Human Rights Watch: Izrael a Hamás spáchaly válečné zločiny

28. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Izraelské nálety na civilní objekty v Gaze a raketové útoky Hamásu na izraelská populační centra představují válečné zločiny. 

Zpráva organizace monitorující lidská práva dospěla k závěru, že násilí během květnového konfliktu v Gaze představovalo válečné zločiny. Vyšetřování se zaměřilo na tři izraelské nálety.

HRW dospěla k závěru, že izraelské ozbrojené síly i islamistické uskupení Hamás ovládající Gazu zřejmě spáchaly válečné zločiny.

"Izraelské síly a palestinské ozbrojené skupiny při bojích vedených v květnu 2021 v pásmu Gazy a v Izraeli provedly útoky, které porušují právo válečné a zřejmě představují válečné zločiny," uvedla organizace.

Jedenáctidenní konflikt vedl k usmrcení nejméně 254 Palestinců a 13 Izraelců. Násilí vypuklo po násilné reakci izraelských sil na palestinské protesty proti vystěhování rodin z východního Jeruzaléma.

Zpráva se soustředí na tři případy izraelských náletů, přičemž poznamenává, že "nerozlišující" raketové útoky palestinských militantů na Izrael (bylo jich přes 4 000) se stanou tématem další zprávy.

Izraelské útoky zahrnovaly nálet na Bejt Hanún z 10. května, další na uprchlický tábor al-Šatí z 15. května a sérii náletů na město Gaza z 16. května. Podotýká, že "další izraelské útoky během konfliktu byly zřejmě také protiprávní".

Tyto tři útoky zabily 62 palestinských civilistů, když se v blízkosti nenacházel žádný zjevný vojenský cíl.

Vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu v březnu oznámil, že zahajuje vyšetřování izraelské okupace palestinských území. Soustředí se na válku v Gaze v roce 2014, ale bude šetřit také zacházení s protestujícími Palestinci od roku 2018.

"Důsledná neochota izraelských úřadů vážně vyšetřovat podezření z válečných zločinů, stejně jako raketové útoky palestinských sil na izraelská populační centra, podtrhují důležitost vyšetřování Mezinárodního trestního tribunálu," dodal Gerry Simpson z HRW.

Rada pro lidská práva při OSN také oznámila vyšetřování květnového konfliktu.

Izraelské ozbrojené síly odpověděly na dopis HRW a prohlásily, že vyšetřují případy, aby zjistily, zda "došlo k porušení pravidel". Zároveň však brání své akce, když tvrdí, že "kde to bylo možné", poskytly civilistům předem varování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6423

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021