Na Urale plánují "Berijovo centrum"

26. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Vadim Averjanov, bývalý poradce rektora Uralské báňské univerzity, který se sám označuje za stalinistu, prosazuje, aby jako protiváha Jelcinova centra provozovaného v Jekatěrinburgu ve městě Novouralsk vzniklo centrum věnované životu a kariéře Lavrentije Pavloviče Beriji, nechvalně známého Stalinova šéfa tajné policie.

Mnoho ruských autoritářů bylo rozzlobeno liberálnější politikou, kterou Jelcinovo centrum prosazovalo, včetně neochoty otevřeně podporovat Putinovu válku na Ukrajině. Není divu, že někteří navrhli uzavření centra. Ale Averjanov jako první navrhuje, aby úřady místo toho otevřely Berijovo centrum.

Trvá na tom, že takové zařízení by bylo pro tisíce lidí atraktivnější než Jelcinovo centrum, že může podnítit "červenou turistiku" z Číny a pravděpodobně Severní Koreje a že pomůže vzdělávat nastupující generaci ohledně přínosu Stalinova šéfa tajné policie pro rozvoj Ruska.

V rámci nového Berijova centra by mělo vzniknout místo, které by se podle něj mohlo stát "regionální značkou", muzeum věnované Berijově roli při vzniku sovětských jaderných hlavic a další, které se zaměří na jeho roli tajného policisty a šéfa sovětské špionáže v zahraničí.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4709

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2022