Bránit Ukrajinu je správné. Udělejte prosím více

22. 6. 2022

čas čtení 5 minut
Od doby, kdy Rusko v roce 2014 napadlo a obsadilo oblasti Krymu a Donbasu, je Ukrajina na válce. Tři americké administrativy a podpora obou stran v Kongresu umožnily Ukrajině odolat náporu, kterému nyní čelí ze vzduchu, na zemi i na moři, napsal Dan Rice.

Za posledních 8 let vycvičily zelené barety americké armády a vojáci Národní gardy přes 26 000 našich ukrajinských spojenců. Tato podpora představuje pouhé 2 miliardy dolarů z našeho obranného rozpočtu na rok 2022 ve výši 778 miliard dolarů a představuje nejlepší návratnost jakékoli spojenecké podpory, kterou jsme kdy poskytli. Žádné americké jednotky nejsou ohroženy a naše podpora má okamžitý dopad. Pro srovnání, války v Iráku a Afghánistánu stály USA přes 2 biliony dolarů KAŽDÁ, včetně 6 000 zabitých v boji a desetitisíců zraněných.

Vladimir Putin již dříve bez následků napadl sousedy a prohlásil, že rozpad Sovětského svazu byl tragédií naší doby. V roce 1999 zaútočil na Čečensko. V roce 2008 napadl Gruzii. V roce 2014 napadl suverénní Ukrajinu a zabral oblasti Krymu a Donbasu, asi 10 % území Ukrajiny. Odezva světa byla minimální. Putin tedy pokračoval ve svém snu o obnovení moci, které se Rusko těšilo v době jeho mládí v KGB. V roce 2021 dosadil v Bělorusku loutkovou vládu a nyní zemi využívá jako cvičiště pro ruské jednotky a výchozí bod pro svou invazi na Ukrajinu.

Ruská invaze v únoru 2022 spustila největší pozemní válku od 2. světové války, když 150 000 ruských vojáků zaútočilo ze 4 směrů, ničilo města a terorizovalo civilní obyvatelstvo mučením, znásilňováním, vraždami a masovými hroby nevinných civilistů. Strach zachvátil celou Evropu – ruská armáda byla zpět. Toto je nová verze totální války s přesnými zbraněmi, kybernetickou a elektronickou válkou, informačními a speciálními operacemi, drony, psychologickými operacemi a sociálními médii sledujícími vojenské, ekonomické, politické a kulturní cíle.

V obraně menší ukrajinské jednotky zasáhly útočící ruské obrněné jednotky protitankovou municí, po níž následovaly dělostřelecké údery, přičemž protiletadlové zbraně udržely nadřazené ruské letectvo při zemi. Zasáhli a ustoupili, vyměnili území za čas. To se povedlo, ale Kyjev málem padl.

Nyní je válka ve velmi nebezpečné fázi. Terén na východě a jihu je rovinatý a otevřený. Bitva se zvrhla v dělostřelecký souboj, ve kterém jsou Ukrajinci v nevýhodě 10:1. 100 nebo více statečných Ukrajinců umírá každý den při zoufalé obraně své země.

Rusové mají nové generály a pravděpodobně se v nadcházejících měsících pokusí o nové strategie. Boje se odehrávají na východě a jihu, kde se Rusko pokouší vytvořit most z Donbasu na Krym, do Oděsy, na celém pobřeží Černého moře a ve všech jeho strategických přístavech. Existují obavy, že se Rusové pokusí o masivní raketový útok na Kyjev, potenciálně chemický nebo jaderný.

Osvobození území vyžaduje, aby ukrajinská armáda přešla do útoku. Útok vyžaduje jiné zbraně než obrana. Ukrajina stále potřebuje střely Javelin, aby zničila tanky a protiletadlové zbraně Stinger, ale co je důležitější, Ukrajina potřebuje těžké dělostřelectvo s GPS naváděnými granáty a raketové systémy s vícenásobným odpalem (MLRS), aby zastavila jatka. Rusové počítají s nepřesným masovým dělostřelectvem, které zničí celá města. Západ potřebuje na Ukrajinu okamžitě poslat těžké dělostřelectvo a raketomety MLRS.

Ukrajina zoufale potřebuje dělostřelectvo staré ruské ráže 122 a 152 mm. To je hojné ve východní Evropě a nachází se ve skladech zbraní po celém regionu. USA poskytly jak tažené (M777), tak samohybné (M109) 155mm houfnice. Ukrajina potřebuje více obojího. Potřebuje také obrovské množství dělostřeleckých nábojů, aby nakrmila všechny tyto zbraně. Zejména Ukrajina potřebuje 155 mm GPS naváděné střely Excalibur. Ukrajina nikdy neporazí Rusko co do množství, ale přesně naváděná munice může být mnohem účinnější než plošné zbraně.

A co je nejdůležitější, Ukrajina potřebuje vícenásobné odpalovací raketové systémy (MLRS). USA nedávno schválily dodávku čtyř MLRS na Ukrajinu a minulý týden Kongres schválil další nezveřejněné číslo jako součást dodatečného balíčku pomoci ve výši 1 miliardy dolarů. Toto je důležitý první krok, ale čtyři systémy MLRS nebudou mít na válku zásadní vliv.

Pro představu rozsahu Polsko právě oznámilo, že získá 500 systémů MLRS pro svou vlastní obranu. Ví, že pokud Ukrajina podlehne ruské agresi, mohou být další na řadě. Systémy MLRS zavedlo nejméně 15 zemí: USA, Velká Británie, Německo, Bahrajn, Egypt, Finsko, Francie, Řecko, Izrael, Japonsko, Katar, Saúdská Arábie, Turecko a Litva. Každá z těchto zemí by měla na Ukrajinu poslat raketomety a rakety. Většina má aktuální i starší verze raket. Původní rakety (verze M26) dostřelily 32 kilometrů. Novější verze dostřelí 80 kilometrů (GMLRS). Pokud každá země pošle všechen starší inventář na Ukrajinu, mohlo by to ve válce způsobit změnu. Spojené státy, Velká Británie a Německo se dohodly na vyslání jak raketometů (M270 a M142), tak raket. Ze všech dostupných údajů míří na Ukrajinu 10 odpalovacích zařízení.

Vyzýváme Kongres, aby požádal všechny naše spojence o okamžité odeslání houfnic, MLRS a jejich munice na Ukrajinu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5704

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022