REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
Čína se zřejmě přibližuje rozhodnutí o násilné anexi Tchaj-wanu. Nové německé povolební koalice mohou znehodnotit letitou ruskou korupci tamních mainstreamových stran, píše Karel Dolejší. Babiš zneužívá svá média k předvolební propagandě, upozorňuje Štefan Švec. Soňa Svobodová přináší rozhovor se Zbyňkem Hrkalem věnovaný jeho knize o vodě. Ještě půl roku po nákaze covidem vykazuje 37 % pacientů příznaky onemocnění.

Změní podvody Kremlu v neprospěch ruských komunistů tradiční proruský kurs jejich českých soudruhů?, zní - povýtce řečnická - otázka. Proč kolem sebe před volbami nemáme neustále opakované jednoduché pravdy?, ptá se zcela vážně Štefan Švec. Například fakt, že navzdory tvrzení premiéra vláda do exekuční praxe "lidskost" rozhodně nevnesla. Běloruský diktátor Lukašenko obvinil NATO ze zřizování vojenských základen na Ukrajině - což nejspíše značí, že jej Putin donutil souhlasit se zřízením ruských základen v Bělorusku. Británie pro změnu při vládnutí panikaří, protože brexitem vyvolala nedostatek benzínu. O ten se dnes Britové perou.

Zatímco v Británii kolabuje doprava a chybí zboží v obchodech, britská fregata proplula Tchaj-wanskou úžinou, čímž tamní politika konečně nabývá vskutku "ruské" absurdní podoby. Generál McKenzie doporučoval prezidentu Bidenovi, aby v Afghánistánu ponechal 2 500 amerických vojáků a varoval, co se stane, pokud budou staženi; Biden nicméně tvrdí, že to není pravda. Vyostřuje se opět napětí v Kosovu, kde Srbové odmítají zprostřdkování KFOR a Bělehrad přisouvá k hranici s Kosovem těžkou bojovou techniku. Vláda sousedního Maďarska zase zvýší výdaje na zbrojení o 30 %, a to "kvůli migrantům".

0
Vytisknout
4244

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2021