srovnání jednoznačně ukazují, že vysvětlování nehod "chybami jednotlivců" představuje pouze výmluvu v situaci, kdy management neustále snižuje stavy zaměstnanců, aniž by dostatečně investoval do nahrazení jejich práce moderními technologiemi. 
  • Systematicky přetěžovaný personál se logicky často dopouští chyb, hlavní odpovědnost však nesou jeho nadřízení. 

 17333

Tornádo lámalo stožáry jako sirky – u Břeclavi a u Temelína

6. 8. 2021

čas čtení 13 minut


Naše zn.: M103 212 DOP03 – veřejný dopis   

V Brně dne 5. 8. 2021     

Věc: Tornádo lámalo stožáry jako sirky – u Břeclavi a u Temelína

Dobrý den pane Čulíku,

dostal jsem odpověď z ČEPS, a.s., na moje dva dopisy ohledně pádu vedení zvn 400kV u Břeclavi (DOP01) a u Temelína (DOP02). Chtěl bych Vás požádat, abyste ji zveřejnil.

Chtěl bych také alespoň touto cestou poděkovat ČEPSu za poměrně rychlou a kompletní odpověď. Respektuji, že mi nemohou některé věci sdělit, i když nevidím nic tajného například na uzemnění vedení. Přesto bych se chtěl k jejich odpovědi vyjádřit. K  vedení u Břeclavi tak učiním později v samostatném článku.

 17095

Veksláci s bezpečností

6. 8. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

  • Zařazení firmy Nutmeg napojené na ruský zbrojařský holding Rostec do ostrahy Českého domu v Moskvě ilustruje přístup současné ČSSD k bezpečnostní problematice.
  • Kauza Vrbětice ani fakt, že nás Rusko označilo za nepřátelský stát, na bezstarostném veksláctví "kolegů" z Lidového domu nic nezměnily. 

Osm lidí zemřelo, lesní požáry dál zuří v jižní Evropě

5. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Lidé zemřeli v Turecku, Itálie a Řecko jsou také vážně postiženi a tisíce lidí bylo evakuováno


V Turecku hasiči bojují s požáry v několika přímořských letoviscích. Deset dalších lidí bylo hospitalizováno. Ve čtvrtek evakuovaly turecké pobřežní hlídky stovky vesničanů žijících nedaleko hořící elektrárny v egejské provincii Muğla.


Dillí minulý týden:



 16637

Průběžné zpravodajství:

Covid se šíří v Japonsku a v Austrálii

5. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň a okolí, Strakonice, Praha, Pardubice, Nymburk, Hradec Králové, Příbram, České Budějovice, Havlíčkův Brod, Blansko, Jablonec nad Nisou, Chomutov. Počty nákaz jsou relativně nízké, avšak nákaza se šíří. Ve středu  4.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 205  denních nákazV ČR do 4.8. zemřelo 30 371 lidí.. V nemocnicích je 43 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 674 410 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 539 593 osob, i druhou dávkou  4 786 345 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno cca 52 procent obyvatelstva.

- Počet neočkovaných lidí, kteří v Džakartě zemřeli na covid, je vice než třikrát vyšší než počet očkovaných zemřelých na covid. Smrtnost neočkovaných pacientů nakažených covidem je 15,5 procent, smrtnost očkovaných dvěma dávkami vakcíny Sinovac či Astra Zeneca je 4,1 procent. Vyplývá to z dat nemocnic v Džakartě od téměř 68 000 pacientů od května do července 2021.

- Spojené státy zaznamenaly ve středu rekordní počet denních infekcí za posledního půl roku, více než 100 000 denních nákaz. Varianta delta zuří v oblastech, kde lidé nebyli očkováni. Neočkovaní pacienti tvoří téměř 97 procent vážných případů onemocnění.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že je poravděpodobné, že staří a zranitelní občané budou potřebovat třetí dávku vakcíny a Francie je začne poskytovat od září.

- Nová šéfkaanglického zdravotnictví naléhá na mladé lidi, aby se nechali očkovat. Varuje, že pětina nově hospitalizovaných pacientů na covid je ve věku od 18-34 let. Amanda Pritchard konstatovala, že počet pacientů ve věku 18-34 let se od zimního období téměř zčtyřnásobil z 5,4 procent na vrcholu zimní vlny na nynějších více než 20 procent.

- Francouzský ústavní soud rozhodl, že zákon vyžadující očkovací pasy pro vstup do restaurací a barů od 9. srpna je legální. Souhlasil také, že zaměstnavatelé mohou suspendovat zaměstnance, kteří se odmítnou nechat očkovat anebo nebudou mít negativní test na covid. Odmítl však právo úřadu nutit lidi pozitivní na covid jít na 10 dní do karantény.

Británie ve čtvrtek zaznamenala 86 úmrtí na covid a dalších 30 215 denních nákaz.

Biden mění strategii vývozu amerických zbraní...

5. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

Biden připravuje změnu strategie vývozu zbraní z USA, má být více založena na lidských právech. Skutečnou zkouškou bude, zda to bude znamenat zrušení vývozu amerických zbraní do zemí, které systematicky porušují lidská práva jako Egypt, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Izrael, ptá se Kenneth Roth, ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch.



29549

Srovnávání

5. 8. 2021 / David Marenčák

čas čtení 9 minut

Poslední dobou se od různých lidí setkávám s obdivem vůči některým vlastnostem a chování, respektive jejich míře, za současného sebekritického vlastního ponižování plynoucího z reflektované zdánlivé nedostačivosti či podřadnosti v oněch záležitostech.

V duchu nad tím kroutím hlavou, kde se takové naivní srovnávání bere. Cítím z toho smrdutý dech slepého kultu výkonu fordismu, který umí měřit úspěch jen počtem vysoustružených šroubků a zápach byrokracie, která zná jen absolutní hodnoty tabulek, to vše rámované kultem úspěchu, kdy vítěz, ten nejlepší jeden bere vše, a ostatní prohrávají, bez ohledu na cokoli.

 17533

Srážka vlaků u Domažlic

5. 8. 2021 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Poznamenejme, že trať číslo 180 Plzeň - Domažlice je částí mezinárodní trasy Praha - Mnichov, píše František Řezáč.  Toto spojení zajišťuje sesterská společnost Deutsche Bahn (DB) Alex. To jest dieselová lokomotiva patřičného vzhledu, stejně dekorované vagóny, doplněné modrými vagóny Českých drah (ČD).

V úseku Plzeň - Domažlice je trať jednokolejná a brzy má být zahájena stavba dvoukolejky v úseku Plzeň Skvrňany - Stod. Doporučuju použít mapy.cz.

Tratí jsem jako cestující projížděl nepočítaně. Jako vnuk železničáře, který mě od pěti let vozil z Chebu do Plzně na prázdniny a zpátky, uvykl jsem místo čumění do novin (dnes do mobilu) pozorovat krajinu, cvrkot na nádražích a kolem trati.

To, co teď napíšu, reportéři médií nevědí a neptají se, proč se vlaky v místě neštěstí míjejí na tzv. výhybně a nikoli ve stanici, jak je i pro každého laika běžné.

Proto mě upoutalo právě u Milavče, když už se člověk chystá vystoupit v Domažlicích či se při cestě dál aspoň koukat z okna, zdánlivě nesmyslné zdvojkolejnění u obce Radonice, nedaleko zastávky Milavče, kde už je u budovy zastávky jen jedna kolej.

Na výhybně mimo se totiž vlaky nemíjejí pokaždé, ale jen, když je to třeba.

Nabízí se otázka proč?

Vysvětluji si to tak, že původním úmyslem budovatelů trati bylo mít zastávku, tak jako jinde, se dvěma kolejemi pro míjení vlaků.

Jenže vzdálenost takové zastávky od centra obce Milavče až k Radonicům, se někomu zdála příliš velká a tak prosadil zastávku v centru vedle chráněného železničního přejezdu.

Z původní zastávky zůstala jenom ta výhybna. Pokud se vlaky míjejí ve stanici, jak bývá běžné, děje se tak pod dozorem výpravčího.

To je jiná káva, než někde "na mezi", jak říkával děda. Kdybych byl novinář, tak bych se ptal, proč...


Věci jsou složitější. Patrně nějaký vlivný jézedák prosadil umístění zastávky u budovy JZD. Jezdil jsem tam dvakrát na žních a nedávno na kole. Pitomého fotografa upoutá rozflákaný vagón, ale situaci ve fotogalerii nezobrazí. těch keců kolem, ale samé podružnosti.

Na trati je výhybna ještě mezi zastávkami Zbůch a Chotěšov, ale to bylo kvůli vlečce na vojenské letiště Líně. Podobnou situaci jsem nikde jinde neviděl, a to jsem toho po dráze sjezdil dost. Čili základní otázka je: Proč se vlaky míjejí na výhybně na mezi a ne ve stanici?

 17534

Miliony lidí budou v nadcházejícím desetiletí obětí povodní, dokazuje nová studie

5. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Jen 13 procent záložních fondů pro katastrofy je určeno na přípravu a odstraňování škod po povodních, i když např. USA zaznamenaly v letech 2000-2029 škodty způsobené povodněmi ve výši 615 miliard dolarů.

Z modelování globálního oteplování vyplývá, že do roku 2030 vzroste počet lidí ohrožených povodněmi ještě více. Studie předpovídá, že zejména 57 zemí v severní Americe, v centrální Asii a v centrální Africe bude postiženo podstatným zvýšením počtu obyvatel, kteří budou poškozeni povodněmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

29889

Velká Británie: Bloggerovi Craigovi Murrayovi byl uložen trest osmi měsíců vězení za "skládačkovou identifikaci"

5. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

- Blogger a bývalý velvyslanec Spojeného království v Uzbekistánu Craig Murray byl odsouzen k osmiměsíčnímu odnětí svobody za to, že částečně odhalil identitu svědků v procesu s bývalým skotským ministrem

- Reportéři bez hranic považují tento trest za nepřiměřený

- Craig Murray na svém blogu detailně popsal průběh soudního řízení o vydání Juliana Assange do USA

 

30776

Naděje vkládané do zalesňování ohrožují globální potravinovou bezpečnost, varuje Oxfam

5. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 - Oxfam varuje před nadměrným zalesňováním, které ohrožuje potravinovou bezpečnost

-  Aby bylo do roku 2050 dosaženo nulové emisní bilance, bylo by zapotřebí zalesnit oblast zhruba pětkrát rozlehlejší než je Indie

- K vyrovnávání emisí by mohlo být využito asi 350 milionů hektarů půdy, což je plocha zhruba o rozloze Indie, aniž by bylo narušeno zemědělství na celém světě

- Nadměrné zalesňování by podle Oxfamu do roku 2050 mohlo zvýšit ceny potravin až o 80 procent

 16637

Zatímco USA dosáhly 70% proočkovanosti, chudé země světa sotva překročily 1%

5. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

- Přestože v USA dostalo alespoň jednu dávku vakcíny 70% dospělých obyvatel, pandemie v této zemi zdaleka neskončila

- Oproti tomu alespoň jednu dávku vakcíny dostalo v chudých zemích pouze něco málo přes 1 procento osob

- Čím déle zůstanou miliardy lidí neočkovány, tím více variant se vyvine a ohrozí nás všechny


Aktualizace: Světová zdravotnická organizace požaduje moratorium na dodatečné dávky vakcín v bohatých zemích

Proč se pořád srážejí vlaky III

5. 8. 2021 / Jan Molič

čas čtení 2 minuty

Vzhledem k nejnovější srážce si nemůžu dovolit poznámku k minulým dílům, píše Jan Molič.

https://blisty.cz/art/96854-proc-se-porad-srazeji-vlaky.html
https://blisty.cz/art/100424-proc-se-porad-srazeji-vlaky-ii.html

Zabezpečovací zařízení ETCS hned tak nebude, vyplynulo vloni z vyjádření SŽ. Dobrá tedy, přesto nechápu, proč strojvedoucí dosud nemají aspoň nějaké provizorní zařízení, například mobil s GPS aplikací, která by je varovala před protijedoucím vlakem? Mám dojem, že nejde o technický problém, jako spíš o problém byrokratický. Nasadit jednoduché řešení by bylo - příliš jednoduché.

30173

Umírněné požadavky a pokrok

5. 8. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

- Práva žen bývala společností vnímána v rozporu s tzv. tradičními hodnotami

- S agendou lidských práv dochází k proměně celé společnosti

- Každý nakonec vidí, že to, co tzv. tradiční hodnoty zapovídaly, obohacuje celou společnost

30027

Čínský vliv v ČR na pozadí studené války mezi Washingtonem a Pekingem

5. 8. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

-  Vliv čínského režimu na českou politiku, žurnalistiku a akademii lze bezesporu považovat za znepokojující

- Přesto by bylo naivní se domnívat, že cílem pekingských vládců je radikálně přeměnit politické pořádky v ČR

- Tento vliv je nutno vnímat na pozadí nové studené války mezi USA a Čínou, o které česká média prakticky neinformují


 16447

Průběžné zpravodajství:

V Sydney zemřel na covid sedmadvacetiletý muž, v Británii dvaačtyřicetiletý horolezec

4. 8. 2021

čas čtení 5 minut

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň město, Plzeň-sever, Pardubice, Nymburk , Chrudim, Jablonec nad Nisou, Praha-západ. V úterý 3.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 237  denních nákazV ČR do 3.8. zemřelo 30 372 lidí.. V nemocnicích je 43 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 674 183 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 539 593 osob, i druhou dávkou  4 786 345 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno cca 52 procent obyvatelstva.

- Přestaňte organizovat třetí očkování svých obyvatel a poskytněte vakcíny chudým zemím, požaduje Světová zdravotnická organizace. Tedros Adhanom Ghebreyesus požaduje moratorium na třetí očkování nejméně do konce září 2021. Mělo by to umožnit očkování alespoň 10 procent obyvatelů všech zemí světa. Ghebreyesus poukazuje na to, že není prokázáno, zda třetí očkování pro lidi, kteří už dostali dvě vakcíny, je vůbec účinné.

- Aude Alaskar, 27, operátor vysokozdvižného vozíku, zemřel v australském městě Sydney třináctý den svého pobytu v domácí karanténě. Vyvolalo to silné apely na mladé lidi, aby se nechali očkovat. ZDE
 
- Dvaačtyřicetiletý Angličan John Eyers, sportovec, naprosto fit, který zvedal činky a ještě před měsícem lezl po horách, se odmítl nechat očkovat a nyní zemřel na covid. Jeho sestra ho charakterizovala jako "nejzdravějšího člověka, jakého jsem znala". Předtím, než mu nasadili ventilátor, se vyjádřil, že se měl nechat očkovat. ZDE 

- Rozsáhlá britská studie zjistila, že plně, dvakrát očkované osoby testují pozitivně na covid třikrát méně často než osoby neočkované. Studie React-1, velký monitorovací program pro covid, který provádějí vědci z University College v Londýně, je založena na testování téměř 100 000 lidí v Anglii od 24. června do 12. července 2021. Během tohoto období bylo nakaženo 0,63 procent osob, tedy každý 158. Analýza PCR testů také zjistila, že plně očkované osoby zřejmě šíří nákazu daleko méně než osoby neočkované, protože mají menší virovou nálož.

- Británie registrovala 21 691 nových denních nákaz, je to o 1820 méně než v tutéž dobu minulý týden, hospitalizováno je tam 6099 lidí, je to o 143 více než v tentýž den minulý týden, a na covid zemřelo 138, což je o 7 více než minulý týden.
 
- Šokující jsou některé české servery, které šíří na základě lživých informací na amerických republikánských serverech tvrzení, že "na očkování zemřely tisíce lidí". Jsou to absolutní lži, které způsobují smrt. Ze statistik v USA vyplývá, že 99 procent osob umírajících v nemocnicích na covid je neočkováno. Co vede šílence v České republice k tomu, že ohrožují své spoluobčany smrtí šířením nesmyslných lží? Proč to lidi dělají? A proč tomu lidé věří?

- Mimochodem, upozorňujeme debatéry na fórech BL, že jakmile tam budou umisťovat nějaké lži o covidu nebo očkování, nemilosrdně je budeme blokovat. Jde o životy lidí.

 

 17532

Tání permafrostu na Sibiři hrozí katastrofálním uvolněním metanu. Ten je 84krát nebezpečnější než CO2

4. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Vlna vedra na Sibiři r. 2020 uvolnila emise metanu z prehistorického vápence ve dvou regionech v oblasti o délce 600 km


Vědci se už dlouho obávají "metanové bomby" - potenciálně katastrofálních emisí metanu z tajících bažin sibiřského permafrostu.

Nyní zjistila studie tří geologů, že vlna horka v roce 2020 odhalila nárůst emisí metanu z "potenciálně daleko větším množství" z tajících skalisek v artickém permafrostu.

 17531

Je policajt víc než občan?

4. 8. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty


Z neděle na pondělí příbramští strážníci řešili konflikt mezi čtyřmi lidmi v obci Březnice. Při zadržení jeden muž upadl do bezvědomí a v nemocnici následně zemřel. Příčinu úmrtí vyšetřuje policie… (Která policie, zpráva nesděluje, takže si můžeme myslet, že policie vyšetřuje policii...)


Strážníci do Březnice přijeli kolem druhé hodiny ráno na oznámení, že se na pouti poprali čtyři lidé. Hlídka při zákroku použila slzný sprej, ale jeden ze zadržených upadl do bezvědomí…Tolik zpráva pondělní středočeské lokálky iDNES.cz 3.srpna t.r.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
21372