Blahopřání Francii, kde 42 procent voličů hlasovalo pro tohle:

24. 4. 2022

čas čtení 3 minuty


 

Putinova služebnice dostala ve Francii 42 procent? Sakra, to opravdu děsí...


"Marine Le Pen se nevzdává," tvrdí polská propagandistická televize, dříve televize veřejné služby. Máme snad očekávat, že její dav zaútočí na Palais Bourbon tak jako to udělal dav pro Trumpa? Anebo ta televize prostě nemůže zkousnout, že kamarádka Morawieckého prohrála?


Proevropský centrista Emmanuel Macron vyhrál druhé funkční období francouzského prezidenta a stal se tak prvním lídrem, který ve Francii po 20 letech podruhé zvítězil ve volbách, a to po napínavé kampani, v níž podle prvních odhadů porazil krajně pravicovou Marine Le Penovou v poměru 58,2 % ku 41,8 %.

Macron, který má promluvit ke svým příznivcům na vítězném shromáždění u Eiffelovy věže, porazil Le Penovou s nižším rozdílem než 66 %, které proti ní získal v roce 2017. Volební účast byla rovněž nižší než před pěti lety, přičemž zdržení se hlasování se odhaduje na 28 %.

Le Penové se podařilo zajistit krajní pravici historicky největší výsledek ve francouzských prezidentských volbách poté, co v kampani hovořila o krizi životních nákladů a slíbila zákaz nošení muslimských šátků na veřejných místech a nacionalistická opatření, která by při hledání práce, bydlení, dávek a zdravotní péče upřednostnila rodilé Francouze před ostatními. Označila to za "zářivé vítězství samo o sobě" a dodala: "Myšlenky, které reprezentujeme, dosahují vrcholů."


42 procent voličů levicového kandidáta Mélenchona hlasovalo pro Macrona, o 10 procent více než v roce 2017. 17 procent jich hlasovalo pro Le Penovou, o 10 procent více než v roce 2017



Volby prohrál i slovinský populista Janez Janša:

K tomu píše Albín Sybera ZDE



0
Vytisknout
5298

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022