Posedlost Ruska zahraničními centry je může stát kontrolu nad vlastním územím

29. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Moskva se nestala soběstačným centrem soběstačného prostoru. Namísto toho, aby se zabývala prostorem, který ovládá, zůstává posedlá myšlenkou, že skutečné centrum je vně tohoto prostoru, což symbolizují řeči o "třetím Římě", požadavky na obnovu Konstantinopole a nyní "navrácení Kyjiva", píše Vadim Sidorov.

Tento přístup s sebou nese riziko, že Moskva ztratí kontrolu nad územím, které prohlašuje za vlastní zemi, a to nejen kvůli vlastní nepozornosti, ale také proto, že se na tomto území nyní tvoří skupiny, které se právě orientují na zahraniční centra.

Za prvé, jsou tu Burjati, Tuvinci a Kalmykové, kteří všichni mají mongolské kořeny a jsou přitahováni mongolským státem, který teď rychle sílí a má tedy všechny možnosti prosadit v budoucnu určitou "mongolskou sféru vlivu", která oddělí zmíněné národy od Moskvy.

Za druhé, turkicko-muslimské národy Ruska. I když ne všichni Turci v Rusku jsou muslimové a ne všichni jeho muslimové jsou Turci, existuje dostatečný přesah, abychom o nich mohli mluvit jako o již zavedené kombinaci, která stále více hledí na rostoucí moc Turecka jako alternativu k Moskvě.

A za třetí, existuje široká skupina národů západní části Ruska, která nespadá do předchozích dvou a pod vliv již zmíněných center, od ugrofinských národů na severu po slovanské obyvatelstvo ve středu a jihozápadní části Ruska.

Západ nyní neposkytuje žádné jediné centrum pro národy v této skupině. Místo toho je rozdělen mezi starý Západ, Američany a bývalé oblasti kontrolované Sověty. Protože je tomu tak, znovu se objevuje [původně polská] myšlenka Intermaria zaměřeného na sebe.

"Samozřejmě, Intermarium stále není konsolidovaným centrem, ale konglomerátním prostorem. Nicméně je zcela možné, že bude následovat dva další superregiony v rámci Ruska zaměřené na zahraniční centra stejně jako Moskva - a že toto zaměření bude hrát klíčovou roli v rozkladu současného ruského impéria.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4272

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2022