Možná nebylo moc moudré zvolit prezidentem ČR vojáka

15. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
 

Pravda vítězí? Spíš vítězí její zašumlování.


Omlouvám, se, že to musím říct tak naplno, ale lidi, kteří se nadšeně dávají do armády, a tuplem ještě za komunistického režimu, nebývají moc chytří, spíš u nich převažuje snaha  podrobovat se disciplíně, aby udělali kariéru. Tento postoj mi připomíná dnešní jednání Petra Pavla, který se svým rozhodnutím   podepsat kontroverzní Fialův zákon zmrazit zvýšení starobních důchodů, ale zároveň i požádat, aby se k tomu vyjádřil Ústavní soud, je takovým docela hnusným úkrokem stranou - pokusem, "abych vypadal hezky u všech".

Tak Petr Honzejk nad tim jásá jako nad "geniálním tahem":

Ale já si takhle nepředstavuju "svého" prezidenta, jako opatrníka, který se vyhýbá poctivým rozhodnutím. Když už tedy bohužel prezidentská funkce v ČR existuje.

Pavlovy řeči o tom, že kdyby se důchody teď nezmrazily, "v budoucnu by na ně nebylo", jsou pokrytecké. Ani nepřesvědčuje jeho tvrzení, že i jiní občané v ČR jsou teď taky na mizině, a osvobození jen důchodců z chudoby by bylo neférové...

Je to totiž úplně jasné: Důchodci zmrazením svých penzí budou dotovat daňový deficit, který vznikl nedávným zrušením superhrubé mzdy. Je to obscénní.

(Mimochodem, zajímavé také je, jak bohorovně vláda ODS zmrazuje důchodcům příjmy. To se nebojí, že jí odepřou voličské hlasy? Důchodců je hodně. V Británii by se konzervativní vláda něčeho takového neodvážila: důchodcům valorizovala penze v plné míře inflace. Tamější konzervativci jsou totiž u moci výlučně v důsledku volební podpory důchodců...)

Obscénní je i skutečnost, že v ČR je daň z příjmu  na úrovni neuvěřitelných patnácti procent. To nečiní Českou republiku férovou, západní demokracií.


(P.S. Tohle samozřejmě není doporučení, že se měl zvolit Babiš.)

0
Vytisknout
8483

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2023