Globální oteplování: V Pákistánu při povodních zahynul tisíc lidí a 33 milionů lidí přišlo o příbytky

27. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Činitelé uvedli, že bleskové záplavy vyvolané ničivými monzunovými dešti na většině území Pákistánu usmrtily od června téměř 1 000 lidí a další tisíce osob byly zraněny a přišly o příbytky

Nový počet mrtvých byl oznámen den poté, co premiér Šehbáz Šaríf požádal o mezinárodní pomoc při boji se smrtícími povodněmi.

Vláda vyhlásila stav nouze v souvislosti s monzunovými záplavami, které začaly v červnu a nadále působí v Pákistánu spoušť.

 

 

Národní úřad pro zvládání katastrof ve své poslední noční zprávě uvedl, že od pátku do soboty zahynulo při povodních 45 lidí. Tím se počet obětí od poloviny června zvýšil na 982 a 1 456 osob bylo zraněno.

Mnohé části Pákistánu se staly nepřístupnými a záchranáři se snaží evakuovat tisíce lidí z oblastí postižených povodněmi. Nejhůře postiženými oblastmi jsou provincie Balúčistán a Sindh.

Místní média v sobotu pozdě večer informovala, že se v důsledku silných záplav protrhla přehrada Kach nedaleko města Ziarat, které leží 80 km od Kvéty, hlavního města Balúčistánu, což ohrozilo životy místních obyvatel. Poškozeny byly údajně i další přehrady v oblasti.

Objevily se také zprávy, že protestující zablokovali dálnici Indus Highway, jediný bezpečný průjezd mezi Hajdarábádem a Karáčí a severním Sindhem a ostatním Pákistánem u Naseerábádu. Protestující tvrdí, že místní zákonodárci ohrozili obyvatelstvo odkloněním povodňové vody.

V důsledku sesuvů půdy a záplav ve Svatu v provincii Chajbar Pachtunchvá zahynuli tři lidé a úřady v Nowsherě požádaly o okamžitou evakuaci uprostřed "velmi vysoké povodně" na řece Kabul.

Videa sdílená na sociálních sítích ukazují mosty, silnice a hotely propadající se do vody a lidi běžící evakuovat své domovy. Na pomoc záchranářům v provincii byla povolána armáda.

Dodatečný zástupce komisaře Svatu v pátek uvedl, že při povodni byly poškozeny silnice v délce 130 km a zcela zničeno 15 mostů, zničeno bylo také více než 100 domů a nejméně 50 hotelů a restaurací.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
7027

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2022