Naše bezvýhradná podpora izraelského vražedného tažení v Gaze je jedním ze symptomů úpadku západní civilizace

27. 10. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Stále se nedovedu smířit s tím, s jak blahosklonným klidem západní mocenské struktury přikyvují běsnícímu Izraeli, který se patrně chystá provést masivní etnickou čistku, nevídanou od roku 1948, kdy vysídlil zhruba 80% arabského obyvatelstva historické Palestiny, zničil více než 500 vesnic, spáchal desítky masakrů a usmrtil 15 tisíc lidí. Tento stát apartheidu a nekonečné okupace a kolonizace palestinského území se vždy chtěl zbavit domorodé populace děj se co děj, a jeho ostudné konání podle expertních hlasů naplňuje definici genocidy. Spojené státy a jejich satelity převážně v Evropské unii, včetně České republiky, jsou otevřenými komplici Tel Avivu, když mu k páchání jeho zvěrstev poskytují vše potřebné, od zbraní až po diplomatické krytí.

Zatímco spousta zemí volá po vyhlášení okamžitého příměří v Gaze, kde mohlo být za tři týdny izraelského bombardování usmrceno více než 8 tisíc osob, počítáme-li i nešťastníky pohřbené pod troskami domů, Spojené státy, Velká Británie a další satelity USA v diplomatické rovině připouštějí vyhlášení jakési blíže nespecifikované humanitární pauzy a puštění nějaké té kapky pomoci pro těžce zkoušenou civilní populaci. Podle vyjádření mluvčího Národní bezpečnostní rady USA Johna Kirbyho bude v průběhu izraelské války proti Gaze – eufemisticky řečeno – ubližováno nevinným civilistům; jako by už nyní nezahynuly tisíce nevinných civilistů včetně desítek rozvětvených rodin.

Brutalita nynějších izraelských útoků proti Gaze je ještě surovější než během tříměsíční izraelské invaze do Libanonu 1982, kdy bylo zabito až 20 tisíc Libanonců a Palestinců, v drtivé míře civilistů. Následná izraelská okupace Libanonu připravila o život další tisíce nevinných lidí. Reportéři tehdy líčili zkázu Izraelem bombardovaných libanonských měst, především obléhaného Bejrútu. Izraelský vpád do Libanonu vyvrcholil masakrem asi 1700 palestinských uprchlíků v táborech Sabra a Šatíla na předměstí Bejrútu. Ačkoli přímými pachateli otřesných zvěrstev byly maronitské milice, izraelská armáda jim v bezhlavém vraždění ochotně asistovala.

Zatímco americký prezident Joe Biden zpochybňuje palestinské údaje o počtu Izraelem usmrcených civilistů v Gaze, šéf americké diplomacie Anthony Blinken tlačí na katarského premiéra, aby zakročil proti televizní stanici Al Džazíra, neboť její rámcování konfliktu by prý mohlo eskalovat tenze v regionu (sic). Blinkenovo úsilí o přenesení zodpovědnosti za Izraelem páchané válečné zločiny, jakož i za riziko, že zažehnou širší regionální konflikt, na věhlasnou zpravodajskou stanici je nadmíru zoufalé. Nutno podotknout, že tento kanál přináší brilantní zpravodajství a publicistiku k dění v Gaze – jinak by na něj mocní nechtěli zakleknout. Žel totéž se nedá prohlásit o drtivé většině tragicky neinformovaných českých médií.

Zpochybňování palestinských údajů o počtu zabitých osob je obdobně rasistickým úhybným manévrem jako již dříve vyvrácená tvrzení o Hamásu schovávajícím se za lidskými štíty, aby se legitimizovalo masové vraždění lidí, na nichž očividně vůbec nezáleží. Přitom sami představitelé Bidenova kabinetu neustále citují údaje poskytnuté palestinskými zdravotnickými orgány, aniž by zpochybňovali jejich věrohodnost. Bidenův Bílý dům vzhledem k vlastní propagandistické linii mající za cíl zlidštit zabijácké řádění Netanjahua a spol. nemůže veřejně připustit, že bomba, která způsobila úmrtí stovek civilistů v baptistické nemocnici Al Ahlí, nebyla palestinská, a to navzdory poznatkům několika nezávislých analýz. Washington nemůže s klidnou tváří před světovou veřejností podporovat vraždy tisíců palestinských dětí, a proto se uchyluje k popírání zjevných skutečností, třebaže moc dobře ví, jak se věci mají.  

Údajně mírový projekt Evropská unie je i vzhledem k pokračující válce na Ukrajině a s ní souvisejícími negativy ke své značné újmě v naprostém vleku Spojených států. Ani z Bruselu k naší hanbě nezaznívají jednoznačné apely na uzavření okamžitého klidu zbraní v Gaze a ukončení genocidního obléhání Pásma. Česká diplomacie se přímo překonává v tradiční groteskní servilitě vůči Izraeli, přičemž laťka vždy byla nastavena jaksepatří nízko.

Západní komunita v čele se Spojenými státy si nyní proti sobě ještě více poštvala arabské země; obyvatelstvo zemí globálního Jihu opět nevěřícně kroutí hlavou nad absurdním dvojím metrem a neotřesitelnou podporou Washingtonu a Bruselu pro zvěrstva a ohavné zločiny páchané izraelskými ozbrojenými silami v přímém přenosu. Západ jako celek s konečnou platností přišel o zbytky kredibility – měl-li kdy nějakou –  a již nikým nemůže být brán jako stabilizující faktor (nejen) na Blízkém východě. A to je jasná předzvěst jeho neodvratitelného úpadku a irelevance.   

 

0
Vytisknout
5971

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2023