Stalinské metody v Kazachstánu: Kyrgyzské ministerstvo vnitra potvrzuje, že kazašská televize vydává mučeného muzikanta Ruzachunova za "žoldnéře" účastnícího se na "pogromech"

10. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Kyrgyzské ministerstvo vnitra potvrzuje, že známý jazzový hudebník Vikram Ruzachunov je v Kazachstánu vydáván za "žoldnéře a pachatele pogromů". 

Podle kyrgyzských úřadů byl před Novým rokem Ruzachunov pozván do kazašského Almaty na koncerty.

"Na letiště jej doprovodili matka Kunduzchan a její vnuk Askat Serikov, který pracuje jako programátor ve společnosti IPAM v Biškeku. Příbuzné v Kazachstánu nemají a muzikant tam jezdil pouze na pozvání kvůli provedení koncertních programů a také kvůli účasti na hudebních festivalech v Kazachstánu a zemích SNZ," vysvětlilo ministerstvo. Ruzachunovovi příbuzní tvrdí, že ho hledají a v danou chvíli nikdo neví, kde se nachází.

Předmětem zájmu je video se zadrženým, které rozšířila kazašská státní televize. Na něm zjevně zbitý muž hovoří o tom, že 1. ledna se s ním spojili neznámí lidé a nabídli mu 90 tisíc tenge za účast na shromáždění v Kazachstánu. Údajně proto, že nemá stálý příjem, naoko souhlasil, ale již během shromáždění se ztratil a chtěl jet domů, ovšem byl zadržen.

Příbuzní ve zmláceném poznali Vikrama Ruzachunova.

Dosud není známo, za jakých okolností byly zapsány výše uvedené údaje. Kyrgyzské ministerstvo zahraničí odmítlo záležitost komentovat.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
7427

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2022