Zkráceným používáním sociálních médií můžete výrazně zlepšit své zdraví

10. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Nový výzkum Swansea University ukazuje, že omezení používání sociálních médií o 15 minut denně může výrazně zlepšit celkové zdraví a imunitní funkce i snížit úroveň osamělosti a deprese.

Studii publikovanou v Journal of Technology in Behavior Science provedli profesor Phil Reed, Tegan Fowkes a Mariam Khela z Fakulty medicíny a zdravotnických věd Swansea University.

Během tří měsíců tým zkoumal účinky na fyzické zdraví a psychické fungování, když lidé omezili používání sociálních sítí o 15 minut denně.

Výsledky byly porovnány se skupinami, které nebyly výslovně požádány, aby snížily jejich používání.

Padesát účastníků (33 žen a 17 mužů) ve věku 20–25 let odpovídalo každý měsíc na otázky týkající se jejich zdraví a psychologických funkcí a také poskytovalo týdenní zprávy o používání sociálních sítí.

Výsledky ukázaly, že skupina, která byla požádána, aby snížila používání sociálních sítí, měla v průměru o 15 % zlepšení imunitní funkce, včetně méně nachlazení, chřipky, oparů a vředů, o 50 % zlepšení kvality spánku a o 30 % méně depresivních příznaků. Tato zlepšení byla výrazně větší než u ostatních, z nichž nikdo nevykazoval žádné změny v těchto opatřeních.

Ti, kteří byli instruováni, aby své používání snížili, tak nakonec učinili asi o 40 minut denně namísto požadovaných 15 minut, zatímco u skupiny, která byla požádána, aby nic nedělala, došlo k nárůstu o 10 minut denně. Překvapivé je, že skupina konkrétně požádala, aby dělala něco jiného než sociální využívala média, zvýšila jejich používání o přibližně 25 minut denně.

Zatímco předchozí studie zaznamenaly korelaci mezi sníženým používáním sociálních médií a zlepšením psychické pohody, nová zpráva je důležitá v tom, že ukazuje experimentálně kontrolovaný vztah, který naznačuje kauzální vztah mezi omezením sociálních médií a zlepšením fyzického zdraví.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5290

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2023