Nepodléhejme iluzi, že ruské dezinformace byly poraženy

26. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Ukrajinské ministerstvo zahraničí si předvolalo apoštolského nuncia na Ukrajině arcibiskupa Visvaldase Kulbokase. Důvodem tohoto bezprecedentního kroku je vyjádření papeže Františka, podle kterého měla být neonacistka Darja Duginová údajně "nevinnou obětí války".

Připomeňme, že Duginová, která běžně hovořila o Ukrajincích jako o "podlidech", zahynula v noci z 20. na 21. srpen v Moskvě v autě svého otce při výbuchu nástražného zařízení. Moskva po dvou dnech začala tvrdit, že "odhalila" údajnou pachatelku atentátu, ukrajinskou občanku, která údajně v Rusku po sobě zanechala osobní průkaz. Na druhé straně se k atentátu přihlásily i údajné, dosud neznámé struktury ruské ozbrojené opozice.


Ať už to s atentátem na Duginovou bylo jakkoliv, je extrémně nepravděpodobné, že by platila verze předložená po dvou dnech službou FSB. Dokonce nelze vyloučit, že atentát proti rodině známého nacionalistického extrémisty byl právě dílem ruských tajných služeb.

Ale zpět k papežovu vyjádření. Žena, která mnohokrát dala najevo podporu pro genocidní válku vedenou Ruskem proti Ukrajině, byla k překvapení mnohých označena za "nevinnou oběť" této války. K tomu se ovšem okamžitě sluší dodat jedno: Lidé, které lze označit za nevinné oběti, se chovají úplně jinak než Duginová. Nevinnými obětmi byli třeba vyvraždění obyvatelé Lidic, z nich naprostá většina neměla z válečným úsilím obecně a s atentátem na Heydricha zvlášť vůbec nic společného. Tito lidé nebyli účastníky války. Přesto v ní zemřeli.

Nevinnými obětmi války mohou být pasažéři civilních ukrajinských vlaků ničených ruskými raketami hluboko v zázemí, obyčejní cestující, kteří jedou za prací nebo za příbuznými. Také to jsou lidé, kteří se na válečném úsilí sami nijak nepodílejí.

Nevinnou obětí války rozhodně není ten, kdo agresivní válku oslavuje, vychvaluje, svým propagandistickým úsilím pomáhá udržovat a zdůvodňovat. Jestliže jde o civilistu a "novináře", jistě není žádným legitimním cílem, o tom žádná. Ovšem mezi nelegitimním cílem a nevinnou obětí mohou existovat opravdu nebetyčné rozdíly.

Je ale možné, že papež ve skutečnosti netuší, jaká byla povaha "novinářské" činnosti Darji Duginové? Že se k němu dostaly jen silně zkreslené informace o celé kauze?

Podle mne to klidně možné je, protože Vatikán leží uprostřed italského území - a italská média jsou snad nejvíce v celé Západní Evropě ovlivňována ruskými dezinformačními narativy.

V USA a EU ovšem převládá dojem, že se ruský imperialistický režim nejnovějším přepadením Ukrajiny v únoru definitivně odkopal a zdiskreditoval, takže od něj teď v (dez)informační oblasti pes kůrku nevezme. Opak je pravdou. Jak už delší dobu upozorňuje Ivana Stradner, uvedený dojem zobecňuje ruskou diskreditaci neoprávněně. V proruském Srbsku není ani zdaleka předem dáno, že se Moskvě nevěří. Podobně to alespoň na počátku války vypadalo i v Řecku, než se "bratrské" pravoslavné Rusko zdiskreditovalo při obléhání Mariupolu.

Kreml právě rozjel masivní dezinformační kampaň v Africe a na Blízkém východě. Ultralevice v Latinské Americe, odkud pochází současný papež, je dokonce v řadě případů silně zaujata Duginovými výmysly typu "čtvrté politické teorie", takže s ruským imperialistou a ultrapravičákem otevřeně sympatizuje.

S mírným zjednodušením lze říci, že i "spojenecká" Čína vyjadřuje vůči ruské neoimperiální válce proti Ukrajině více výhrad, než řada "progresivních" politických formací v dekolonizovaných zemích světového Jihu.

Ozvukem úspěšných dezinformačních operací Kremlu a absurdní aliance "revolucionářů" Třetího světa s ruským imperialismem a dokonce s ruskou ultrapravicí je pravděpodobně nepřehlédnutelné zkreslení, které jsme zaznamenali ve vyjádření hlavy katolické církve.

V této církvi teoreticky platí dogma o papežově neomylnosti.

Ale tak jako v případě prapodivné příchylnosti papeže Pia XII. k německým nacistům ovšem platí, že ne vždy to co je psáno bývá také dáno.

Nevázán diplomatickým protokolem mohu napsat, že také papež František v klíčové zahraničněpolitické krizi ukázal, že navzdory dogmatu dovede být jako kdekterý jiný smrtelník vedle jak ta jedle.

Zaměňováním nevinných obětí války s těmi, kdo ze všech svých sil hecují vraždící monstra, si Svatý stolec uřízl ostudu vskutku pyramidální.

3
Vytisknout
8217

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2022