Ruská agrese na Ukrajině: Rusové dále ohrožují svět jadernou katastrofou v Záporoží

28. 8. 2022

čas čtení 9 minut
- EU pozastaví platnost dohody o vízovém styku s Ruskem

Deník Financial Times informuje, že EU se chystá tento týden pozastavit platnost dohody o vízovém styku s Ruskem.

Plán na zmrazení dohody z roku 2007 podle FT ztíží a zdraží Rusům získání dokladů pro vstup do schengenského prostoru.

Přichází poté, co některé východní členské státy pohrozily, že jednostranně uzavřou své hranice pro ruské turisty, a další země vyzvaly ke kolektivní akci, která by zabránila běžným Rusům cestovat do EU na turistická víza. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve vyzval k úplnému zákazu.

Vysoce postavený úředník EU, který se účastní jednání, uvedl:

"Je nevhodné, aby se ruští turisté procházeli po našich městech, po našich přístavech. Musíme ruskému obyvatelstvu vyslat signál, že tato válka není v pořádku, není přijatelná."

    Části dohody z roku 2007 týkající se volného pohybu státních úředníků a podnikatelů byly koncem února pozastaveny. Širší pozastavení by zrušilo preferenční zacházení s Rusy při žádostech o všechna víza EU, vyžadovalo by více dokumentů, zdražilo by je a výrazně by prodloužilo čekací doby.

Vysoký úředník EU dodal, že hlubší změny by mohly být zavedeny do konce roku:

"Nacházíme se ve výjimečné situaci, která vyžaduje výjimečné kroky. Chceme jít dál než jen k pozastavení zjednodušeného udělování víz."
 



- USA vytýkají Rusku, že blokuje společné prohlášení o nešíření jaderných zbraní

Spojené státy dnes označily Rusko za "cynickou obstrukci" poté, co Moskva po dlouhých mezinárodních jednáních na půdě OSN zůstala jediným brzdícím faktorem při blokování přijetí společné deklarace o nešíření jaderných zbraní.

191 signatářů každých pět let přezkoumává Smlouvu o nešíření jaderných zbraní, jejímž cílem je zastavit šíření jaderných zbraní a podpořit spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energie.

Rusko však v pátek přijetí deklarace zabránilo s tím, že mu vadí "politické" aspekty textu. Vedant Patel, zástupce mluvčího amerického ministerstva zahraničí, v prohlášení uvedl, že Moskva tak učinila, "aby zablokovala formulaci, která pouze uznává vážné radiologické riziko v Záporožské jaderné elektrárně" - největším jaderném reaktoru v Evropě, který je v současné době obsazen ruskou armádou.

Poslední návrh textu vyjadřoval podle agentury France-Presse "vážné znepokojení" nad vojenskými aktivitami v okolí ukrajinských elektráren, včetně Záporoží. Kyjev a Moskva se opakovaně obviňují z ostřelování elektrárny a její provozovatel varuje před rizikem úniku radioaktivity.

"To, že Ruská federace neakceptuje taková slova tváří v tvář drtivému mezinárodnímu konsensu, podtrhuje nutnost, aby Spojené státy a další země nadále naléhaly na Rusko, aby ukončilo své vojenské aktivity v blízkosti ZNPP a vrátilo kontrolu nad elektrárnou Ukrajině," uvedl Patel.


- Ruská raketa zasáhla vojenskou infrastrukturu v Rivenské oblasti na severu Ukrajiny. Podle dosavadních zpráv nedošlo k žádným obětem a rakety přilétly těsně za hranice z Běloruska.


- Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že v zemědělském zařízení v Ruskem okupovaném Svatém byly slyšet výbuchy. Tento objekt byl využíván jako ruská vojenská základna.

- Rusko prohlásilo, že jeho síly v noci zasáhly dílny v továrně Motor Sič v Záporožské oblasti a poškodily zařízení, kde se opravovaly vrtulníky pro ukrajinské letectvo.
Ukrajinští představitelé uvedli, že úder způsobil mnohem větší civilní škody, než Rusové připouštějí.

Vzhledem k tomu, že ceny energií v celé Evropě nadále prudce rostou, vyzval v neděli rakouský kancléř Karl Nehammer EU, aby oddělila ceny elektřiny od cen plynu a zabránila tak jejich dalšímu zvyšování v důsledku války na Ukrajině, a uvedl, že "nemůžeme nechat Putina, aby každý den rozhodoval" o cenách energií.

"Ceny elektřiny musí jít dolů," uvedl v prohlášení. "Musíme zastavit toto šílenství, které se nyní děje na energetických trzích."

Nehammer uvedl, že tuto otázku nastolí na mimořádném zasedání, které má blok k této problematice uspořádat. Uvedl, že o tom již jednal s vedoucími představiteli Německa a České republiky, která v současné době vykonává rotující předsednictví EU.

Minulý týden dosáhl roční kontrakt na německou elektřinu 995 eur za MWh, zatímco francouzský ekvivalent se vyšplhal nad 1 100 eur - v obou zemích se jedná o více než desetinásobný nárůst oproti loňskému roku.



 Společnost Dell Technologies oznámila, že po uzavření svých kanceláří v polovině srpna ukončila veškeré své aktivity v Rusku, a stala se tak poslední z rostoucího seznamu západních firem, které z Ruska odešly.

Podle agentury Reuters se americká počítačová firma, která je klíčovým dodavatelem serverů v Rusku, připojila k dalším firmám, které omezily svou činnost po únorové invazi Moskvy.

Ruské ministerstvo průmyslu v pátek uvedlo, že mnoha výzkumným pracovníkům a inženýrům pracujícím pro Dell v Rusku již byla nabídnuta nová pracovní místa poté, co se v médiích objevily zprávy, že společnost zcela odchází.

- Přetrvávají obavy z možného úniku radiace v Záporožské jaderné elektrárně. Ukrajinský státní energetický operátor varoval, že v Ruskem okupované elektrárně existuje "riziko úniku vodíku a rozprašování radioaktivních látek". Úřady rozdávaly obyvatelům, kteří žijí v blízkosti elektrárny, jodové tablety pro případ ozáření.

 Moskevské jednotky v uplynulém dni "opakovaně ostřelovaly" areál elektrárny, uvedla ukrajinská státní jaderná společnost Energoatom.

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii, dozorčí orgán OSN pro jadernou bezpečnost, se snaží vyjednat přístup do elektrárny pro naléhavou inspekční misi, která by "pomohla stabilizovat tamní situaci v oblasti jaderné bezpečnosti a ochrany". Šéf Energoatomu Petro Kotin řekl, že návštěva by mohla přijít do konce měsíce, ale ukrajinská ministryně energetiky Lana Zerkalová řekla místní rozhlasové stanici, že není přesvědčena, že Rusko jedná v dobré víře.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vydal prohlášení u příležitosti Dne ukrajinského letectva, v němž slíbil, že kyjevské jednotky "krok za krokem zničí potenciál okupantů". Ukrajinský prezident slíbil, že ruští "okupanti zemřou jako rosa na slunci".

- Podle britských zpravodajských služeb Rusko v posledních pěti dnech pravděpodobně zvýšilo intenzitu svých útoků v Doněcké oblasti východoukrajinského Donbasu.
Proruští separatisté s největší pravděpodobností pokročili směrem k centru obce Pisky nedaleko doněckého letiště, ale ruské síly celkově zajistily jen málo územních zisků, uvádí nejnovější zpráva britského ministerstva obrany.

- Rusko zablokovalo v OSN dohodu, jejímž cílem je posílit smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Neschválení společného prohlášení kvůli námitkám Moskvy proti doložce o kontrole nad Záporožskou elektrárnou je poslední ranou nadějím na zachování režimu kontroly zbrojení a udržení pod pokličkou obnovených závodů ve zbrojení.

- Ukrajinští námořníci budou moci opustit zemi za prací, uvedl ukrajinský kabinet ministrů. Premiér Denys Šmyhal uvedl, že muži v odvodním věku zaměstnaní jako členové posádek budou moci opustit zemi, pokud budou mít povolení od místních odvodních úřadů k překročení hranic.

- Britské ministerstvo obrany uvedlo, že poskytne Ukrajině šest podvodních dronů, které mají pomoci vyčistit pobřeží od min a zvýšit bezpečnost přepravy obilí. Kromě toho se v příštích měsících naučí desítky příslušníků ukrajinského námořnictva tyto drony používat, uvedlo ministerstvo.

- Kazachstán, soused a spojenec Ruska, pozastavil na rok veškerý vývoz zbraní, uvedla jeho vláda v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a západními sankcemi proti Moskvě.

- Polsko a Česká republika se dohodly, že budou chránit vzdušný prostor svého spojence v NATO Slovenska, které modernizuje své letectvo ze starých stíhaček MiG-29 sovětské výroby na novou sérii stíhaček F-16 z USA.

- Na opačném břehu, než je Záporožská jaderná elektrárna, byla v sobotu odpoledne a večer ostřelována města Nikopol a Marhanec, uvedl na Telegramu starosta Nikopolu Jevhen Jevtušenko.

- Rusko přišlo o "desítky tisíc" vojáků a "zůstává nejasné", jak bude nabírat další, konstatuje britské ministerstvo obrany

- Při ruské palbě na Bachmut byli zabiti dva lidé, uvedl v sobotu gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko.
 
Agentura Associated Press rovněž uvedla, že v černomořské oblasti Mykolajiv byl při ruské střelbě zabit jeden člověk a další zraněn.

- Podle koordinátora OSN pro dohodu o obilovinách je na Ukrajině stále třeba vyklidit miliony tun potravin z minulých sklizní, aby se v silech uvolnilo místo pro další sklizeň.

Podle agentury Reuters bylo v rámci dohody o obilovinách, kterou zprostředkovalo Turecko a OSN, vyvezeno více než 1 milion tun obilí a dalších potravin.

Amir Abdulla, koordinátor OSN pro černomořskou obilnou iniciativu, v sobotu uvedl, že dohoda "začala vytvářet určitý prostor, ale je třeba přesunout mnohem více obilí, aby se uvolnilo místo pro novou sklizeň".
 

2
Vytisknout
4059

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2022