Ruská armáda zřejmě opravdu kolabuje

15. 5. 2022

čas čtení 5 minut
Toto je úvaha Phillipse P. O'Briena, profesora strategických studií na univerzitě v St. Andrews. Doporučujeme doprovodné obrázky, které jsou k dispozici na jeho twitterovém vlákně:


Aktuální informace o bitvě na Donbasu, několik myšlenek o tom, co se stalo v uplynulém týdnu a kam se situace může ubírat. Vypadá to, že vidíme drasticky omezené ruské cíle, i když i tak mohou být nedosažitelné. A ruská armáda směřuje k velkým problémům v létě.

Za prvé, Rusové výrazně omezili svou útočnou aktivitu na nyní velmi malou kapsu mezi Popasnou a Severodoněckem. 

To představuje extrémní redukci ruských cílů v Donbasu, od velkého obklíčení k v podstatě miniaturnímu odstřižení výběžku. Snažil jsem se ukázat toto zmenšování v tomto vlákně na začátku týdne.
 
Zajímavé je vidět přímé volání po Šojguově potrestání. Nicméně je to stále postaveno na mýtu, že ruská armáda byla schopna nějakého velkého bleskového vítězství nad Ukrajinci. Nebyla, jak ukazuje bitva na Donbasu. Tato armáda neumí rychlé obrněné průlomy.

Důvodem oslabování ruské armády je pravděpodobně to, že Rusům dochází technika - opotřebování na Donbasu a celé Ukrajině pokračuje dál.

Abyste viděli, jak ničivé jsou pro Rusy denní úbytky, červené čáry představují vrcholy ztrát obrněných transportérů a tanků, které Ukrajinci zřejmě zaznamenali při výčtu ruských ztrát během neúspěšného přechodu řeky před několika dny.

Příběh tohoto střetnutí vypovídá hodně o válce. V jedné konkrétní oblasti poskytuje opravdu dobré důkazy o tom, že ukrajinská tvrzení o ruských ztrátách jsou mnohem přesnější, než se mnozí domnívali. V tomto případě máme k dispozici fascinující test.

Jinými slovy, ztráty utrpěné během této katastrofy ani zdaleka nezvýšily ruské ztráty na úroveň, jakou měly dříve v bitvě o Donbas. Ruské síly v podstatě utrpěly něco na způsob říční katastrofy opakovaně od 24. dubna.


Tyto ztráty techniky si musí vybírat daň - zejména když se podíváte na včerejší zprávu, která ukázala, jak Ukrajinci zničili neúměrné množství ruských nákladních a logistických vozidel.

Opravdu zajímavý a důležitý je rozpis relativní bilance mezi potvrzenými ruskými a ukrajinskými ztrátami - který velmi jasně ukazuje jednu věc. Ukrajinci prioritně útočí na ruskou logistiku, kdykoli je to možné -- s velkým efektem.

Hádám, že i kdyby ruská armáda dokázala zinscenovat nějaký průlom (což vypadá mimo její možnosti), nedokázala by ho stejně využít, protože jí nyní chybí přepravní kapacity pro podporu postupujících sil. Místo toho se mohou pouze probojovávat vpřed po kouskách.

Zdá se tedy, že bitva o Donbas trochu utichá, protože ruské ztráty vedou k tomu, že drasticky omezují své cíle - dokonce i se stažením z Charkova. Skutečný problém, kterému budou Rusové čelit, samozřejmě nenastane hned teď, ale v příštích týdnech a měsících.

Ukrajinci mají zjevně za cíl pokračovat v oslabování ruských sil a možná nebudou nějakou dobu příliš riskovat, protože budou nadále oslabovat ruskou bojovou sílu. Zarazily mě dvě zprávy.

Zaprvé, ukrajinská vojenská rozvědka se domnívá, že Rusko provádí skrytou mobilizaci, v jejímž důsledku jsou na Ukrajinu posílány jednotky v tichosti, ale také bez náležitého výcviku a motivace.

Tato myšlenka, že se Rusové snaží dohnat ztráty vysíláním narychlo sestavených formací, dostala určitou podporu na pátečním brífinku Pentagonu, kde se tvrdilo, že v posledním týdnu Rusové skutečně zvýšili počet praporních taktických skupin na Ukrajině na 105.

Vypadá to, že Ukrajinci očekávají další podobné akce a plánují se pokusit nové formace metodicky zničit. Nejzajímavější rozhovor, který jsem tento týden viděl, je tento rozhovor šéfa ukrajinské rozvědky ministerstva obrany.

V podstatě naznačuje, že Ukrajinci věří, že k úplnému zhroucení Ruska dojde do konce léta (srpna). To dává smysl. Ukrajinci očekávají, že Rusové budou pokračovat v postupném doplňování svých jednotek nevycvičenými branci  a budou se snažit zničit ty, které se objeví...

a pak, až Rusové ztratí schopnost vytvářet tyto nově, provizorně  doplňované formace, by se ruská armáda mohla zhroutit.

3
Vytisknout
11881

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022