Čína: 31 000 lidí muselo opustit své domovy v Pekingu, tajfun Doksuri přinesl silné deště

31. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
 

Nejsilnější bouře v zemi za poslední roky způsobila rozsáhlé záplavy a evakuace také v provincii Fujian.

Podle státní televize CCTV zaznamenal Peking nejsilnější srážky v letošním roce, když se přes čínské hlavní město přehnaly zbytky tajfunu Doksuri, který donutil více než 31 000 lidí evakuovat své domovy ve městě.

Podle čínského meteorologického úřadu v Pekingu, ale i v provinciích Hebei, Tianjin a východní Shanxi, pokračoval silný déšť, zatímco se Doksuri rozptýlil nad severní Čínou.

 

Doksuri je jednou z nejsilnějších bouří, které Čínu za poslední roky zasáhly, a o víkendu způsobil rozsáhlé záplavy v jižní provincii Fujian, které vyhnaly z domovů statisíce lidí.

Průměrný úhrn srážek v Pekingu přes noc dosáhl 140,7 mm a podle městské observatoře bylo v oblasti Fangšan zaznamenáno maximum srážek 500,4 mm. V jižních a západních oblastech se očekávaly silnější deště již v pondělí.
 
Podle státních médií nebyly hlášeny žádné škody ani oběti na životech.

Práce byly zastaveny na více než 4 000 staveništích, téměř 20 000 budov bylo zkontrolováno kvůli škodám a vyhlídková místa ve městě byla uzavřena, informovala média.
 

Zatímco Doksuri stále slábne, meteorologové varovali, že se blíží tajfun Khanun, který by měl tento týden zasáhnout hustě osídlené čínské pobřeží.

Úřady uvedly, že Khanun by mohl způsobit další škody na kukuřici a dalších plodinách, které již byly zasaženy Doksuri.

Doksuri udeřil na pevninu v pátek, strhl elektrické vedení a vyvracel stromy, čímž zasáhl asi 880 000 lidí v pobřežním Fujianu a donutil více než 354 400 lidí k evakuaci a přesídlení a způsobil přímé hospodářské ztráty za více než 478 milionů jüanů, uvedla státní média.

Příspěvky na sociálních sítích ukazovaly, jak záchranáři po Doksuri odklízejí popadané stromy a sesuvy půdy a jak se lidé brodí v záplavové vodě vysoké až po stehna.

Předtím, než tajfun zasáhl Čínu, prošel Tchaj-wanem a severními Filipínami, kde způsobil déšť a silný vítr, který vedl k převrácení trajektu, při němž zahynulo nejméně 25 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3
Vytisknout
2830

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023