Mezitím v Absurdistánu 190:

Polské zdravotnictví kolabuje, nemocné ošetřují hasiči a polská policie zabíjí lidi

7. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
- Množství sanitek polského zdravotnictví zůstává bez posádek, zdravotníci jsou špatně placeni a houfně odcházejí ze zdravotnictví

-  Naproti tomu na katolickou  náboženskou indoktrinaci ve školách dává polská vláda 7,5 miliard Kč ročně

- Pravičáci mívají často ještě i jiný, hodně nepravicový život

- Strana PiS za šest let své vlády zničila polskou policii

 
Pamatujete si minulé léto, během vrcholu koronarové  epidemie, kdy před nemocnicemi stály celé fronty sanitek a všichni si mysleli, že už to horší být nemůže?  No, nikdy bychom neměli podceňovat vládu strany PiS. Protože teď jsou záchranky zaparkované na dvoře a pacientům vůbec nepomáhají. Nejsou zdravotníci, kteří by je řídili a obsluhovali.  Vzhledem k tomu, že vláda platové požadavky zdravotníků už mnoho let ignoruje, stále více lidí jednoduše ze zdravotnictví odchází. Protože neměli možnost zahájit stávku (protože většina z nich byla už před lety donucena pracovat na volné noze, bez zaměstnaneckých práv), jednoduše podali výpověď. A tak například 3. září ve Varšavě ze 72 sanitek ve městě bylo jich zaparkováno 42 bez personálu, který by je provozoval. V důsledku toho  po relativně lehké dopravní nehodě na Marszałkowské, na varšavské hlavní ulici přímo v centru města, musela zasáhnout letecká záchranná služba, přestože normální  záchranná služba měla své sídlo doslova za rohem - v Hoži.

Někteří takové štěstí neměli. Student  z Kostomłot u Vratislavi zemřel poté, co pro něj nebyla k dispozici žádná záchranná služba - jedna byla vyslána z Vratislavi, vzdálené 45 minut po dálnici (když není zácpa), a protože letecká záchranná služba z Vratislavi již zasahovala jinde, byla vyslána helikoptéra z Opole - bylo to k ničemu, přestože první pomoc studentovi poskytla posádka tří místních hasičských vozů.

Hasiči poskytující první pomoc jsou nyní v Polsku stále běžnějším jevem. V některých okresech má také armáda za úkol zastupovat pohřešované posádky záchranné služby.  Bogna Janke, státní tajemnice v prezidentské kanceláři, odpovědná za společenský dialog, se vyjádřila, že „je nepřijatelné, aby neexistovala záchranná služba a aby  pacientovi v nouzi nepřijela pomoci sanitka“.   Dodala, že polský prezident je otevřený dialogu, ale záchranáři si musí uvědomit, že vláda „nemá továrnu na peníze a nemůže nasypat peníze do kapes každému, kdo to požaduje“. Stojí za zmínku, že Bogna Janke vydělává několikrát více než dravotník a nedávno měla prospěch ze zvýšení platů, kdy byl vládním úředníkům včetní ní zvýšen plat až o 75 procent.     

No, já zrovna vím, kde lze najít peníze pro zdravotníky. A ani neříkám, že jedna hodina letu letecké záchranné služby stojí 10 000 zł (60 000 Kč), což jsou zhruba 4 měsíční platy jednoho zdravotníka. Ne, plýtvá se spoustou peněz: zatímco katolický konkordát požaduje, aby polský stát „pořádal ve školách náboženské vzdělávání“, o placení za tuto náboženskou indoktrinaci není nikdy ani zmínka. Přesto jsou katecheti na výplatní pásce daňových poplatníků a vláda dělá vše pro to, aby skutečné náklady skryla. Ale sekulární nevládní organizace využily zákona o svobodném přístupu k informacím a zeptaly se komunálních úřadů,  kolik peněz na tu náboženskou výchovu musejí vydávat. Přestože na otázku odpovědělo pouze 81% polských komunálních úřadů, množství peněz přesáhlo miliardu zł, což umožňuje bezpečný odhad, že celá náboženská indoktrinace stojí polské daňové poplatníky téměř 1 500 000 000 zł ročně,  tedy 7,5 miliard Kč ... A jako by to nestačilo. Vláda je tak horlivá dávat množství peněz církvi , že poskytla grant bývalému exorcistovi - viz ZDE  - na vybudování vlastního mediálního vysílacího střediska (pod záminkou pomoci obětem zločinů) - bylo mu poskytnuto 43 milionů zlotých , a to navzdory skutečnosti, že pozemek, který si na to koupil, takové využití neumožňuje (ale hádám, že to nebude problém).

Ale zdá se, že to zdravotníci prostě vzdají. Mohou si snadno najít lépe placenou práci - například u pokladen  v Lidlu, a upřímně, když jsem viděl, jak se s nimi během koronavirové pandemie zachází, jak si museli ze svých mizerných platů kupovat vlastní ochranné vybavení, mám největší respekt pro jejich smysl pro povinnost, že jim trvalo tak dlouho, než té práci konečně dali vale. A pokud vláda nebude jednat rychle, pak máme opravdové problémy - některé lékařské fakulty - jako ta ve Štětíně   - se rozhodly zrušit svá oddělení pro výuku zdravotníků, protože už nejsou žádní lidé ochotní se tu profesi dělat.

Být ale modelkou, to je modelem lákavá volba povolání. Tak přitažlivé, že i Marianna Schreiberová, manželka ministra ve vládě strany  PiS, se přihlásila do nejnovějšího pořadu v reality show Top Model, kde otevřeně přiznala, že to udělala proti manželovým názorům na roli ženy v rodině. Je statečná, manželka jednoho z velitelů v Příběhu služebnice přišla o prst za mnohem méně! Údajně je připravena jít daleko, aby si splnila své  sny z dospívání, protože zatímco před pouhými třemi lety se proslavila anti-LGBT tweetem, nyní o sobě tvrdí, že je sama bisexuální…

Je to zajímavý vývoj - ale není nijak překvapivý. Často se ukazuje, že lidé na pravici mají často ještě druhý,  o hodně méně konzervativní život. Když píšu tato slova, na Twitteru je velký rozruch poté, co jedna doprovodná dívka zveřejnila údajné screenshoty  soukromých zpráv (pozor: odkaz), které jí poslal populární pravicový novinář, v nichž velmi podrobně-popisuje, co chtěl by ji udělat za 500 zl. Kontaktoval jsem ho s žádostí o komentář, ale zatím jsem nedostal žádnou odpověď. Bude to další případ hackerů, kteří se pokoušejí pošpinit slušného, ​​bohabojného muže?

Možná bychom měli mít nějakou policii, která by zajistila, aby se lidé v Polsku chovali řádně. Ale počkejte, zdá se, že už takovou policii máme! Francouzku, která projížděla kolem ústředí strany PiS, zastavila policie kvůli tomu, že si v autě pouštěla hudbu s textem "ať jde strana PiS do prdele" a na autě měla logo a heslo stávky žen.  Navzdory skutečnosti, že magnetická nálepka s nápisem „wypierdalać“ (Jděte už do prdele!) byla odstraněna, policie francouzskou dívku a jejího přítele obtěžovala více než hodinu.  Posádka tří policejních aut se velmi silně  snažila najít něco špatného na jejich autě nebo na jejich chování. Muž byl obviněn z maření policejního zákroku, když se pokusil vystoupit z auta, aby pomohl své partnerce najít v autě hasicí přístroj. Sama jej nedokázala najít a dostala pokutu 200 zł za to, že jej neměla - navzdory tomu, že jí ho půjčil kolemjdoucí občan. Jejich auto bylo vyřazeno ze silničního provozu a bylo jim řečeno, že ho musejí nechat odvézt tahačem  do testovacího střediska, aby tam potvrdili, že už mají hasicí přístroj.

Je otřesné, co šest let vlády strany  PiS udělalo s polskou policií. Polská policie nemá dostatek pracovních si. Mnoho zkušených policistů odešlo, protože nebyli ochotni jednat jako ozbrojená síla vládnoucí strany, nebo byli odejiti, a ani poté, co se výrazně zvýšily platy, se policii stále nedaří získávat nové rekruty. Výsledkem je, že vstupní požadavky jsou pravidelně snižovány a zdá se, že policie je už opravdu v úzkých, a pak když se někdo konečně přihlásí, není dost zkušených policistů, kteří by nového uchazeče vycvičili. Skandály týkající se nemorálních nebo nezkušených policistů jsou stále častější a někdy policie otevřeně páchá trestné činy, jako když se pokoušela falešně obvinit jednoho řidiče kamionu, že způsobil škodu na policejním autě. Ale to pořád ještě nic není. V Dolním Slezsku v posledních měsících policie zabila tři mladé muže.  Kromě případu v Lubinu byl zabit jeden Ukrajinec  a o necelý týden dříve další Polák.  Vše ve městě, kde byl před několika lety brutálně mučen a zavražděn na policejní stanici Igor Stachowiak  (více ZDE).

Za těchto okolností je ještě znepokojivější, že polská vláda zavedla v okresech hraničících s Běloruskem výjimečný stav kvůli přílivu uprchlíků a migrantů vytlačovaných Lukašenkovým režimem do Polska a do sousedních zemí. Vláda tvrdí, že nejde o nic neobvyklého a že  podobná opatření zavedly také Lotyšsko a Litva. Polské zákony jsou však nejpřísnější a na rozdíl od pobaltských států brání novinářům, aby o tom, co se děje na hranici, informovali. Lze usoudit, že toto je hlavní důvod tohoto nového zákona - novináři, opoziční politici a nevládní organizace informovali o skandálním zacházení s migranty polskou pohraniční stráží a dalšími uniformovanými silami (viz kapitola z minulého týdne), nyní bude moci vláda dělat, co se jí zachce, a zamést všechny zločiny pod koberec. První novináři, kteří informovali z této zóny, už mají potíže (byli obviněni z natáčení pohraniční infrastruktury - což není pravda). Vyvolalo to znepokojení v Radě Evropy, která monitoruje připady ohrožování svobody tisku.

Mezitím je skupina afghánských uprchlíků uvízlých na hranicích v Usnarz Górny (viz článek z minulého týdne) stále ve vakuu - i když dostali určitou humanitární pomoc z Běloruska. Polská pravice už intenzivně šíří lži o tom, že je Polsko vystaveno riziku invaze náboženskými fanatiky, ale mám pro ně špatnou zprávu: náboženští fanatici už jsou tady: starý židovský chrám v Sejnech byl místem neobvyklé činnosti ultrakatolických radikálů, kteří na místo přinesli portrét „Ježíše Krista, polského krále“ a poté vylili svěcenou vodu na schody do budovy a skandovali „Bože, otevři oči těchto ctitelů Talmudu, aby mohli spatřit pravého Boha! “.

Někteří říkají, že polští katolíci žijí ve středověku. Nevím o tom, ale určitě jsou daleko za realitou: ten starý židovský chrám už dlouhé  roky není chrámem. Po válce sloužil jako sklad a posledních 30 let je uměleckou galerií a kulturním centrem…
 

0
Vytisknout
10385

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2021