Ruská agrese na Ukrajině: Rusko provedlo přes noc na čtvrtek masivní raketové útoky na ukrajinská města

9. 3. 2023

čas čtení 18 minut
Pět mrtvých v západní oblasti Lvova, údery po celé Ukrajině způsobily výpadky proudu

- Aktualizace: Záporožská jaderná elektrárna se po výpadku proudu během raketových úderů znovu připojila k energetické síti

Záporožská jaderná elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny byla ve čtvrtek znovu připojena k ukrajinské energetické síti, uvedl ukrajinský provozovatel sítě Ukrenergo.

Podle agentury Reuters ukrajinská státní společnost Energoatom ve čtvrtek uvedla, že během ruských náletů došlo ke ztrátě napájení této Ruskem okupované elektrárny.

- Ve čtvrtek brzy ráno byly hlášeny útoky na několik ukrajinských regionů; podle charkovského gubernátora Oleha Synehubova město a region zasáhlo 15 úderů

Oleh Syněhubov, gubernátor Charkova, poskytl prostřednictvím Telegramu tyto aktuální informace o situaci, která v noci nastala v jeho regionu. Napsal:

"Nepřítel zahájil masivní raketový útok na Charkov a Charkovskou oblast. Bylo zaznamenáno nejméně 15 příletů raket S-300. Zasaženy jsou objekty kritické infrastruktury. Kromě toho byl poškozen objekt civilní infrastruktury ve městě Charkov.

Syněhubov uvedl, že ve městě Pisočyn byly zraněny dvě ženy ve věku 70 let, přičemž jedna z nich byla hospitalizována, a že ve městě Slobožanske byl poškozen zemědělský objekt.

Dodal, že během předchozího dne bylo ostřelováno více osad, v důsledku čehož "byly poškozeny domy a komerční budovy, vznikly požáry".

- Maxim Tucker z deníku Times zveřejnil video, na kterém je podle něj vidět kouř stoupající dnes ráno z kyjevské termoelektrárny:


- Zde je přehled událostí, které se odehrály přes noc, kdy Rusko zahájilo masové údery na spící Ukrajinu:

- OSN vydává naléhavé varování, že ukrajinská elektrárna byla znovu odpojena od energie

V ranním prohlášení o situaci v Záporožské jaderné elektrárně sdělil Rafael Grossi, šéf jaderného dozoru OSN, své radě guvernérů, že je třeba přijmout naléhavá opatření k ochraně bezpečnosti a zabezpečení elektrárny.

Řekl: "Je to již pošesté - opakuji pošesté - co ZNPP ztratila veškerou energii mimo areál a musela pracovat v tomto nouzovém režimu. Dovolte mi připomenout - jedná se o největší jadernou elektrárnu v Evropě."

A dodal: "Co děláme? Jak můžeme dnes ráno sedět v této místnosti a dopustit, aby se to stalo? Tohle nemůže pokračovat. Udivuje mě ta samolibost. Co děláme pro to, aby se to nestalo? Pokaždé si házíme kostkou, a pokud to necháme pokračovat, jednoho dne nás štěstí opustí."

- Lvovský gubernátor Maksym Kozytskij oznámil, že při nočním úderu zahynul pátý člověk.

LPočet mrtvých v důsledku pádu rakety v Zolochivské oblasti se zvýšil na pět. Pod sutinami bylo objeveno tělo dalšího muže, narozeného v roce 1963. Upřímnou soustrast příbuzným."


- Ukrajinské letectvo sděluje, že za noc sestřelilo 34 řízených střel

Ukrajinské letectvo vydalo prostřednictvím Telegramu prohlášení k vlně útoků z Ruska během noci. Tvrdí v něm, že "obranné síly Ukrajiny zničily 34 raket s plochou dráhou letu ... a také 4 bezpilotní letouny 'Shahed-136/131'".  Uvádí, že celkem bylo Ruskem vypáleno 48 řízených střel s plochou dráhou letu typu Kalibr.

Popisuje, že útok zahrnoval celkem "81 raket různých typů" a že "odpaly byly provedeny z deseti strategických letounů Tu-95, sedmi letounů dlouhého doletu Tu-22M3, osmi stíhaček Su-35, šesti letounů MiG-31K a tří nosičů Kalibr KR v Černém moři".

Dodává, že "v důsledku organizovaných protiopatření 8 řízených střel Kh-31P a Kh-59 nedosáhlo svých cílů. Je třeba poznamenat, že ozbrojené síly Ukrajiny nedisponují prostředky schopnými zničit Kh-22 a Kh-47 'Kinžal' a S-300."

-  Ruské údery zasáhly ve čtvrtek brzy ráno cíle po celé Ukrajině, včetně hlavního města Kyjeva, černomořského přístavu Oděsa a druhého největšího města Charkova, a vyřadily z provozu několik oblastí, uvedli regionální představitelé. Útoky zasáhly široký oblouk cílů, včetně měst sahajících od Žytomyru, Vynnycji a Rivne na západě až po Dnipro a Poltavu ve střední Ukrajině.

- Při ruských raketových úderech na západní Lvovskou oblast zemřeli čtyři lidé, uvedl na Telegramu náčelník regionální vojenské správy. "V tuto chvíli je známo o čtyřech mrtvých. Jedná se o čtyři dospělé osoby. Dva muži a dvě ženy. Byli doma, když dopadla raketa. Trosky se stále třídí. Je možné, že pod nimi jsou další lidé," řekl Maksym Kozytskyi.

- Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že výbuchy byly hlášeny v jihozápadní části města a záchranné služby jsou na cestě. Dva lidé byli zraněni. "Po raketovém útoku je kvůli nouzovým výpadkům elektřiny v současné době 40 % odběratelů v hlavním městě bez vytápění. Zásobování vodou funguje normálně," uvedl na Telegramu.

- Údery odřízly Záporožskou jadernou elektrárnu od elektrické sítě, uvedla společnost Energoatom. "Dnes byla přerušena poslední komunikační linka mezi okupovanou Záporožskou JE a ukrajinskou energetickou soustavou. Palivo pro provoz zůstává po dobu 10 dnů," uvedla společnost v prohlášení. V srpnu loňského roku požáry způsobené ostřelováním přerušily poslední zbývající elektrické vedení do Záporožské jaderné elektrárny a poprvé za téměř 40 let provozu ji dočasně odpojily od sítě. Poté trvalo dva týdny, než byl proud do elektrárny obnoven.

- Volodymyr Zelenskij říká, že se s Vladimirem Putinem nesetká, dokud Rusko neopustí Ukrajinu.
Ukrajinský prezident vystoupil ve středu večer v předem natočeném rozhovoru pro televizi CNN. Na otázku Wolfa Blitzera, co by bylo třeba udělat, aby se s Putinem setkal, Zelenskij odpověděl: "Nemáme žádné okolnosti, abychom s prezidentem Ruské federace mluvili, protože nedrží slovo" a "Rusko by mělo opustit naše území. A potom se rádi připojíme k diplomatickým nástrojům. Abychom to mohli udělat, můžeme najít jakýkoli formát s našimi partnery právě poté".


- V prohlášení státní energetické společnosti Energoatom se uvádí: "V noci na 9. března nepřítel provedl další barbarský masivní útok na energetickou infrastrukturu Ukrajiny.

V důsledku ostřelování bylo poškozeno poslední vedení, které napájelo ZNPP. Nyní elektrárna funguje na dieselové generátory. Rusové staví svět na pokraj jaderné katastrofy. A to den po jednání s OSN o demilitarizaci ZNPP,"
uvedl ukrajinský ministr energetiky Herman Galuščenko.

-  Rovněž od 6.30 hodin 9. března bylo ostřelování energetických zařízení zaznamenáno v Kyjevské, Mykolajivské, Charkovské, Záporožské, Oděské, Dněpropetrovské a Žytomyrské oblasti.

- Podle regionálních představitelů zasáhly ve čtvrtek brzy ráno salvy ruských raket cíle po celé Ukrajině, včetně Kyjeva, černomořského přístavu Oděsa a druhého města Charkov, a vyřadily z provozu několik oblastí.

- Gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko na Telegramu uvedl, že hromadný raketový útok zasáhl energetické zařízení v přístavním městě a přerušil dodávku elektřiny.
Zasaženy byly také obytné oblasti, ale bezprostředně nebyly hlášeny žádné oběti.

Charkovský oblastní gubernátor Oleh Synehubov uvedl, že město a oblast byly zasaženy 15 údery, jejichž cílem byla i infrastruktura. Další údery byly hlášeny v centrálním městě Dnipro a v regionech po celé zemi.


- Po úderu na energetické zařízení je 40 % Kyjeva bez vytápění

Kyjevský starosta Vitalij Kličko právě potvrdil, že jeden z výbuchů byl útokem na energetické zařízení a že 40 % obyvatel Kyjeva je nyní bez topení. V současné době jsou v Kyjevě 4 °C.

"Po raketovém útoku je v důsledku mimořádných výpadků elektřiny v současné době 40 % spotřebitelů hlavního města bez vytápění. Zásobování vodou funguje normálně," uvedl na Telegramu.

- Raketové údery v Žytomyru způsobily, že lidé ve městě zůstali podle starosty bez vody.

- V Mykolajivu se rozezněly letecké sirény, uvedl  na Telegramu gubernátor Vitalij Kim.


- V Kyjevě byly přerušeny dodávky elektřiny pro 15 % lidí, uvedl starosta Vitalij Kličko.

- Kyjevský starosta potvrdil další výbuch, "dva zranění".

Kyjevský starosta Vitalij Kličko potvrdil, že ve městě došlo k dalšímu výbuchu, tentokrát ve Svjatošynské čtvrti. Uvedl, že byli zraněni dva lidé.

"Další výbuch v hlavním městě. Svjatošynská čtvrť. Na místo vyjíždějí všechny služby. Na dvoře jednoho z obytných domů hoří auta. Letecká pohotovost pokračuje. Zůstaňte v krytech! Dva zranění ve Svjatošynském okrese. Zdravotníci poskytují pomoc na místě."

- Generální ředitel ukrajinské energetické společnosti Yasno Serhij Kovalenko uvedl, že kvůli masovým úderům byly zavedeny mimořádné odstávky elektřiny.

"Dobré ráno. Kvůli nepřátelskému útoku jsou  nouzové výpadky proudu. Je to preventivní krok, jak si všichni pamatujete," řekl.

- 'Další výbuch v Kyjevě'

Deník Kyiv Independent uvádí, že podle jednoho z jeho novinářů se před několika minutami v Kyjevě ozval další hlasitý výbuch.

"Ještě to zdaleka neskončilo," uvedla právě na Twitteru britský velvyslankyně na Ukrajině.

 
- Novinář Nového hlasu Ukrajiny Euan MacDonald uvedl, že k výbuchu v Kyjevě došlo "poblíž Troješyna na levém břehu Dněpru (poblíž je tepelná elektrárna). Musel to být velký výbuch, když jsem ho slyšel na 10 km?".


- Kyjevský starosta hlásí výbuchy

Kyjevský starosta oznámil, že Rusko zasáhlo Kyjev při svých posledních masových úderech po celé Ukrajině

"Výbuchy v holosijovské čtvrti hlavního města. Všechny služby následují na místě. Další podrobnosti později," uvedl  na Telegramu kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Novináři v Kyjevě uvedli, že kolem šesté hodiny ranní slyšeli hlasitý výbuch. Výbuchy jsou součástí  vlny masových úderů Ruska

- 'Opravdu je potřebujeme' říká Zelenskyj, a znovu žádal USA o stíhačky

Na otázku Wolfa Blitzera ze CNN, zda USA pošlou Ukrajině stíhačky F-16, Zelenskij odpověděl: "Otázka stíhaček je složitá. Čekáme, až bude toto rozhodnutí přijato."

"Opravdu to potřebujeme a opravdu apelujeme na prezidenta, aby mohli začít cvičit ukrajinské piloty, a prezident Biden mi řekl, že se na tom bude pracovat... Věřím, že nám Spojené státy dají možnost bránit naše nebe," řekl Zelenskyj.


- McCarthy odmítl Zelenského pozvání na návštěvu Kyjeva


Zelenskij pozval nejvyššího představitele americké sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho na návštěvu Ukrajiny. V Kongresu, zejména mezi konzervativci, sílí pochybnosti o podpoře válečného úsilí Kyjeva.

Zelenskij návštěvu navrhl v rozhovoru pro CNN.

Když byl McCarthy o pozvání informován, řekl Manu Rajuovi ze CNN, že návštěvu Ukrajiny neplánuje, a argumentoval tím, že prezident Joe Biden nejednal dostatečně rychle, aby zemi pomohl. McCarthy, kalifornský republikán, uvedl, že podporuje Ukrajinu, ale nepodporuje "bianko šek", což zopakoval i v úterý - a to i přesto, že nad všemi dolary, které jsou tam vynakládány, existuje federální dohled.

- Zelenskij uvedl, že jeho děti jsou stále na Ukrajině.

"Moje dcera nastoupila na univerzitu a studuje tam a můj syn navštěvuje školu na Ukrajině," řekl v rozhovoru pro CNN.

"Oba jsou na Ukrajině. Jsou velmi podobní ostatním ukrajinským dětem. Žijeme se sirénami."

"Chceme vítězství. Nechceme si zvykat na válku, ale zvykli jsme si na výzvy. Všichni chtějí jediné: ukončit válku," řekl.

- 'Není situace, abychom s [Putinem] mluvili,' říká Zelenskij v rozhovoru pro CNN


Zelenskij vystoupil v americké televizi CNN v předem natočeném rozhovoru.

Na otázku Wolfa Blitzera, co by bylo třeba udělat, aby se s Putinem setkal, Zelenskij odpověděl:
"Nemáme žádné okolnosti, abychom s prezidentem Ruské federace mluvili, protože on nedrží slovo".

"Nemáme k němu žádnou důvěru," dodal Zelenskyj.

"Rusko by mělo opustit naše území. A poté se rádi zapojíme do diplomatických nástrojů. Abychom to mohli udělat, můžeme s našimi partnery hned poté najít jakýkoli formát".

- Ve čtvrtek ráno před svítáním se po celé zemi rozezněly letecké sirén
y. Ukrajinská zpravodajka BBC Myroslava Petsa napsala na Twitteru: "Na Ukrajině jsou tři hodiny ráno. Rusko nenechá Ukrajince dnes v noci klidně spát. Spousta dronů a raket vypálených všemi možnými směry na Ukrajině... Tohle je teror, který civilisté prožívají už více než rok


- Kyjevský Independent uvádí, že výbuchy byly slyšet v několika městech a regionálních obcích
  
Mezi městy a regiony, kde byly slyšet výbuchy, noviny uvádějí Kyjev, Poltavu, Lvov, Vinnycji, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Charkov, Oděsu, Kirovohrad, Dněpropetrovsk.


Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syniehubov uvedl, že ve 3:45 hod. zaútočily ruské síly. Vyzval obyvatele, aby zůstali v krytech.


- Rusko udeřilo na mnoho ukrajinských regionů

Ruské údery ve čtvrtek brzy ráno zasáhly řadu ukrajinských regionů, včetně černomořského přístavu Oděsa a druhého největšího ukrajinského města Charkov, a vyřadily z provozu několik oblastí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na regionální představitele.

Gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko na Telegramu uvedl, že hromadný raketový útok zasáhl energetické zařízení v přístavním městě, což způsobilo výpadky elektřiny. Zasaženy byly také obytné oblasti, ale nebyly hlášeny žádné oběti.

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Synehubov uvedl, že město a oblast byly zasaženy 15 údery, jejichž cílem byla i infrastruktura. Další údery byly hlášeny v centrálním městě Dnipro a v regionech po celé zemi.

Gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko na Telegramu uvedl, že hromadný raketový útok zasáhl energetické zařízení v přístavním městě, což způsobilo výpadky elektřiny.

.  Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga by město Bachmut na východě Ukrajiny mohlo padnout v příštích dnech. "Vidíme, že Rusko vrhá více vojáků, více sil a to, co Rusku chybí na kvalitě, se snaží dohnat na kvantitě. Utrpěli velké ztráty, ale zároveň nemůžeme vyloučit, že Bachmut může v příštích dnech nakonec padnout," řekl.

-    Zakladatel žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, která vedla ruský útok na Bachmut, uvedl, že ruské síly nyní plně kontrolují východ města.. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své středeční ranní zprávě uvedl: "Nepřítel i přes značné ztráty pokračuje v útoku na město Bachmut."

-   Podle ředitelky americké národní zpravodajské služby Avril Hainesové je nepravděpodobné, že by se Rusko letos zmocnilo výrazně většího území.
Na slyšení v Senátu uvedla, že armáda pravděpodobně nebude schopna pokračovat v současné úrovni bojů, a to ani při případném dobytí Bachmutu.

-  Pentagon byl obviněn, že blokuje sdílení amerických zpravodajských informací s Mezinárodním trestním soudem (ICC) o ruských válečných zločinech na Ukrajině. Ministerstvo obrany se údajně rozhodně staví proti využití ICC se sídlem v Haagu jako prostředku k pohnání ruských sil k odpovědnosti za rozsáhlé válečné zločiny s odůvodněním, že by se tento precedens mohl nakonec obrátit proti americkým vojákům.

- Zelenskyj rovněž vyzval k "demokratickému úspěchu" v Gruzii, kde se již druhým dnem shromažďují tisíce demonstrantů proti kontroverznímu zákonu o "zahraničních agentech", který připomíná ruskou legislativu používanou k umlčení kritiků. "Není Ukrajince, který by naší spřátelené Gruzii nepřál úspěch. Demokratický úspěch. Evropský úspěch," řekl ve svém večerním projevu k národu.

- USA získaly příkaz k zabavení letadla Boeing, které vlastní ruská ropná společnost Rosněfť a jehož hodnota přesahuje 25 milionů dolarů, uvedlo ministerstvo spravedlnosti. Okresní soud pro východní okres New Yorku povolil zabavení na základě porušení kontroly vývozu a sankcí vůči Rusku, uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

- Generální tajemník OSN António Guterres při návštěvě ukrajinského hlavního města Kyjeva novinářům řekl, že je "zásadní", aby byla obnovena dohoda, která umožňuje bezpečnou plavbu lodí převážejících obilí z Ukrajiny přes Černé moře, přičemž Ukrajina je tradičně jedním z největších vývozců obilí na světě.
Vysoký obchodní úředník OSN se setká s ruskými zástupci, aby s nimi projednal prodloužení dohody.


.  Šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell ve středu uvedl, že navrhl, aby blok vydal 1 miliardu eur na společné zásobování Ukrajiny municí a na doplnění vlastních zásob.
"Navrhuji mobilizovat další 1 miliardu eur," řekl podle agentury Reuters médiím po zasedání ministrů obrany EU ve Stockholmu.

-Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že stále není jisté, kdo provedl útok na plynovody Nord Stream v září loňského roku, a že je třeba nechat dokončit vnitrostátní vyšetřování.


    Němečtí představitelé oznámili, že v lednu prohledali loď, o níž se domnívají, že mnohdy sloužila k přepravě výbušnin použitých při sabotáži. Německo má ve vyšetřování hlavní roli.

    Zpravodajské informace, které prověřovali američtí představitelé, naznačují, že útok na plynovody Nord Stream v roce 2022 provedla proukrajinská skupina, uvedl deník New York Times. Nebyly nalezeny žádné důkazy o tom, že by do útoku byl zapojen prezident Volodymyr Zelenskij nebo jeho nejvyšší poručíci, ani že by pachatelé jednali na pokyn některého z ukrajinských vládních představitelů, uvedla zpráva s odvoláním na americké úředníky.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4036

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2023