Ruská agrese na Ukrajině: Nebezpečí vzniklé z prvního rusko-amerického vojenského kontaktu

15. 3. 2023

čas čtení 9 minut
- Srážka ruské stíhačky s americkým dronem MQ-9 Reaper nad Černým mořem vyvolala obavy z eskalace konfliktu na Ukrajině. Blízká setkání západních a ruských letadel nejsou neobvyklá, ale úterní incident zvyšuje sázky, protože vedl k tomu, že američtí představitelé museli s dronem nouzově přistát do moře.

Používání dronů neboli bezpilotních letounů (UAV) ve válečných zónách a jejich okolí probíhá již desítky let.

MQ-9 Reaper je velký bezpilotní letoun vyráběný vojenským dodavatelem, společností General Atomics. Je dálkově řízen dvoučlenným týmem, který se skládá z pilota a člena posádky, jenž obsluhuje senzory a navádí zbraně.

Letoun je 11 metrů dlouhý a rozpětí křídel má přes 22 metrů. Americké letectvo uvádí, že jeho primární využití je jako "prostředek pro sběr zpravodajských informací", a zároveň zdůrazňuje jeho "jedinečnou schopnost provádět" přesné údery proti "vysoce hodnotným a časově citlivým cílům". Reaper může nést až 16 střel Hellfire, což odpovídá nosnosti vrtulníku Apache.

Reapery, stejně jako ostatní bezpilotní letouny, jsou schopny létat ve výšce 15 km (50 000 stop) a mohou nad cíli létat přibližně 24 hodin, což je činí užitečnými pro pozorovací mise. A co je nejdůležitější, to vše se děje s letovou posádkou, která zůstává na základně ve Spojených státech, mimo nebezpečí.

V kalendářním roce 2018 nalétaly letouny MQ-9 Reaper pro americké letectvo celkem 325 000 hodin, z toho 91 % na podporu bojových operací.


- Ukrajina bude dál hájit Bachmut:



Moskevský velvyslanec v USA  Anatolij Antonov vyjadřuje znepokojení Ruska nad aktivitou USA a přirovnává ji k tomu, že by Rusko provozovalo drony u pobřeží USA:

"Jsme znepokojeni nepřijatelnou aktivitou americké armády v bezprostřední blízkosti našich hranic. Jsme si dobře vědomi účelu, k němuž jsou tyto bezpilotní průzkumné a úderné prostředky používány.

Co dělají tisíce kilometrů od USA? Odpověď je zřejmá: shromažďují zpravodajské informace, které následně kyjevský režim využívá k úderům na naše ozbrojené síly a území.

Položme si řečnickou otázku: kdyby se například ruský úderný dron objevil poblíž New Yorku nebo San Franciska, jak by reagovalo americké letectvo a námořnictvo? Jsem si jist, že akce americké armády by měly nekompromisní charakter a nedovolily by "průlom" svého vzdušného nebo námořního prostoru.

Předpokládáme, že Spojené státy se zdrží dalších spekulací v mediíUkraine vowed on March 14 that it would hold on to Bakhmut despite Russia’s grinding assaults since losing the city would affect “the stability of the defense of the entire front.” https://t.co/3g5YcEzyEE


ch a přestanou létat v blízkosti ruských hranic."

 
- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, uvádí, že Znob-Novhorodsko v Sumské oblasti bylo přes noc šestkrát zasaženo ruskou dělostřeleckou palbou, ale uvádí, že to nemělo "žádné následky".

 
- Rusko vyzývá USA, aby zastavily "nepřátelské" lety

Agentura AFP přinesla tuto bleskovou zprávu: Rusko vyzvalo USA, aby zastavily své "nepřátelské" lety po srážce ruské stíhačky s americkým bezpilotním letounem MQ-9 Reaper, který podle Pentagonu prováděl rutinní let.
 
- Australský ministr obrany tvrdí, že Rusko "nehraje podle pravidel".

Australský ministr obrany Richard Marles se k incidentu s dronem vyjádřil slovy: "Myslím, že je to opět příklad toho, že Rusko nehraje podle pravidel, což je vlastně to, o co v celém konfliktu na Ukrajině jde."

Dodal: "Rusko má co vysvětlovat, pokud jde o způsob, jakým jednalo v souvislosti s tímto dronem."

 
- Elisabeth Brawová, vedoucí pracovnice American Enterprise Institute ve Washingtonu, řekla toto, když se jí agentura Reuters zeptala na incident s dronem.

Konflikt se nachází ve "velmi citlivé fázi", řekla, "protože jde skutečně o první přímý kontakt mezi Západem a Ruskem, o kterém veřejnost ví".

 
- Britské a německé stíhačky  blokovaly  ruské letadlo

Britské královské letectvo a německé stíhačky blokovaly ruské letadlo letící nad estonským vzdušným prostorem, informuje BBC.


Obě země provádějí plánovanou společnou ochranu vzdušného prostoru NATO v regionu a blokovaly tankovací letadlo, protože nekomunikovalo s estonským řízením letového provozu.

 
- Asad se v Moskvě setká s Putinem

Syrský prezident Bašár Asad v úterý přijel do Moskvy na svou první oficiální návštěvu mimo Blízký východ od únorového ničivého zemětřesení, uvádí se v prohlášení syrského prezidentství prostřednictvím aplikace pro zasílání zpráv Telegram.

Asad bude během své návštěvy jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem spolu s početnou syrskou ministerskou delegací, uvádí se v prohlášení.

Rusko zahájilo v roce 2015 v Sýrii vojenskou kampaň, která pomohla zvrátit průběh tamní občanské války ve prospěch Asada tím, že provádělo masivní letecké bombardování oblastí ovládaných opozicí a pomohlo Asadovi získat zpět velkou část území, o něž přišel ve prospěch povstalců, kteří se jej snažili svrhnout.

Sýrie zůstává nejpevnější oporou Moskvy na jižním křídle NATO, uvádí agentura Reuters.
 
- Moskva by měla respektovat mezinárodní vzdušný prostor, říká britský ministr obrany
V reakci na incident s dronem vyzval britský ministr obrany Ben Wallace Moskvu, aby respektovala mezinárodní vzdušný prostor.

"Klíčové je, aby všechny strany respektovaly mezinárodní vzdušný prostor, a my na Rusy naléháme, aby tak činili," řekl Wallace agentuře Reuters na obranném veletrhu DSEI Japan v prefektuře Čiba nedaleko Tokia. "Američané řekli, že to považují za neprofesionální," dodal.

Podle agentury Reuters je incident ruského stíhacího letounu Su-27 a amerického vojenského dronu MQ-9 prvním takovým přímým střetem mezi oběma mocnostmi od ruské invaze na Ukrajinu před více než rokem a hrozí prohloubením napětí mezi Washingtonem a Moskvou.

Rusko uvedlo, že incident považuje za provokaci.

- uská stíhačka se střetla s americkým dronem Reaper a donutila ho spadnout do Černého moře, což americké síly označily za "nebezpečný a neprofesionální" zásah. V prohlášení evropského velitelství USA se uvádí, že ke srážce došlo v úterý krátce po sedmé hodině ranní, kdy dvě ruské stíhačky Su-27 nalétly na dron MQ-9 Reaper nad mezinárodními vodami západně od Krymu. V prohlášení se uvádí, že ruští piloti se před srážkou snažili narušit letoun USA.
Americké ministerstvo zahraničí si kvůli incidentu s dronem předvolalo ruského velvyslance. Bílý dům uvedl, že sestřelení dronu bylo ojedinělé a že na něj upozorní přímo představitelé ministerstva zahraničí své ruské protějšky.

Ruský velvyslanec v USA označil incident za "provokaci". Ruská státní tisková agentura RIA citovala Anatolije Antonova: "Nechceme žádnou konfrontaci mezi Spojenými státy a Ruskem. Jsme pro budování pragmatických vztahů". Antonov se takto vyjádřil poté, co byl předvolán na americké ministerstvo zahraničí.

Pentagon uvedl, že dron byl na rutinní misi ISR (zpravodajství, sledování, průzkum). Brigádní generál amerického letectva Pat Ryders uvedl, že Rusko dron nemá. Odmítl však říci, zda Rusko hledá vrak, aby ho jeho vojenská rozvědka mohla analyzovat.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že jeho stíhačky "nepoužily letecké zbraně a nepřišly do kontaktu" s americkým dronem. Ministerstvo uvedlo, že stíhačky jeho sil protivzdušné obrany vzlétly, aby identifikovaly dron, který podle ministerstva mířil "směrem ke státní hranici Ruské federace".

Prezident Volodymyr Zelenskij a jeho vojenští velitelé se dohodli, že budou nadále bránit obléhané východní město Bachmut. Generál Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, uvedl, že obrana Bachmutu má "prvořadý strategický význam".

Novináři agentury AFP na východní Ukrajině hlásili, že viděli bílý fosfor vypálený z ruských pozic na neobydlené silnici vedoucí do nedalekého Bachmutu.  Zbraně obsahující fosfor jsou zápalné zbraně, jejichž použití proti civilistům je zakázáno, ale podle úmluvy podepsané v Ženevě v roce 1980 mohou být nasazeny proti vojenským cílům. 

- OSN se v úterý snažila zajistit, aby dohoda o vývozu ukrajinského obilí, jejímž cílem je zmírnit celosvětovou potravinovou krizi, mohla pokračovat, ale její osud zůstával několik dní před vypršením platnosti 18. března nejasný. Rozhovory mezi nejvyššími představiteli Ruska a OSN v Ženevě skončily v pondělí prohlášením Moskvy, že nebude proti prodloužení takzvané černomořské obilné iniciativy, jak se mnozí obávali.

Při ostřelování Kramatorska v Doněcké oblasti v úterý ráno zahynul nejméně jeden člověk a tři lidé byli zraněni, uvedl Volodymyr Zelenskij. Ukrajinský prezident uvedl, že bylo poškozeno šest výškových budov, a dodal: "Zlý stát pokračuje v boji proti civilnímu obyvatelstvu. Každý úder, který připraví o život nevinného člověka, musí vyústit v zákonný a spravedlivý rozsudek."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4065

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2023