Rusko: Jak se vypořádat s deformovaným jazykem impéria?

20. 6. 2022

čas čtení 2 minuty
Putinův režim i ruská opozice v emigraci zůstávají uvězněni v sovětském chápání země a národnosti, ve fenoménu, který přitahuje velkou pozornost a kritiku, protože první jsou tak vedeni k imperiálnímu revanšismu a druzí k hluchotě vůči mnohým ve své vlastní zemi, napsal Vadim Štěpa.

Je však méně uznáváno, že i mnoho lidí, kteří nejsou Rusové, zůstává uvězněno v tomto paradigmatu, i když je tento postoj odsuzuje k neúspěchu jejich aspirací.

Ti, kteří nedávno vytvořili Fórum svobodných národů Ruska, se na první pohled této perspektivě minulosti unikli. Nicméně lze mezi nimi zaznamenat jakési "sémantické selhání" spojené s pokračováním sovětského zacházení s pojmem "národ" v postsovětském prostoru.

V SSSR byl národ ("нация") z hlediska významu prakticky nerozeznatelný od národnosti; a pod národností byl v sovětských pasech chápán etnický původ. To se zásadně liší od mezinárodního termínu "nationality", který označuje občanství.

Pokud se termín "svobodné národy" vztahuje pouze na neruská etnika Ruska, Liga, kterou v exilu založili, je schopna zahrnout maximálně 20 procent populace Ruské federace, což je množství sotva dostačující ke kolapsu říše.

Nerusové se musejí vymanit z tohoto chápání a oslovit skupiny zahrnuté Moskvou do pojetí etnického ruského národa, které jsou ve skutečnosti velmi rozmanité a tvoří již nebo v budoucnu budou tvořit vlastní politické národy, i když zůstanou ve společné jazykové rodině.

Není třeba složitě hledat důkazy, proč tomu tak je nebo je to alespoň možné. Kanaďané a Novozélanďané mluví anglicky, ale jsou to velmi odlišné národy. Stejně tak se obyvatelé Kaliningradu a Vladivostoku liší jako potenciální nebo skutečné politické národy.

Je to možné, pokud existuje uznání, že národ je v první řadě občanským fenoménem, což bohužel neudělali ani Nerusové, stejně jako Kreml a ruská emigrantská opozice. Nerusové k tomu přitom mají obzvláště pádný důvod.

Pouze tím, že učiní tento intelektuální skok v porozumění, budou mít šanci získat spojence, které potřebují k vytvoření hnutí schopného dát jim šanci dosáhnout svých cílů.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5001

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2022