Jsou proti Putinovi účinnější regionalisté, nebo velkoruská opozice?

9. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Poté, co Američané ve své revoluci porazili Británii, byly jejich státy součástí konfederace, z níž mohl každý svobodně odejít. Protože tento systém nevyřešil jejich problémy a nikdo se nerozhodl odejít, vytvořili pak federální stát, který je pevněji spojil, poznamenává Ilja Ponomarjov.

V budoucnu bude muset Rusko projít něčím podobným - ačkoli je pravděpodobné, že některé, ale zdaleka ne všechny republiky a regiony, které se nyní nacházejí v hranicích Ruska, se rozhodnou odejít.

Pokud budou taková rozhodnutí učiněna demokraticky, je třeba těmto republikám a regionům umožnit odchod, a je nesmysl myslet si, že by Rusové měli bojovat, aby jim zabránili v odchodu. Ponomarjov nicméně dává přednost tomu, aby zůstala pohromadě co největší část země, pokud souhlasí s tím, že zůstane v naději na vybudování velkého a vzkvétajícího státu.

Jako takový se staví mezi liberální imperialisty, kteří mluví spíše o transformaci Ruska, místo aby umožnili jeho rozpad, a regionalistické a republikové aktivisty, kteří věří, že svobodní a demokratičtí mohou být jedině tehdy, budou-li nezávislí na Moskvě.

Obě tyto skupiny podle Ponomarjova trpí problémem nereprezentativnosti. Lídři liberálních imperialistů často mluví jen sami za sebe a regionalista a republikový aktivista často žije a pracuje v zahraničí a tvoří jen hrstku lidí.

Ponomarjov tvrdí, že jeho vlastní kongres lidových zástupců, jak bude narůstat, bude odrážet rozmanitost názorů na budoucnost Ruska a neměl by být vnímán jako součást liberálního imperialistického projektu nebo jako podporovatel odtržení regionalistů a republik. Místo toho zahrnuje některé, kteří upřednostňují jednu z těchto možností, a další, kteří upřednostňují ostatní. To se ukáže časem.

Ponomarjov říká, že osobně podporuje ty na Ukrajině, kteří chtějí uznat republiku Čečensko-Ičkeria, protože její lid vedl dvě války a prokázal svůj závazek vůči vládě, která je nyní v exilu. Zároveň se staví proti rozšíření uznání na další republiky a útvary, protože jim tato zkušenost chybí.

Na otázku, jak brzy kterákoli z těchto výzev pravděpodobně vyvrcholí, Ponomarjov říká, že válka na Ukrajině brzy "skončí porážkou Ruska, fyzickým zničením Putina a myslím, že se nedožije svých příštích narozenin. To je moje předpověď."

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4376

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022