Biden slíbil Ukrajině "pomoc proti ruské agresi"

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Pomoc se týká některých kategorií výzbroje, nikoliv dlouhodobých strategických cílů Kyjeva. 

Americký prezident Joe Biden slíbil během středční návštěvy ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému, že se USA postaví "ruské agresi", ale nedal najevo známky ochoty ve věci žádosti o členství v NATO.

Zelenskyj, který strávil úterý v Pentagonu, kde prosazoval vojenskou pomoc pro boj s Ruskem a jím sponzorovanými separatisty, je teprve druhým evropským lídrem, který se zatím v Bílém domě setkal s Bidenem.

Pandemie a hektických prvních sedm měsíců administrativy znamenají, že Biden má jen málo zahraničních návštěv. I Zelenskyj musel ještě proti plánu dva dny počkat, kvůli dokončení stahování z Afghánistánu.

Nicméně nejambicióznější ukrajinské cíle se příliš nehýbou z místa. Biden dal jasně najevo svou rezervovanost vůči žádosti o členství v NATO. Podle Bidenovy mluvčí Psakiové jsou podmínkou členství v NATO reformy zajišťující právní stát, modernizace obranného sektoru a fungující ekonomika.

Zelenskyj byl také hluboce zklamán Bidenovým rozhodnutím zrušit sankce proti plynovodu Nord Stream 2.

Omezení postihující americko-ukrajinské vztahy se ukázala již v červnu, kdy byla odmítnuta Zelenského žádost o schůzku s Bidenem ještě předtím, než se americký prezident v Ženevě sešel s Putinem.

Jednání ukrajinského prezidenta s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem se zaměřila na dodávky protitankových střel Javelin v ceně 60 milionů dolarů.

Americká vojenská pomoc Ukrajině od roku 2014 dosáhla celkového objemu 2,5 miliardy dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5576

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2021