Britská vláda zahajuje reklamní kampaň pro těhotné ženy: Urgentně se nechte očkovat!

11. 1. 2022

čas čtení 5 minut
V pondělí 10. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 7336 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2353 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 683 lidí.   ZDE 

- Počet mrtvých s covidem v Británii přesáhl 175 000, oznámil vládní britský statistický úřad.

- Do března by mohla být většina Evropanů nakažena omikronem, varuje Světová zdravotnická organizace. Institut pro zdravotní metriku a hodnocení předpovídá, že v nadcházejících šesti až osmi týdnem bude omikronem nakaženo více než 50 procent evropského obyvatelstva. Nakaženi budou i lidé, kteří už covid prodělali.

- Problémy způsobené pandemií prohloubily rozdíly mezi bohatými a chudými zeměmi, a bude proto obtížnější nalézt společnou řeč při boji proti globálnímu oteplování, varuje Světové hospodářské fórum.

- Porfirije, 46. patriarcha vlivné srbské ortodoxní církve, má pozitivní test na covid.

- Počet úmrtí na covid v Polsku překonal hranici 100 000.

- Slovinsko zaznamenalo v úterý rekordní denní počet 5164 nákaz, je to nárůst o 52 procent ve srovnání s předchozím týdnem.


Kdy vyženete šílence Válka vidlemi z ministerstva zdravotnictví? (JČ)



V Anglii bylo za poslední týden s omikronem hospitalizováno 889 dětí.




-  Britská vláda naléhá, aby se všechny těhotné ženy nechaly urgentně očkovat. 96,3 procent těhotných žen hospitalizovaných  s covidem v britských nemocnicích od května do října 2021 bylo neočkované. Třetina z nich skončila na ventilátoru.  ZDE 

- Ve Spojených státech je nyní rekordní počet hospitalizovaných osob s covidem, v pondělí dosáhl čísla 132 646 pacientů.

- Německo registrovalo 45 690 denních nákaz a  322 denních mrtvých.



 

- izraelský ministr zahraničí Yair Lapid měl v pondělí pozitivní test na covid.

- Generální ředitel firmy Pfizer Albert Bourla informoval v pondělí, že nejpravděpodobnější strategií je přechod na užívání pozměněné vakcíny, která bude účinná proti omikronu. Uvedl, že s firmou BioNTech už Pfizer spolupracuje jednak na vyrábění vakcíny proti omikronu, a také vakcíny účinné jak proti všem předchozím variantám i omikronu. Pfizer tyto vakcíny začne vyrábět v březnu.

- Američané by konečně měli mít tento měsíc k dispozici rychlé testy na covid zadarmo, informovala mluvčí Bílého domu Jen Psaki. Bilý dům přislíbil, že 500 milionů těchto testů bude k dispozici Američanům v lednu 2022.

- Skandály kolem Borise Johnsona nepolevují. Nyní vyšlo najevo, že v květnu 2020, kdy byla Británie v nejpřísnějším lockdownu, Johnsonův tajemník Martin Reynolds pozval na mejdan v Downing Street stovku tamějších úředníků. "Přineste si vlastní chlast," napsal jim emailem.

- Malý počet Italů, který se nadále odmítá nechat očkovat, nese plnou odpovědnost za zdravotní krizi v zemi, řekl premiér Mario Draghi.

- Bratr Novaka Djokoviće spěšně ukončil tiskovou konferenci, když mu byl položen dotaz, jak je možné, že Novak Djoković se účastnil veřejných akcí s dětmi a na srbské poště, v těsné blízkosti mnoha jiných lidí, bez roušky, den poté, co zjistil, že je pozitivní na covid. Australská vláda vyšetřuje zda Novak Djoković lhal při žádosti o australské vstupní vízum. Tvrdil, že ve 14 dnech před cestou do Austrálie nikam necestoval, jenže na sociálních sítích jsou informace, že byl 25.12. v Bělehradě, než letěl 4. ledna ze Špabnělska do Austrálie. O Djokovićově osudu nyní bude rozhodovat australský ministr pro imigraci Alex Hawke. Ten má pravomoc Djokovićovo vízum zrušit a z Austrálie ho deportovat. V tom případě by mu byl přístup do Austrálie zakázán po dobu dalších tří let. Hawke by musel usoudit, že Djokovićův příjezd ohrožuje veřejné zdraví. To by se dokázalo, pokud ve své žádosti o vízum Djoković lhal. ZDE 

- Švédsko zavádí přísnější proticovidová opatření v důsledku obrovského nárůstu hospitalizací.

0
Vytisknout
5017

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2022