Osm lidí zemřelo, lesní požáry dál zuří v jižní Evropě

5. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Lidé zemřeli v Turecku, Itálie a Řecko jsou také vážně postiženi a tisíce lidí bylo evakuováno


V Turecku hasiči bojují s požáry v několika přímořských letoviscích. Deset dalších lidí bylo hospitalizováno. Ve čtvrtek evakuovaly turecké pobřežní hlídky stovky vesničanů žijících nedaleko hořící elektrárny v egejské provincii Muğla.


Dillí minulý týden:



 

V Itálii je letos třikrát více lesních požárů, než je roční průměr. Způsobilo to ve střední a v jižní Itálii škody v mnoha milionech euro. Severní Itálie je přitom postižena vážnými povodněmi a sesuvy půdy, zejména v Lombardii, kde v důsledku prudkých dešťů se vylilo z břehů jezero Como.

V Řecku charakterizovala Eleni Myrivili, která byla poprvé  v historii letos v červenci jmenováno prvním hlavním oficiálním činitelem pro vedro hovořila o "apokalypitckých" scénách, kdy shořely domy a vesnice v důsledku lesních požůrů severovýchodně od Atén. Nejintenzivnějšími dny požárů byly úterý a středa, kdy teplota v Řecku dosáhla 45 stupňů Celsia.

Od 28. července vypuklo v Turecko 180 požárů a ve středu večer hořelo v Řecku ještě 100 požárů.

Ve Skotsku a v  různých částech Anglie se od pátku do soboty očekávají přívalové deště. V některých oblastech má napršet za pár hodin více než 10 cm vody.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

-3
Vytisknout
5172

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2021